Κάποιοι influencers δηλώνουν πως τα αντηλιακά προκαλούν καρκίνο. Κάνουν λάθος

Κάποιοι influencers δηλώνουν πως τα αντηλιακά προκαλούν καρκίνο. Κάνουν λάθος Facebook Twitter
Ένας στους επτά ενήλικες πιστεύει ότι η καθημερινή εφαρμογή αντηλιακού μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά από την απευθείας έκθεση στον ήλιο. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image
0

ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΓΕΡΝΕΙ το πρόσωπό της προς τον ήλιο και κλείνει τα μάτια της. «Φοράτε αντηλιακό;» γράφει η λεζάντα στο βίντεο, το οποίο έχει πάνω από ένα εκατομμύριο προβολές στο X. Όχι, απαντά η γυναίκα. Εμφανίζεται μια νέα λεζάντα: «Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο ήλιος προκαλεί καρκίνο».

Το βίντεο των 15 δευτερολέπτων αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου της νέας μόδας που προέκυψε από τα social media και η οποία φαίνεται ότι κερδίζει συνεχώς υποστηρικτές.  

Ο βασικός ισχυρισμός πάνω στον οποίο βασίζεται η συγκεκριμένη μόδα αφορά την αναποτελεσματικότητα των αντηλιακών, μάλιστα ορισμένοι influencers έφτασαν στο σημείο να δηλώνουν ότι τα αντηλιακά είναι αυτά που προκαλούν την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος. Οι πιο ήπιες συνωμοσίες γύρω από το θέμα υποστηρίζουν ότι τα αντηλιακά είναι άλλο ένα τέχνασμα των φαρμακευτικών εταιρειών για να πλουτίσουν αλλά και να «αρρωστήσουν» τους πελάτες τους.

Την κατάσταση δεν βοηθούν ορισμένες περιπτώσεις ανάκλησης αντηλιακών στα οποία είχε ανιχνευθεί βενζόλιο, μια χημική ουσία που μπορεί πράγματι να προκαλέσει καρκίνο. «Τρίβουμε κυριολεκτικά τον καρκίνο στο δέρμα μας», δήλωσε ένας χρήστης του TikTok σε ένα viral βίντεο.

Οι περισσότεροι influencers αρνούνται τη χρησιμότητα του αντηλιακού, προβάλλοντας παράλληλα τις φυσικές θεραπευτικές ιδιότητες του ήλιου. Άλλοι προτείνουν συνταγές για να φτιάξεις αντηλιακό στο σπίτι, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η χρήση αντηλιακού εμποδίζει την παραγωγή βιταμίνης D.

Κάποιοι influencers αρνούνται τη χρησιμότητα του αντηλιακού, προβάλλοντας παράλληλα τις φυσικές θεραπευτικές ιδιότητες του ήλιου. Άλλοι προτείνουν συνταγές για να φτιάξεις αντηλιακό στο σπίτι, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η χρήση αντηλιακού εμποδίζει την παραγωγή βιταμίνης D. Αποδίδουν τα ηλιακά εγκαύματα στην κακή διατροφή, συγκεκριμένα στην κατανάλωση σπορέλαιων.

Φυσικά τα ηλιακά έγκαυματα προκαλούνται από τον ήλιο, αυτό αποτελεί γεγονός. Το αντηλιακό ευρέος φάσματος προστατεύει το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία που μπορεί να προκαλέσει ηλιακό έγκαυμα, καρκίνο του δέρματος και σημάδια γήρανσης, επιβεβαιώνουν οι δερματολόγοι.

Η χημικός Michelle Wong, με το διαδικτυακό όνομα «Lab Muffin Beauty Science», δηλώνει ότι η κατάρριψη τέτοιων μύθων έχει γίνει δουλειά πλήρους απασχόλησης για την ίδια.

Σε ένα πρόσφατο βίντεο 46 λεπτών στο YouTube, η Wong καταρρίπτει τους ισχυρισμούς ότι τα αντηλιακά δεν βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος και ότι τα σπορέλαια προκαλούν ηλιακά εγκαύματα. Η ίδια παρατηρεί επίσης ότι τα μεγάλα, δύσκολα ονόματα των συστατικών τους μπορεί να κάνουν την κοινή γνώμη να συμπεράνει πως τα αντηλιακά είναι κακόβουλα.  

Περίπου το ένα τέταρτο των ενηλίκων κάτω των 35 ετών πιστεύει ότι η κατανάλωση νερού μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τα ηλιακά εγκαύματα και ένας στους επτά πιστεύει ότι η καθημερινή εφαρμογή αντηλιακού μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά από την έκθεση στον ήλιο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Καρκίνου Orlando Health.

Ορισμένες διασημότητες μοιράζονται επίσης αυτές τις αντιλήψεις. Η Kristin Cavallari, η οποία πρωταγωνίστησε στο ριάλιτι «Laguna Beach», δήλωσε πρόσφατα ότι δεν χρησιμοποιεί αντηλιακό. Το 2017 στο βιβλίο του ο Tom Brady είπε ότι η κατανάλωση νερού τον βοηθάει να αποφύγει τα ηλιακά εγκαύματα.

«Αυτές οι μέθοδοι μπορεί να έχουν ορισμένα πλεονεκτήματα για την υγεία», δήλωσε ο Dr. Rajesh Nair, χειρουργός ογκολόγος στο Orlando Health Cancer Institute. «Σίγουρα όμως δεν κάνουν τίποτα για να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματός μας από τις επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας».

Επιπλέον, οι δερματολόγοι δηλώνουν ότι είναι απίθανο κάποιος να χρησιμοποιήσει τόσο μεγάλη ποσότητα αντηλιακού που να εμποδίσει την επαρκή παραγωγή βιταμίνης D. Η βιταμίνη D, η οποία είναι υπεύθυνη για την υγεία των οστών και τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, μπορεί επίσης να βρεθεί σε συμπληρώματα και τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών.

Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ προτρέπουν τους πολίτες να εφαρμόζουν αντηλιακό ευρέος φάσματος με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30 στα μέρη του σώματος που δεν καλύπτονται από ρούχα. Σύμφωνα με τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), τα αντηλιακά ανήκουν στα φάρμακα που δεν χρειάζονται ιατρική συνταγή.

Ο οργανισμός έχει διεξαγάγει μελέτες που αποδεικνύουν ότι τα κοινά συστατικά τους απορροφώνται από το αίμα σε υψηλά επίπεδα. Ο FDA ζητά από τις εταιρείες πρόσθετα δεδομένα ασφαλείας για τα δραστικά συστατικά, όπως η οξυβενζόνη και η αβοβενζόνη. Αυτά τα συστατικά χρησιμοποιούνται στα αντηλιακά εδώ και δεκαετίες χωρίς ενδείξεις ότι είναι βλαβερά για τον άνθρωπο, δηλώνουν οι δερματολόγοι.

Με στοιχεία από The Wall Street Journal

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ