Εκλογές 2023- Βουλή: Θυροκολλήθηκε το προεδρικό διάταγμα για τη διάλυση, ώρες μετά την ορκωμοσία

Εκλογές 2023- Βουλή: Θυροκολλήθηκε το προεδρικό διάταγμα για τη διάλυση, ώρες μετά την ορκωμοσία Facebook Twitter
Φωτ.: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
0

Θυροκολλήθηκε το προεδρικό διάταγμα με το οποίο διαλύεται η Βουλή που αναδείχθηκε από τις πρώτες εκλογές του 2023.

Οι 300 της Βουλής ορκίστηκαν το απόγευμα της Κυριακής, αλλά η θητεία ήταν εξαιρετικά βραχύβια καθώς οδηγούμαστε σε δεύτερες εκλογές στις 25 Ιουνίου. 

Όπως αναφέρεται στο διάταγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, οι διερευνητικές εντολές που δόθηκαν στους αρχηγούς των πρώτου, δεύτερου και τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κομμάτων δεν τελεσφόρησαν, ενώ, κατά τη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων την 24η Μαΐου 2023 επιβεβαιώθηκε η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Με το ίδιο διάταγμα, καλούνται οι εκλογείς για την εκλογή βουλευτών την 25η Ιουνίου 2023, ημέρα Κυριακή, και συγκαλείται η Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές την 3η Ιουλίου 2023, ημέρα Δευτέρα και ώρα 11:00.

Το προεδρικό διάταγμα συνυπογράφει ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς.

Σήμερα, επανεξελέγη ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας, πρόεδρος της Ολομέλειας. Υπέρ του κ. Τασούλα ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης, ενώ οι βουλευτές του ΚΚΕ δήλωσαν «παρών».

Έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία και επί 296 ψηφισάντων βουλευτών, 270 βουλευτές ψήφισαν «ναι» ενώ 26 βουλευτές δήλωσαν «παρών».

Από τη διαδικασία απουσίαζαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου και Ζεϊμπέκ Χουσείν, ενώ δεν ψήφισαν ο Αντώνης Σαμαράς της ΝΔ και ο Όθων Ηλιόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ καθώς δεν πρόλαβαν να ορκιστούν, χθες, λόγω απουσίας τους στο εξωτερικό. Απουσίαζαν, επίσης, αλλά είχαν στείλει επιστολική ψήφο υπέρ του κ. Τασούλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μπουρχάν Μπαράν.

Ο κ. Τασούλας εκλέχθηκε για πρώτη φορά Πρόεδρος της Βουλής στις 18 Ιουλίου 2019, με την ευρύτερη μεταπολιτευτικά πλειοψηφία (283 ναι, 15 «παρών»).

Μετά την επανεκλογή του, ο κ. Τασούλας επεσήμανε πως η Βουλή είναι φευγαλέα, «εν ονόματι της αρχής της δεδηλωμένης και της πλειοψηφικής Αρχής», αλλά σημείωσε πως η μικρή της διάρκεια δεν αποτελεί στίγμα. 

Το «φευγαλέο» της υπαγορεύεται από ύψιστες θεσμικές πρωταρχίες και προτεραιότητες, οι οποίες συγκροτούν κατακτήσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος, επισήμανε ο κ. Τασούλας.

Είμαι βέβαιος, είπε ο κ. Τασούλας «ότι τα λόγια του προκαθημένου της ελλαδικής Εκκλησίας, Μακαριωτάτου Ιερώνυμου, θα τηρηθούν: Η επόμενη Βουλή θα είναι καρπερή, γόνιμη και δημιουργική. Και νομίζω ότι από σήμερα όλοι κατανοούμε ότι το "φευγαλέο" αυτής της θητείας δεν μειώνει καθόλου το σημαντικό της εκλογής σας» κατέληξε. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόστολος Βεσυρόπουλος: «Χωρίς απινιδωτή, ο "πολιτικός των απινιδωτών"», αναφέρει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Kids Save Lives

Πολιτική / Απόστολος Βεσυρόπουλος: «Χωρίς απινιδωτή, ο "πολιτικός των απινιδωτών"», αναφέρει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Kids Save Lives

Ο βουλευτής της ΝΔ υπέστη ανακοπή σε πολυσύχναστη παραλία της Χαλκιδικής που δεν υπήρχε απινιδωτής ή ναυαγοσώστης - Ο ίδιος ως υφυπουργός είχε συμβάλλει ώστε να τοποθετηθούν περισσότεροι απινιδωτές σε σχολεία και κοινότητες της χώρας
LIFO NEWSROOM
Σφοδρή επίθεση Κεφαλογιάννη σε Πελετίδη για τις φωτιές: «Εγκληματικό να αμφισβητείς το 112»

Πολιτική / Επίθεση Κεφαλογιάννη σε Πελετίδη για τις φωτιές: «Εγκληματικό να αμφισβητείς το 112»

Επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στη δήλωση του κ. Πελετίδη ότι κάποιοι πολίτες έσωσαν τα σπίτια τους επειδή δεν ακολούθησαν τις οδηγίες του 112, χαρακτηρίζοντάς την «εγκληματική και επικίνδυνη»
LIFO NEWSROOM
Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Βασιλική Σιούτη / Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Ο Θάνος Βερέμης, ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τις ελληνορωσικές σχέσεις από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι σήμερα αλλά και για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία και τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Πολιτική / Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Στη δήλωση αναφέρεται ότι το σχέδιο «κινδυνεύει να παραβιάσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και ότι «θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές όλων των αμάχων στη Γάζα»
LIFO NEWSROOM
Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

Πολιτική / Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

«Κατά την διάρκεια της διερεύνησης των αιτιών της κατάστασης της, η ασθενής παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου η ασθενής κατέληξε» αναφέρει η ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM