Τι δείχνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά τις παρακολουθήσεις

Τι δείχνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά τις παρακολουθήσεις Facebook Twitter
0

 

OI ΠΡΩΤΕΣ  δημοσκοπήσεις μετά από τις αποκαλύψεις των παρακολουθήσεων, καταγράφουν πτωτική τάση για τη Νέα Δημοκρατία και ανοδική για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Στο Μέγαρο Μαξίμου όμως δηλώνουν ικανοποιημένοι επειδή, όπως λένε, διατηρούν την πρωτιά και οι απώλειες δεν είναι πολύ μεγάλες. Είναι ωστόσο νωρίς για συμπεράσματα, καθώς βρισκόμαστε ακόμα σε περίοδο διακοπών. Το δημοσκοπικό αποτύπωμα των παρακολουθήσεων και η δυναμική των κομμάτων θα καταγραφούν σαφέστερα μετά την ΔΕΘ, αν και οι πιο κρίσιμες δημοσκοπήσεις για την κυβέρνηση θα είναι αυτές που θα γίνουν μετά τα πρώτα κρύα. 

Η δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα δίνει στη Ν.Δ 32% από 32,2% που είχε στην προηγούμενη, καταγράφει δηλαδή μια ελαφρά κάμψη. Ο Συριζα έχει 23,5% από 23% και το ΠΑΣΟΚ 12,3% από 11,8%. Η ίδια δημοσκόπηση καταγράφει ως σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες της Ελλάδας, την ακρίβεια (84,2%) τα εθνικά/ελληνοτουρκικά  (36,4%), την εγκληματικότητα (30,2%), τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία (26,3%) και πολύ πιο πίσω βρίσκονται οι υποκλοπές με 16%.

 

Το δημοσκοπικό αποτύπωμα των παρακολουθήσεων και η δυναμική των κομμάτων θα καταγραφούν σαφέστερα μετά την ΔΕΘ, αν και οι πιο κρίσιμες δημοσκοπήσεις για την κυβέρνηση θα είναι αυτές που θα γίνουν μετά τα πρώτα κρύα

 

Στην δημοσκόπηση της GPO για τα Νέα η Ν.Δ έχει ποσοστό 31,4% (από 33,1% στην στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ 25,1% (από 24,2%) και το  ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής 12,1% (από 11,1%). 

Στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να γνώριζαν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων πριν δημοσιευθούν, καθώς κυβερνητικά στελέχη διέρρεαν την πληροφορία ότι οι υποκλοπές δεν επηρέασαν ιδιαίτερα το εκλογικό σώμα. Ένα τέτοιο συμπέρασμα όμως, πέρα από πρόωρο, δεν είναι και πολύ ακριβές, διότι η δημοσκοπική αυτή κάμψη, που είναι υπαρκτή, μπορεί να μην δείχνει ανατροπή των συσχετισμών, αλλά πολιτικά προκαλεί ήδη σημαντικες αλλαγές και συνεχίζει.

Η κυβέρνηση με το θέμα των υποκλοπών έχει βάλει το ΠΑΣΟΚ απέναντι της και ακόμα και με πρόσωπα του κεντρώου χώρου, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με τον οποίο διατηρούσε προνομιακή σχέση κάποτε ο πρωθυπουργός, τώρα μοιάζει ανάμεσά τους να υπάρχει ένα χάσμα. 

Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σίγουρος για την αυτοδυναμία του κόμματος του στις επόμενες εκλογές και δεν χρειαζόταν την συμμαχία με την κεντροαριστερά, η συνέπεια αυτή μπορεί να μην είχε τόσο μεγάλη σημασία για εκείνον. Το να κλείνει την πόρτα όμως σε κεντροαριστερούς και φιλελεύθερους του κέντρου, ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα στο τέλος του οποίου τον περιμένουν εκλογές, ίσως να μην ήταν και η πιο έξυπνη κίνηση. 

Η γραμμή της κυβέρνηση τώρα είναι «πήραμε το μήνυμα», «διορθώσαμε το πρόβλημα, θα εξαγγελθούν κι οι παροχές στη ΔΕΘ και πάμε παρακάτω», ελπίζοντας να ξεχαστεί γρήγορα το θέμα των υποκλοπών, παρότι η αντιπολίτευση δεν φαίνεται διατεθειμένη να συναινέσει σε κάτι τέτοιο και ακολουθεί και η Εξεταστική. 

Ούτε η κυβέρνηση όμως μπορεί να είναι σίγουρη ότι η ζημιά από τις παρακολουθήσεις σταματάει εδώ, καθώς αν υπάρξουν νέες αποκαλύψεις είτε για άλλα πρόσωπα, είτε για τυχόν σύνδεση του παράνομου λογισμικού κατασκοπείας Predator με την ΕΥΠ, ή αν εμφανιστεί κάποιος whistleblower, η υπόθεση θα πάρει νέα τροπή. 

Οι παρακολουθήσεις δεν φαίνεται να απασχολούν το δεξιό κοινό, πράγματι, το οποίο μάλλον συσπειρώνεται γύρω από τον πρωθυπουργό όταν επικαλείται κινδύνους αποσταθεροποίησης από ξένες δυνάμεις. Ίσως η δεξιά στροφή σε λίγο να αποτελεί τη μόνη επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενόψει των εκλογών. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Χάμπερμας και η ήττα της σκέψης

Οπτική Γωνία / Ο Χάμπερμας και η ήττα της σκέψης

Ο φιλόσοφος αφήνει πίσω έναν κόσμο που μοιάζει με εφιαλτική αντιστροφή όσων επιθύμησε μέσα και έξω από τη θεωρία. Σαν να κέρδισε τη μακροβιότητα για να αντικρίσει την έκταση των δικών του και των δικών μας απωλειών.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Σαχράμ Χοσραβί: «Ο πόλεμος ρίχνει “σανίδα σωτηρίας” στο καθεστώς της Τεχεράνης, το οποίο μόνο ο λαός μπορεί να ανατρέψει»

Οπτική Γωνία / «Κανείς πια δεν διαδηλώνει, κινδυνεύει να τον εκτελέσουν εν ψυχρώ»

Ο Ιρανός ανθρωπολόγος και συγγραφέας Σαχράμ Χοσραβί, ο οποίος ζει από το 1987 αυτοεξόριστος στη Σουηδία, μιλά έξω από τα δόντια για τον πόλεμο και τις εξελίξεις στη χώρα του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πότε θα αλλάξει η εικόνα παρακμής στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο;

Ρεπορτάζ / Πότε θα αλλάξει η εικόνα παρακμής στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο;

Τα έργα, οι καθυστερήσεις και τα χρόνια προβλήματα του ιστορικού δικτύου Πειραιάς - Κηφισιά. Eιδικοί περιγράφουν στη LiFO πώς θα αποκτήσει ξανά την αξιοπιστία που απαιτεί ένα σύγχρονο δίκτυο μεταφορών
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Αυτός ο πόλεμος προετοιμαζόταν από το 2000»: Η «φουτουρίστρια» του ΝΑΤΟ προβλέπει το μέλλον

Οπτική Γωνία / «Αυτός ο πόλεμος προετοιμαζόταν από το 2000», λέει η «φουτουρίστρια» του ΝΑΤΟ

Η Γαλλογερμανίδα πολιτική επιστήμονας Φλόρενς Γκάουμπ μιλά στην εφημερίδα «El Pais» για το Ιράν, τη Γροιλανδία, την Ουκρανία και τη Γάζα, τονίζοντας ότι «το μέλλον είναι μια στρατηγική ιδέα».
THE LIFO TEAM
Η τεχνητή νοημοσύνη στα σχολεία και στις startups

Οπτική Γωνία / Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αλλάξει τελείως την εκπαίδευση;

Το πιλοτικό σχολικό πρόγραμμα και ο επιταχυντής για τις ελληνικές startups στον χώρο της ΤΝ που προέκυψαν από τη συνεργασία κυβέρνησης και OpenAI αποτέλεσαν αντικείμενο μελέτης του Harvard Business School. Οι καθηγητές George Serafeim και Debora Spar αναλύουν πώς επηρεάζονται εκπαίδευση και επιχειρηματικότητα.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ
«Ο Τραμπ είναι νταής. Απεχθάνεται το να μην παίρνει αυτό που θέλει»

Οπτική Γωνία / «Ο Τραμπ είναι νταής. Απεχθάνεται να μην παίρνει αυτό που θέλει»

Ο έγκριτος δημοσιογράφος της «Guardian», Τζον Γκρέις, μιλά για τον πόλεμο στο Ιράν που κινδυνεύει να γίνει «πόλεμος όλων μας» και εξηγεί γιατί ο κόσμος μας γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ουκρανία, τέσσερα χρόνια μετά: Ο πόλεμος που άλλαξε την Ευρώπη

Οπτική Γωνία / Ουκρανία: Ο πόλεμος που άλλαξε την Ευρώπη

Γιατί αυτός ο πόλεμος θέτει σε δοκιμασία τα όρια του διεθνούς δικαίου; Η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος του Κέντρου Ερευνών για το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, Μαρία Γαβουνέλη, απαντά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ