Το ChatGPT μπερδεύει τον Ρίτσο με τον Εμπειρίκο

ChatGPT Facebook Twitter
Στα ελληνικά το ChatGPT φαίνεται να λειτουργεί σε πιο ανοίκειο περιβάλλον.
0

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΤΡΥΝΣΗ μιας εντυπωσιασμένης φίλης και ακούγοντας διαρκώς για το ChatGPT, αποφάσισα κι εγώ να το δοκιμάσω. Ομολογώ ότι με εξέπληξε ευχάριστα σε αρκετές από τις απαντήσεις του, αλλά δεν νομίζω ότι στάθηκε ακριβώς αντάξιο του hype που έχει δημιουργηθεί γύρω από αυτό.

Το χρησιμοποίησα κυρίως στα αγγλικά, που είναι και η μητρική του γλώσσα. «Είμαι», διευκρίνιζε διαρκώς, «ένα γλωσσικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης». «Ως γλωσσικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, δεν έχω προσωπικές εμπειρίες ή συναισθήματα και δεν εξελίσσομαι στην αντίληψή μου για τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο που μπορεί να το κάνει ένας άνθρωπος».

Έτσι ξεκινά συχνά τις απαντήσεις του, συμπληρώνοντας, όμως, στη συνέχεια, με τη χρήση κατάλληλων εκφράσεων, πληροφορίες που αντλεί από σώματα κειμένων με τα οποία έχει αλληλεπιδράσει.

Όταν του ζήτησα κάποιες πληροφορίες σχετικά με Έλληνες ποιητές, το ChatGPT μάλλον τα ‘παιξε λίγο. Ήξερε να μου πει ότι ο Σεφέρης ήταν νομπελίστας, αλλά αδυνατούσε να γράψει ένα ποίημα στο στυλ του στα ελληνικά, ενώ στα αγγλικά το αποτέλεσμα δεν ήταν και τόσο Σεφέρης. Νομίζω ότι όταν ο αλγόριθμος διαβάζει ένα ποίημα θεωρεί ότι πρέπει πάντα να αναζητά φράσεις με ρίμα.

Έχει σημασία το ότι διαρκώς υπενθυμίζει το τι είναι. Ένας από τους κινδύνους που έχει η χρήση του είναι η δημιουργία της ψευδαίσθησης ότι συνομιλείς με πραγματικό πρόσωπο. Συχνά επαναλαμβάνει πράγματα με τέτοιο τρόπο που είναι λες και σου υπενθυμίζει αυτό που γνώριζες εκ των προτέρων, ότι πρόκειται τελικά για έναν αλγόριθμο. Παρ’ όλα αυτά, η αμεσότητα με την οποία σου απαντά σε ωθεί να το ξεχάσεις αυτό προσωρινά ή έστω να δοκιμάσεις να το ξεχάσεις.

Ο κίνδυνος είναι να γίνει «φίλος» σου. Ειδικά σε μια περίοδο ανάγκης, τι πιο ιδανικό από έναν δυνητικά παντογνώστη φίλο. «Δεν έχω συναισθήματα», διευκρινίζει όμως το ChatGPT. Είναι απλώς κυνικό.

Πόσο εύκολο λοιπόν είναι να υπάρξει ψυχική προσκόλληση σε ένα ομιλούν αντικείμενο; Ένα αντικείμενο που είναι ικανό να γράφει λογοτεχνικά αποσπάσματα στο στυλ του Χέρμαν Μέλβιλ ή ποιήματα στο στυλ του Ουόλτ Ουίτμαν, που μπορεί να σου προτείνει τρόπους για να προσεγγίσεις ανθρώπους που θες να γίνουν φίλοι σου, να σου γράψει μια εργασία σε μια ώρα ανάγκης ή ακόμα να πετύχει στις εξετάσεις και να σου δώσει ένα πτυχίο. Η προσκόλληση μοιάζει, μετά από όλα αυτά, σχεδόν σαν υποχρέωση.

Πάντως, παρά την ικανότητα που έχει στο να αφομοιώνει πληροφορίες, το ChatGPT δεν έχει μακροπρόθεσμη μνήμη για να μπορεί να επανέλθει σε μια προηγούμενη συζήτηση – τουλάχιστον σύμφωνα με τις δηλώσεις του. Αυτό θα απαιτούσε μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ και ταυτόχρονα μια θυσία της ταχύτητας απόκρισής του. Μπορείς, όμως, να αποθηκεύσεις μια συνομιλία σου ή να τραβήξεις φωτογραφίες της.

ChatGPT: Κινδυνεύουμε από την Τεχνητή Νοημοσύνη; Facebook Twitter
Πόσο εύκολο λοιπόν είναι να υπάρξει ψυχική προσκόλληση σε ένα ομιλούν αντικείμενο;

Η έλλειψη μακροπρόθεσμης μνήμης το αποτρέπει επίσης από το να γίνει όντως παντογνώστης. Να μην έχει, δηλαδή, πια απλώς πρόσβαση σε ένα πλήθος σωμάτων κειμένου, αλλά να μπορεί να συγκρατεί και όλες τις πληροφορίες που καταχωρούν οι χρήστες του. Ποιος μας λέει ότι δεν το κάνει ήδη; Μόνο η ταχύτητα των απαντήσεων που δίνει.

Όταν του ζήτησα κάποιες πληροφορίες σχετικά με Έλληνες ποιητές, το ChatGPT μάλλον τα ‘παιξε λίγο. Ήξερε να μου πει ότι ο Σεφέρης ήταν νομπελίστας, αλλά αδυνατούσε να γράψει ένα ποίημα στο στυλ του στα ελληνικά, ενώ στα αγγλικά το αποτέλεσμα δεν ήταν και τόσο Σεφέρης. Νομίζω ότι όταν ο αλγόριθμος διαβάζει ένα ποίημα θεωρεί ότι πρέπει πάντα να αναζητά φράσεις με ρίμα. Τόσο νέος, κι όμως τόσο παλιός.

Ύστερα, μπέρδευε τον Ρίτσο με τον Εμπειρίκο. Όταν του ζήτησα έναν στίχο του δεύτερου, μου απάντησε με έναν στίχο από τη «Σονάτα του σεληνόφωτος» του πρώτου. Πράγμα που μπορούσες να διαπιστώσεις με μια απλή αναζήτηση. Τόσο δύσκολο ήταν γι’ αυτό να το καταλάβει; Πάντως με είχε προειδοποιήσει ότι μπορεί να μην τα καταφέρει. Μιλάμε για ένα chatbot, παραλίγο να το ξεχάσω.

Στα ελληνικά φαίνεται να λειτουργεί σε πιο ανοίκειο περιβάλλον. Μοιάζει σαν να κάνει αυτόματη μετάφραση αγγλικών φράσεων. Επανήλθα στα αγγλικά και το ρώτησα σχετικά με τους περιορισμούς στον προγραμματισμό του. «Εξυπηρετούν την ταχύτητα της απόκρισης», μου επανέλαβε.

Από το 2016 που το AlphaGo κατάφερε να νικήσει τον Lee Sedol, έναν κορυφαίο παίκτη του επιτραπέζιου παιχνιδιού Go, έχουν ξεκινήσει να εκφράζονται δημόσια σοβαρές ανησυχίες για το πού πάει η τεχνητή νοημοσύνη. Για να μπορέσει, βέβαια, ένας αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης να «ξεφύγει» από την ενασχόλησή του με συγκεκριμένους τομείς στους οποίους έχει εκπαιδευτεί και να μεταφέρει αυτήν του τη γνώση σε ένα άλλο πλαίσιο, απαιτούνται ακόμα μεγάλα βήματα.

Αλλά ποιος είναι ο σκοπός; Μοιάζει σαν να παίζουμε ένα παιχνίδι όπου αναζητούμε εκ των υστέρων έναν λόγο ύπαρξης για τα αποτελέσματά του. Δεν εμπιστευόμαστε, άραγε, αρκετά τον εαυτό μας για να κάνει τις δουλειές που μπορεί να αντικαταστήσουν οι «έξυπνοι» αλγόριθμοι; Θέλουμε να ασχοληθούμε με άλλες δουλειές και να βγάζουν οι αλγόριθμοι τη «λάντζα»;

Έτσι σκεφτόντουσαν κάποιοι παλιοί οραματιστές του 19ου αιώνα και υμνούσαν την τεχνολογική εξέλιξη. Οι τεράστιες αλλαγές που συντελέστηκαν στις δυτικές κοινωνίες στα επόμενα χρόνια επικύρωσαν αλλά και διέψευσαν τις ελπίδες τους. Οι υποδομές, για παράδειγμα, βελτιώθηκαν. Ταυτόχρονα οι τεχνολογικές μεταβολές αλλοίωσαν σε επικίνδυνο βαθμό το περιβάλλον. Η βιομηχανική εξόντωση πληθυσμών ήταν το όριο στο οποίο έφτασε η δογματική κατάφαση στην τεχνική πρόοδο.

Η έρευνα και τα αποτελέσματα της τεχνητής νοημοσύνης είναι εντυπωσιακά. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό να συνομιλείς με ένα πρόγραμμα όπως το ChatGPT και να νιώθεις λες και μιλάς σε άνθρωπο. Αλλά πού πάει αλήθεια όλο αυτό; Είναι άραγε αντίθεση στην πρόοδο να αναρωτιέσαι μήπως τελικά όλο αυτό το μόνο που θα προκαλέσει είναι να επιτείνει την απομύζηση της φύσης και του ανθρώπου;

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Inquire #1 - Γιατί θεωρείται τόσο σημαντική η νίκη της τεχνητής νοημοσύνης στο Go;

Τech & Science / Inquire #1 - Γιατί θεωρείται τόσο σημαντική η νίκη της τεχνητής νοημοσύνης στο Go;

NEA ΣΤΗΛΗ | Ερωτήσεις και απαντήσεις επιστημονικής και τεχνολογικής φύσης. Μπορείτε να υποβάλλετε κι εσείς ερωτήματα ή να λάβετε μέρος στη συζήτηση, συμπληρώνοντας τη φόρμα στο τέλος του ποστ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΖΕΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο φιλική είναι η γειτονιά της Κυψέλης για τα άτομα με αναπηρία;

Ζούμε, ρε! / Πόσο φιλική είναι η γειτονιά της Κυψέλης για τα άτομα με αναπηρία;

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τη σκηνοθέτιδα και σεναριογράφο Νάνσυ Σπετσιώτη, κάτοικο της περιοχής, η οποία καταγράφει την προσβασιμότητα της Φωκίωνος Νέγρη και άλλων γειτονικών δρόμων για τα άτομα με αναπηρία.
THE LIFO TEAM
Σκληρές Αλήθειες

Άρης Δημοκίδης / 10 Σκληρές Αλήθειες που σοκάρουν μέχρι σήμερα

Αδυσώπητοι εγκληματίες και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες, δολοφόνοι που παρίσταναν τους αθώους, παράξενες εξαφανίσεις και σοκαριστικές αποκαλύψεις σε 10 ηχητικά ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη που φωτίζουν ξανά πολύκροτες υποθέσεις.
THE LIFO TEAM
O παιδοκτόνος της Αιτωλοακαρνανίας: Η άγνωστη ιστορία του προτελευταίου θανατοποινίτη

Αληθινά εγκλήματα / O παιδοκτόνος της Αιτωλοακαρνανίας: Η άγνωστη ιστορία του προτελευταίου θανατοποινίτη

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την ξεχασμένη ιστορία του προτελευταίου θανατοποινίτη στην Ελλάδα, που στήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα δύο μήνες πριν από τον Βασίλη Λυμπέρη, το 1972.
Υπάρχουν μυστικά για να πετύχεις στις Πανελλήνιες;

Ζωή στα καλύτερά της / Υπάρχουν μυστικά για να πετύχεις στις Πανελλήνιες;

Mια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο Αλεξάνδρα Καππάτου για το πώς μπορούν οι έφηβοι να διαχειριστούν καλύτερα το άγχος τους και να αναπτύξουν στρατηγικές μελέτης την περίοδο των Πανελληνίων, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
«Το να λες “σε φτάνω στα όριά σου για το καλό σου” είναι κακοποιητικό»

Lifo Videos / «Το να λες “σε φτάνω στα όριά σου για το καλό σου” είναι κακοποιητικό»

Η ηθοποιός Ελεάνα Στραβοδήμου μιλά για την πορεία της από τη θεατρική ομάδα του πανεπιστημίου μέχρι την τηλεόραση, για τα όρια που χρειάστηκε να θέσει, τις κακοποιητικές συμπεριφορές που αντιμετώπισε και την ανάγκη για αυτοπροστασία που καλλιέργησε.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Ο Αναγνώστης Καβάφης (Μέρος Β’)

Ο Καβάφης ανάμεσά μας / Ο αναγνώστης Καβάφης (Μέρος Β’)

Πώς το αρχείο υποδεικνύει τα αναγνώσματα του ποιητή. Η προσωπική του βιβλιοθήκη, τα ενδιαφέροντά του, η ανάγνωση στην ποίηση του Καβάφη και η θέση του στην «Ιστορία της Ανάγνωσης». Μια συζήτηση με τον Γιάννη Παπαθεοδώρου, Αναπληρωτή Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο πλαίσιο της σειράς podcasts «Ο Καβάφης ανάμεσά μας» που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και το Αρχείο Καβάφη.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ο δαίμονας του τραυλισμού δεν φεύγει ποτέ – αλλά στη σκηνή σωπαίνει»

Lifo Videos / «Ο δαίμονας του τραυλισμού δεν φεύγει ποτέ – αλλά στη σκηνή σωπαίνει»

Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας Στέφανος Κακαβούλης μιλά για το τραύλισμα που τον σημάδεψε από παιδί, το bullying και την απομόνωση που βίωσε, και για το πώς η υποκριτική τον απελευθέρωσε, βοηθώντας τον να το ξεπεράσει.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Υπόθεση Γερωνυμάκη: Ο δικηγόρος από την Κρήτη που κατηγορήθηκε για τη δολοφονία της γυναίκας του και της πεθεράς του

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Γερωνυμάκη: Ποιος σκότωσε τη γυναίκα και την πεθερά του δικηγόρου από την Κρήτη;

O Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται το θρίλερ της διπλής δολοφονίας της συζύγου και της πεθεράς γνωστού δικηγόρου, που συγκλόνισε και δίχασε την τοπική κοινωνία του Ηρακλείου το φθινόπωρο του 1996.
Η σκληρή αλήθεια για τον Στράτο Διονυσίου

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για τον Στράτο Διονυσίου

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για την συναρπαστική, κινηματογραφική ζωή του αμφιλεγόμενου τραγουδιστή και την προσπάθειά του, μέσα από συνεχείς περιπέτειες, να παραμείνει στην κορυφή
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Μπορεί η Αθήνα να λύσει το κυκλοφοριακό;

Αθήνα / Μπορεί η Αθήνα να λύσει το κυκλοφοριακό;

Ποιοι είναι οι μύθοι και οι αλήθειες γύρω από το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Αθήνας και πόσο σωτήριο μπορεί να είναι το όριο των 30 χιλιομέτρων; Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον συγκοινωνιολόγο, καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Γιώργο Γιαννή για ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι Αθηναίοι.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Παίζουν video games τα τυφλά άτομα;

Ζούμε, ρε! / Παίζουν video games τα τυφλά άτομα;

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συνομιλούν με τον τυφλό gamer Μιχάλη Αλεξίου, ο οποίος μοιράζεται την εμπειρία του και ρίχνει φως στις προκλήσεις και τις προοπτικές που υπάρχουν για μια κοινότητα παικτών που μέχρι πρόσφατα έμενε στο περιθώριο.
THE LIFO TEAM
«Αν έχω αληθινούς φίλους; Ρώτα με ένα λεπτό πριν πεθάνω»

Lifo Videos / «Αν έχω αληθινούς φίλους; Ρώτα με ένα λεπτό πριν πεθάνω»

Ο Monozim, κατά κόσμον Ορέστης Μπαρσάκης, μιλά για τους δύο άξονες της δημιουργίας του –τη μουσική και το animation– και τη μοναχική πορεία που ακολουθεί, για τη δυσπιστία του απέναντι στις δισκογραφικές, καθώς και για τη δυσκολία βαθιάς σύνδεσης με τους ανθρώπους γύρω του.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Ο «δράκος της Θράκης»: Mια υπόθεση που έμεινε στο σκοτάδι

Αληθινά εγκλήματα / Ο «δράκος της Θράκης»: Mια υπόθεση που έμεινε για πάντα στο σκοτάδι

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την ιστορία του ανθρώπου που για τουλάχιστον δύο χρόνια, στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και αρχές του ’90, σκόρπιζε τον τρόμο και τον θάνατο στη βόρεια Ελλάδα, κατά μήκος του οδικού άξονα Καβάλα–Έβρος. Του ψυχρού δολοφόνου που, παρά το ανθρωποκυνηγητό από όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες, παρέμεινε ασύλληπτος.
«Αν δεν υπήρχε η Σελίν Ντιόν, κανείς δεν θα είχε καταλάβει την πάθησή μου»

Lifo Videos / «Αν δεν υπήρχε η Σελίν Ντιόν, κανείς δεν θα είχε καταλάβει την πάθησή μου»

Υιοθετήθηκε στα 5 της χρόνια, διαγνώστηκε με το σπάνιο σύνδρομο stiff person και κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο. Η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, χρυσή παραολυμπιονίκης στο Παρίσι, μιλά για την έλλειψη αναγνώρισης και την απογοητευτική υποδοχή μετά το μετάλλιο: «Κανείς δεν ήταν εκεί να με χειροκροτήσει».
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ