LIVE!

Αφροί και φυσαλίδες, ασύρτικο και λιάτικο: Τα κρασιά των γιορτών

Τα κρασιά των γιορτών Facebook Twitter
Προτάσεις, αυθόρμητες και ανέμελες, χωρίς την αγωνία να απογειώσουμε το φαγητό με το κρασί. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0



ΑΠΟ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ,
στην καρδιά των γιορτών, με όλα τα παρελκόμενα: χιλιάδες λαμπιόνια, αμέτρητα μηνύματα αγάπης και ισχυρές δόσεις αισθητικής υπερβολής. Όμως, αν κάτι βαθύτερο υπάρχει, αυτό είναι το αντάμωμα με πρόσωπα που σπάνια συναντάμε. Συχνά βασανιστικό −ιδίως αν πρόκειται για συγγενείς−, όμως αν ξαφνικά έλειπαν από τη ζωή μας αυτές οι συναθροίσεις, ίσως αναδυόταν ένα δυσαναπλήρωτο κενό.

Ας είμαστε επιεικείς με τα «πρέπει» της ζωής, κι αυτά χρειάζονται πού και πού. Το θέμα είναι να αποκτήσουμε την ικανότητα να μεταμορφώνουμε στιγμές ανιαρές σε ξεχωριστές. Το γιορτινό τραπέζι είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να αφεθούμε στην απόλαυση, χωρίς ενοχές. Αναπόσπαστο στοιχείο αυτού το κρασί, με τσουγκρίσματα και χαμόγελα!

Ακολουθούν κάποιες αυθόρμητες και ανέμελες προτάσεις. Διαβάστε και επιλέξτε απενοχοποιημένα το κρασί που σας ταιριάζει.

VERVENIOTI PÉT-NAT

Αρκαδία
Οινοποιείο Βερβαινιώτη / Μοσχοφίλερο / 2023

peina Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Αδύνατο να γιορτάσουμε χωρίς αφρό και φυσαλίδες. Μια πρώτη γνωριμία με αυτή την κατηγορία κρασιών αποτελούν τα pét-nat (pétillant naturel), μέθοδος κατά την οποία το κρασί εμφιαλώνεται πριν ολοκληρωθεί η αρχική ζύμωση. Καθώς οι γηγενείς ζύμες μετατρέπουν τη ζάχαρη από τον χυμό του σταφυλιού σε οινόπνευμα, φυσαλίδες αναπτύσσονται φυσικά και παραμένουν εγκλωβισμένες μέσα στο μπουκάλι. Από το ψυχρό κλίμα της Μαντινείας, σε υψόμετρο 700 μέτρων, πρώτη, πειραματική εμφιάλωση ενός pét-nat από Μοσχοφίλερο. Έντονα αρώματα αχλαδιού, λευκών λουλουδιών, με διακριτικές νότες brioche. Ξηρό, με μέτρια οξύτητα και επίγευση πράσινου μήλου. Νιώστε τις φυσαλίδες να χορεύουν στη γλώσσα σας, αφεθείτε στην απόλαυση και γιορτάστε.

ΚΥΡΑ ΦΡΟΣΥΝΗ

Ιωάννινα
Κτήμα Γκλίναβος / Ντεμπίνα - Μπεκάρι  / 2021

frosyni Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Αν, πάλι, προτιμάτε λίγα υπολειμματικά σάκχαρα, δοκιμάστε το ροζέ ημιαφρώδες και ημίξηρο από τη Ζίτσα Ιωαννίνων, περιοχή με παράδοση στο είδος. Έχει εκφραστικό και περίπλοκο αρωματικό χαρακτήρα, από τις γηγενείς ποικιλίες Ντεμπίνα και Μπεκάρι. Η πρώτη ζύμωση χαρίζει στο κρασί όγκο και άρωμα, ενώ η δεύτερη ζύμωση γίνεται σε κλειστά δοχεία και έτσι αποκτά φυσικό ανθρακικό. Πλούσια γεύση, με απαλό σώμα και άφθονες δροσερές φυσαλίδες που αναδεικνύουν αρώματα ώριμου σταφυλιού, με πικάντικες νότες και παιχνιδιάρικη επίγευση. Ένας έρωτας γεννιέται, με βασιλόπιτα ή κλασικό panettone.

CHAMPAGNE DIOT-LEGRAS ROSÉ BRUT

Γαλλία
Diot-Legras / Chardonnay - Pinot Noir / 2012

diot legras Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Αν αναζητάτε την επιτομή των αφρωδών, τότε η λέξη είναι σαμπάνια. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η Madame de Pompadour −επίσημη ερωμένη του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΕ΄− είπε «η σαμπάνια είναι το μόνο κρασί που διατηρεί μια γυναίκα όμορφη αφού την πιει» και η αλήθεια είναι ότι στη δίνη της υπερβολής των γιορτών αξίζει μια φιάλη για να γιορτάσετε με τους αγαπημένους σας. Όμως το πιο εμπορικό οινικό προϊόν, εκτός από από ευχαρίστηση, κρύβει και παγίδες. Προτείνουμε, αντί των δημοφιλών ινσταγκραμικών ετικετών, που ανήκουν σε μεγάλους ομίλους και περισσότερο τη φήμη τους θα πληρώσετε παρά το περιεχόμενο, να αναζητήσετε ανεξάρτητους οίκους, που παράγουν σαμπάνιες άριστης ποιότητας και συνήθως ξεκινούν από λογικές τιμές. Μια τέτοια περίπτωση, ο αμπελουργός Benoît Diot, που κατέχει λίγα στρέμματα Grand Cru Chardonnay στην Cramant, σε ένα από τα τέσσερα χωριά της Côte des Blancs. Περιοχή γνωστή και ιδιαίτερα αγαπητή στους ευδαίμονες, για τις σαμπάνιες με ένταση, νεύρο και ντελικάτα αρώματα. Απαλό σομόν χρώμα, έχει λεπτό και επίμονο αφρισμό, διακριτικά αρώματα μικρών κόκκινων φρούτων, με κρεμώδες φινίρισμα. Σαγηνευτικά κομψή, θα σας γοητεύσει ο φινετσάτος χαρακτήρας της. 

ΑΣΥΡΤΙΚΟ TERRE DE ZEUS

Πιερία
Οινοποιείο Navitas / Ασύρτικο / 2022

assyrtiko Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στη σκιά του Ολύμπου, στο Λιτόχωρο, βρίσκονται 160 στρέμματα αμπέλια βιολογικής καλλιέργειας, της δυναμικής ομάδας του Navitas. Η κυκλαδική ποικιλία Ασύρτικο «ξεδιπλώνει» μοναδικό χαρακτήρα στο ψυχρό κλίμα της Πιερίας, με χαμηλή στρεμματική απόδοση, ζύμωση με γηγενείς ζύμες, περιοδική ανάδευση (batonnage) και εξάμηνη παραμονή σε φίνες οινολάσπες συνδυαστικά σε ανοξείδωτη δεξαμενή και πήλινο αμφορέα. Απαλό λεμονί χρώμα, μέτρια αρωματική ένταση με λεμονανθό, πράσινο τσάι και νότες τσακμακόπετρας. Βοτανικότητα στο στόμα με κυρίαρχη τη μέντα και το γκρέιπφρουτ να ακολουθεί. Μέτριο σώμα, ντελικάτη οξύτητα που δίνει νεύρο και δροσιστική επίγευση με νότες αλατότητας. Φίνο ελληνικό λευκό, με κοσμοπολίτικο προσανατολισμό.

ΤΣΑΠΟΥΡΝΑΚΟΣ ROSÉ

Κοζάνη
Κτήμα Βογιατζή / Τσαπουρνάκος / 2023 

tsapournakos Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα στη σημασία των ροζέ κρασιών, σε ό,τι αφορά την αρμονία τους με τη μεσογειακή κουζίνα. Αν αναζητάτε ένα κρασί πασπαρτού, για τα πληθωρικά γιορτινά τραπέζια, τολμήστε τη ροζέ πρόταση του αγαπημένου «βασιλιά βατράχου». Η ποικιλία αμπέλου Τσαπουρνάκος συναντάται στο Βελβεντό Κοζάνης από τις αρχές του 20ού αιώνα. Μετά από γενετική ταυτοποίηση, αποδείχτηκε κλώνος του Cabernet Franc. Η διάσωση και ανάδειξή της ανήκει στον δρ. Γιάννη Βογιατζή. Χρώμα ανοιχτό τριανταφυλλί, με αρώματα φράουλας και κερασιού, με βοτανικές νότες. Μέτριο σώμα, με ισορροπημένη οξύτητα και δροσιστική επίγευση, που τονίζει τον χαρακτήρα της ποικιλίας.

ΑΓΕΧΟΡΟΣ

Ημαθία    
Οινοποιείο Δαλαμάρα / Ξινόμαυρο - Merlot / 2023

ageroxos Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο Κωστής Δαλαμάρας προέρχεται από μια οικογένεια με βαθιά οινική παράδοση και είναι ένας από τους πιο χαρισματικούς Έλληνες αμπελουργούς. Από τα σπουδαία αμπελοτόπια της Νάουσας, ο Κωστής προτείνει ένα ερυθρό γεμάτο φρεσκάδα, που συνδυάζει τη στιβαρότητα του πολυδύναμου Ξινόμαυρου (κατά 80%) με τη φυτικότητα του Merlot. Ευχάριστο, ισορροπημένο και γενναιόδωρο, ο Αγέχορος στην αρχαιότητα ήταν αυτός που ηγούνταν του χορού και κάπως έτσι αυτό το κρασί δημιουργήθηκε για να μας «ξεσηκώνει». Επιπλέον, έχει άριστη σχέση ποιότητας/τιμής, γεγονός που το καθιστά αναπόσπαστο στοιχείο εορταστικών οινοποσιών.

CHROMOS

Bordeaux, Γαλλία
Domaine Rousset-Peyreguey / Semillon - Sauvignon Blanc - Muscadelle / 2015 

villa arrancon Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στο άκουσμα της λέξης Bordeaux, το μυαλό ενός οινόφιλου αμέσως ταξιδεύει σε εμβληματικά ερυθρά, αξιοσημείωτα λευκά και τα κορυφαία επιδόρπια κρασιά του πλανήτη, τα περιβόητα Sauternes. Εκεί, δίπλα στο μυθικό Château d’Yquem, βρίσκονται τα αμπέλια του Domaine Rousset-Peyreguey, ενός κτήματος που ακολουθεί βιοδυναμικές πρακτικές στο αμπέλι και ελάχιστες παρεμβάσεις στο οινοποιείο. Και αντί για κρασιά που προοριζόντουσαν για τσάρους, αυτοκράτορες και βασιλιάδες (περασμένα μεγαλεία), όπως έκαναν ιστορικά τα châteaux της περιοχής, παράγει ένα ξηρό κρασί τύπου vin de voile, που προκύπτει από παρατεταμένη ωρίμανση, δημιουργώντας ένα λεπτό στρώμα ζυμών, παρόμοια με την παραγωγή των κρασιών του Jura, στην ανατολική Γαλλία. Η τεχνική αυτή δημιουργεί ελεγχόμενη οξείδωση, εμποδίζοντας το κρασί να γίνει ξίδι, συμβάλλοντας στα πολύπλοκα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά του, με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και μπαχαρικά να πρωταγωνιστούν. «Υπαίτιος» για αυτή την «ανατροπή» της βαριάς παράδοσης, ένας bohème οινοποιός που ονομάζεται Alain Déjean. Ανήσυχο πνεύμα, που συνδυάζει τη φιλοσοφία και την αρχαία ελληνική επιστήμη με την αγάπη του για τη φύση. Φτιάξτε ένα πλατό με διαφορετικού χαρακτήρα και έντασης γραβιέρες (οπωσδήποτε comté) και θα λατρέψετε το Chromos.

ΜΑΓΙΟΒΟΤΑΝΟ

Κρήτη 
Οινοποιείο Αμπελουργείν / Λιάτικο / 2023

magiovotano Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Από τα γαλλικά σαλόνια στα κρητικά αλώνια και επίλογος με ένα απίθανο επιδόρπιο κρασί. Εξαιρετικής ποιότητας σταφύλια από τον ορεινό όγκο του Λασιθίου, σε υψόμετρο 800μ., μακριά από ατμοσφαιρικούς ρύπους και χημικές υδάτινες μολύνσεις. Ένα επιδόρπιο κρασί, από τον τόπο απ’ τον οποίο προέρχεται η πολυδύναμη ποικιλία Λιάτικο, που ευωδιάζει αποξηραμένη σταφίδα, καβουρδισμένο καφέ και κακάο, με τονισμένη οξύτητα. Όπως δηλώνουν οι δημιουργοί του, «είναι εμπνευσμένο από τη φύση, ορίζεται από αγνότητα, φιλοτεχνημένο με ποιότητα». Ώρα για τραγανά μελομακάρονα στο τραπέζι.

Ευχές από καρδιάς, για να έπονται τα καλύτερα της ζωής.

Γεύση
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ