Δεν υπάρχει κάτι που να μην μπορεί να καταφέρει πια ο Weeknd

Weeknd Facebook Twitter
Στο εξώφυλλο του δίσκου απεικονίζεται το κατά 50 χρόνια και βάλε γερασμένο πρόσωπό του Weeknd.
0

Το 2020 και κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown ο Weeknd κυκλοφόρησε το «After Hours» και ο ρετρό ’80s ήχος του αποδείχτηκε το ιδανικό σάουντρακ της πανδημίας. 

Σχεδόν ολόκληρος ο πλανήτης φαινόταν να έχει συγχρονιστεί με τα κομμάτια του, που αφηγούνταν ιστορίες αυτοκαταστροφής από την προσωπική του ζωή και το φλερτ του με τις τοξικές σχέσεις και τις ουσίες. 

Δύο χρόνια μετά, με την ανθρωπότητα να μην έχει ξεφύγει από τη λούπα του Covid-19 και της εθελούσιας καραντίνας, ο Tesfaye επιστρέφει με νέα τραγούδια. Ανακοίνωσε ξαφνικά την κυκλοφορία του πέμπτου προσωπικού του άλμπουμ μέσα από τα social media την πρώτη Δευτέρα του χρόνου και μέχρι την Παρασκευή της ίδια εβδομάδας το «Dawn FM» εμφανίστηκε σε κάθε streaming πλατφόρμα, προτού καν βγει σε φυσική μορφή.

Μάλιστα, η πρεμιέρα του έγινε με ένα μεγάλο online πάρτι που διοργάνωσε σε συνεργασία με την Amazon. Μπορούσες να μπεις σε ένα ειδικό κανάλι στο Twitch και να ακούσεις σε πρώτη ακρόαση τα κομμάτια, ερμηνευμένα από τον ίδιο. Ήταν κάτι που δεν έχει ξαναεπιχειρήσει καλλιτέχνης τέτοιου μεγέθους και μια έξυπνη ιδέα, τη στιγμή που τα μουσικά events γενικότερα έχουν απαγορευτεί πάλι, μέχρι νεωτέρας. 

Σύμφωνα με τον Alexis Petridis στην «Guardian» αυτή ίσως να είναι η τελευταία δουλειά που θα δούμε από τον Weeknd που στην ουσία είναι το alter ego του Tesfaye, ένας καταραμένος χαρακτήρας που έχει πλάσει τα τελευταία χρόνια και έχει γοητεύσει τον κόσμο. Εξού και όλη η αφήγηση σχετικά με τον αφανισμό και τον θάνατο. Ίσως. Ποιος ξέρει;

Ο Weeknd ανέφερε σε συνεντεύξεις του ότι ξεκίνησε να γράφει το άλμπουμ κατά τη διάρκεια του lockdown, «αλλά ήταν πολύ σκοτεινό και στενόχωρο», έτσι αποφάσισε να γράψει μια σειρά από υπαρξιακά τραγούδια για να βοηθήσει τους φαν του να δραπετεύσουν από την άσχημη πραγματικότητα.

Βέβαια, δεν γνωρίζω τι είδους απόδραση είχε στο μυαλό του όταν το βασικό κόνσεπτ του «Dawn FM» είναι το κολαστήριο. Φαίνεται και στην ανά στιγμές ζοφερή αισθητική του, αν αναλογιστεί κανείς τα εξώφυλλα αυτού όσο και του προηγούμενου δίσκου του: το μπανταρισμένο του πρόσωπο με τις ματωμένες γάζες στο «After Hours» έχει αντικατασταθεί από το κατά 50 χρόνια και βάλε γερασμένο πρόσωπό του.

Επιπλέον, το σουρεαλιστικό βίντεο του «Gasoline» είναι μαύρο κι άραχνο, με τον Weeknd –στη ρυτιδιασμένη του εκδοχή– να πηγαίνει σε ένα είδος παράλληλης πραγματικότητας, όπου χορεύουν δαίμονες – μοιάζει σαν το «Thriller» του εικοστού πρώτου αιώνα. Μπορείς να το αναλύεις με τις ώρες, αν έχεις όρεξη. 

Gasoline

«It’s 5 AM / I’m nihilist / I know there’s nothing after this» (Eίναι 5 η ώρα το πρωί / Είμαι μηδενιστής / Ξέρω ότι δεν υπάρχει τίποτα μετά από αυτό), τραγουδά στο «Gasoline». Ανά στιγμές τόσο το τραγούδι όσο και τα visuals σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι παρακολουθείς τη συνέχεια της ίδιας δυστοπικής ταινίας.

Ο Tesfaye περιγράφει την εμπειρία του άλμπουμ σαν να ακούς έναν ραδιοφωνικό σταθμό στη Βόρεια Αμερική που παίζει soft rock και μπαλάντες, οδηγώντας λίγο πριν από την αυγή μέσα σε ένα τούνελ, μόνο που το φως στην άκρη του συμβολίζει τον θάνατο ή τη μετάβαση στον άλλο κόσμο.  

Πριν από έναν χρόνο είχε συνεργαστεί με ένα ανάλογο πρότζεκτ, το «Magic Oneohtrix Point Never» του Daniel Lopatin, το οποίο πάλι είχε να κάνει με έναν ψυχεδελικό ραδιοσταθμό. Ο Lopatin έχει αναλάβει και εδώ την παραγωγή, μαζί με τους Max Martin, Calvin Harris, Swedish House Mafia και τον Oscar Holter. Η πιο αξιοσημείωτη συμμετοχή στο άλμπουμ είναι αυτή του Tyler The Creator στο «Here we go… again», με τον 79χρονο Bruce Johnston των Beach Boys να κάνει τα δεύτερα φωνητικά!

Παραδόξως, για ένα άλμπουμ με τόσο βαριά θεματική, το «Dawn FM» είναι άκρως χορευτικό. Δεν έχει να κάνει τόσο με τη μεταφυσική και υπαρξιακή αγωνία του Tesfaye. Και καλύτερα, επειδή σε αυτή την περίπτωση θα μιλούσαμε για ένα εντελώς διαφορετικό άλμπουμ.

Οι εμμονές του με τα ’80s από την αρχή της καριέρας του δεν φαίνεται να εξαντλούνται ούτε εδώ. Είναι εντελώς ρυθμικό και ντίσκο στην πρώτη πλευρά του, σαν οι Daft Punk να έχουν γράψει τραγούδια για τον Michael Jackson («Sacrifice», «Out of Time») – και οι δυο είναι οι πιο έκδηλες αναφορές στο άλμπουμ, ειδικά ο Michael Jackson.

Μάλιστα, όπως οι Daft Punk είχαν καλεσμένο τον Giorgio Moroder, έναν παιδικό μουσικό τους ήρωα, στο «Random Αccess Memories», έτσι και ο Weeknd φέρνει τον Quincy Jones, τον παραγωγό του Michael Jackson, όχι για να τραγουδήσει ή να γράψει τη μουσική σε ένα κομμάτι αλλά για να μιλήσει για την τραυματική του παιδική ηλικία, την άνοια, με την οποία πάλευε η μητέρα του, και πώς όλα αυτά επηρέασαν την ερωτική και οικογενειακή του ζωή στα μετέπειτα χρόνια.

Για έναν επίσης ακατανόητο λόγο τραγουδά με αγγλική προφορά σε δύο τουλάχιστον κομμάτια και ακούγεται κάπως γελοίο όταν το συνειδητοποιείς, αλλά λειτουργεί.

Στη δεύτερη πλευρά οι ρυθμοί πέφτουν και ο ηδονισμός δίνει τη θέση του σε πιο αργές R&B μπαλάντες, όπως το «Starry Eyes» ή το «Ι heard you are married», όπου κλαίει, με τη συμμετοχή του Lil Wayne, για μια πρώην του που έμαθε ότι παντρεύτηκε– σύμφωνα με τα κουτσομπολιά, μάλλον εννοεί την Ariana Grande! 

Πέρα από το «Gasoline», υπάρχουν σπουδαία κομμάτια στον δίσκο, όπως το «Take my breath», το «Less than zero», εμπνευσμένο από το γνωστό μυθιστόρημα του Bret Easton Ellis, το «Don’t break my heart» ή το «How do I make you love me?», δύσκολα όμως θα επαναλάβουν την επιτυχία του «Blinding Lights», του τραγουδιού που τον καθιέρωσε ως έναν από τους μεγαλύτερους σταρ της γενιάς του. Τα ρεκόρ που έσπασε αυτά τα δύο χρόνια το συγκεκριμένο κομμάτι φαίνονται απλησίαστα. Βρίσκεται για πάνω από 80 εβδομάδες στο Billboard, ενώ πέρσι το ανακήρυξαν Nο1 τραγούδι όλων των εποχών, εκθρονίζοντας το ιστορικό «Τwist» του Chubby Checker από τη δεκαετία του ’60.

Take My Breath (Remix) ft. Agents of Time

Στα κομμάτια παρεμβάλλονται ο Jim Carrey (ναι, ο γνωστός) στον ρόλο του εκφωνητή, που τα προλογίζει, καθώς και διάφορα αστεία διαφημιστικά jingles, που κάνει ο ίδιος ο Weeknd. Η συμμετοχή του Carrey είναι μια μεγάλη έκπληξη. Τυχαίνει να είναι γείτονας του Tesfaye και άρχισαν να κάνουν παρέα κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Αυτά τα στιγμιότυπα, ερμηνευμένα με την ανέκφραστη φωνή του και μπόλικες δόσεις ειρωνείας, αν μη τι άλλο δείχνουν ότι ο Weeknd έχει αποβάλει το άγχος της επιτυχίας και δεν παίρνει τον εαυτό του τόσο στα σοβαρά πια.  

Στο εξωτερικό γράφουν ότι το «Dawn FM» είναι το καλύτερο άλμπουμ της καριέρας του. Σύμφωνα με τον Alexis Petridis στην «Guardian» αυτή ίσως να είναι η τελευταία δουλειά που θα δούμε από τον Weeknd που στην ουσία είναι το alter ego του Tesfaye, ένας καταραμένος χαρακτήρας που έχει πλάσει τα τελευταία χρόνια και έχει γοητεύσει τον κόσμο. Εξού και όλη η αφήγηση σχετικά με τον αφανισμό και τον θάνατο. Ίσως. Ποιος ξέρει;

Το «Dawn FM», πάντως, κλείνει με το «Phantom regret by Jim Carrey». «You gotta be heaven to see heaven» (Πρέπει να είσαι ο παράδεισος, για να δεις τον παράδεισο) λέει και είναι ένας θαυμάσιος επίλογος σε ένα από τα σημαντικότερα άλμπουμ μιας χρονιάς που μόλις ξεκινά. 

Phantom Regret by Jim

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 16/01- ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το Dawn FM του The Weeknd;

The Review / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το «Dawn FM» του Weeknd;

H Μαρία Παππά και η διευθύντρια του περιοδικού Rolling Stone, Ειρήνη Σαρλή, σχολιάζουν το νέο άλμπουμ του καλλιτέχνη από τον Καναδά που έχει ανάψει πολλές συζητήσεις από τη στιγμή που κυκλοφόρησε, πριν από λίγες μέρες.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Fotis Benardo: «Εξάγουμε πολιτισμό, αλλά στην Ελλάδα δεν μας το αναγνωρίζουν»

Μουσική / Fotis Benardo: «Κανένα ΑΙ δεν μπορεί να εκφράσει αυτά που νιώθω, ούτε αυτά που έχω περάσει»

Είναι ο ντράμερ των Septicflesh και των Nightfall. Έκανε τη μουσική όχημα για τα ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο. Μοιράστηκε τη σκηνή με θρύλους της μουσικής όπως οι Black Sabbath, οι Iron Maiden οι Kiss και οι Motorhead. Πιστεύει πολύ στη νέα μουσική σκηνή της Ελλάδας και ότι ο άνθρωπος θέλει άνθρωπο και όχι ΑΙ. Είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Πόσο τελικά έχει ακυρωθεί ο Morrissey;

Μουσική / Morrissey: Η συναυλία ακυρώθηκε, το beef συνεχίζεται

Η πορεία ενός από τους πιο δημοφιλείς μουσικούς της εποχής μας έχει έχει στιγματιστεί από τις πολιτικές του τοποθετήσεις υπέρ ενός ακροδεξιού κόμματος, καθώς και από τις προκλητικές δηλώσεις του για ζητήματα όπως η μετανάστευση, η ισλαμοφοβία και η πολιτική ορθότητα. Το κοινό χωρίζεται στα δύο. Τι πιστεύει η κάθε πλευρά;
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Νταϊάνα Ρος, η βασίλισσα της μουσικής 

Μουσική / Νταϊάνα Ρος: «Θέλει χρόνο και δουλειά για να γίνεις Diva, δεν είναι τόσο απλό»

Μια από τις πιο μεγάλες τραγουδίστριες του πλανήτη, η ακαταπόνητη ερμηνεύτρια που με τη μαγνητική της παρουσία μαγεύει το κοινό, είναι ένα φαινόμενο πιο ασυνήθιστο από όσο νομίζετε. Έρχεται σε λίγες μέρες στην Αθήνα για μια μοναδική συναυλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
105’ με τον Rack

Μουσική / Rack: «Έχω φάει σφαλιάρες γιατί τις ζήταγα, αλλά η ζωή μου πλέον έχει αλλάξει»

Γιος του Λεκτικού Επεξεργαστή και με καριέρα που εκτοξεύτηκε νωρίς, ο δημοφιλής ράπερ έχει αλλάξει ρότα. Στα 25 του, πιο ήρεμος από ποτέ, απολαμβάνει μια φήμη που έφτασε μέχρι το Χόλιγουντ.
M. HULOT
Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Μουσική / Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Το ακριτικό διαβαλκανικό φεστιβάλ του Christopher King και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση ξεσήκωσε για άλλη μια χρονιά άτομα κάθε ηλικίας και καταγωγής με παραδοσιακή μουσική απρόσμενη και συναρπαστική.
M. HULOT
Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Η Ματούλα Κουστένη διερευνά τη σχέση του ποιητή με τον συνθέτη, την αφετηρία της δημιουργίας του μεγάλου έργου «Άξιον Εστί» και την πορεία του μέχρι την πρώτη ηχογράφηση.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Μουσική / Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Η artistic και managing director της High Priority Promotions, η μόνη γυναίκα με αυτήν τη θέση στην Ελλάδα, μιλά για τις συναυλίες, τη μουσική σήμερα, τις αλλαγές σε καλλιτέχνες και κοινό και το Memory Corner με τα ιδιαίτερα vintage ρούχα, την άλλη μεγάλη της αγάπη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses».

Μουσική / Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses»

Για χρόνια η Q Lazzarus του «Goodbye Horses», μία από τις πιο αδικημένες ερμηνεύτριες στην ιστορία της ποπ μουσικής, παρέμενε μια μυστηριώδης φιγούρα, τώρα όμως ένα μουσικό ντοκιμαντέρ φωτίζει τη ζωή της.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Μουσική / Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Από μικρός ένιωθε αποσυνάγωγος. Πιστεύει ότι τα κόμικς είναι η μόνη μορφή τέχνης που είναι τελείως αφιλτράριστη και πιστεύει ότι η γενιά του θα μείνει στην ιστορία ως η γενιά που έχασε τα καλά πράγματα στο τσακ. Ο μουσικός Eddie Dark είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT