Νύχτες Πρεμιέρας: Αφιέρωμα στο βρετανικό queer cinema με 8 εμβληματικές ταινίες

Νύχτες Πρεμιέρας: Αφιέρωμα στο βρετανικό queer cinema Facebook Twitter
Maurice
0

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας επιστρέφει για την 28η έκδοσή του, πιο αισιόδοξο και πλούσιο σε δράσεις από ποτέ.

Ο διεθνής κινηματογραφικός θεσμός της πόλης είναι και φέτος εδώ για να προσφέρει μοναδικές κινηματογραφικές εμπειρίες και διεξόδους στους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης, να αναδειξει νέες φωνές του παγκόσμιου σινεμά, να παρουσιάσει στο κοινό μερικές από τις καλύτερες και πιο προσδοκώμενες ταινίες της χρονιάς συνοδεία εκλεκτών προσκεκλημένων και να διοργανώσει αφιερώματα, ειδικές προβολές, masterclasses και παράλληλες εκδηλώσεις, δικαιώνοντας τη φανατική αγάπη των θεατών όλα αυτά τα χρόνια.

Λίγες ώρες πριν από την αυριανή ανακοίνωση του πλήρους προγράμματος στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, η LiFO εξασφάλισε τους τίτλους ενός από τα μεγάλα αφιερώματα της φετινής διοργάνωσης, στο βρετανικό queer cinema.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει οκτώ βρετανικές ταινίες που αξίζει να ανακαλύψουμε ή να επανεκτιμήσουμε στη μεγάλη οθόνη.

Σε μια χώρα όπου η ομοφυλοφιλία διωκόταν μανιωδώς ως ποινικό αδίκημα, δεν είναι άξιο απορίας που το queer σινεμά (ο όρος, ίσως παρωχημένος στις μέρες μας, στάθηκε επί δεκαετίες χαρακτηριστικός ενός ολόκληρου κινηματογραφικού είδους) χρειάστηκε καιρό μέχρι να πραγματοποιήσει εκεί το δικό του αντάρτικο.

Τα κείμενα που περιλαμβάνονται στον φετινό κατάλογο του φεστιβάλ αναφέρουν:

«Πενήντα χρόνια γιορτάζονται φέτος από την πρώτη παρέλαση Pride που έγινε ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο: την πρώτη πορεία της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας σε ακόμη αφιλόξενους για εκείνη δρόμους, καθώς μόλις πέντε χρόνια είχαν συμπληρωθεί από την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας.

Μια άλλη σημαντική επέτειος είναι τα 60 χρόνια που συμπληρώθηκαν πρόσφατα από τη θυελλώδη πρεμιέρα της ταινίας Victim στις αίθουσες. Ήταν η πρώτη δημιουργία που έθιγε ανοιχτά, και με επαναστατικό για την εποχή τρόπο, το ζήτημα της ομοφυλοφιλίας, προερχόμενη μάλιστα από φτασμένο σκηνοθέτη, με πασίγνωστο πρωταγωνιστή (Ντερκ Μπόγκαρντ) και έχοντας την υποστήριξη μεγάλου στούντιο.

Σε μια χώρα όπου η ομοφυλοφιλία διωκόταν μανιωδώς ως ποινικό αδίκημα, δεν είναι άξιο απορίας που το queer σινεμά (ο όρος, ίσως παρωχημένος στις μέρες μας, στάθηκε επί δεκαετίες χαρακτηριστικός ενός ολόκληρου κινηματογραφικού είδους) χρειάστηκε καιρό μέχρι να πραγματοποιήσει εκεί το δικό του αντάρτικο.

Άπαξ κι αυτό συνέβη, ωστόσο, η βρετανική οθόνη αγκάλιασε δυναμικά τη διαφορετικότητα και τον προσδιορισμό της σεξουαλικής ταυτότητας, παράγοντας στην πορεία συναρπαστικές ταινίες οι οποίες όχι μόνο κατέρριψαν ταμπού και αποτύπωσαν θαρραλέα τις –μέχρι πρότινος κρυφές– ζωές μιας σεβαστής ομάδας πληθυσμού, αναγκασμένης να μένει στο περιθώριο, αλλά κυρίως άνοιξαν τον δρόμο της ελεύθερης έκφρασης σε ένα σωρό εξαίρετους γκέι καλλιτέχνες, όπως ο Ντέρεκ Τζάρμαν ή ο Τέρενς Ντέιβις.

Το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας επιχειρεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής πρωτίστως στους σκηνοθέτες αυτούς, αλλά και σε όσους και όσες συνέλεξαν μέσα στα χρόνια αφηγήματα και βιώματα εκπροσώπων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και τα αποτύπωσαν μοναδικά σε φιλμ.

Το μικρό, αλλά ελπίζουμε αντιπροσωπευτικό αφιέρωμα, συγκεντρώνει ταινίες σαν τους πολύ σημαντικούς σταθμούς ενός ταξιδιού που οδήγησε ανθρώπους στη χειραφέτηση, την αυτογνωσία, την αποφασιστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και μια ολόκληρη κοινωνία στην κατανόηση και προσφάτως στη συμπερίληψη».

Το αφιέρωμα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του British Council.

Οι ταινίες του αφιερώματος (τα συνοδευτικά κείμενα προέρχονται από τον κατάλογο του φεστιβάλ):

Θύμα (Victim)

(Ηνωμένο Βασίλειο, 1961, Σκηνοθεσία: Basil Dearden, Ηθοποιοί: Dirk Bogarde, Sylvia Syms, Dennis Price)

Νύχτες Πρεμιέρας: Αφιέρωμα στο βρετανικό queer cinema Facebook Twitter
Victim

Ένας δικηγόρος στο Λονδίνο, επικείμενα σύμβουλος της Βασίλισσας και έτοιμος για ανώτατα αξιώματα, δέχεται την επίσκεψη του νεαρού με τον οποίον συνδέεται ερωτικά. O τελευταίος εκβιάζεται για την ομοφυλοφιλία του και αυτό απειλεί έμμεσα και τον (νυμφευμένο) δικηγόρο. Ένας θάνατος όμως, και ο κύκλος των βανδαλισμών που σφίγγει, τον σπρώχνουν να αποκαλύψει στην γυναίκα του την αλήθεια και να καταδιώξει τους εκβιαστές.

Το 1961 η ομοφυλοφιλία ήταν παράνομη στην Μεγάλη Βρετανία. Κι αυτός είναι μόνο ένας από τους λόγους της κεφαλαιώδους σημασίας μιας ριψοκίνδυνα πολιτικής, άκρως συναρπαστικής δημιουργίας. Στο κέντρο ένας γιγάντιος Ντερκ Μπόγκαρντ, στον πρώτο μείζονα ρόλο του, κομματιάζει το ως τότε κατασκευασμένο από το στούντιο προφίλ του και συνυπογράφει μια από τις ταινίες που άλλαξαν τον κόσμο.

Καταραμένη Κυριακή (Sunday Bloody Sunday)

(Ηνωμένο Βασίλειο, 1971, Σκηνοθεσία: John Schlesinger, Ηθοποιοί: Glenda Jackson, Peter Finch, Murray Head, Peggy Ashcroft)

Νύχτες Πρεμιέρας: Αφιέρωμα στο βρετανικό queer cinema Facebook Twitter
Sunday Bloody Sunday

O Ντάνιελ και η Άλεξ μοιράζονται ερωτικά έναν νεαρό καλλιτέχνη, τον Πολ. Γνωρίζουν ο ένας την ύπαρξη του άλλου, όχι όμως και τις συναισθηματικές τους πραγματικότητες. Μέσα σε δέκα μέρες οι ζωές τους θα αλλάξουν, και μια «Καταραμένη Κυριακή» οι επιπτώσεις θα είναι ορατές.

Με υπερόπλα τους Πίτερ Φιντς και Γκλέντα Τζάκσον, ο Τζον Σλέσιντζερ καταθέτει ένα σκηνοθετικό πολυφωνικό ρεσιτάλ ρευστότητας, περιεκτικής ασάφειας, που σταδιακά αποδίδει έναν πλήρη ψυχολογικό κόσμο, και ουσιαστικής τόλμης. Τόλμης που αντί να ναρκισσεύεται για τα στεγανά που υπερβαίνει, εμμένει στην ψυχή των γεγονότων της ζωής. Η Αγγλία της τρομερής οικονομικής κρίσης της εποχής θεριεύει στο φόντο, ο εβραϊσμός και η αγγλικότητα σχολιάζονται εύστοχα, η πραγματικότητα αφήνει ρωγμές ανεπούλωτες. Οσκαρικές υποψηφιότητες Σκηνοθεσίας, Σεναρίου και Α’ Ρόλων. 

Σεμπαστιάν (Sebastiane)

(Ηνωμένο Βασίλειο, 1976, Σκηνοθεσία: Derek Jarman, Ηθοποιοί: Leonardo Treviglio, Barney James, Richard Warwick, Neil Kennedy)

Νύχτες Πρεμιέρας: Αφιέρωμα στο βρετανικό queer cinema Facebook Twitter
Sebastiane

Ο Ντέρεκ Τζάρμαν και ο Πολ Χάμφρες ξαναδιαβάζουν στα λατινικά την ιστορία του Άγιου Σεβαστιανού, εξορίζοντάς τον από την αυλή του Διοκλητιανού σε ένα παράκτιο φυλάκιο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Εκεί επιλέγει στωικά να απέχει από οποιαδήποτε πολεμική ή σεξουαλική δραστηριότητα, παρά τις πιέσεις των ανωτέρων του, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει το μαρτύριό του.

Η οριστική γνωριμία του arthouse κοινού με την ανδρική σάρκα, επήλθε με μια αφοπλιστικά ακομπλεξάριστη ματιά στο ομοερωτικό περιεχόμενο και υποκείμενο. Σώματα σε έκσταση που ακροβατούν στις χρυσές τομές μοναδικών συνθέσεων, λουσμένα στο φως, όπως και οι μελωδίες του Μπράιαν Ίνο που ακολουθούν την κίνηση του Θεού Απόλλωνα στον ουράνιο θόλο. Ο πόνος και η απόλαυση γίνονται ένα. To «Sebastiane» είναι η πρώτη queer αγιογραφία.

Η Τριλογία του Τέρενς Ντέιβις (The Terrence Davies Trilogy)

(Ηνωμένο Βασίλειο, 1976/1980/1983, Σκηνοθεσία: Terence Davies, Ηθοποιοί: Phillip Mawdsley, Nick Stringer, Valerie Lilley, Robin Hooper)

Νύχτες Πρεμιέρας: Αφιέρωμα στο βρετανικό queer cinema Facebook Twitter
The Terrence Davies Trilogy

Αποτελούμενη από τρεις αυτοτελείς και συνάμα αλληλένδετες μικρού μήκους ταινίες, φτιαγμένες το 1976 («Children»), το 1980 («Madonna and Child») και το 1983 («Death and Transfiguration»), η «Τριλογία» του Ντέιβις είναι ένα αμίμητο ημερολόγιο ζωής, μια βαθιά συναισθηματική αποτύπωση/εικασία των χρόνων της ζωής μιας queer μελαγχολικής ιδιοσυγκρασίας στην μεταπολεμική Αγγλία.

Ανέκαθεν, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, ευφυής αυτοβιογράφος, ο Ντέιβις ιχνηλατεί τις σχέσεις με τον περίγυρό του, την δύστοκη οικογενειακή ζωή με την αγιογραφημένη μητέρα και τον ακατάλληλο πατέρα, το σχολείο των επιθετικών συνομηλίκων και του ασυναίσθητου συστήματος. Μακρινός συγγενής του Ντουανέλ του Τριφό, τούτο παίρνει το χρίσμα ακόμα και από τον Γκοντάρ (των κλασικά τεταμένων σχέσεων με το βρετανικό σινεμά) και ισχυρίζεται αγέραστα το κινηματογραφικό καθρέφτισμα της ευαίσθητης ψυχοσύνθεσης σε έναν αφιλόξενο κόσμο.

Μόρις (Maurice)

(Ηνωμένο Βασίλειο, 1987, Σκηνοθεσία: James Ivory, Ηθοποιοί: James Wilby, Hugh Grant, Rupert Graves, Denholm Elliot, Simon Callow, Billie Whitelaw, Barry Foster, Judy Parfitt, Phoebe Nicholls, Ben Kingsley)

Νύχτες Πρεμιέρας: Αφιέρωμα στο βρετανικό queer cinema Facebook Twitter
Maurice

Η ζωή ενός νεαρού ομοφυλόφιλου άνδρα κατά τα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα στην Αγγλία και η ενηλικίωσή του σε μια χώρα «ανέκαθεν αντίρροπη στην αποδοχή της ανθρώπινης φύσης». Όταν ήρθε στον κόσμο μας κινηματογραφημένο το «Maurice» του Ε.Μ. Φόρστερ, υπό την καθοδήγηση του φρέσκου από την μεγάλη επιτυχία του «Δωματίου με Θέα», Τζέιμς Άιβορι, ίσως δεν χάλασε ο κόσμος στα εισιτήρια, όμως το mainstream σινεμά ανακάθισε και τέντωσε τ’ αυτιά του. Ήταν η εποχή που το AIDS γινόταν η λέξη-μπαμπούλας μιας γενιάς, ήταν το ζενίθ της πρωθυπουργίας της Μάργκαρετ Θάτσερ, ήταν όμως και η ώρα μιας αλλαγής.

Τέλεια εδουαρδιανή αναπαράσταση, εικαστική καλλιέπεια, προικισμένο καστ νέων και βετεράνων και βέβαια το διασκευαστικό λογοτεχνικό «ένστικτο Άιβορι», υπογράφουν ένα κινηματογραφικό κέντημα.

Young Soul Rebels

(Ηνωμένο Βασίλειο, 1991, Σκηνοθεσία: Isaac Julien, Ηθοποιοί: Valentine Nonyela, Mo Sesay, Dorian Healy, Frances Barber, Sophie Okonedo, Debra Gillett, Jason Durr, Gary McDonald, Eamon Walker)

Νύχτες Πρεμιέρας: Αφιέρωμα στο βρετανικό queer cinema Facebook Twitter
Young Soul Rebels

Ενώ η Βρετανική Κοινοπολιτεία ετοιμάζεται να γιορτάσει την 25η επέτειο της στέψης της Βασίλισσας Ελισάβετ, το Λονδίνο εγκαινιάζει την πανκ αμφισβήτηση. Εντούτοις, με επίκεντρο της αφήγησης δύο νεαρούς DJs, που απ’ τα γκαράζ κηρύσσουν το funk και τη νεοσόουλ των Heptones και των Funkadelic, ο Τζούλιεν αδιαφορεί για το Μπάκιγχαμ και στρέφει το φακό στην μαύρη και την queer κοινότητα της εποχής, αρθρώνοντας την αγγλική απάντηση στο «Κάνε το Σωστό» του Σπάικ Λι.

Εκκινώντας το φιλμ με τη δολοφονία ενός νεαρού που ψωνίζεται στα πάρκα, καταγράφει τον άκρατο ρατσισμό και την ομοφοβία, τις πολιτικές συγκρούσεις που περνάνε από τη θεωρία στα πεζοδρόμια, κι εν τέλει ολόκληρη τη δυναμική στο περιθώριο μιας πολυπολιτισμικής μητρόπολης, πριν αυτή βυθιστεί στο σκοτάδι του θατσερισμού.

Το Φιλί της Πεταλούδας (Butterfly Kiss)

(Ηνωμένο Βασίλειο, 1995, Σκηνοθεσία: Michael Winterbottom, Ηθοποιοί: Amanda Plummer, Saskia Reeves)

Νύχτες Πρεμιέρας: Αφιέρωμα στο βρετανικό queer cinema Facebook Twitter
Butterfly Kiss

Ήταν η καλημέρα του Γουιντερμπότομ στο σινεμά, έπειτα από διαδρομή ετών στην τηλεόραση. Ανάμεσα στα «Θέλμα και Λουίζ» και «Ζώνη του Λυκόφωτος», τούτο αφηγείται την ιστορία δύο γυναικών, μιας ψυχωτικής bisexual δολοφόνου και μιας σαγηνευμένης αθώας νεαρής, στην βόρεια Αγγλία. Ανατροπές και (αναλογικά της εποχής) σοκ αργότερα, το έργο μοιάζει απρόβλεπτο όσο και η βόλτα των κοριτσιών με το αυτοκίνητο, ποτέ δεν ξέρεις τι θα φέρει η επόμενη στροφή.

Το θρίλερ, τα road movies, η λεσβιακή ερωτική ιστορία, το ψυχόδραμα και η μαύρη κωμωδία, οδηγούν σε ένα κρεσέντο θεματολογίας, χαρακτήρων, εικόνας και (για την εποχή, πάντα) σοκ, που στα αποστειρωμένα μέσα της δεκαετίας του ‘90 ακουγόταν περίπου πρωτάκουστο, φρέσκο και δεδομένα καλοδεχούμενο. Αξέχαστη παρουσία της Αμάντα Πλάμερ.

Gods and Monsters

(Ηνωμένο Βασίλειο, 1998, Σκηνοθεσία: Bill Condon, Ηθοποιοί: Ian McKellen, Brendan Fraser, Lynn Redgrave, Lolita Davidovich)

Νύχτες Πρεμιέρας: Αφιέρωμα στο βρετανικό queer cinema Facebook Twitter
Gods and Monsters

Δικαιολογημένο Όσκαρ Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου, υποψηφιότητα Α' Ανδρικού Ρόλου για τη σπουδαιότερη κινηματογραφική ερμηνεία του Ίαν ΜακΚέλεν, υποψηφιότητα Β ́ Γυναικείου Ρόλου για την εξαίρετη Λιν Ρέντγκρεϊβ και περισσότερα από 30 βραβεία από Ενώσεις Κριτικών και φεστιβάλ για μια ταινία που πλέον απολαμβάνει της φήμης μοντέρνου κλασικού για το queer σινεμά.

Βασισμένο στη ζωή του ομοφυλόφιλου χολιγουντιανού σκηνοθέτη Τζέιμς Γουέιλ («Η Μνηστή του Φρανκενστάιν»), το κομψοτέχνημα του Μπιλ Κόντον διηγείται τη σχέση φιλίας και κρυφής ερωτικής έλξης που αναπτύσσεται ανάμεσα στον ηλικιωμένο σκηνοθέτη και ένα νεαρό κηπουρό.

Το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 9 Οκτωβρίου 2022.

Για διαρκή ενημέρωση, το αναλυτικό πρόγραμμα πτοβολών και περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τα aiff.gr και cinemagazine.gr.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρήστος Μασσαλάς: «Το campness προκύπτει με φυσικό τρόπο στις ταινίες μου»

Οι Αθηναίοι / Χρήστος Μασσαλάς: «Το campness προκύπτει με φυσικό τρόπο στις ταινίες μου»

Με το «Broadway», το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του, να έχει διανύσει μια αξιοσημείωτη φεστιβαλική πορεία και να έχει λάβει διανομή σε Ευρώπη και Αμερική, ο Χρήστος Μασσαλάς είναι ένας πολλά υποσχόμενος σκηνοθέτης της νέας γενιάς.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
movies

Οθόνες / Η Σταχτοπούτα αλλιώς και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Το διάσημο παραμύθι γίνεται ταινία τρόμου, εφηβικά δράματα και η καινούργια σκηνοθετική δουλειά του διεθνούς φήμης Έλληνα διευθυντή φωτογραφίας Φαίδωνα Παπαμιχαήλ – Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
Φαίδων Παπαμιχαήλ: «Παντού με περνούν για ξένο, δεν έχω πλέον μητρική γλώσσα»

Pulp Fiction / «Παντού με περνούν για ξένο, δεν έχω πλέον μητρική γλώσσα»

Με αφορμή τη νέα του ταινία, ο σημαντικός διευθυντής φωτογραφίας και σκηνοθέτης Φαίδων Παπαμιχαήλ αφηγείται στον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο τη συναρπαστική διαδρομή της ζωής του από τα πρώτα του βήματα μέχρι τις μεγαλύτερες στιγμές της καριέρας του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
El Eternauta: Το θρυλικό κόμικ μεταφέρθηκε στο Netflix σε μια σειρά υψηλών προδιαγραφών

Daily / El Eternauta: Το θρυλικό κόμικ μεταφέρθηκε στο Netflix σε μια σειρά υψηλών προδιαγραφών

«Ο κοσμοναύτης του απείρου» έκανε πρεμιέρα πριν από μερικές μέρες, σε μια μεταφορά αντάξια του θρύλου που συνοδεύει τόσο το έργο όσο και τον δημιουργό του, ο οποίος βρήκε τραγικό τέλος στα χέρια της αργεντινής χούντας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Πόσο θα τα έσπαγε/γαμάτη θα ήταν μια θρησκεία με θεό τον Νίκολας Κέιτζ»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Ναταλίας Σουίφτ / «Αν μοιραστώ μαζί σου την ταινία που αγαπάω, μόνο αγάπη έχω να σου δώσω»

Μυθολογίες / «Φαντάζεστε μια θρησκεία με θεό τον Κέιτζ;»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Ναταλίας Σουίφτ

Από το After Hours του Σκορσέζε, που την απελευθέρωσε, μέχρι τη Γλυκιά Συμμορία του Νικολαΐδη, που τη σημάδεψε με τη μουσική της, η ηθοποιός μοιράζεται μια ετερόκλητη κινηματογραφική λίστα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Η νέα ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Οθόνες / Η νέα ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Το ακαταμάχητο ντεμπούτο της Λουίζ Κουρβουαζιέ που σάρωσε εισπρακτικά στη Γαλλία και η επίσημη πρόταση της Τσεχίας για το περσινό Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας ξεχωρίζουν αυτή την κινηματογραφική εβδομάδα.
THE LIFO TEAM
Πότε ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας;

Οθόνες / Πότε ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας;

Οι Αθηναίοι σινεφίλ δεν θα χρειαστεί να περιμένουν πολύ για να εξασκήσουν την αγαπημένη τους καλοκαιρινή συνήθεια. Συγκεντρώσαμε όλες τις ημερομηνίες που έχουν γίνει γνωστές για την έναρξη λειτουργίας των θερινών σινεμά της πρωτεύουσας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Στα εννιά μου προσπαθούσα να καταλάβω τι σχέση είχε το λεωφορείο με την Μπλανς Ντιμπουά» / «Το Λεωφορείο ο πόθος ήταν η πρώτη μου ακατάλληλη ταινία»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιάννη Ξανθούλη

Μυθολογίες / «Το Λεωφορείο ο πόθος ήταν η πρώτη μου ακατάλληλη ταινία»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιάννη Ξανθούλη

Η κινηματογραφική λίστα του Έλληνα συγγραφέα είναι συγκινησιακά φορτισμένη και γεμάτη παιδικές αναμνήσεις όπως και τα βιβλία του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
«I love Lucy»: Οργή, αλκοόλ, χρήμα, ξύλο και απιστίες πίσω από το πιο διάσημο οικογενειακό σόου του κόσμου

Σαν σήμερα / Λουσίλ Μπολ: Η πιο αξιολάτρευτη νοικοκυρά της Αμερικής ήταν μια απάτη

Σαν σήμερα το 1989 πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός Λουσίλ Μπολ, πρωταγωνίστρια της διάσημης τηλεοπτικής σειράς «I love Lucy». Αν και λατρεύτηκε από εκατομμύρια τηλεθεατές, η πραγματικότητα πίσω από το «Καλύτερο τηλεοπτικό σόου όλων των εποχών» ήταν γεμάτη βία, αλκοόλ και απιστίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Οθόνες / Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Το κλείσιμο μιας τριλογίας «Star Wars» που λοιδορήθηκε, για να επανεκτιμηθεί μερικώς όταν η νεότερη έπεσε θύμα των γενικευμένων culture wars και των ελάχιστων φιλοδοξιών της, επανεμφανίζεται στα σινεμά με αφορμή την επέτειο 20 χρόνων από την κυκλοφορία της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Daily / Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Ο Τζον Χαμ υποδύεται τον επιτυχημένο επενδυτή που χάνει ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του σ΄αυτή την εκλεκτικά διασκεδαστική, κατά τόπους δραματική και συχνά διεισδυτική σάτιρα ηθών της πλουτοκρατικής ελίτ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Οι 10+1 αγαπημένες ταινίες του Σπύρου Στάβερη

Μυθολογίες / «Μου αρέσουν οι ιστορίες εκδίκησης στο σινεμά»: Οι 10+1 αγαπημένες ταινίες του Σπύρου Στάβερη

Από το φιλιππινέζικο σινεμά και τον Ζακ Τατί, μέχρι μια ταινία με μαχητές kung-fu που εξεγείρονται ενάντια στη γραφειοκρατία -και μία που τον ώθησε να ζητήσει από τη Marthe Keller να τον κάνει φίλο στο Facebook- η λίστα του φωτογράφου είναι γεμάτη εκπλήξεις.
ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΒΕΡΗΣ
Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Κωστής Χαραμουντάνης / Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Ο 31χρονος σκηνοθέτης νιώθει πως ενηλικιώθηκε μαζί με την πρώτη του βραβευμένη ταινία, «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού», κινηματογραφεί τις αναμνήσεις του και είναι μία από τις πιο μεγάλες ελπίδες του ελληνικού κινηματογράφου.
M. HULOT
«Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Thalia Mavros / «Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Η διεθνώς βραβευμένη παραγωγός και σκηνοθέτις Thalia Mavros μιλά στη LIFO για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η «αυτοκρατορία» του Τραμπ, καθώς και για τη θέση της γυναίκας σε έναν κόσμο που αλλάζει - και όχι προς το καλύτερο.
M. HULOT
«The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Οθόνες / «The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν της αγαπημένης σειράς του HBO λειτουργεί ως εισαγωγή, συστήνοντας νέους χαρακτήρες, το περιβάλλον της δράσης, τη σχέση των παλιών χαρακτήρων με αυτό αλλά και μεταξύ τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια ‘σύγχρονη’»

Οθόνες / «Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια σύγχρονη»

Ο επιφανής μελετητής του Ομήρου και διευθυντής του New York Times Review of Books, Ντάνιελ Μέντελσον, περιγράφει στην εφημερίδα Telegraph τους τρεις βασικούς κανόνες που ελπίζει να τηρηθούν κατά τη μεταφορά της «Οδύσσειας» στη μεγάλη οθόνη.
THE LIFO TEAM