Trivia από τα 85 χρόνια του θεσμού

Trivia από τα 85 χρόνια του θεσμού Facebook Twitter
Χιθ Λέτζερ, Τζέιμς Ντιν. Ο πρώτος κέρδισε Όσκαρ μετά θάνατο, ο δεύτερος ήταν υποψήφιος δύο φορές.
0
  • Το αγαλματίδιο είναι επιχρυσωμένο, κατασκευασμένο από χαλκό και κασσίτερο, με ύψος 34 εκατοστά και βάρος 4 κιλά. Απεικονίζει έναν γυμνό άνδρα που καρφώνει ένα ξίφος σε μια κινηματογραφική μπομπίνα. Η μπομπίνα έχει πέντε ακτίνες, έναν για κάθε κλάδο της Ακαδημίας, δηλαδή τους παραγωγούς, τους σκηνοθέτες, τους σεναριογράφους, τους ηθοποιούς και τους τεχνικούς.
  • Για το όνομα του αγαλματιδίου η εκδοχή που θεωρείται πιο πιθανή είναι ότι μία υπάλληλος της Ακαδημίας, η Μάργκαρετ Χέρικ, μόλις είδε το βραβείο είπε ότι μοιάζει με τον θείο της τον Όσκαρ.
  • Τζορτζ Σκοτ (Πάτον)Στην 85χρονη ιστορία του θεσμού, έχουν αρνηθεί το βραβείο τους: Ο Ντάντλεϊ Νίκολς (Όσκαρ Σεναρίου, The Informer, 1935) εξαιτίας της τότε διαμάχης μεταξύ της Ακαδημίας και του Σωματείου των σεναριογράφων. Ο Τζορτζ Σκοτ (Α' Ανδρικού Ρόλου, Πάτον, 1970) που χαρακτήρισε την απονομή μια «δίωρη παρέλαση κρέατος». Ο Μάρλον Μπράντο (Α' Ανδρικού Ρόλου, Ο Νονός, 1972), εξαιτίας των διακρίσεων προς τους Ινδιάνους από το αμερικανικό κράτος και το Χόλιγουντ. Ο Μπράντο μάλιστα έστειλε μια Ινδιάνα, τη Sacheen Littlefeather να παραλάβει το βραβείο του, ενώ αργότερα αποκαλύφθηκε ότι επρόκειτο για την ηθοποιό Μαρία Κρουζ.
  • Η μεγαλύτερη σε διάρκεια ταινία που έχει τιμηθεί με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας είναι το Όσα Παίρνει ο Άνεμος (238', ήταν και η πρώτη έγχρωμη) ενώ η μικρότερη το Κόκκινο Μπαλόνι του 1956 (34') που, ενώ θεωρείται μικρού μήκους, τιμήθηκε με Όσκαρ Σεναρίου.
Trivia από τα 85 χρόνια του θεσμού Facebook Twitter
Το Κόκκινο Μπαλόνι
  • Ο Χιθ Λέτζερ έγινε ο δεύτερος ηθοποιός στην ιστορία των Όσκαρ που κέρδισε μετά θάνατο το 2009 για το Σκοτεινό Ιππότη. Πρώτος ήταν ο Πίτερ Φιντς για το ρόλο του στο Δίκτυο. Ο Τζέιμς Ντιν είναι ο μοναδικός ηθοποιός που έχει λάβει δύο μεταθανάτιες υποψηφιότητες, το 1956 για το Ανατολικά της Εδέμ και το 1957 για τον Γίγαντα.
  • Οι βραδιές των απονομών έχουν αναβληθεί τρεις φορές στο παρελθόν: το 1938 λόγω πλημμυρών στο Λος Άντζελες, το 1968 λόγω της κηδείας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και το 1981 λόγω της απόπειρας δολοφονίας του προέδρου Ρίγκαν.
  • Ο Καουμπόι του Μεσονυκτίου (1969) είναι η μοναδική αυστηρώς ακατάλληλη (X-Rated) ταινία που κέρδισε Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.
  • Το 1989 η Ακαδημία αποφάσισε να αντικαταστήσει τη χαρακτηριστική φράση των παρουσιαστών «And the winner is...» με την εξίσου γνωστή πλέον «And the Oscar goes to...»
  • Το Dolby Theatre (πρώην Kodak Theatre) του Λος Άντζελες εγκαινιάστηκε στην τελετή απονομής του 2002 και έκτοτε αποτελεί το «σπίτι» των Όσκαρ.
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συγκλονιστική «Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ» ακούγεται από σήμερα και στην Αθήνα

Οθόνες / Η συγκλονιστική «Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ» ακούγεται από σήμερα και στην Ελλάδα

Ένα 6χρονο κορίτσι «φωνάζει» το πιο δυνατό αντιπολεμικό μήνυμα, οι Έλληνες διασκευάζουν Ντίκενς (και το κάνουν πολύ καλά) και άλλες πέντε ταινίες που μπορείτε να δείτε από σήμερα στα σινεμά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου: 14 highlights

Οθόνες / Σινεμά από το μέλλον, για δύο εβδομάδες στην Αθήνα

Το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει. Για δύο εβδομάδες θα δούμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες σύχρονων δημιουργών, παράλληλα με αποκατεστημένες κλασικές που άφησαν εποχή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Beatles νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων

Daily / Beatles νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων

Η μυθική σειρά οκτώ (συν ένα) επεισοδίων που διασχίζει ολόκληρη την εξωπραγματική διαδρομή του πιο σημαντικού και πιο λατρεμένου συγκρότημα στην ιστορία, επέστρεψε στο Disney + σε νέα, αποκατεστημένη εκδοχή με πεντακάθαρη εικόνα και κρυστάλλινο ήχο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Barry Lyndon»: Η μεγαλειώδης ύβρις ενός όμορφου αριβίστα

Οθόνες / «Barry Lyndon»: Η μεγαλειώδης ύβρις ενός όμορφου αριβίστα

Πενήντα χρόνια μετά την πρώτη προβολή της, η ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ παραμένει ένα μεγάλο εικαστικό αριστούργημα και σίγουρα μία από τις ωραιότερες ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Νταβίντ Πάμπλος: « Το Μεξικό βυθίζεται στη βία εδώ και πολλά χρόνια»

Οθόνες / Νταβίντ Πάμπλος: «Το Μεξικό βυθίζεται στη βία εδώ και πολλά χρόνια»

Βία, καρτέλ ναρκωτικών, τρόμος παντού, σκλάβοι του σεξ αλλά και queer έρωτες στο Μεξικό του σήμερα. Αυτό είναι το σκηνικό της συγκλονιστικής ταινίας «Στον δρόμο» που είδαμε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Ο Μεξικανός σκηνοθέτης μίλησε στη LiFO για τη ζωή στο Μεξικό αλλά και για την τόλμη που χρειάστηκε να γυρίσει μια ταινία με ένα τόσο επικίνδυνο για τη χώρα του θέμα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το μέλλον που προφήτευσε το «Ghost in the shell» είναι εδώ

Μουσική / Το μέλλον που προφήτευσε το «Ghost in the shell» είναι εδώ

Το 1995, όταν βγήκε στους κινηματογράφους το διάσημο άνιμε του Mamoru Oshii, οι αναφορές του στην ΑΙ ακούγονταν εξωγήινες. Σήμερα, μοιάζει πιο επίκαιρο και σύγχρονο από ποτέ. Το ίδιο και το σάουντρακ του Kenji Kawai. Σε λίγες μέρες προβάλλεται ξανά στην Αθήνα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Βιμ Βέντερς: «Είμαι αισιόδοξος για το σινεμά, ο κόσμος σιχάθηκε το streaming»

Οθόνες / Βιμ Βέντερς στη LifO: «O κόσμος σιχάθηκε το streaming»

Με αφορμή το αφιέρωμα στο έργο του που είδαμε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, ο Γερμανός σκηνοθέτης μάς μίλησε για την εκλεκτική συγγένεια που νιώθει με την Ιαπωνία και για τον τρόπο που του αρέσει να κάνει ταινίες, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επιστροφή του κοινού στις κινηματογραφικές αίθουσες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Γιάννης Φάγκρας: «Το μικρόβιο της απληστίας μπορεί να μας κάνει όλους κανίβαλους»

Οθόνες / Γιάννης Φάγκρας: «Η απληστία μπορεί να μας κάνει όλους κανίβαλους»

Την ανθρώπινη απληστία με φόντο το προσφυγικό διαπραγματεύεται η ταινία «Μικρός Ανθρωποφάγος», μια «πανκ περιπέτεια», σύμφωνα με τον σκηνοθέτη της, που συμμετέχει στο φετινό 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ