Η πρώτη επίσκεψη Μπάιντεν στην Ευρώπη ως Πρόεδρος- Οκτώ μέρες συναντήσεων με Βασίλισσα Ελισάβετ και Πούτιν στο πρόγραμμα

Η πρώτη επίσκεψη Μπάιντεν στην Ευρώπη - Οκτώ μέρες συναντήσεων με Βασίλισσα και Πούτιν στο πρόγραμμα Facebook Twitter
EPA
0

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναχωρεί σήμερα για την Μεγάλη Βρετανία και το πρώτο του ταξίδι στην Ευρώπη από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Στην οκταήμερη αποστολή του, ο Αμερικανός Πρόεδρος σκοπεύει να ανοικοδομήσει τις διατλαντικές σχέσεις των ΗΠΑ, που ήταν τεταμένες κατά την εποχή του Τραμπ, και να επιχειρήσει μία νέα βάση για τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Το ταξίδι είναι μια δοκιμασία της ικανότητας του Δημοκρατικού Προέδρου στο πώς θα διαχειριστεί και θα επιδιορθώσει τις σχέσεις με μεγάλους συμμάχους, που «αποκλείστηκαν» από την επιβολή δασμών επί διοίκησης Τραμπ και την αποχώρηση των ΗΠΑ από διεθνείς συνθήκες.

«Θα αποδείξουν οι δημοκρατικές συμμαχίες και οι θεσμοί, που διαμόρφωσαν μεγάλο μέρος του περασμένου αιώνα, την ικανότητά τους απέναντι στις σύγχρονες απειλές και τους αντιπάλους; Πιστεύω ότι η απάντηση είναι ναι. Και αυτήν την εβδομάδα στην Ευρώπη, έχουμε την ευκαιρία να το αποδείξουμε», δήλωσε ο Μπάιντεν σε ένα άρθρο γνώμης, που δημοσιεύθηκε στην Washington Post.

Στη σύνοδο κορυφής, η συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στις 16 Ιουνίου στη Γενεύη αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του ταξιδιού. Μια ευκαιρία να τεθούν άμεσα επί τάπητος οι ανησυχίες των ΗΠΑ για επιθέσεις ransomware που προέρχονται από τη Ρωσία, την επιθετικότητα της Μόσχας εναντίον της Ουκρανίας και πολλά άλλα θέματα.


Ο Μπάιντεν θα κάνει την πρώτη του στάση στο παραθαλάσσιο χωριό St. Ives στην Κορνουάλη. Αμερικανοί αξιωματούχοι βλέπουν αυτή την προσπάθεια ως έναν τρόπο για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας.

Ο Μπάιντεν ενδέχεται να αντιμετωπίσει πίεση για να μοιραστεί τα αποθέματα εμβολίων στις ΗΠΑ με άλλες χώρες μετά από μια αρχική δέσμευση 20 εκατομμυρίων δόσεων που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Στο τραπέζι και η απόφαση των υπουργών Οικονομικών των G7, που  συμφώνησαν πριν από τη σύνοδο κορυφής να υιοθετήσουν έναν παγκόσμιο ελάχιστο φορολογικό συντελεστή τουλάχιστον 15% για τις πολυεθνικές.

Ο Μπάιντεν θα συναντηθεί την Πέμπτη με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον στην Κορνουάλη, μια ευκαιρία για την ανανέωση της «ειδικής σχέσης» των ΗΠΑ-Βρετανίας, μετά την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά από τρεις ημέρες συνόδου κορυφής της G7, ο Μπάιντεν και η σύζυγός του Τζιλ θα επισκεφθούν τη Βασίλισσα Ελισάβετ στο Κάστρο του Γουίνσδορ. Ο 78χρονος Μπάιντεν γνώρισε τη βασίλισσα το 1982 όταν ήταν γερουσιαστής των ΗΠΑ.

Στη συνέχεια, ο Μπάιντεν θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με ηγέτες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα κλείσει το ταξίδι του στη Γενεύη με την πιο δύσκολη συνάντηση της εβδομάδας. Αυτή με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Με πληροφορίες του Reuters 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κατάσταση πολιορκίας» στην Ουάσινγκτον: Ο Τραμπ εξοπλίζει την Εθνοφρουρά και απειλεί με επέκταση σε άλλες πόλεις

Διεθνή / «Κατάσταση πολιορκίας» στην Ουάσινγκτον: Ο Τραμπ εξοπλίζει την Εθνοφρουρά και απειλεί με επέκταση σε άλλες πόλεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξοπλίζει την Εθνοφρουρά στην Ουάσινγκτον με όπλα, προκαλώντας φόβους για «στρατιωτική κατοχή». Σχέδια για αποστολή δυνάμεων και σε Σικάγο – Νέα Υόρκη.
LIFO NEWSROOM
Γάζα: «Δύο τα ισραηλινά πλήγματα στην περιοχή, 20 οι νεκροί» - Αυτοί είναι οι τέσσερις δημοσιογράφοι μεταξύ των θυμάτων

Διεθνή / Γάζα: «Δύο τα ισραηλινά πλήγματα στην περιοχή, 20 οι νεκροί» - Αυτοί είναι οι τέσσερις δημοσιογράφοι που σκοτώθηκαν

Το Ισραήλ στόχευσε και χτύπησε το νοσοκομείο Νάσερ - Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως το δεύτερο πλήγμα εξαπολύθηκε αφού διασώστες, δημοσιογράφοι και άλλοι έσπευσαν στον χώρο όπου είχε σημειωθεί η πρώτη επίθεση
LIFO NEWSROOM
Κατάθλιψη, bullying, σεξισμός - Ο λόγος της νεότερης γερουσιάστριας στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας τα είχε όλα

Διεθνή / Κατάθλιψη, bullying, σεξισμός - Ο λόγος μιας 21χρονης γερουσιάστριας στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας τα είχε όλα

Η Σάρλοτ Γουόκερ δεν δίστασε να μιλήσει και για τη διαμάχη της με την πρόεδρο του κόμματος One Nation, Πολίν Χάνσον, η οποία την είχε αποκαλέσει «βρέφος στην πάνα»
LIFO NEWSROOM
ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Διεθνή / Τουρκία: Πρόστιμο στον υπουργό Μεταφορών που έτρεχε με 225 χιλιόμετρα την ώρα - Ανέβασε και βίντεο στα social

Το βίντεο, με λαϊκή μουσική υπόκρουση και αποσπάσματα από ομιλία του Τούρκου προέδρου να εξαίρει τις κυβερνητικές υποδομές, δείχνει το κοντέρ του αυτοκινήτου
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Τουλάχιστον 15 νεκροί, ανάμεσά τους τέσσερις δημοσιογράφοι, σε ισραηλινά πλήγματα εναντίον του νοσοκομείου Νάσερ

Διεθνή / Γάζα: Τουλάχιστον 15 νεκροί, ανάμεσά τους τέσσερις δημοσιογράφοι, σε ισραηλινά πλήγματα εναντίον του νοσοκομείου Νάσερ

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν το δεύτερο πλήγμα του Ισραήλ εναντίον του νοσοκομείου Νάσερ εξαπολύθηκε αφού διασώστες, δημοσιογράφοι και άλλοι έσπευσαν στον χώρο όπου είχε σημειωθεί η πρώτη επίθεση
LIFO NEWSROOM
Ο τυφώνας Κατζίκι πλησιάζει στο Βιετνάμ: 325.000 κάτοικοι απομακρύνονται εσπευσμένα από τα σπίτια τους

Διεθνή / Ο τυφώνας Κατζίκι πλησιάζει στο Βιετνάμ: 325.000 κάτοικοι απομακρύνονται εσπευσμένα από τα σπίτια τους

Ο Κατζίκι, ο πέμπτος τυφώνας που πλήττει το Βιετνάμ φέτος, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη θάλασσα, στον Κόλπο του Τονκίν, όπου προκαλεί κύματα ύψους ως και 9,5 μέτρων
LIFO NEWSROOM
Τουλάχιστον 6 νεκροί και σχεδόν 90 τραυματίες από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στην Υεμένη

Διεθνή / Τουλάχιστον 6 νεκροί και σχεδόν 90 τραυματίες από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στην Υεμένη

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε για ακόμη μια φορά ότι «το τρομοκρατικό καθεστώς των Χούτι θα πληρώσει πολύ ακριβά για τις επιθέσεις του εναντίον του κράτους του Ισραήλ»
LIFO NEWSROOM