ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

European LiFO

Σασόλι: Να αναλογιστούμε τους κανόνες που δεν θα δημιουργούν κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες

Σασόλι: Να αναλογιστούμε τους κανόνες που δεν θα δημιουργούν κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες Facebook Twitter
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, David Maria Sassoli. EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
0

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Κατερίνα Σακελλαροπούλου συναντήθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, που μίλησε επίσης στη Βουλή, με την ευκαιρία της επετείου των 40 χρόνων από την προσχώρηση της Ελλάδος στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες.

«Πρέπει, σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που υπέφεραν από την πανδημία της covid-19 να επιστρέψουμε κάτι για όλο αυτόν το πόνο και την οδύνη που υπέστησαν. Τα δημοκρατικά μας συστήματα μπορούν να το κάνουν, έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν στα αυταρχικά καθεστώτα με δημοκρατικές λύσεις», σημείωσε ο κ. Σασόλι, σε ειδική συνεδρίαση, με θέμα «Η Ευρώπη μετά την Πανδημία», τα μέλη της ειδικής Επιτροπής της Βουλής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής Άμυνας & Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

«Πρέπει και μπορούν τα ευρωπαϊκά εργαλεία να καταστούν μόνιμα για να δώσουμε με τις ευρωπαϊκές μας πολιτικές περισσότερους πόρους και τη δυνατότητα να αντιμετωπιστεί η τόσο βαθιά κρίση που ακόμα δεν έχουμε καταλάβει που θα οδηγήσει», τόνισε και προσέθεσε: «Είμαστε υπερήφανοι γιατί στην Ευρώπη παρά τα όσα συμβαίνουν κανένας πολίτης δεν έμεινε έξω από νοσοκομεία. Δεν χρειαζόταν πιστωτική κάρτα γιατί ο ευρωπαϊκός πυλώνας εγγυήθηκε την πρόσβαση στη φροντίδα. Και αυτό δεν έγινε σε όλα τα μέρη του κόσμου».

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει ευρωπαϊκή δημοκρατική απάντηση απέναντι σε όσους επενδύουν και στοιχηματίζουν στο διχασμό και την αποδυνάμωση της ΕΕ.

«Πρέπει να βελτιώσουμε τη λειτουργία μας ως ΕΕ, ώστε η δημοκρατική απάντησή μας να φθάνει στους Ευρωπαίους πολίτες. Θέλουμε να φθάσουμε στο τέλος αυτής της διαδρομής προσφέροντας λύσεις κοινωνικές, δημοκρατικές, λέγοντας σε αυτούς που στοχεύουν στο διχασμό μας ότι η δημοκρατία είναι ακόμα σε θέση να προασπίζει το δίκαιο, είμαστε σε θέση να προασπίσουμε τις ελευθερίες μας», είπε.

Και συνέχισε: «Μάθαμε πολλά από αυτούς τους 15 μήνες κρίσης, πήραμε μαθήματα. Αφήσαμε τους κανόνες του παρελθόντος που δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες. Είναι καιρός να σκεφτούμε νέα οράματα, να αναλάβουμε νέες πρωτοβουλίες και να αναλογιστούμε τους κανόνες του μέλλοντος που δεν θα δημιουργούν κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, αδικίες και δημοκρατικά ελλείμματα, αλλά θα κλείνουν πληγές. Και πιστεύω ότι τα εθνικά Κοινοβούλια, μπορούν να δώσουν νέα πνοή γύρω από αυτούς τους κανόνες του μέλλοντος που θα επιτρέψουν να πορευθούμε συμφιλιωμένοι για ένα καλύτερο αύριο. Αν δεν το κάνουμε εμείς δεν θα το κάνει κανείς άλλος. Γι' αυτό και έχουμε τεράστια ευθύνη να το κάνουμε».

Έμφαση έδωσε ο κ. Σασόλι στα θέματα ασφάλειας και άμυνας των ευρωπαϊκών συνόρων, ενώ με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό με την πτήση της Ryanair, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στα σύνορα μας κάτι γίνεται. Όχι μόνο εκτρέπονται ευρωπαϊκά αεροπλάνα για να συλλάβουν ανυπάκουους, υπάρχει θέληση να αυξηθούνε οι εντάσεις στα σύνορα μας. Εμείς αντιδρούμε αναζητώντας λύσεις μέσα από διάλογο και διπλωματία. Δεν θα επιτρέψουμε όμως να μας διχάσουν. Αυτό το ξέρουν, το γνωρίζουν σε Ανατολή και Δύση. Μας προκαλούν κάποια απολυταρχικά καθεστώτα κι εμείς πρέπει να απαντάμε χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις. Εμείς πιστεύουμε ότι ο ευρωπαϊκός χώρος πρέπει να ενδυναμωθεί με άμυνα και ασφάλεια», υπογράμμισε.

Ο Νταβίντ Σασόλι μίλησε ακόμα για νέες εξουσίες που πρέπει να δοθούν στην ΕΕ τονίζοντας ότι «αυτή την απάντηση πρέπει να δώσουμε σε όσους εξακολουθούν να στοιχηματίζουν υπέρ της Ευρώπης». «Πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο για τη λειτουργία της δημοκρατίας γιατί δεν είναι δεδομένη. Είδαμε τον Ιανουάριο στην Ουάσιγκτον ότι θέλησαν να απειλήσουν τη δημοκρατία», σημείωσε.

Κλείνοντας την ομιλία του και με αφορμή την επετειακή εκδήλωση για τα 40 χρόνια της ένταξης της Ελλάδος στην ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε λόγο για σημαντική συμβολή της χώρας μας στα δημοκρατικά ιδεώδη της Ευρώπης ενώ κατέληξε τονίζοντας: «Η φωνή του ελληνικού Κοινοβουλίου πρέπει να είναι ηχηρή και πρωταγωνιστική σε αυτή τη φάση γιατί χρειαζόμαστε την φωνή σας. Γιατί η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, θέλει να εγκαινιάσει, μετά το τέλος της πανδημίας της covid, μια νέα εποχή για τη δημοκρατία».

Συνάντηση Σασόλι- Μητσοτάκη: «Η λειτουργία της Ευρώπης πρέπει να είναι πιο αποτελεσματική»

Την ανάγκη συνεννόησης μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ με αίσθημα αμοιβαιότητας και αλληλεγγύης ώστε να υλοποιηθεί το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Νταβίντ Σασόλι.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στην Τουρκία τονίζοντας ότι δεν γίνεται να χρησιμοποιούνται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ως πιόνια «σε ένα μεγάλο γεωπολιτικό παιχνίδι», ενώ εξήρε επίσης την σημασία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Από την πλευρά του ο Νταβίντ Σασόλι είπε ότι η πανδημία έφερε στο προσκήνιο και το θέμα της επαρκούς λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο όπως είπε πρέπει να αντιμετωπιστεί με ρεαλισμό, και όχι με ιδεολογία.

Όπως είπε οι περιστάσεις, σήμερα, δείχνουν ότι η λειτουργία της Ευρώπης πρέπει να είναι πιο αποτελεσματική και πρόσθεσε ότι οι 15 αυτοί μήνες που προηγήθηκαν «μας δίδαξαν πολλά, μας έδωσαν πολλά μαθήματα. Μας δίδαξαν ότι χρειάζεται να δρομολογήσουμε σε πιο σωστές βάσεις κάποιους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς».

«Η Ευρώπη, παρά τις δυσκολίες και τις αδυναμίες της, είναι το σπίτι μας» - Συνάντηση με Σακελλαροπούλου

«Η Ευρώπη παρά τις δυσκολίες και τις αδυναμίες της είναι το σπίτι μας» τόνισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, υποδεχόμενη στο Προεδρικό Μέγαρο τον Νταβίντ Σασόλι.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπογράμμισε, ότι «στα πρόσφατα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισε, εξαιτίας κυρίως της πανδημίας, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, το ζήτημα των εμβολιασμών, βρέθηκε μια ισορροπημένη λύση και επικράτησε η αλληλεγγύη», ενώ αναφερόμενη στην έναρξη του εθνικού διαλόγου, στο πλαίσιο της διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης, επισήμανε πως είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι θα δοθεί η δυνατότητα να ακουστεί η κοινωνία των πολιτών στην ολομέλεια. Ωστόσο, ανέφερε, ότι υπάρχουν και μια σειρά από θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή, η οικονομική ανάκαμψη, η κοινωνική συνοχή, η μετανάστευση, που πρέπει να απασχολήσουν τον διάλογο αυτό. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υποστήριξε ότι «πραγματικά εμπλούτισε η παρουσία της Ελλάδος την Ευρωπαϊκή Ένωση» και συμφώνησε ότι διανύουμε μια περίοδο, κατά την οποία έχουμε την ευκαιρία να αναθεωρήσουμε και να επανεξετάσουμε πολλά εργαλεία και μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας.

Επιπλέον επισήμανε, ότι οι προκλήσεις είναι πολλές και συμφώνησε ότι η συμβολή της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι θεμελιώδους σημασίας. «Για έναν επιπλέον λόγο: είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι έχουν κατά νου να μας διχάσουν. Η συμπεριφορά της Τουρκίας, η συμπεριφορά της Λευκορωσίας, η συμπεριφορά και στάση της Ρωσίας, και πολλών άλλων απολυταρχικών κρατών, μας βάζουν σε υποψίες. Κι αυτή είναι η στιγμή για να στοχαστούμε, να αναλογιστούμε πώς θα ενισχύσουμε την ασφάλειά μας. Έχουμε πάρα πολλές προκλήσεις μπροστά κυρία Πρόεδρε. Η ατζέντα πραγματικά είναι πλούσια σε ό,τι αφορά τη θεματολογία της» τόνισε ο κ. Σασόλι.

European LiFO
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρωβαρόμετρο: H γεωπολιτική κατάσταση αυξάνει την σημασία των Ευρωεκλογών

European LiFO / Ευρωεκλογές 2024: Το τελευταίο ευρωβαρόμετρο πριν τις κάλπες - Τι ωθεί τους Ευρωπαίους να ψηφίσουν - Τι ανησυχεί τους Έλληνες, πού δίνουν σημασία

Οι κρίσεις σε Ουκρανία και Ισραήλ αυξάνουν το ενδιαφέρον των πολιτών για τις Ευρωεκλογές - Ποια προβλήματα ιεραρχούν οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι ως τα βασικότερα
THE LIFO TEAM
ΕΕ: Αλλάζουν οι κανόνες στις άδειες οδήγησης - Τι προβλέπεται για τους νέους οδηγούς

European LiFO / ΕΕ: Αλλάζουν οι κανόνες στις άδειες οδήγησης - Τι προβλέπεται για τους νέους οδηγούς

Την ώρα που τουλάχιστον 20.000 άτομα χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στους δρόμους χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά οι οδηγοί να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για τις πραγματικές συνθήκες οδήγησης
THE LIFO TEAM