«Apartment 7A»: Η Ρόζμαρι δεν μένει (ακόμα) εδώ

«Apartment 7A»: Η Ρόζμαρι δεν μένει (ακόμα) εδώ Facebook Twitter
Σενάριο και σκηνοθεσία εστιάζουν στη γυναικεία αυτοδιάθεση, χωρίς να λένε επ’ αυτής τίποτε παραπάνω από τον προκάτοχό τους, αλλά και τίποτε πέρα από αυτή.
0


ΕΞΙΣΟΥ ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΟ ΜΕ ΤΑ 
μυριάδες prequels, sequels, spin-offs και requels είναι να διαβάζεις κριτικές με κεντρική ιδέα το πόσο αχρείαστα είναι. Καλώς ή κακώς, έχουν έρθει για να μείνουν και φαίνεται ότι δεν θα τα ξεφορτωθούμε εύκολα. Δεν είναι μόνο τα στούντιο που στρέφονται σε δοκιμασμένες συνταγές, αλλά κι εμείς που αναζητούμε την οικειότητα και, στην πραγματικότητα, δεν θέλουμε να εμπλακούμε σε νέες, ριψοκίνδυνες κινηματογραφικές περιπέτειες – δυστυχώς, οι εισπράξεις αυτό λένε. Το μόνο στο οποίο μπορούμε να ελπίζουμε είναι η ύπαρξη μιας δόσης κινδύνου μέσα σ’ αυτό το πεισματικά ασφαλές κινηματογραφικό περιβάλλον ή έστω κάποιων στοιχείων ξεχωριστών (με την καλή έννοια) σε σχέση με το πρωτότυπο.

Στο «Apartment 7A» η Τζούλια Γκάρνερ υποδύεται την Τέρι Τζονόφριο, μια ηθοποιό-χορεύτρια που θέλει να δει το όνομά της γραμμένο στις μαρκίζες του Μπρόντγουεϊ. Τα σχέδιά της ματαιώνονται από ένα φρικιαστικό ατύχημα, το οποίο η σκηνοθέτις Νάταλι Ερίκα Τζέιμς («Relic») θα μας δείξει γλαφυρά, μόνο για να αξιοποιήσει το ενδεχόμενο επανάληψής του τρεις σκηνές μετά, προς όφελος του σασπένς. Μετά από μια αποτυχημένη οντισιόν, η Τέρι ακολουθεί τον σκηνοθέτη της παράστασης – ένας Τζιμ Στέρτζες που μιλά αργά και καλοζυγισμένα, βέβαιος ότι διαθέτει όλον τον χρόνο του κόσμου. Καταλήγει μπροστά σε μια γνώριμη (σε μας) πολυκατοικία και γνωρίζει το ζεύγος Κάστεβετ. Εκείνοι της προσφέρουν μια φαουστική συμφωνία, εκείνη την αποδέχεται, αν όχι με ενδεχόμενο δόλο, τουλάχιστον με ενσυνείδητη αμέλεια. 

Όσο κι αν θέλεις να προσεγγίσεις το «Apartment 7A» ως μεμονωμένο έργο, δεν σε αφήνει, όχι μόνο λόγω της (αναπόφευκτης;) σύνδεσής του με τα γεγονότα της πρώτης ταινίας, αλλά γιατί πρόκειται περισσότερο για χαλαρό remake της, παρά για prequel.

Σε ένα πρώτο επίπεδο, ο προκάτοχος του «Apartment 7A» διατηρoύσε αμφίσημη τη φύση όσων παρακολουθούσαμε. Οφείλονται όσα συμβαίνουν σε συνομωσία των άλλων ή στο ίδιο το μυαλό της Ρόζμαρι; Το σπουδαίο είναι πως, όποια από τις δυο εκδοχές κι αν επιλέξει ο θεατής, δεν αλλάζουν τα τελικά συμπεράσματά περί Θεού και ανθρώπων. Tο στοιχείο της αμφισημίας απουσιάζει από το prequel, βρισκόμαστε σε ένα σύμπαν όπου η ερμηνεία του πρωτότυπου φιλμ είναι κυριολεκτική, η φύση της απειλής συγκεκριμένη και τα κίνητρα όσων δουλεύουν γι’ αυτή γνώριμα.

«Apartment 7A»: Η Ρόζμαρι δεν μένει (ακόμα) εδώ ** Facebook Twitter
H Γκάρνερ επιδεικνύει πρωταγωνιστική στόφα.

Όσο κι αν θέλεις να προσεγγίσεις το «Apartment 7A» ως μεμονωμένο έργο, δεν σε αφήνει, όχι μόνο λόγω της (αναπόφευκτης;) σύνδεσής του με τα γεγονότα της πρώτης ταινίας, αλλά γιατί πρόκειται περισσότερο για χαλαρό remake της, παρά για prequel. Όσοι γνωρίζουν καλά εκείνη την ταινία, ξέρουν ποια θα είναι η έκβαση της υπόθεσης για την Τέρι και ταυτόχρονα θα διαπιστώσουν πόσο «μικρότερη» ταινία είναι. Mικρότερες είναι ακόμα και οι πόρτες των διαμερισμάτων, που στο φιλμ του ’68 υπερέβαιναν θεαματικά το ύψος των ανθρώπων, διογκώνοντας την αίσθηση του αποπροσανατολισμού – και για να έχουν τον ανάλογο αντίκτυπο τα σχετικά πολανσκικά πλάνα, που επιστρατεύονται και εδώ, χρειάζονται τη συνδρομή ΚΑΙ των σκηνογράφων. 

Σενάριο και σκηνοθεσία εστιάζουν στη γυναικεία αυτοδιάθεση, χωρίς να λένε επ’ αυτής τίποτε παραπάνω από τον προκάτοχό τους, αλλά και τίποτε πέρα από αυτή. Το κτίριο με τους ενοίκους του χάνει την αλληγορική του διάσταση, ενώ ο Θεός είναι μεν και πάλι «νεκρός», αλλά μόνο ως ατάκα-fan service και ποτέ ως διάθεση ή ως θέση σημειολογικώς αναπτυσσόμενη.

«Apartment 7A»: Η Ρόζμαρι δεν μένει (ακόμα) εδώ ** Facebook Twitter
Η κάτοχος δύο Όσκαρ Νταϊάν Γουίστ σολάρει απολαυστικά και ουχί μιμητικά.

Υπάρχει, βέβαια, ένας ρυθμός που δεν αντιλαμβάνεται τους θεατές του ως ανθρώπους με attention span συναγρίδας. H Γκάρνερ, με τη σειρά της, επιδεικνύει πρωταγωνιστική στόφα και μετέχει ως συν-δημιουργός σε μια σκηνή χορού που θα βοηθήσει τη δεύτερη ζωή της ταινίας στα social media, ενώ η κάτοχος δύο Όσκαρ Νταϊάν Γουίστ σολάρει απολαυστικά και ουχί μιμητικά, μπαίνοντας στα ταγέρ της βραβευμένης με Όσκαρ για την ερμηνεία της Ρουθ Γκόρντον. Οι φαν του είδους δεν θα δυσανασχετήσουν, τουλάχιστον μέχρι την τρίτη πράξη. Εκεί το σενάριο επιδίδεται σε ένα ρεσιτάλ επεξηγηματικότητας, η Τέρι κινείται στα χνάρια της (ακόμα) εκτός κάδρου Ρόζμαρι και η ταινία καίγεται να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που ελάχιστοι είχαμε διατυπώσει.

Όταν ακούγεται το διάσημο νανούρισμα του Κριστόφ Κομέντα, σκέφτεσαι ότι θα προτιμούσες να είχες επισκεφτεί ξανά το διαμέρισμα της Ρόζμαρι και του Γκάι, μα είναι πια αργά. Από την άλλη, το streaming ντεμπούτο δεν της άξιζε της ταινίας, κάλλιστα θα μπορούσε να έχει κυκλοφορήσει στις αίθουσες. Έχουμε δει πολύ χειρότερες απόπειρες τρόμου να διανέμονται πανηγυρικά στις τελευταίες και να μας τρομάζουν περισσότερο με τα χαμηλά ποιοτικά τους standards και λιγότερο με τη χειραγώγηση του χρόνου και την αξιοποίηση του χώρου εντός του κάδρου – έννοιες άγνωστες για τους σκηνοθέτες τους.

Apartment 7A | Official Trailer | Paramount+

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ναταλία Γερμανού: «Εγώ έτσι είμαι, τα λέω τσεκουράτα»

Οι Αθηναίοι / Ναταλία Γερμανού: «Εγώ έτσι είμαι, τα λέω τσεκουράτα»

Έγινε δημοσιογράφος επειδή της το πρότεινε ο πατέρας της. Περιοδικά, ραδιόφωνο, τηλεόραση, πέρασε από όλα όπως πέρασε και από το ελληνικό τραγούδι. Δεν πιστεύει στην αυτοαναφορική τηλεόραση ούτε στις «πεσιματικές» συνεντεύξεις. Η Ναταλία Γερμανού αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
M. HULOT
«Ποιος θέλει να δει μια ταινία για έναν κόσμο που φλέγεται;»

Pulp Fiction / «Ποιος θέλει να δει μια ταινία για έναν κόσμο που φλέγεται;»

Η ταινία του Πολ Τόμας Άντερσον «Μια μάχη μετά την άλλη» αναμένεται να σαρώσει στις σημαντικές κατηγορίες των Όσκαρ. Ποιο είναι το ιδιαίτερο στίγμα των ταινιών του; Με ποια υλικά έφτιαξε ο Άντερσον το νέο (για πολλούς) αριστούργημά του;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Λάιζα Μινέλι: Η εξωφρενική, τραγική ζωή της όπως ξεδιπλώνεται στη νέα αυτοβιογραφία της

Βιβλίο / Λάιζα Μινέλι: Η εξωφρενική, τραγική ζωή της μέσα από τη νέα αυτοβιογραφία της

Προτού πεθάνει μόνη της σε ένα μπάνιο ξενοδοχείου σε ηλικία 47 ετών, η Τζούντι Γκάρλαντ κληροδότησε στην κόρη μια διά βίου εξάρτηση από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά και μια τάση να ερωτεύεται γκέι άνδρες.
THE LIFO TEAM
Οι αδελφοί Λιμιέρ ως πρωτοπόροι του σινεμά αλλά και του TikTok

Οθόνες / Οι αδελφοί Λιμιέρ ως πρωτοπόροι του σινεμά αλλά και του TikTok

Ένα νέο ντοκιμαντέρ που κάνει πρεμιέρα στο MoMA της Νέας Υόρκης στο τέλος του μήνα αποκαλύπτει τη συναρπαστική, προφητική και πολυδιάστατη φύση των ταινιών μικρού μήκους των Λιμιέρ στα τέλη του 19ου αιώνα.
THE LIFO TEAM
Γιώργος Κατσαρός: Ένας ρεμπέτης, φαινόμενο μνήμης και αντοχής

Ντοκιμαντέρ / Γιώργος Κατσαρός: Ένας ρεμπέτης, φαινόμενο μνήμης και αντοχής

Το ντοκιμαντέρ «Στην Αμερική σαν πήγα» των Αργύρη Θέου και Άγγελου Κοβότσου αφηγείται τη συναρπαστική ιστορία του Έλληνα μουσικού και παράλληλα την ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού και συνολικά των Ελλήνων μεταναστών και της ομογένειας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γιατί ’ναι μαύρα τα βουνά;

Κρίστοφερ Κινγκ / Ένας «ξένος» ξέρει τα ελληνικά χωριά καλύτερα από εμάς

Στο ντοκιμαντέρ «Γιατί ’ναι μαύρα τα βουνά;» ο Αμερικανός συλλέκτης και ερευνητής Κρίστοφερ Κινγκ διασχίζει το ελληνικό τοπίο απ’ άκρη σ’ άκρη και καταγράφει όσα δεν φτάνουν στις μεγάλες πόλεις. Μαζί με την Κατερίνα Καφεντζή, υπεύθυνη για την έρευνα και την αρχισυνταξία του ντοκιμαντέρ, μίλησαν στη LifO.
M. HULOT
ΕΠΕΞ «Ζούμε ανάμεσά σας»

Οθόνες / Ένα ντοκιμαντέρ για να γίνει ορατή μια νόσος “αόρατη”

H Μαρία Κατσικαδάκου (Cyber) μιλά με ζέση αλλά και χιούμορ για το βιωματικό DIY ντοκιμαντέρ της για τον διαβήτη, του οποίου η πρώτη προβολή θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 επιλογές από το 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (5-15/3)

Οθόνες / 10 ταινίες που ξεχωρίσαμε από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τιμά με Χρυσό Αλέξανδρο τον Μπιλ Μόρισον και τη Βουβούλα Σκούρα, υποδέχεται τη Ζιλιέτ Μπινός και ξεδιπλώνει ένα πλούσιο πρόγραμμα με αφιερώματα, διεθνείς συμμετοχές και δυνατές ιστορίες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κώστας Μπακιρτζής: «Στα λερωμένα καθίσματα και στους τοίχους του Βίλμα έχουν αποτυπωθεί ιστορίες έρωτα και πάθους»

Οθόνες / «Τα λερωμένα καθίσματα του "Βίλμα" λένε ιστορίες έρωτα και πάθους»

Οι Κώστας Μπακιρτζής και Κωστής Σταμούλης μιλούν για τον τελευταίο κινηματογράφο ερωτικών ταινιών λίγο πριν από την πρεμιέρα της ταινίας «Βίλμα: Το τελευταίο αντίο» στο 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μποέμ ζωή της πρώτης Νύφης του Φρανκενστάιν

Culture / Η μποέμ ζωή της πρώτης Νύφης του Φρανκενστάιν

Παρότι εμφανίστηκε στην οθόνη για λιγότερο από τρία λεπτά, η ερμηνεία της Elsa Lanchester άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορία του κινηματογραφικού τρόμου, ενώ η ίδια έζησε μια αντισυμβατική, μποέμ ζωή στο Λονδίνο και το Χόλιγουντ του 20ού αιώνα.
THE LIFO TEAM
Οι Callas έφτιαξαν μια DIY οδύσσεια τσέπης

Οθόνες / Η νέα ταινία των The Callas είναι μια DIY οδύσσεια τσέπης

Με την πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία τους ο Λάκης και ο Άρης Ιωνάς γύρισαν μια ιστορία γυναικείας αλληλεγγύης, περιέργειας και αγάπης για το «ξένο» με χιούμορ, που ξεπερνά τα όρια της παραδοσιακής αφήγησης.
M. HULOT
Είναι ο Τζιμ Κάρεϊ «σπουδαίος ηθοποιός»;

Οθόνες / Είναι ο Τζιμ Κάρεϊ «σπουδαίος ηθοποιός»;

Οι Γάλλοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τον Καναδό ηθοποιό. Το απέδειξαν με ένα εγκάρδιο βραβείο Σεζάρ για την καριέρα του, που συνοδεύτηκε από ενθουσιώδες standing ovation, σε μια σάλα που είχε από Ιζαμπέλ Ιπέρ μέχρι Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Πολύ κοριτσίστικο όνομα το Πάττυ»: Το ελληνικό σινεμά στα πάνω του

The Review / «Πολύ κοριτσίστικο όνομα το Πάττυ»: Μια καλή ταινία

Η οδύσσεια μιας νεαρής ταλαντούχας τζουντόκα που προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι το θέμα της ταινίας του Γιώργου Γεωργόπουλου που απέσπασε ήδη θετικά σχόλια όπου έχει προβληθεί. Μιλήσαμε για την ταινία με τον σκηνοθέτη Αργύρη Παπαδημητρόπουλο.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Όταν οι σταρ προτιμούν Γαλλίδες πίσω απ' τις κάμερες

76η Berlinale / Γιατί οι σταρ προτιμούν Γαλλίδες σκηνοθέτιδες;

Με αφορμή το «Couture», τη νέα ταινία με την Αντζελίνα Τζολί, εντοπίζουμε την τάση Γαλλίδων σκηνοθέτιδων να συνεργάζονται με σταρ του Χόλιγουντ, που αναζητούν μια φρέσκια παρένθεση από το αγγλόφωνο αφήγημα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Από το βιβλίο στην οθόνη»

Οθόνες / Βιβλία που έγιναν ταινίες. Ένα μεγάλο αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Μεγάλοι δημιουργοί όπως οι Όρσον Γουέλς, Φρανσουά Τριφό, Μιχάλης Κακογιάννης, Ζιλ Ντασέν και Κώστας Γαβράς ζωντανεύουν βιβλία των Νίκου Καζαντζάκη, Φραντς Κάφκα, Κοσμά Πολίτη και άλλων σπουδαίων λογοτεχνών.
M. HULOT