Ταϊβάν: Η πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη έπειτα από σχεδόν πέντε χρόνια

Ταϊβάν: Η πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη έπειτα από σχεδόν πέντε χρόνια Facebook Twitter
0

Στην πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη, έπειτα από σχεδόν πέντε χρόνια, προχώρησαν οι αρχές της Ταϊβάν, χθες Πέμπτη.

Ο Χουάνγκ Λιν-κάι, 32 ετών, κρίθηκε ένοχος για τον φόνο με στραγγαλισμό της πρώην συντρόφου του και της μητέρας της το 2018. Θανατώθηκε από εκτελεστικό απόσπασμα χθες στο τέλος της ημέρας. Τα εγκλήματα για τα οποία καταδικάστηκε ο άνδρας ήταν «απάνθρωπα», πρόδιδαν απόλυτη «αναισθησία», ήταν «ιδιαζόντως ειδεχθή», ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά την εκτέλεση.

Η εκτέλεση είναι η πρώτη αφότου ανέλαβε την εξουσία ο πρόεδρος Λάι Τσινγκ-τε, τον Μάιο του 2024. Επί προεδρίας της προκατόχου του, της Τσάι Ινγκ-γουέν, έγιναν δύο εκτελέσεις. Και οι δυο τους ανήκουν στο Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (ΔΠΚ). Επί προεδρίας Μα Γινγκ-τζέου (2008-2016), του αντίπαλου κόμματος Κουομιντάνγκ (KMT), οι αρχές της Ταϊβάν προχώρησαν σε 33 εκτελέσεις.

Ταϊβάν: Αντιδράσεις για την εκτέλεση

Η απόφασή τους αυτή προκάλεσε «θύελλα» επικρίσεων από πλευράς οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που τόνισαν ότι η εξέλιξη αποτελεί «τεράστια οπισθοδρόμηση» για τη νήσο. Στη νήσο έχουν γίνει 36 εκτελέσεις αφότου το μορατόριουμ στην εφαρμογή της εσχάτης των ποινών αποφασίστηκε από το κοινοβούλιο να αρθεί το 2010.

Τον Σεπτέμβριο το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε πως η θανατική ποινή πρέπει να «περιορίζεται σε ιδιαίτερες και εξαιρετικές» υποθέσεις. Για την Ι-Λινγκ Τσιού, διευθύντρια του παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ασία, η χθεσινή εκτέλεση ήταν «σοκαριστική και σκληρή εξέλιξη».

«Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ταϊβάν, με μια μονοκοντυλιά, εκμηδένισε πολλά χρόνια προόδου κατακτημένης με σκληρούς αγώνες προς την κατάργηση της θανατικής ποινής. Αυτό είναι τεράστιο πισωγύρισμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ταϊβάν», επισήμανε η ίδια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπογράμμισε πως καταδικάζει τα εγκλήματα που είχε διαπράξει ο Χουάνγκ Λιν-κάι «με τον πιο σθεναρό τρόπο», θυμίζοντας ταυτόχρονα όμως πως αντιτίθεται στη θανατική ποινή «σε κάθε περίπτωση».

«Η ΕΕ ζητεί κατά συνέπεια η Ταϊβάν να εφαρμόσει και να διατηρήσει το de facto μορατόριουμ και να ασκήσει συνεπή πολιτική ενόψει της πλήρους κατάργησης της θανατικής ποινής» στη χώρα, πρόσθεσε σε ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή υπηρεσία εξωτερικής δράσης (ΕΥΕΔ).

Στο παρελθόν το Κουομιντάνγκ, πλέον αξιωματική αντιπολίτευση στην Ταϊβάν, επέκρινε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, κρίνοντας πως «στην πράξη» κατήργησε τη θανατική ποινή. Χθες, το KMT απαίτησε οι αρχές να προχωρήσουν στην εκτέλεση των 36 θανατοποινιτών που απομένουν αφού εξαντληθούν τα ένδικα μέσα στους.

Άλλοτε δικτατορία, η Ταϊβάν θεωρείται σήμερα από τις πιο προοδευτικές δημοκρατίες στην Ασία, ωστόσο δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν πως η πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ της θανατικής ποινής.

 
 
 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραήλ: «Όχι» Νετανιάχου στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την 7η Οκτωβρίου

Διεθνή / Ισραήλ: «Όχι» Νετανιάχου στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την 7η Οκτωβρίου

Το Ισραήλ γνώριζε ένα λεπτομερές σχέδιο επίθεσης της Χαμάς πάνω από ένα χρόνο πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023, με βάση έγγραφα και προειδοποιήσεις των μυστικών υπηρεσιών
LIFO NEWSROOM
Πάπας Φραγκίσκος: Αυτοκίνητό του μετατρέπεται σε ιατρείο για τα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / Πάπας Φραγκίσκος: Αυτοκίνητό του μετατρέπεται σε ιατρείο για τα παιδιά της Γάζας

«Το όχημα αυτό εκφράζει την αγάπη και την αλληλεγγύη της Αγιότητάς του για τους πιο ευάλωτους, τις οποίες δήλωνε σε όλη τη διάρκεια της κρίσης» στη Γάζα, δήλωσε ο Αντόν Σαφάρ, γενικός γραμματέας της Caritas Ιερουσαλήμ
LIFO NEWSROOM
Φιλόσοφος κυκλοφόρησε βιβλίο για την ψηφιακή χειραγώγηση που αποκαλύφτηκε ότι το έγραψε η τεχνητή νοημοσύνη

Διεθνή / «Φιλόσοφος» κυκλοφόρησε βιβλίο για την ψηφιακή χειραγώγηση που αποκαλύφτηκε ότι το έγραψε η τεχνητή νοημοσύνη

Ο Ιταλός δοκιμιογράφος Andrea Colamedici υποστηρίζει ότι το βιβλίο ήταν ένα «φιλοσοφικό πείραμα και μια παράσταση», όταν έγινε γνωστό ότι ο Κινέζος «συγγραφέας» δεν υπάρχει
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ διατάζει την επαναλειτουργία του Αλκατράζ: «Θα φυλακίζουμε τους πιο βίαιους εγκληματίες»

Διεθνή / Ο Τραμπ διατάζει την επαναλειτουργία του Αλκατράζ: «Θα φυλακίζουμε τους πιο βίαιους εγκληματίες»

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επαναλειτουργία της φυλακής του Αλκατράζ για «επικίνδυνους και υπότροπους εγκληματίες» – Σχέδιο που προκαλεί αντιδράσεις και πολιτικές ερμηνείες
LIFO NEWSROOM