Κάθεσαι στην τουαλέτα και σκρολάρεις στο κινητό με τις ώρες; Καλά να πάθεις

phone
Οι ερευνητές βρήκαν ότι όσοι παίρνουν μαζί τους το κινητό έχουν περισσότερες πιθανότητες να μένουν πάνω από πέντε λεπτά στην τουαλέτα.
0


ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ, η τουαλέτα είναι και διάλειμμα για το κινητό. Στέλνουμε μηνύματα, διαβάζουμε ειδήσεις, κάνουμε scroll στα social media. Όμως οι γιατροί προειδοποιούν ότι η συνήθεια αυτή μπορεί να μην είναι τόσο αθώα.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, ερευνητές ρώτησαν 125 ασθενείς που έκαναν κολονοσκόπηση στο Beth Israel Deaconess Medical Center στη Βοστώνη ποιες είναι οι συνήθειές τους. Τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων είχαν χρησιμοποιήσει το κινητό στην τουαλέτα τουλάχιστον μία φορά, οι περισσότεροι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Όσοι το έκαναν, είχαν 46% υψηλότερο κίνδυνο να πάθουν αιμορροΐδες.

Η χρήση κινητού στην τουαλέτα μπορεί να είναι και ανθυγιεινή. Τα βακτήρια από τα κόπρανα μπορούν να περάσουν από τα χέρια στο κινητό κατά το σκούπισμα. Επίσης, αν τραβάμε το καζανάκι με ανοιχτό καπάκι, διασπείρονται σωματίδια που μπορεί να καταλήξουν πάνω στο τηλέφωνό.

«Τα reels, τα βίντεο του ΤikΤok διαδέχονται το ένα το άλλο αυτόματα», εξήγησε η γαστρεντερολόγος δρ. Trisha Pasricha, μία από τις μελετήτριες. «Αυτό μας κάνει να καθόμαστε στη λεκάνη υπερβολικά πολλή ώρα, ασκώντας πίεση στους ιστούς του ορθού».

Πιθανοί κίνδυνοι

Οι ερευνητές βρήκαν ότι όσοι παίρνουν μαζί τους το κινητό στην τουαλέτα έχουν περισσότερες πιθανότητες να μένουν πάνω από πέντε λεπτά στην τουαλέτα. Η παρατεταμένη καθιστή στάση μπορεί να βλάψει τις φλέβες και τους μυς της πυέλου. Η λεκάνη δεν προσφέρει αντίθετη πίεση, με αποτέλεσμα οι ιστοί να εξασθενούν και τα αγγεία να πρήζονται.

Δεν διαπιστώθηκε άμεση σχέση με τη δυσκοιλιότητα, αλλά, σύμφωνα με τον καθηγητή Γαστρεντερολογίας Eamonn Quigley, το σκύψιμο πάνω από το κινητό αλλάζει τη λεγόμενη ανορθική γωνία, δυσκολεύοντας τη διέλευση των κοπράνων.

Η πολύωρη παραμονή, ειδικά με έντονη προσπάθεια, μπορεί να αυξήσει και τον κίνδυνο ορθοκήλης (πρόπτωσης του ορθού), κατά την οποία το ορθό προβάλλει έξω από τον πρωκτό. Αν και σπάνια περίπτωση (1 στα 400 άτομα, κυρίως γυναίκες), μπορεί να χρειάζεται χειρουργική επέμβαση, εξηγεί η χειρουργός Lynn O’Connor.

Ζήτημα υγιεινής

Η χρήση κινητού στην τουαλέτα είναι και ανθυγιεινή. Τα βακτήρια από τα κόπρανα μπορούν να περάσουν από τα χέρια στο κινητό κατά το σκούπισμα. Επίσης, αν τραβάμε το καζανάκι με ανοιχτό καπάκι, διασπείρονται σωματίδια που μπορεί να καταλήξουν πάνω στο τηλέφωνό. Ακόμα κι αν πλύνεις τα χέρια σου, θα ξαναμολυνθούν μόλις αγγίξεις το κινητό.

Πώς να μείνεις ασφαλής

Παρά τα ευρήματα, η δρ. Pasricha λέει ότι δεν είναι απολύτως απαγορευτική αυτή η πρακτική. Αν αυτός ο τρόπος σε βοηθά να χαλαρώνεις, μπορεί να σε βοηθά στην αφόδευση. Συμβουλεύει να μην καθόμαστε σκυφτοί ή να χρησιμοποιούμε ειδικό σκαμπό (όπως το «Squatty Potty») που βοηθά τη στάση του σώματος.

Προτείνει τον «κανόνα των πέντε λεπτών», δηλαδή να μην κάθεσαι στη λεκάνη περισσότερο από πέντε λεπτά. Αν περνάς τακτικά αυτό το όριο ή ζορίζεσαι, ίσως χρειάζεται να συμβουλευτείς γαστρεντερολόγο, γιατί μπορεί να έχεις σκληρά κόπρανα ή δυσκοιλιότητα.

Και, πάνω απ’ όλα, μόλις τελειώσεις, σήκω από τη λεκάνη. Αν θέλεις να συνεχίσεις το scrolling, «σήκωσε το παντελόνι σου, κλείσε το καπάκι και μετά δες το TikTok», λέει η δρ. Pasricha.

Living
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Τα social media μάς έχουν κάνει κυνικούς και αδιάφορους»

Άκου την επιστήμη / «Τα social media μάς έχουν κάνει κυνικούς και αδιάφορους»

Η Gen Z ρίχνει κυβερνήσεις με ένα hashtag, την ίδια στιγμή που οι αλγόριθμοι περιορίζουν τον δημόσιο διάλογο σε likes και φίλτρα. Τα social media έδωσαν φωνή σε εκατομμύρια πολίτες, αλλά μήπως τελικά μας έκαναν πιο αδιάφορους και λιγότερο δημοκρατικούς; Η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Μαρίνα Ρήγου, απαντά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Mπήκαμε πρώτοι στο ολοκαίνουργιο Κλακάζ

Sneak preview / Aυτό είναι το «Κλακάζ», το νέο μαγαζί της Αβραμιώτου. Προβλέπεται γ^%μάτο.

Πάνω στις στάχτες του six d.o.g.s., στην Αβραμιώτου πάντα, γεννιέται η νέα, ενδιαφέρουσα κόλαση του Κωνσταντίνου Δαγριτζίκου. Είναι πολυεπίπεδη, ποικιλόμορφη και γεμάτη ενέργεια. Την βλέπετε πρώτοι.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Ο Μάικλ Τζόρνταν κάποτε έπαιξε μπάσκετ στα Πατήσια

Αθλητισμός / Ο Μάικλ Τζόρνταν κάποτε έπαιξε μπάσκετ στα Πατήσια

Μπήκαμε στο πρώτο κλειστό γήπεδο μπάσκετ που φτιάχτηκε στην Ελλάδα και θυμηθήκαμε γιατί ο Σπόρτιγκ ήταν, είναι και θα είναι μία από τις σπουδαιότερες ομάδες της χώρας, ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία αγωνίζεται.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
Πώς φροντίζεις 600 κυψέλες στο νησί της Καρπάθου;

Lifo Picks / Με θυμάρι, δεντρολίβανο και αγριολούλουδα, χιλιάδες μέλισσες στην Κάρπαθο φτιάχνουν το μέλι του Βαγγέλη

Ο μελισσοκόμος Βαγγέλης Γεργατσούλης μας ξεναγεί σε κάθε βήμα της διαδικασίας, από τη φροντίδα των κυψελών μέχρι την εξαγωγή και την προετοιμασία του λαχταριστού μελιού.
THE LIFO TEAM
Swedish Death Cleaning: Αν πέθαινες αύριο, τι θα άφηνες πίσω σου;

Living / Swedish Death Cleaning: Αν πέθαινες αύριο, τι θα άφηνες πίσω σου;

Δεν είναι μόδα, ούτε μια μακάβρια συνήθεια, αλλά μια απρόσμενα πρακτική μέθοδος για να κάνεις ουσιαστικό ξεσκαρτάρισμα: να απαλλαγείς από αντικείμενα που δεν χρειάζεσαι, να βάλεις σε τάξη τις υποχρεώσεις σου.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Ο νέος σταρ της βρετανικής κηπουρικής δεν πουλά μόνο φυτά, αλλά έναν ολόκληρο τρόπο να βλέπεις τον κόσμο

Περιβάλλον / Ο νέος σταρ της βρετανικής κηπουρικής δεν πουλά μόνο φυτά, αλλά έναν ολόκληρο τρόπο να βλέπεις τον κόσμο

Με το άνοιγμα του Field Nursery, ο Jonny Bruce αναδεικνύεται σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα νέα πρόσωπα της βρετανικής κηπουρικής, φέρνοντας μαζί του μια ιδέα του κήπου που ενώνει αισθητική, οικολογία και τρόπο ζωής.
THE LIFO TEAM
Το πορτρέτο του Πάνου, σκλάβου του BDSM και queer

Σχέσεις / Το πορτρέτο του Πάνου, σκλάβου του BDSM

Μια αποκαλυπτική κουβέντα με έναν sub (υποτακτικό ή «σκλάβο») για μία από τις πιο ακραίες ερωτικές πρακτικές και την κουλτούρα της, το ζητούμενο της οποίας, όσο σκληροπυρηνική κι αν φαντάζει, παραμένει το ίδιο: η αγάπη. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Tο βραζιλιάνικο Ζίου Ζίτσου είναι το νέο fitness trend της πόλης

Living / Tο βραζιλιάνικο Ζίου Ζίτσου είναι το νέο fitness trend της πόλης

Μια ευγενική πολεμική τέχνη που δεν είναι μόνο αυτοάμυνα·γυμνάζει σώμα και μυαλό, προσφέρει αυτοπεποίθηση και ψυχική ηρεμία και γίνεται ολοένα πιο δημοφιλής όχι μόνο στους ενήλικες αλλά και στα παιδιά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΡΙΒΑ
Φτιάξαμε ινσταγκραμικούς κήπους. Ξοδέψαμε περιουσίες. Τώρα μαράθηκαν όλα.

Living / Φτιάξαμε ινσταγκραμικούς κήπους. Ξοδέψαμε περιουσίες. Τώρα μαράθηκαν όλα.

Εκτός από τάση και διακόσμηση, τα φυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί που δύσκολα επιβιώνουν στις κλιματικές συνθήκες της Αθήνας. Και αυτό δεν θα σου το πει κανείς στους χώρους που θα τα αγοράσεις.
M. HULOT
Honey Nest: Στον concept παιδότοπο της Νέας Σμύρνης μικροί και μεγάλοι περνούν εξίσου καλά

Living / Honey Nest: Στον concept παιδότοπο της Νέας Σμύρνης μικροί και μεγάλοι περνούν εξίσου καλά

Η Μαντώ, η Δανάη και ο Αλέξης έφτιαξαν έναν χώρο όπου πρωταγωνιστούν τα ξύλινα παιχνίδια και τα παστέλ χρώματα, διαθέτει μαγαζί και μικρό μπαρ και οι κάτοικοι της γειτονιάς κάνουν φιλίες.
ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ