Αυτό το καλοκαίρι, το εμβληματικό Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών μεταμορφώνεται σε ένα πεδίο αστρικής φαντασίας και γήινης ύλης, φιλοξενώντας μια έκθεση με νέα έργα της εικαστικού σύγχρονης τέχνης Λίας Πέτρου. Με τίτλο Κοσμική Σκόνη / Άγνωστες Γαίες, η έκθεση παρουσιάζει μια σειρά από έργα ειδικά σχεδιασμένα για τον χώρο (site-specific) που συνδιαλέγονται με τον παλαιότερο επιστημονικό θεσμό της Ελλάδας· ένα σύμβολο του χρόνου, της μνήμης και της παρατήρησης από το 1842.
Σε επιμέλεια και εννοιολογική προσέγγιση του Κώστα Πράπογλου, η έκθεση αντλεί έμπνευση από τον Ιούλιο Σμιτ, τον Γερμανό αστρονόμο του 19ου αιώνα, γνωστό για τις λεπτομερείς χαρτογραφήσεις της Σελήνης και τις επιστημονικές του αναζητήσεις, που λειτουργούν ως θεμέλιο της ανατρεπτικής επανερμηνείας της Πέτρου. Χρησιμοποιώντας υλικά όπως ο πηλός, το βαμβακερό νήμα, το μαλλί, το τιτάνιο και το μάρμαρο, η καλλιτέχνιδα υφαίνει έναν μοναδικό διάλογο ανάμεσα στο τότε και στο τώρα, στο γήινο και το συμπαντικό, τη συστηματική ανάλυση και το συγκινησιακό.
Από τα θραυσματικά ανάγλυφα της σεληνιακής μορφολογίας έως τις κεντημένες αποδόσεις των σχεδίων του Σμιτ, τα έργα της Πέτρου αμβλύνουν τα όρια μεταξύ επιστημονικής μεθοδολογίας και ποιητικής πράξης. Γλυπτά που απλώνονται στους κήπους και στους εσωτερικούς χώρους του Αστεροσκοπείου πάλλονται με την ενέργεια του τοπίου και των αιθέρων, μεταμορφώνοντας ένα σημείο παρατήρησης σε ένα χώρο σύγχρονης δημιουργίας και λυρικής συνύπαρξης με το άπειρο.
Όλα τα έργα φέρουν τον απόηχο μιας διαρκούς σχέσης με την εξερεύνηση του διαστήματος· από τις προσεληνώσεις που βασίστηκαν στις χαρτογραφήσεις του Σμιτ, μέχρι τις σημερινές ρομποτικές αποστολές σε μακρινούς πλανήτες. Η αναζήτηση της γνώσης είναι μια ατέρμονη οδύσσεια, που διεκδικεί το άγνωστο, τόσο στον έξω κόσμο όσο και στα άδυτα της ψυχής.
Σε μια εποχή που κυριαρχείται από δεδομένα, η Πέτρου προτείνει μια αναπροσαρμογή της αισθητηριακής εμπειρίας, καλώντας τον θεατή να προσεγγίσει το άυλο και να στοχαστεί πάνω στο ανείδωτο. Η έκθεση Κοσμική Σκόνη / Άγνωστες Γαίες κατοικεί στο άρρητο και το ανεξήγητο, επαναπροσδιορίζει το βλέμμα και πλοηγείται στο μεταίχμιο ανάμεσα στη γνώση και τη μαγεία.
Η Λία Πέτρου (γεν.1978, Κρήτη) σπούδασε Καλές Τέχνες στο Chelsea College of Art and Design, στο Central St. Martins College of Art και στο Royal College of Art του Λονδίνου. Είναι υποψήφια διδάκτορας της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Συμμετεί χε στο ερευνητικό πρό γραμμα CCA Kitakyushu στην Ιαπωνί α και στα ακό λουθα προγρά μματα artist-in-residence: NAHR, Taleggio Valley· ArtAmari, Κρή τη· Galichnik, Σκό πια· Πύ ργο Λεωνιδί ου, Πελοπό ννησο· Cite Internationale des Arts, Παρί σι. Έχει λάβει υποτροφίες από το Κοινωφελέ ς Ί δρυμα Αλέ ξανδρος Σ. Ωνά σης, Αθήνα· το Royal College of Art, Λονδίνο· το CCA Kitakyushu, Ιαπωνία. Έχει κερδίσει το 2ο βραβείο του Ιδρύματος Γιάννη και Ζωής Σπυρόπουλου, Αθήνα, και τα βραβεία Passwort 3 του Zeicheninstitut, Κάσελ και ACAVA Studio Spaces, Λονδίνο. Το έργο της έχει εκτεθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε τέσσερις ατομικές και μεγάλο αριθμό ομαδικών εκθέσεων, αναφέρονται επιλεκτικά: wanderlust / all passports, Μέγαρο Σλήμαν - Μελά, Αθήνα, 2024· Η Άγνωστη Νήσος, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη & σταθμός μετρό Δημοτικό Θέατρο, Πειραιάς, 2024· Embrace Empathy, Μουσείο Βορρέ, Παιανία, 2024· To Φαινόμενο της Πεταλούδας, εργοστάσιο Μουζάκης - Πεταλούδα, Αθήνα, 2023· Rema Incognita, Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς, Χαλάνδρι, 2023· Supermarket, Στοκχόλμη, 2023· Escapism in Athens, FokiaNou Art Space, Αθήνα, 2023· Weaving The Future IV, Maison Grecque, Παρίσι, 2022· 1821, Visual of a Revolution, Πολεμικό Μουσείο, Αθήνα, 2021· 2 Decades +, Spyropoulos Awards, Μουσείο Βορρέ, Παιανία, 2017· Orientation, Kunsttempel, Κάσελ, 2017· Password 3, Zeichen Institut, Κάσελ, 2014· A Space in 500 Pieces, Μultimedia Center Mala Stanica, Σκόπια, 2012· A Space in 300 Pieces, Arcade EAP, Λευκωσία, 2010· Intrude Art and Life 366, Zendai MOMA Museum, Σαγκάη, 2008· Love Difference Ice Cream And Sweets as Cultural Passports, Λα Σπέτσια, 2008· Karaoke Poetry Bar, Αθήνα, 2007· Nightcomers, 10η Μπιενάλε Κωνσταντινούπολης, 2007· The Scarecrow, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Αβέρωφ, Μέτσοβο, 2006. Η πρακτική της αφορά ερμηνείες που έχουν οριστεί γεωγραφικά, όπως η αντίληψη του χώρου, του χρόνου, της κίνησης και του λόγου. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
- Facebook
- Twitter
- E-mail
0