Ένα μουσείο για τους πρόσφυγες συνδέει το παρελθόν με το παρόν της Δανίας

Ένα μουσείο για τους πρόσφυγες ενώνει το παρελθόν με το παρόν Facebook Twitter
Φωτ.: Rasmus Hjortshoj
0

Στο Oksbøl της Δανίας ολοκληρώθηκε η κατασκευή ενός μουσείου αφιερωμένου στους πρόσφυγες που αποτελεί φόρο τιμής σε ανθρώπους που έχουν διωχθεί, έχουν αναγκαστεί λόγω των συνθηκών να καταφύγουν σε άλλες χώρες.

Το αρχιτεκτονικό στούντιο BIG του Δανού Bjarke Ingels συνέδεσε δύο πρώην νοσοκομειακά κτίρια με μια καμπύλη επέκταση από χάλυβα για να δημιουργήσει το μουσείο. Τα ανακαινισμένα κτίρια και η συνδετική επέκταση, που βρίσκονται στη θέση του μεγαλύτερου στρατοπέδου προσφύγων της Δανίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στα δυτικά της χώρας, αποτελούν πλέον ένα σπίτι 1.600 τετραγωνικών μέτρων για το Μουσείο Προσφύγων της Δανίας (FLUGT).

«Η ιστορία των προσφύγων αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της Δανίας και το μουσείο αυτό εξερευνά ένα θέμα που σήμερα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, τη στιγμή που εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους» δήλωσε ο Bjarke Ingels.

Τα δυο κτίρια των νοσοκομείων διατηρήθηκαν όπως είχαν σχεδιαστεί αρχικά. Είναι δυο από τις τελευταίες δομές του πρώην στρατοπέδου προσφύγων και η διατήρησή τους είναι ανεκτίμητη για τις μελλοντικές γενιές ώστε να κατανοήσουν το παρελθόν και το παρόν.

Συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν, το γραφείο του σχεδίασε ένα νέο κτίριο που καθορίζεται από τη σχέση του με τα ιστορικά νοσοκομειακά κτίρια του στρατοπέδου προσφύγων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Τα δύο υπάρχοντα κτίρια, που τώρα περιβάλλονται από δάσος, αποτελούσαν το νοσοκομείο του στρατοπέδου προσφύγων, το οποίο στην κορύφωσή του φιλοξενούσε 35.000 άτομα. Ήταν η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας εκείνη την εποχή.

FLUGT Facebook Twitter
Φωτ.: Rasmus Hjortshoj

Η βόρεια πτέρυγα της δομής ανακαινίστηκε για να περιέχει τους κύριους εκθεσιακούς χώρους του μουσείου, οι οποίοι σχεδιάστηκαν από τους Tinker Imagineers, ενώ στη νότια πτέρυγα υπάρχει ένα καφέ και χώροι συνεδριάσεων και γραφεία.

Τα δυο κτίρια των νοσοκομείων διατηρήθηκαν όπως είχαν σχεδιαστεί αρχικά. Είναι δυο από τις τελευταίες δομές του πρώην στρατοπέδου προσφύγων και η διατήρησή τους είναι ανεκτίμητη για τις μελλοντικές γενιές ώστε να κατανοήσουν το παρελθόν και το παρόν. Τα δυο μονώροφα κτίρια από κόκκινο τούβλο συνδέθηκαν με μια επέκταση από χάλυβα που καμπυλώνεται για να περικλείσει έναν κρυφό κήπο και έχει τζάμια που επιτρέπουν τη θέα προς το γύρω δάσος.

Όπως λέει ο αρχιτέκτονας του έργου: «Μπήκαμε σε αυτό το έργο με όλη μας την καρδιά για να αντιμετωπίσουμε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του κόσμου: πώς υποδεχόμαστε και φροντίζουμε τους συμπολίτες μας όταν αναγκάζονται να φύγουν από τον τόπο τους».

FLUGT Facebook Twitter
Φωτ.: Rasmus Hjortshoj
FLUGT Facebook Twitter
Φωτ.: Rasmus Hjortshoj
FLUGT Facebook Twitter
Φωτ.: Rasmus Hjortshoj
FLUGT Facebook Twitter
Φωτ.: Rasmus Hjortshoj
FLUGT Facebook Twitter
Φωτ.: Rasmus Hjortshoj
FLUGT Facebook Twitter
Φωτ.: Rasmus Hjortshoj
FLUGT Facebook Twitter
Φωτ.: Rasmus Hjortshoj
FLUGT Facebook Twitter
Φωτ.: Rasmus Hjortshoj
FLUGT Facebook Twitter
Φωτ.: Rasmus Hjortshoj
Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Βαλσαμάκης: «Εγώ επέβαλα τον μοντερνισμό»

Αρχιτεκτονική / Νίκος Βαλσαμάκης: «Δεν θα άφηνα ποτέ την Αθήνα για να μείνω στο Μόναχο ή στο Παρίσι»

Υπέγραψε εμβληματικές κατοικίες, σχεδίασε τα ξενοδοχεία «Αμαλία» από τους Δελφούς έως το Ναύπλιο και άφησε το αποτύπωμά του σε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά κτίρια της σύγχρονης Αθήνας. Ο Νίκος Βαλσαμάκης ανοίγει σπάνια την πόρτα του γραφείου του στην οδό Πλουτάρχου – και ακόμη σπανιότερα μιλά για τον εαυτό του. Στα 102 του χρόνια, ο σημαντικότερος εν ζωή Έλληνας αρχιτέκτονας, που δίδαξε στην Ελλάδα τη γλώσσα του μοντερνισμού και άλλαξε για πάντα τον τρόπο που κατοικούμε, μιλά αποκλειστικά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι που λειτουργεί ως φυτώριο ιδεών

Design / Ένα σπίτι που μόνο στη Μαρία Παπαδημητρίου θα μπορούσε να ανήκει

Το σπίτι της διακεκριμένης εικαστικού στη Δροσιά δεν είναι απλώς ένας ιδιωτικός χώρος· είναι ένα φυτώριο ιδεών, ένας ζωντανός τόπος φιλοξενίας, συνάντησης και συλλογικής δημιουργίας.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
10 κτίρια της Αθήνας που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία

Αθήνα / 10 κτίρια της Αθήνας που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία

Στους αθηναϊκούς δρόμους, πολύ συχνά, η ιστορία και η μνήμη της πόλης κρύβονται πίσω από ερειπωμένες όψεις και σφραγισμένα παράθυρα αξιόλογων κτιρίων που είναι εκτός χρήσης. Αξίζουν καλύτερη τύχη αυτά τα κτίρια; Το ερώτημα μοιάζει ρητορικό, γιατί το πραγματικό είναι αν τους δόθηκε ποτέ μια ευκαιρία. Εδώ και πολλές δεκαετίες, η απάντηση παραμένει αρνητική.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Το μουσείο του μέλλοντος θα το βρεις στο Ανατολικό Λονδίνο

V&A East Storehouse / Το μουσείο του μέλλοντος θα το βρεις στο Ανατολικό Λονδίνο

Η άλλοτε παραμελημένη βιομηχανική ζώνη μεταμορφώθηκε σε νέο πολιτιστικό προορισμό, με το V&A East Storehouse να επαναπροσδιορίζει την έννοια του μουσείου. Χωρίς προθήκες, χωρίς προκαθορισμένες διαδρομές και με χιλιάδες αντικείμενα σε απόσταση αναπνοής από τον επισκέπτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ιερουσαλήμ: Η ιστορία μιας πόλης μέσα από 40 αιώνες μνήμης και συγκρούσεων

Graphic Novel / Μια ελιά στο Όρος των Ελαιών αφηγείται την πολυτάραχη ιστορία της Ιερουσαλήμ

Ένα καθηλωτικό graphic novel για την Ιερουσαλήμ παρουσιάζει 4.000 χρόνια Ιστορίας ― τη γέννηση τριών μεγάλων μονοθεϊστικών θρησκειών, τις διαδοχικές κατακτήσεις και μεταμορφώσεις της πόλης μέσα στους αιώνες
M. HULOT
Εβδομάδα Design του Μιλάνου

Design / Όσα θα δούμε στην Εβδομάδα Design του Μιλάνου

Στη φετινή διοργάνωση, που έχει πάντα στο επίκεντρο την αρχιτεκτονική, την τέχνη και όσα προωθούν την ευζωία, έντονο θα είναι το ελληνικό στοιχείο με τη συμμετοχή του ιστορικού οίκου επιπλοποιίας Saridis of Athens.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η τελευταία θεματοφύλακας του ποιοτικού χαρτιού

Χαρτιά Περράκης / Η τελευταία θεματοφύλακας του ποιοτικού χαρτιού

Εδώ και ενάμιση αιώνα η επιχείρηση Χαρτιά Περράκης εισάγει χαρτιά κάθε είδους― από κάνναβη, τζιν ή φύλλα ορτανσίας. Απέναντι στον καλπασμό της ψηφιακής ανάγνωσης, είχε πάντα το ίδιο όπλο: την ησυχία, την αφή και την όσφρηση ενός καλού χαρτιού στα δάχτυλα.
M. HULOT
Ένα οικοσύστημα μνήμης μέσα σε μια μονοκατοικία

Design / Ένα σπίτι γεμάτο πορτρέτα συγγενών

Το νεοκλασικό του Αλέξανδρου Κεφαλά στα Κάτω Πατήσια έχει ένα υπόγειο χιούμορ και ισορροπεί μεταξύ παρόντος και παρελθόντος: τα πορτρέτα των συγγενών, τα αρ νουβό αντικείμενα δίπλα σε πιο σύγχρονα έργα δημιουργούν μια αίσθηση συνέχειας.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Το Open House Athens επιστρέφει με τη θεματική «Emerging City»

Design / Τα πιο εντυπωσιακά κτίρια της πόλης ανοίγουν για το κοινό

Το πρόγραμμα του Open House Athens περιλαμβάνει ξεναγήσεις σε ιστορικά και σύγχρονα κτίρια, επισκέψεις σε νέα αρχιτεκτονικά γραφεία, περιήγηση στην Κυψέλη και τη Φωκίωνος Νέγρη, καθώς και νυχτερινές διαδρομές στο κέντρο.
M. HULOT
Ένα σπίτι που δεν βασίζεται σε εντυπωσιακές χειρονομίες

Design / Ένα σπίτι που δεν βασίζεται σε εντυπωσιακές χειρονομίες

Στο σπίτι του αρχιτέκτονα Λουκά Μπομπότη και της Άννας Ζινσένκο στο Παλαιό Ψυχικό όλα φτιάχτηκαν απ' την αρχή, με βάση το καλό τους γούστο: mid-century design, vintage κομμάτια και ένα roof-garden που κόβει την ανάσα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Loewe Craft Prize 2026: Χειροποίητα αντικείμενα πέρα από κάθε φαντασία

Design / Loewe Craft Prize 2026: Χειροποίητα αντικείμενα πέρα από κάθε φαντασία

10 δημιουργίες που ξεχωρίσαμε από τις φετινές συμμετοχές στον ετήσιο θεσμό του Ιδρύματος Loewe που στηρίζει τους χειρώνακτες-καλλιτέχνες, συμφιλιώνοντας πατροπαράδοτες τεχνικές με σύγχρονες παρεμβάσεις.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ