Ψυχολόγος και καθηγήτρια του Χάρβαρντ Rebecca Rolland: «Mη μιλάτε έτσι στα παιδιά, τα κάνετε ρομποτάκια»

Η τέχνη τού να μιλάς στα παιδιά Facebook Twitter
GETTY
0

Η Μόμο, ο χαρακτήρας που δημιούργησε ο συγγραφέας Michael Ende, είχε ένα χάρισμα: ήξερε να ακούει. Ο κόσμος ερχόταν από παντού στο μικρό αμφιθέατρο όπου το κοριτσάκι τού άρεσε να μιλάει, τουλάχιστον μέχρι να έρθουν οι γκρίζοι άντρες και να κλέψουν τον χρόνο των ανθρώπων που ήθελαν να συζητήσουν. Σύμφωνα με την Αμερικανίδα ψυχολόγο, συγγραφέα και καθηγήτρια εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Ρεμπέκα Ρολάντ, 43 ετών, κάτι παρόμοιο συμβαίνει σήμερα, ιδίως με τα παιδιά μας. "Κάνουμε επιφανειακές συζητήσεις, αλλά αφιερώνουμε ελάχιστο χρόνο σε βαθύτερες συζητήσεις στις οποίες να ακούμε αυτόν που είναι απέναντι", εξηγεί στην EL PAÍS.

Η Rolland, η οποία είναι επίσης ειδικός στον προφορικό και γραπτό λόγο στο τμήμα νευρολογίας του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστώνης, δημοσίευσε πρόσφατα το βιβλίο The Art of Talking with Children (HarperOne, 2022). Στο βιβλίο, η συγγραφέας υποστηρίζει ότι αν εκμεταλλευτούμε τις μικρές καθημερινές συζητήσεις και εξαλείψουμε τους "κλέφτες του χρόνου" -όρος που χρησιμοποιεί στο βιβλίο της για να αναφερθεί στην κατάχρηση της τεχνολογίας, για παράδειγμα- οι συζητήσεις αυτές χρησιμεύουν ως εξαιρετικές ευκαιρίες για μάθηση και ανάπτυξη της δημιουργικότητας, ενώ παράλληλα ενισχύουν  τους δεσμούς μας με τα παιδιά.


― Γιατί πιστεύετε ότι χρειαζόμαστε ένα εγχειρίδιο για να μιλάμε στα παιδιά;

Για να μπορέσουμε να μιλήσουμε με τον εαυτό μας και για να μιλήσουμε με τον εαυτό μας, πρέπει να κάνουμε μια συζήτηση μαζί του: Όλοι θέλουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας και, τελικά, για την κοινωνία. Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το πετύχουμε: τα πηγαίνουμε σε δραστηριότητες, κάνουμε μαζί τους τα μαθήματά τους, πηγαίνουμε σε εκδηλώσεις που διοργανώνουν στο σχολείο κ.ο.κ. Αλλά δεν υπολογίζουμε το πιο σημαντικό πράγμα για την ανάπτυξή τους: τις συζητήσεις που κάνουμε μαζί τους σε καθημερινή βάση. Συχνά, οι συζητήσεις αυτές είναι διαδικαστικές. Εστιάζουν πολύ στο πώς θα πάμε από το ένα μέρος στο άλλο, ποια είναι τα προγράμματά μας και γενικά πώς θα τα βγάλουμε πέρα την καθημερινότητα. Υπάρχουν πολλές σχετικές έρευνες που λένε ότι αν πάρουμε αυτές τις καθημερινές συζητήσεις και τις κάνουμε πρώτης τάξεως ευκαιρίες για μάθηση, για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας των παιδιών, καθώς και για την ενίσχυση του δεσμού μας, αυτές οι συζητήσεις μπορούν να είναι πολύ πιο αποτελεσματικές από οτιδήποτε άλλο για να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Ελπίζω αυτό το εγχειρίδιο να βοηθήσει τους γονείς να το κάνουν αυτό.

Αντί να τους μιλάμε, τα φορτώνουμε με εμπειρίες και δεν τους δίνουμε χρόνο να σκεφτούν. Τα μετατρέπουμε σε ανθρώπους που ενεργούν ρομποτικά και δεν είναι δημιουργικοί άνθρωποι και δεν ακολουθούν τα ενδιαφέροντά τους.

― Πόσο αποξενωμένοι είμαστε από την παιδική ηλικία των παιδιών μας;

Νομίζω ότι με την πολυάσχολη επαγγελματική μας ζωή, δίνουμε μεγάλη σημασία στα επιτεύγματα και τις επιδόσεις των παιδιών, αλλά συχνά ξεχνάμε πώς είναι να είσαι παιδί. Μερικές φορές, είμαστε τόσο μακριά από την εμπειρία ενός παιδιού, η οποία μπορεί να είναι απλώς ότι αφήνει το μυαλό του να αδειάσει ή να περπατά και να κοιτά απλώς ό,τι βλέπει. Αυτό που μας δίνει ελπίδα είναι ότι τα παιδιά είναι ανοιχτά και πρόθυμα για να μιλήσουμε. Έχουν εκ φύσεως μια παιχνιδιάρικη διάθεση, ο κόσμος είναι γι΄αυτά σαν ένα θαύμα και τον βλέπουν από μια πολύ διαφορετική οπτική γωνία. Το έχουμε ξεχάσει αυτό επειδή έχουμε μάθει τόσα πολλά για τον κόσμο. Για παράδειγμα, τα παιδιά συχνά αναρωτιούνται: γιατί δεν γινόμαστε όλο και πιο νέοι ή τι θα συνέβαινε αν ζούσαμε στον Άρη; Συχνά ξεχνάμε να κάνουμε αυτές τις σημαντικές ερωτήσεις, και περνώντας περισσότερο χρόνο με τα παιδιά και μιλώντας τους περισσότερο, όχι μόνο τα βοηθάμε, αλλά ξυπνάμε και τη δική μας ικανότητα να βλέπουμε εκ νέου το θαύμα της ζωής.

―  Έχουν περάσει μόλις 50 χρόνια από την έκδοση του βιβλίου του Michael Ende «Momo». Όταν το διαβάζετε, μοιάζει σαν προμήνυμα πολλών πραγμάτων που βιώνουμε σήμερα... Ποιοι θα λέγατε ότι είναι οι γκρίζοι άνθρωποι που κλέβουν τον χρόνο μας σήμερα;

Υπάρχουν πολλά πράγματα που κλέβουν τον χρόνο των παιδιών. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι γεμίζουμε το πρόγραμμά τους με τόσα πολλά πράγματα που πρέπει να κάνουν. Αντί να τους μιλάμε, τα φορτώνουμε με εμπειρίες και δεν τους δίνουμε χρόνο να σκεφτούν. Τα μετατρέπουμε σε ανθρώπους που ενεργούν ρομποτικά και δεν είναι δημιουργικοί άνθρωποι και δεν ακολουθούν τα ενδιαφέροντά τους. Μια άλλη πολύ σαφής συνιστώσα αυτού είναι ότι υπάρχουν παιδιά που είναι πολύ κολλημένα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στη χρήση του διαδικτύου. Φυσικά, η τεχνολογία μπορεί να αξιοποιηθεί σωστά από τα παιδιά, αλλά όταν είναι πολύ κολλημένα στο διαδίκτυο ή στο χάζεμα της μιας τέλειας εικόνας μετά την άλλη, δεν συνειδητοποιούν πόσο χρόνο ξοδεύουν κάνοντας κάτι τέτοιο. Γνωρίζω μια περίπτωση όπου ένα παιδί αλληλεπιδρούσε μόνο μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Και νομίζω ότι δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να χάσουν αυτές τις εμπειρίες ως παιδιά και να αφήσουν τη ζωή τους να επικεντρώνεται μόνο στα likes που παίρνουν.

― Στο βιβλίο σας τονίζετε ότι η κοινωνία θέλει τα παιδιά να μεγαλώνουν πολύ γρήγορα. Είναι αυτό ένα σύμπτωμα του τρόπου που ζούμε;

Αυτή τη στιγμή, σίγουρα ζούμε σε μια κουλτούρα που είναι πολύ επικεντρωμένη στην απόδοση και την αποτελεσματικότητα και, με καλή πρόθεση, θέλουμε τα παιδιά να ανταποκρίνονται σε αυτό το μοντέλο. Νομίζω ότι ανησυχούμε μήπως μείνουν πίσω, αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η ανάπτυξη των παιδιών πραγματοποιείται με την πάροδο του χρόνου. Τα παιδιά ωφελούνται περισσότερο από δραστηριότητες που σχετίζονται με το παιχνίδι και την ανακάλυψη, επιτρέποντάς τους να ανακαλύπτουν πράγματα μόνα τους, παρά από όταν τα διδάσκουμε πολλά πράγματα, ειδικά αν δεν είναι έτοιμα γι' αυτό. Έτσι, αν τους ασκούμε μεγάλη πίεση στην αρχή, τείνουν να αγχώνονται επειδή δεν είναι έτοιμα για τα πράγματα που κάνουμε. Και νιώθουν επίσης το άγχος που νιώθουμε εμείς- το μεταφέρουμε. Είναι σημαντικό να επαναφέρουμε και να σεβόμαστε τους φυσικούς τους ρυθμούς.

― Στο βιβλίο σας, λέτε  να μιλάμε προσεκτικά μαζί τους. Πώς αυτό το είδος της συζήτησης βοηθά την ανάπτυξη των παιδιών;

Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Είναι μια θεμελιώδης αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά αναπτύσσονται και σχετίζονται μαζί μας. Δημιουργούμε μικρές στιγμές για τα παιδιά που συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου, και αυτό χτίζει την ευγένεια, την αυτοπεποίθησή τους και τη δημιουργικότητά τους. Τα εμπνέουμε να σκέφτονται μόνα τους και να αναγνωρίζουν ότι όντως έχουν καλές ιδέες, ότι οι προβληματισμοί τους, οι συνεισφορές τους είναι πολύτιμες και ότι πρέπει να τις συνεχίσουν. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα μπλοκάρισμα της συζήτησης. Τα παιδιά αισθάνονται πολύ απομονωμένα, μερικές φορές καταθλιπτικά ή αγχωμένα, και χρειαζόμαστε αυτές τις μικρές στιγμές συζήτησης μαζί τους για να μπορέσουμε να σπάσουμε αυτόν τον κύκλο.

― Πώς μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά με τις συζητήσεις μας; Τι προτείνετε ακριβώς;

Θα ξεκινούσα με την παρακολούθηση των πραγμάτων που τους εξάπτει το ενδιαφέρον. Είναι φανταστικό να το κάνετε αυτό με τα παιδιά για πέντε ή δέκα λεπτά, μερικές φορές την ημέρα. Δεν έχει σημασία πόσο χρονών είναι, καθόμαστε δίπλα τους και τα παρακολουθούμε. Με αυτόν τον τρόπο ξέρουμε τι τους αρέσει, τι τους ενδιαφέρει και τι όχι. Ίσως ένα νήπιο να παίζει με βότσαλα και ένας έφηβος να παίζει βιντεοπαιχνίδια. Το θέμα είναι να καθόμαστε δίπλα τους και να βλέπουμε τι τους απασχολεί. Τι τους αρέσει, τι τους συναρπάζει. Και στη συνέχεια τους κάνουμε ερωτήσεις σχετικά με αυτό το ενδιαφέρον.

― Ξέρουμε πώς να ακούμε;

Νομίζω ότι η ακρόαση είναι αναμφίβολα μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις. Συχνά δεν ακούμε πολύ καλά ή στοχαστικά, και συχνά δεν διδάσκουμε ούτε στα παιδιά να ακούν καλά ή αποτελεσματικά. Μερικές φορές, νομίζουμε ότι ακούμε, αλλά στην πραγματικότητα το μυαλό μας είναι κάπου αλλού. Αν διδάξουμε στα παιδιά να ακούνε, θα μπορούν να ακούνε καλύτερα τους συμμαθητές τους, εμάς και τους δασκάλους τους. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια πολύ ευρύτερη κουλτούρα επικοινωνίας.

― Υπάρχει κάποια τεχνική για να τραβήξετε την προσοχή κάποιου που δεν ακούει;

Ναι, θα έλεγα ναι. Πρώτον, χρησιμοποιώντας το χιούμορ. Αν νομίζω ότι κάποιος δεν με ακούει, μπορώ να πω κάτι ανόητο που δεν έχει καμία σχέση με τη συζήτηση και να δω πόσος χρόνος χρειάζεται για να καταλάβει ότι είπα κάτι ανόητο. Για παράδειγμα, αν μιλάτε για το διάβασμα και ξαφνικά αρχίσετε να μιλάτε για ελέφαντες, μπορείτε να προσπαθήσετε να μετρήσετε πόση ώρα χρειάζεται το παιδί για να καταλάβει ότι δεν μιλάτε για το ίδιο πράγμα. Μια άλλη ιδέα είναι να ζητήσετε από κάποιον να επαναλάβει αυτό που έλεγε ο άλλος ή αυτό που νομίζει ότι έλεγε ο άλλος: "Αν άκουγες πραγματικά, πες μου τι άκουσες" και στη συνέχεια να κάνετε μια ερώτηση. Πολλές φορές δεν το κάνουμε αυτό. Δεν διδάσκουμε στα παιδιά να κάνουν ερωτήσεις ακρόασης. Νομίζω ότι το να διδάσκουμε στα παιδιά να κάνουν τέτοιου είδους ερωτήσεις και να τους το υποδεικνύουμε  είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να τα διδάξουμε να ακούνε.

 
Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς να μιλήσω στο παιδί μου για τη βία, τα social media και άλλα ζόρικα ζητήματα;

Υγεία & Σώμα / Πώς να μιλήσω στο παιδί μου για τη βία, τα social media και άλλα ζόρικα ζητήματα;

Η υγιής συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, ο θυμός, η απώλεια, το σεξ, είναι θέματα που απασχολούν όλους τους γονείς. Η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Ιωάννα Παπανδρέου λύνει όλες τις απορίες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Robert Waldinger, ψυχίατρος Harvard: Η ευτυχία εξαρτάται από το τι μας λείπει

Υγεία & Σώμα / Ψυχίατρος Harvard: Η ευτυχία σου εξαρτάται από αυτό που σού λείπει

Ο διευθυντής της μελέτης Harvard Study of Adult Development, Robert Waldinger, της πιο ολοκληρωμένης έρευνας που έγινε ποτέ για το τι μας κάνει ευτυχισμένους, μιλάει για τη χαρά, τις σχέσεις και πότε επιτρέπεται να εγκαταλείπουμε τα όνειρά μας.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM