Αυτοδύναμη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, Βουλή με δόρατα, λιβανιστήρια και κηραλοιφές 

Αυτοδύναμη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, Βουλή με δόρατα, λιβανιστήρια και κηραλοιφές  Facebook Twitter
Φωτό: EUROKINISSI
0

 

ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ, τα πράγματα φαίνεται πως επιβεβαίωσαν τις δημοσκοπήσεις αλλά και τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί. Σύμφωνα με τα exit poll η ΝΔ μοιάζει πως διατηρεί ή ακόμα και ενισχύει τα ποσοστά της, συγκεντρώνοντας το 39 με 42% των ψήφων. Παγιώνει, λοιπόν, την άνετη αυτοδυναμία της, καθώς ακόμα και στο σενάριο εννιάκομματικής βουλής και κατώτατου ορίου του ποσοστού της εξασφαλίζει τουλάχιστον 155 βουλευτές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται από 16,3 εώς 19,3%, μοιάζει δηλαδή πως παρουσιάζει μια μικρή πτώση, ενώ το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως έμεινε σχετικά στάσιμο και στα exit poll κυμαίνεται ανάμεσα στο 11 και το 13%. Στους οριακά κερδισμένους φαίνεται πως βρίσκεται και το ΚΚΕ, συγκεντρώνοντας από 6,5% εως 8,5% στο σύνολο των exit poll. Μέχρι εδώ, όλα λίγο πολύ αναμενόμενα. 

Το νεοναζιστικό κόμμα με τον αρχαιοελληνικό μανδύα που μέχρι πριν ένα μήνα δεν γνώριζε σχεδόν κανείς, θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, το πέμπτο σε δύναμη κόμμα της ελληνικής Βουλής.

Η ανατροπή που οφείλει να μας προβληματίσει όλους, ωστόσο, συνέβη τελικά στο κατώφλι του 3%. Τα σημάδια ήταν ορατά για όσους είχαν ανοιχτά τα μάτια: το ακροδεξιό, εθνικιστικό κόμμα «Σπαρτιάτες», που απήλαυσε την δημόσια στήριξη του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη, είχε αρχίσει να εμφανίζει ανοδικό momentum την τελευταία εβδομάδα, ξεπερνώντας το 2% στις δημοσκοπήσεις. Τελικά, η βελόνα έκατσε αναπάντεχα γύρω στο 5%, και το νεοναζιστικό κόμμα με τον αρχαιοελληνικό μανδύα που μέχρι πριν ένα μήνα δεν γνώριζε σχεδόν κανείς, θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, το πέμπτο σε δύναμη κόμμα της ελληνικής Βουλής. 

Στο πλάι των βουλευτών της παράταξης που ίδρυσε ο Βασίλης Στίγκας, και που αναμφίβολα θα βρεθούν στην επόμενη Ελληνική Βουλή, δεν αποκλείεται να βρίσκονται τα στελέχη της Νίκης αλλά και της Ελληνικής Λύσης - και τα δυο κόμματα κυμαίνονται ανάμεσα στο 2,3 και το 4,3% στα exit poll, με παράταξη του Κυριάκου Βελόπουλου να παρουσιάζει ψηλότερα ποσοστά. 

Συνολικά τρία κόμματα της άκρας και εναλλακτικής δεξιάς φλερτάρουν, και μάλλον πετυχαίνουν την είσοδο τους στο Κοινοβούλιο, με συνολικό ποσοστό που ενδέχεται να ξεπεράσει το 10%. Αρχίζει, λοιπόν, να διαφαίνεται ένα σενάριο Βουλής με δόρατα, λιβανιστήρια και κηραλοιφές, με φωνές από τα κοινοβουλευτικά έδρανα που θα αμφισβητούν θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα και θα ενισχύουν την τοξική ρητορική. 

Η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, καθώς και το Μερα25 του Γιάνη Βαρουφάκη, από την άλλη, φαίνεται πως θα παλέψουν για να περάσουν το όριο του 3%, και από τα exit poll δεν είναι ακόμα βέβαιο πως θα τα καταφέρουν. 

Χρειάζεται υπομονή μέχρι να δούμε την τελική σύνθεση της Βουλής, καθώς μαίνεται κρίσιμη μάχη στο κατώφλι του 3%, ωστόσο δύο πράγματα είναι ήδη ολοφάνερα. Το πρώτο είναι πως πάνω από την σημερινή κάλπη αιωρείται λευκός καπνός: ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι αναμφίβολα ο αυριανός Πρωθυπουργός της Ελλάδας, έπειτα από μια άνετη και ξεκάθαρη νίκη με ιστορικά μεγάλη διαφορά από το δεύτερο κόμμα.  

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι πως η ακροδεξιά ανασυγκροτείται, συσπειρώνεται, και ανεβαίνει ολοένα και περισσότερο, παραμένοντας προεκλογικά μακριά από τα βλέμματα του δημοκρατικού τόξου. Μπορεί αυτή την στιγμή να παραμένει διχασμένη και κατακερματισμένη, αλλά ακόμα κι έτσι, δεν αποκλείεται να ενισχύσει όσο ποτέ άλλοτε την παρουσία της στην Ελληνική Βουλή. Ίδωμεν.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πολιτική σαπουνόπερα του Αλέξη Τσίπρα

Οπτική Γωνία / Η πολιτική σαπουνόπερα του Αλέξη Τσίπρα

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε να ξεδιπλώνεται σχεδόν σαν διαφημιστική καμπάνια, με καθημερινά επεισόδια, το λεγόμενο rebranding του πρώην πρωθυπουργού, που επιστρέφει με το βιβλίο «Ιθάκη», κάτι σαν απόπειρα σκηνοθεσίας του παρελθόντος του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι σημαίνουν οι συμφωνίες για την ενέργεια με τις ΗΠΑ και πόσο συμφέρουν την Ελλάδα 

Οπτική Γωνία / Explainer: Οι συμφωνίες για την ενέργεια με τις ΗΠΑ και πόσο συμφέρουν την Ελλάδα 

Η Ελλάδα αποκτά βασικό ρόλο στην υλοποίηση του αμερικανικού σχεδίου για την αντικατάσταση του ρωσικού αερίου με αμερικανικό LNG στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μαμντάνι είναι ο αντίπαλος που θέλει ο Τραμπ

Οπτική Γωνία / Ο Μαμντάνι είναι ο αντίπαλος που θέλει ο Τραμπ

Ο Ζοχράν Μαμντάνι θα ορκιστεί στο δημαρχείο της Νέας Υόρκης την 1η Ιανουαρίου. Οι κάτοικοι των πέντε μεγάλων διαμερισμάτων θα τον παρακολουθούν. Το ίδιο κι ένας πρώην Νεοϋορκέζος, περίπου 200 μίλια νοτιότερα.
THE LIFO TEAM
Λειψυδρία: ο οδικός χάρτης για την υδατική ασφάλεια της Αττικής

Ρεπορτάζ / Το νερό τελειώνει. Πώς θα αντιμετωπίσει τη λειψυδρία η Αττική;

Υπό την πίεση της σταδιακής μείωσης των υδατικών αποθεμάτων, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι η υδροδότηση της Αττικής τις επόμενες δεκαετίες θα διασφαλιστεί με τεχνικά έργα και θεσμικές παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα του συστήματος.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΜΑΜΝΤΑΝΙ

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς στη LiFO: «Ο Μαμντάνι στέλνει μήνυμα ελπίδας έναντι του αυταρχισμού του Τραμπ»

Μια άμεση ανάλυση της νίκης του νέου δημάρχου της Νέας Υόρκης και ένα σχόλιο από τον διακεκριμένο καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κολούμπια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Αν νικήσει ο Μαμντάνι, θα αλλάξει η Νέα Υόρκη, και ίσως η Αμερική»

Οπτική Γωνία / «Αν νικήσει ο Μαμντάνι, θα αλλάξει η Νέα Υόρκη, ίσως και η Αμερική»

Η καθηγήτρια Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, Νένη Πανουργιά, μιλά για το τεταμένο πολιτικό κλίμα εν όψει των δημοτικών εκλογών, την άνοδο του Ζοχράν Μαμντάνι ως φωνής των «από τα κάτω» και τη σύγκρουση μεταξύ μιας νέας γενιάς ακτιβιστών και των παλιών κέντρων εξουσίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιστεύει στ' αλήθεια η Gen Z πως η ΑΙ θα της λύσει το γκομενικό;

Οπτική Γωνία / Πιστεύει στ' αλήθεια η Gen Z πως η ΑΙ είναι η λύση σε όλα; Ακόμη και στον έρωτα;

Η Gen Z μεγαλώνει σε έναν κόσμο γεμάτο πληροφορίες, αλλά με λιγότερη πραγματική επαφή. Πόσο μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να βοηθήσει; Και τι σημαίνει τελικά υγιής σεξουαλικότητα σήμερα; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αντιγόνη Γινοπούλου εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μικροπλαστικά: «Μέχρι και μια ολόκληρη πιστωτική κάρτα καταπίνουμε κάθε εβδομάδα»

Μικροπλαστικά / Μικροπλαστικά: «Μέχρι και μια ολόκληρη πιστωτική κάρτα καταπίνουμε κάθε εβδομάδα»

Είναι μικρά όσο ένας κόκκος ρυζιού και κάθε χρόνο παράγονται εκατομμύρια τόνοι. Ποιες είναι οι εξελίξεις για τη μείωση της μικροπλαστικής ρύπανσης; Τι συμβαίνει στην Ελλάδα; Πώς φτάνουν από το εργοστάσιο στο στομάχι μας;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ