Αυτά που τρώγανε στη Μινωική Κρήτη, τα τρώνε τώρα στο Mandarin Oriental Hyde Park του Λονδίνου

Οι γεύσεις της Αρχαίας Ελλάδας είναι η νέα γαστρονομική εμπειρία του Λονδίνου Facebook Twitter
Στο Dinner by Heston Blumenthal επιχειρούν μια συναρπαστική επανερμηνεία της αρχαίας ελληνικής κουζίνας. Φωτο: Mandarin Oriental Hyde Park
0

Μάλλον ο καλύτερος τρόπος για να συνδεθεί κάποιος με την κουλτούρα ενός πολιτισμού είναι μέσω της τελετουργίας του φαγητού και του ποτού, που γίνεται ακόμα πιο συναρπαστικός με τη συνειδητοποίηση ότι, κατά τη διάρκεια χιλιάδων ετών, ορισμένα πράγματα έχουν αλλάξει ελάχιστα. Και αυτό φαίνεται να συμβαίνει με τη γαστρονομική κουλτούρα της αρχαίας Ελλάδας. 

Το μακροχρόνιο ενδιαφέρον του διάσημου σεφ Heston Blumenthal για την ιστορική γαστρονομία τον έχει οδηγήσει στη δημιουργία μερικών εξαιρετικών γευστικών εμπειριών, όπου συνταγές και τεχνικές από το παρελθόν επαναπροσδιορίζονται και παρουσιάζονται με μια συναρπαστική σύγχρονη προοπτική.

Το Dinner by Heston Blumenthal στο Mandarin Oriental Hyde Park, στο Λονδίνο, προσφέρει την ευκαιρία να ανακαλυφθούν εκ νέου οι απολαύσεις που μπορεί να σερβιρίστηκαν σε ένα αρχαιοελληνικό δείπνο. Το εστιατόριο εγκαινίασε ένα νέο μενού γευσιγνωσίας εμπνευσμένο από την έκθεση στο Μουσείο Ashmolean της Οξφόρδης, "Labyrinth: Κνωσός, Μύθος & Πραγματικότητα".

Το μακροχρόνιο ενδιαφέρον του διάσημου σεφ Heston Blumenthal για την ιστορική γαστρονομία τον έχει οδηγήσει στη δημιουργία μερικών εξαιρετικών γευστικών εμπειριών, όπου συνταγές και τεχνικές από το παρελθόν επαναπροσδιορίζονται και παρουσιάζονται με μια συναρπαστική σύγχρονη προοπτική.

Οι Μινωικοί Θησαυροί εμπνέουν γεύσεις από την Αρχαία Ελλάδα

Οι γεύσεις της Αρχαίας Ελλάδας είναι η νέα γαστρονομική εμπειρία του Λονδίνου Facebook Twitter
Mathjis Cock, Ο Λαβύρινθος της Κρήτης, 1558. © Ashmolean Museum

Το αρχαίο ανάκτορο της Κνωσού αποτέλεσε το κέντρο του Μινωικού πολιτισμού, του πρώτου προηγμένου πολιτισμού στην Ευρώπη, οι απαρχές του οποίου χρονολογούνται στο 3000 π.Χ.. Το παλάτι ήταν ένα συγκρότημα εκατοντάδων κτιρίων και ο μύθος του Λαβύρινθου υποδηλώνει τον πολύπλοκο και δαιδαλώδες χαρακτήρα της κατασκευής του.

Ο μύθος λέει ότι μέσα στον Λαβύρινθο ζούσε ο Μινώταυρος (μισός άνθρωπος, μισός ταύρος) και αποτελεί την έμπνευση για την έκθεση του Μουσείου Ashmolean, η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από εκατό αντικείμενα που δεν έχουν φύγει ποτέ μέχρι τώρα από την Ελλάδα. 

Οι γεύσεις της Αρχαίας Ελλάδας είναι η νέα γαστρονομική εμπειρία του Λονδίνου Facebook Twitter
Ο Άρθουρ Έβανς στην Κνωσσό το 1901. © Ashmolean Museum

Ο Λαβύρινθος της Κνωσού ανακαλύφθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα από τον αρχαιολόγο και (τότε) διευθυντή του Ashmolean, Άρθουρ Έβανς, ο οποίος έφερε στο φως μια πλούσια σειρά από αντικείμενα, περίτεχνα γλυπτά και τοιχογραφίες. Αυτοί οι θησαυροί παρέχουν μια μοναδική εικόνα του μινωικού πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένου του σερβιρίσματος και της παρασκευής φαγητού και ποτού.

Το Μενού Labyrinth στο Dinner by Heston Blumenthal

Οι γεύσεις της Αρχαίας Ελλάδας είναι η νέα γαστρονομική εμπειρία του Λονδίνου Facebook Twitter
Μαρμάρινο γλυπτό του Μινώταυρου, 1-300 μ.Χ., Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αθήνα. © Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού / Ελληνικός Οργανισμός Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων

Ο Jonathan Bowring, ο επικεφαλής σεφ του βραβευμένου με δύο αστέρια Μισελέν Dinner by Heston Blumenthal, και η Deiniol Pritchard, δημιουργική διευθύντρια του The Fat Duck Group, συνεργάστηκαν με ειδικούς του μουσείου για να δημιουργήσουν μια συναρπαστική επανερμηνεία της αχαιάς ελληνικής ελληνικής κουζίνας.

Δεν υπάρχουν πραγματικές συνταγές, οπότε η ομάδα συγκέντρωσε στοιχεία από τα συστατικά που αναπαρίστανται σε τοιχογραφίες και γλυπτά, καθώς και από μαγειρικά σκεύη που αποκαλύφθηκαν κατά την ανασκαφή. Για παράδειγμα, ένα από τα σημαντικότερα αντικείμενα της έκθεσης είναι ένα λεπτοδουλεμένο μαρμάρινο όστρακο από τρίτωνα που δείχνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των Μινωιτών για τα θαλάσσια πλάσματα. Το μενού "Λαβύρινθος" περιλαμβάνει επίσης πολυετή ελληνικά προϊόντα, όπως ελιές και αμύγδαλα, καθώς και άγρια βότανα που είναι γνωστό ότι συλλέγονταν στην Κρήτη κατά την αρχαιότητα.

Οι γεύσεις της Αρχαίας Ελλάδας είναι η νέα γαστρονομική εμπειρία του Λονδίνου Facebook Twitter
Το ταρτάρ ελαφιού
Οι γεύσεις της Αρχαίας Ελλάδας είναι η νέα γαστρονομική εμπειρία του Λονδίνου Facebook Twitter
Το επιδόρπιο "άρωμα ελαιολάδου". Φωτο: Mandarin Oriental Hyde Park

«Πολλά από αυτά που κάνουμε είναι να δημιουργούμε ασυνήθιστα πιάτα που εμπνέονται από το παρελθόν, και αυτή η συνεργασία με το μουσείο μας επέτρεψε να δουλέψουμε με υλικά και τεχνικές για να δημιουργήσουμε τη σύγχρονη ερμηνεία της μινωικής κουζίνας», σχολιάζει ο Pritchard.

Τα πιάτα περιλαμβάνουν ταρτάρ ελαφιού με πράσινες ελιές και σέλινο, καθώς και χταπόδι, βούκινο και κυδώνια σερβιρισμένα με σαφράν, ραπανάκι και φύκια. Το "άρωμα" ελαιολάδου με σύκο, αχλάδι και κατσικίσιο γάλα προσφέρεται ως ένα νόστιμο επιδόρπιο που συντίθεται από κλασικά ελληνικά συστατικά.

Το μενού του Λαβύρινθου παραθέτει κάθε πιάτο μαζί με το αντικείμενο που επηρέασε τη δημιουργία του. Το κοντό παϊδάκι μοσχαριού με άγριο σκόρδο και καπνιστό μάραθο κάνει την εμφάνισή του μαζί με ένα ρυτό, ομοίωμα κεφαλής ταύρου του 1500 π.Χ., που προσθέτει δραματική αυθεντικότητα στην παρουσίαση του φαγητού.

Η καθηγήτρια Amy Bogaard, επικεφαλής της Σχολής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σχολιάζει: «Μια συναρπαστική και καινοτόμος πτυχή της έκθεσης της Κνωσού είναι ότι αφηγείται μια "γήινη" ιστορία του φαγητού παράλληλα με την απίστευτη τέχνη και τη μυθολογία της, και ο Deiniol και η ομάδα του το έχουν αποτυπώσει αυτό εξαιρετικά».

Οι γεύσεις της Αρχαίας Ελλάδας είναι η νέα γαστρονομική εμπειρία του Λονδίνου Facebook Twitter
Χταπόδι, βούκινο και κυδώνια σερβιρισμένα με σαφράν, ραπανάκι και φύκια. Φωτο: Mandarin Oriental Hyde Park
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ