Πρόταση Δυσπιστίας: Η πραγματική πίεση ασκήθηκε από τους διαδηλωτές και όχι από την αντιπολίτευση

Πρόταση Δυσπιστίας: Η πραγματική πίεση ασκήθηκε από του διαδηλωτές και όχι από την αντιπολίτευση Facebook Twitter
Τις μέρες που η Βουλή συζητούσε την πρόταση δυσπιστίας, το κέντρο της Αθήνας γέμιζε καθημερινά από κόσμο -κυρίως νέους- που κατέβαιναν να διαδηλώσουν εναντίον της κυβέρνησης απαιτώντας δικαιοσύνη. Φωτογραφία: Eurokinissi
0


ΜΠΟΡΕΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ  δυσπιστίας να απορρίφθηκε, με 157 ψήφους κατά, αλλά η κυβέρνηση βγαίνει από τη διαδικασία αυτή με νέα φθορά. Οχι επειδή τα κόμματα της αντιπολίτευσης που κατέθεσαν την πρόταση δυσπιστίας αποκάλυψαν κάτι που δεν ξέραμε ή κατάφεραν να «απειλήσουν» την κυβέρνηση, αλλά επειδή η ίδια δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί τον εαυτό της και δεν έπεισε με όσα είπαν στις ομιλίες τους τα κυβερνητικά στελέχη. 

Τις μέρες που η Βουλή συζητούσε την πρόταση δυσπιστίας, το κέντρο της Αθήνας γέμιζε καθημερινά από κόσμο -κυρίως νέους- που κατέβαιναν να διαδηλώσουν εναντίον της κυβέρνησης απαιτώντας δικαιοσύνη. 

Η κυβέρνηση ακόμα και μετά από όλα αυτά και τις δημοσκοπήσεις να καταγράφουν συνεχιζόμενη καθοδική πορεία, μοιάζει να μην ξέρει τι πρέπει να κάνει και διαπιστώνοντας ότι το δεύτερο κόμμα βρίσκεται ακόμα σε μεγάλη απόσταση, εξακολουθεί να αισθάνεται ότι δεν απειλείται άμεσα, παρά τον πανικό που προκάλεσαν στο Μέγαρο Μαξίμου οι πρωτοφανούς μαζικότητας και πάθους διαδηλώσεις. 

Αν παρακολουθούσε κανείς τις ομιλίες στη Βουλή αυτές τις μέρες θα αντιλαμβανόταν γιατί η κυβέρνηση συνεχίζει να καταγράφει  καθοδική πορεία στις δημοσκοπήσεις και γιατί ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίζουν τίποτα από την κυβερνητική φθορά.

Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς άλλωστε, ότι το κοινοβουλευτικό βάρος της αντιπαράθεσης για τα Τέμπη το ανέθεσαν στον Μάκη Βορίδη, έναν πολιτικό ο οποίος αφενός  δεν φημίζεται για την κοινωνική του ευαισθησία που απαιτεί το θέμα, αφετέρου ήταν εκείνος που μαζί με τον Άδωνι Γεωργιάδη καταφέρονταν εναντίον των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών, αφήνοντας ιδιαίτερα αρνητικές εντυπώσεις και βλάπτοντας συνολικά την ήδη κακή εικόνα της κυβέρνησης για την πλειοψηφία της κοινής γνώμης, η οποία αποδοκιμάζει τους κυβερνητικούς χειρισμούς.  

Η κυβέρνηση δεν εμφανίστηκε στη Βουλή με ταπεινό και σεμνό ύφος δίνοντας πειστικές απαντήσεις και δείχνοντας ότι έχει καταλάβει τα λάθη της. Έκανε κάτι σαν αυτοκριτική, αλλά χωρίς γενναιότητα και τόλμη, με τα περισσότερα στελέχη της να κουνάνε το δάχτυλο στην αντιπολίτευση, την οποία ειρωνεύονταν για το ποιοι και πώς θα κυβερνούσαν αν έπεφτε η κυβέρνηση Μητσοτάκη όπως ζήτησαν με την πρόταση δυσπιστίας.
 

Αν παρακολουθούσε κανείς τις ομιλίες στη Βουλή αυτές τις μέρες θα αντιλαμβανόταν γιατί η κυβέρνηση συνεχίζει να καταγράφει  καθοδική πορεία στις δημοσκοπήσεις και γιατί ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίζουν τίποτα από την κυβερνητική φθορά. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε κοινότοπες διαπιστώσεις σε υψηλούς τόνους διανθισμένες με αντιπολιτευτικές κορώνες και χρησιμοποιώντας έναν ξύλινο λόγο, χωρίς να προσφέρει τίποτα το ουσιαστικό στη διαδικασία. Υπήρχαν βουλευτές του που κατηγόρησαν την κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, παρότι αυτή υλοποιήθηκε πρόθυμα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και με χαμηλότερο αντίτιμο από αυτό που συζητούσε η κυβέρνηση Σαμαρά, ενώ άλλοι ανέφεραν ότι ο ο πρώην υπουργός Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη, όπως ζήτησε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, αλλά ξέχασαν να αναφέρουν ότι τα αδικήματα για τα οποία ζητά  η Ευρωπαία Εισαγγελέας να παραπεμφθεί, έχουν παραγραφεί για τον Χρήστο Σπίρτζη, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, όπως αυτός ίσχυε στην Ελλάδα πριν το 2019. 

Οι πολιτικοί που διαχειρίστηκαν το Μάτι, (το οποίο δικάζεται αυτές τις μέρες σε δεύτερο βαθμό) και έβαλαν στο συρτάρι τις δικογραφίες για τους δικούς τους υπουργούς, δεν μπορούν να πείσουν ούτε αυτοί όταν μιλάνε για τα Τέμπη. Πολύ περισσότερο που (και αυτό προκύπτει και από το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ) η κατάσταση του ελληνικού σιδηροδρόμου ήταν στην ίδια κακή κατάσταση και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία φέρει κι αυτή μεγάλη ευθύνη για τη μη υλοποίηση της σύμβασης 717 η οποία θα εκσυγχρόνιζε τον ελληνικό σιδηρόδρομο και θα τον έκανε πιο ασφαλή.  

Ούτε το ΠΑΣΟΚ όμως κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις, πέρα από την αρκετά στοιχειοθετημένη παρέμβασή του για την εμπλοκή του Χρήστου Τριαντόπουλου στο θέμα της αλλοίωσης του χώρου του σιδηροδρομικού δυστυχήματος. Υψηλοί τόνοι και διαπιστώσεις, χωρίς ιδιαίτερες προτάσεις και σχέδιο για το πως θα αλλάξει η χώρα, ενώ φανερή ήταν και η αμηχανία στις επιθετικές ερωτήσεις της κυβέρνησης για το τι θα έκαναν αν έπεφτε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την πρόταση δυσπιστίας τους. Το ΠΑΣΟΚ επέδειξε επίσης αρκετά αργά αντανακλαστικά στο ζήτημα των Τεμπών και άργησε πολύ να καταλάβει ότι η κοινωνία από κάτω έβραζε για το θέμα αυτό. 'Ενας από τους γονείς των θυμάτων, μάλιστα, τους είπε ότι δεν τους έβλεπε να ασχολούνταν με τα Τέμπη πριν από τις διαδηλώσεις. Στο μεταξύ, όσο η κοινωνία εξεγείρονταν για τα Τέμπη και την απουσία της δικαιοσύνης, το ΠΑΣΟΚ υποδεχόταν πανηγυρικά  ως μεταγραφικά αποκτήματα δύο βουλευτές που εξελέγησαν με τον ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια υποστήριζαν τον Στέφανο Κασσελάκη. Είναι αυτό το νέο ύφος που ζητά η κοινωνία που αποδοκιμάζει το παλιό; Ή μήπως (και) για αυτούς τους λόγους οι πολίτες αποδοκιμάζουν συνολικά το πολιτικό σύστημα και δεν κερδίζει κανείς την εμπιστοσύνη τους; 

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Κυριάκος Βελόπουλος, που εμφανίζονται στις δημοσκοπήσεις ως οι μοναδικοί κερδισμένοι από το κλίμα που έχει διαμορφωθεί τελευταία, δεν προσελκύουν όσους θέλουν λύσεις, αλλά μοιράζονται αυτούς που δεν πείθονται από τα κόμματα εξουσίας και επιλέγουν κόμματα διαμαρτυρίας για να εκφραστούν. 

Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε εχθές με όσα είπε στην ομιλία του για τα Τέμπη, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος αν και δεν χειροκροτήθηκε από τους βουλευτές της Ν.Δ, καθώς έχει διαγραφεί, αρκετοί του είπαν μετά ότι τους εξέφρασε με όσα είπε. Ο Αντώνης Σαμαράς δεν χρησιμοποίησε υψηλούς τόνους και απευθύνθηκε περισσότερο στο συναίσθημα όταν μίλησε για τα Τέμπη, αλλά άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της και είπε ότι οι γονείς είχαν δίκιο. «… η Κυβέρνηση, αντί να αγκαλιάσει τις οικογένειες των θυμάτων, αντιδικούσε μαζί τους! Προειδοποίησα να μην το κάνει. Ζήτησα δημόσια να τους αγκαλιάσει. Ακόμα κι αν έλεγαν μια κουβέντα παραπάνω - να τους αγκαλιάσει! Να νοιώσει τον πόνο τους...». 

Ορισμένοι γονείς πάντως, θα επιμείνουν στη σκληρή γραμμή και θα κάνουν τα πάντα για να κρατήσουν το κίνημα των Τεμπών ζωντανό και το επόμενο διάστημα. Ο λόγος που καταφέρονται εναντίον της κυβέρνησης είναι ότι θεωρούν πως καλύπτει τον πρώην υπουργό Μεταφορών, Κώστα Α. Καραμανλή, καθώς δεν επέτρεψε να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του, όπως και τον Χρήστο Τριαντόπουλο, για τον οποίο κυβερνητικά στελέχη προεξόφλησαν ότι δεν έχει ευθύνες. Επίσης η κρίση που εξέφρασε ο πρωθυπουργός για θέματα που ερευνά η δικαιοσύνη, όπως η αιτία της πυρκαγιάς και η αλλοίωση του πεδίου, τους έκανε ακόμα πιο καχύποπτους για το αν θα αποδοθεί η δικαιοσύνη. Για αυτό και κάποιοι από του συγγενείς θυμάτων ήταν αντίθετοι με τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Χρ. Τριαντόπουλο, καθώς θεωρούν ότι με τη σημερινή πλειοψηφία της ΝΔ στη Βουλή δεν πρόκειται να τιμωρηθεί κανένας υπουργός και για αυτό θα έπρεπε, όπως λένε κάποιοι από αυτούς,  να περιμένουν να αλλάξει η πλειοψηφία για να βρουν δικαίωση οι άνθρωποι τους. Με αυτό βεβαίως (την αλλαγή της πλειοψηφίας) συμφωνούν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία θα βασίσουν την στρατηγική του επόμενου διαστήματος πάνω σε αυτό. 

Θεωρητικά η κυβέρνηση έχει ακόμα χρόνο για να σταματήσει τη φθορά. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με δυσκολία και μόνο αν κυβέρνηση αντιλαμβανόταν τα λάθη της κάποια στιγμή, σύντομα, και τα διόρθωνε με λόγια και με έργα. Για την ώρα μοιάζει να βρίσκεται πολύ μακριά από αυτό, καθώς δεν εστιάζει στην ουσία, αλλά στην επικοινωνία, αναζητώντας τον τρόπο με τον οποίο τα Τέμπη θα ξεχαστούν και όχι τον τρόπο με τον οποίο θα αλλάξει η χώρα. 
 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ