Η νέα τσάντα της Hermès από μυκήλιο μανιταριών γράφει ιστορία στη μόδα

Η νέα τσάντα της Hermès από μυκήλιο μανιταριών γράφει ιστορία στη μόδα Facebook Twitter
Hermès x MycoWorks | Courtesy Hermès
0

Το 2013, ο Αμερικανός καλλιτέχνης και δάσκαλος Φίλιπ Ρος και η Σοφία Γουανγκ ίδρυσαν την εταιρεία MycoWorks, μια εταιρεία βιοϋλικών για να παρουσιάσουν προϊόντα από μυκήλιο σε όλο τον κόσμο.

Το μυκήλιο είναι το φυτικό μέρος ενός μύκητα, που αποτελείται από μια διακλαδωτή μάζα, με νηματώδη υφή. Αυτό το μυκήλιο μπορεί να σχηματίσει καρποφόρα όργανα, όπως τα μανιτάρια. Αποικίες μυκήτων που αποτελούνται από μυκήλια βρίσκονται στο έδαφος και σε άλλα υποστρώματα. Τα μυκήλια μπορεί να είναι μικροσκοπικά, με την αποικία τους να είναι πολύ μικρή για να διακριθεί, ή ακόμα και μια εκτεταμένη αποικία που μπορεί να ξεπεράσει τα 1.000 τετραγωνικά μέτρα.

Οι δυο φιλόδοξοι εφευρέτες άρχισαν να καλλιεργούν μηκύλιο σε ιδιόκτητη καλλιέργεια και το ονόμασαν «Fine Mycelium™». Η διαδικασία που ακολούθησαν χρησιμοποιεί την ικανότητα των μυκήτων να δεσμεύουν τόσο τον εαυτό τους όσο και υλικά με βάση τον άνθρακα για την παραγωγή ανθεκτικών τρισδιάστατων κατασκευών.

Η νέα τσάντα της Hermès από μυκήλιο μανιταριών γράφει ιστορία στη μόδα Facebook Twitter
Το μυκήλιο μανιταριών στην πρώτη μορφή του | Hermès x MycoWorks | Courtesy Hermès

Το πρώτο προϊόν που έχουν αναπτύξει με το Fine Mycelium είναι το Reishi™, μια βιώσιμη επιλογή για δέρμα που μοιάζει, αισθάνεται και λειτουργεί όπως η έκδοση που προέρχεται από ζώα. Μετά την επιτυχημένη κυκλοφορία της επωνυμίας τους για το τον Φεβρουάριο του 2020 παρουσίασαν το υλικό τους, το Reishi, στην εβδομάδα μόδας της Νέας Υόρκης.

Στη συνέχεια Ρος και Γουάνγκ παρουσίασαν τη νέα εφεύρεσή τους, μια επαναστατική μέθοδο που βρίσκεται πίσω από την ανάπτυξη του reishi – όχι από δέρμα vegan ή δέρμα μανιταριού (συμπιεσμένο μυκήλιο), αλλά μάλλον μια νέα κατηγορία βιώσιμου υλικού που δεν είναι ούτε ζωικό ούτε πλαστικό και έχει μεγάλη ανθεκτικότητα.

Τον Νοέμβριο του 2020, η MycoWorks ανακοίνωσε ότι είχε συγκεντρώσει 45 εκατομμύρια δολάρια από χρηματοδότηση και το άνοιγμα ενός μεγάλου νέου εργοστασίου παραγωγής reishi στην Καλιφόρνια. Το επόμενο βήμα είναι η αποκλειστική συνεργασία τους με τον ιστορικό οίκο μόδας Hermès.

Η νέα τσάντα της Hermès από μυκήλιο μανιταριών γράφει ιστορία στη μόδα Facebook Twitter
Το υλικό μετά τη διαδικασία της αλλαγής χρώματος | Hermès x MycoWorks | Courtesy Hermès

Το πρώτο αντικείμενο που κατασκευάστηκε από την Hermès και την MycoWorks με λεπτό μυκήλιο και την ανάπτυξη ενός νέου υλικού που ονομάζεται «Sylvania» είναι η εμβληματική τσάντα «Victoria» σε μια επανερμηνεία πρωτοποριακή με το υλικό να υφίσταται μια επεξεργασία για να σκουρύνει στη Γαλλία, στα διάσημα ιστορικά βυρσοδεψεία του οίκου που βελτίωσαν την αντοχή της, πριν παραδώσουν τα κομμάτια του υλικού στους τεχνίτες και τους δεξιοτέχνες που ετοιμάζουν χειροποίητα και για μήνες τις τσάντες, πριν παραδοθούν στο κοινό.

«Η δύναμη της αφήγησης είναι το κλειδί σε οποιαδήποτε νέα τεχνολογία ή τέχνη» λέει ο Matt Scullin, CEO της MycoWorks. «H Hermès σχετίζεται με την ιστορία μας: αυτό το ωραίο μυκήλιο είχε τις ρίζες του στην καλλιτεχνική πρακτική και τη χειροτεχνία. Ταυτόχρονα, η Hermès αναγνώρισε ότι η μοναδική βιοτεχνολογική προσέγγιση του MycoWorks για την ενίσχυση ενός φυσικού υλικού σήμαινε ότι το λεπτό μυκήλιο είχε τη δυνατότητα να είναι το υψηλότερο ποιοτικό μυκήλιο στον κόσμο».

Η νέα τσάντα της Hermès από μυκήλιο μανιταριών γράφει ιστορία στη μόδα Facebook Twitter
Το μηκύλιο πριν και μετά, με τα εργαλεία των βυρσοδεψών της Hermès | Hermès x MycoWorks | Courtesy Hermès

«Για μια φυσική πρώτη ύλη και τον μετασχηματισμό της, την αναζήτηση της τελειότητας, ώστε τα προϊόντα που θα παραχθούν να έχουν την καλύτερη χρήση και μακροζωία, στοιχεία που εκπροσωπούνται σε ένα αντικείμενο του πόθου των φασιονίστας και των ακόλουθων του οίκου σε όλο τον κόσμο, την τσάντα που σημαίνει δημιουργία και καινοτομία» μίλησε ο Pierre-Alexis Dumas, καλλιτεχνικός διευθυντής της Hermès.

Η συνεργασία αυτή μπορεί να ανοίξει έναν νέο δρόμο στην αναζήτηση των υλικών για προϊόντα υψηλής ποιότητας με βιοτεχνολογικά εργαλεία που μπορούν να μεταμορφώσουν τη βιομηχανία προϊόντων πολυτελείας. Είναι ένας κόσμος μπροστά, σε επίπεδο αντοχής και αίσθησης. Το αβαντάζ του υλικού είναι ότι μπορεί να αναπτυχθεί σε όση έκταση επιθυμούν οι καλλιεργητές, κάτι που σημαίνει ότι θα επιτρέψει και σε άλλους οίκους πολυτελείας να εξετάσουν την κατασκευή προϊόντων τους από το υλικό αυτό και να διατηρήσουν τις χειροτεχνικές παραδόσεις τους.

Η νέα τσάντα της Hermès από μυκήλιο μανιταριών γράφει ιστορία στη μόδα Facebook Twitter
Το μηκύλιο μετά την επεξεργασία του με τα εργαλεία των βυρσοδεψών της Hermès | Hermès x MycoWorks | Courtesy Hermès
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η νοσταλγία του καλοκαιριού

Μόδα & Στυλ / Jacquemus: Ο μοντερνιστής με καρδιά μικρού παιδιού, έφερε τη μόδα του στην Ελλάδα

Με το ολοκαίνουριο κατάστημά του στο Nammos Beach της Μυκόνου, τον χαιρετίζουμε, αναγνωρίζοντάς τον ως βασιλιά της καλοκαιρινής ανεμελιάς σε κάθε σικ προορισμό στη Μεσόγειο.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Το ήθος της χειρονομίας

Μόδα & Στυλ / Η νέα καμπάνια της Bottega Veneta και το ήθος της χειρονομίας

Καλλιτέχνες και τεχνίτες μπλέκουν τα χέρια τους για χάρη του οίκου, δημιουργώντας ένα εγχειρίδιο χειρονομιών γεμάτο εσωτερικότητα, χορογραφημένο από τη Λενιώ Κακλέα, που μιλά στη LiFO από το Παρίσι.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
ΕΠΕΞ Σοφία Κοκοσαλάκη: Η Κρήτη μέσα της (or Greek Drama)

Μόδα & Στυλ / Η Σοφία Κοκοσαλάκη που πορεύτηκε χωρίς logos, εντυπωσιασμούς και εύκολο marketing

Το ανεξάρτητο κορίτσι της μόδας από την Κρήτη, που δημιούργησε το δικό της Grecian chic στυλ, με αναφορές στην ελληνική ιστορία, τη λαϊκή παράδοση και τον μινωικό πολιτισμό, άφησε πίσω της μια διαχρονική κληρονομιά που αξίζει να γιορτάζεται.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
H Soraya Oronti φαίνεται να έχει μια κάποια εμμονή με τα αμάξια

Μόδα & Στυλ / H Soraya Oronti φαίνεται να έχει μια κάποια εμμονή με τα αμάξια

Η Soraya Oronti είναι μια σχεδιάστρια 25 ετών που κατάγεται από τη Λεμεσό της Κύπρου. Μένει σε ένα διαμέρισμα στην Κυψέλη, αλλά έχει αλλού το ατελιέ της. Εμπνέεται από την αισθητική και το ήθος των Iannis Xenakis, Hussein Chalayan και HR Giger. Σπούδασε στο Λονδίνο και ήταν από τους βασικούς διοργανωτές του pop-up φεστιβάλ εγχώριας μόδας και τέχνης SOLACE. Μέσα από τις σουέντ μαύρες μπότες πυγμαχίας φοράει νέον πρασινο-πορτοκαλί κάλτσες.
ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΙΤΗ
75’ με τη Lysa Cooper

Μόδα & Στυλ / «Αν ζούσαν άνθρωποι σαν τον Basquiat, δεν θα υπήρχε όλη αυτή η μετριότητα»

Προσωπική φίλη του Jean-Michel Basquiat και θρυλική στυλίστρια, η Lysa Cooper, σε μια συνέντευξη-χείμαρρο στη LIFO, περιγράφει την εποχή όπου η τέχνη δεν κυνηγούσε νούμερα, αναγγέλλει την επικράτηση της ασημαντότητας, κατακεραυνώνει τον Τραμπ και παραδέχεται πως η ίδια απλώς ήταν εκεί «όταν συνέβαιναν όλα, στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή».
M. HULOT
Σεμνά και ταπεινά

Μόδα & Στυλ / Κάννες: Σεμνά και ταπεινά στο κόκκινο χαλί

Ένα φεστιβάλ που χρωστά τη φήμη του στις σκανδαλιστικές εμφανίσεις υπό τον ήλιο σχεδόν όσο και στην καλλιτεχνική τόλμη του, βιώνει φέτος μια κρίση αισθητικής ταυτότητας με την τελευταίας στιγμής απαγόρευση «γυμνών και υπερβολικών σε όγκο εμφανίσεων».
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ντομάτες υψηλής ραπτικής, viral ποτά και high fashion ψωμιά: Το φαγητό είναι το νέο trend

Μόδα & Στυλ / Ντομάτες υψηλής ραπτικής, viral ποτά και high fashion ψωμιά: Το φαγητό είναι το νέο trend

Λεμόνια, κεράσια και ζαχαρωτά μεταμορφώνονται από την υψηλή μόδα σε ρούχα και αξεσουάρ, εδώδιμες ύλες πρωταγωνιστούν σε καμπάνιες και επίσημα δείπνα των luxury brands, ενώ χυμοί και πίκλες αναβαθμίζονται σε σύμβολα κοινωνικής υπεροχής. 
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ποιοι είναι οι Μαύροι Δανδήδες του φετινού Met Gala;

Μόδα & Στυλ / Ποιοι είναι οι Μαύροι Δανδήδες του φετινού Met Gala;

H πιο ισχυρή παρέλαση διασημοτήτων και brands στον κόσμο ή, για άλλους, η άποψη της «Vogue» για τον κόσμο, τιμά σήμερα τους Μαύρους Δανδήδες της ιστορίας με ένα show που υπόσχεται άψογο tailoring, διαμάντια και φρου φρου. Λίγο πριν συντονιστείτε στο livestreaming της βραδιάς, δείτε μαζί μας τι σημαίνει το φετινό θέμα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
«Δεν ήξερα πού θα με πάει, ξεκίνησα με ένα σορτς και έφτιαξα δύο επιχειρήσεις»

Μόδα & Στυλ / «Δεν ήξερα πού θα με πάει, ξεκίνησα με ένα σορτς και έφτιαξα δύο επιχειρήσεις»

Η Μιρκέτα Βιδάλη, δημιουργός των brands «No Thinkin» και «Tanpire», μιλά για την εμπειρία της από τον κόσμο της επιχειρηματικότητας και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε. Πώς διαχειρίστηκε τα hate comments στα social media και τι συμβουλεύει άλλες γυναίκες που θέλουν να ακολουθήσουν τον δρόμο της;
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Retro vs Approach – Νέο δίλημμα στην αγορά sneakers

Μόδα & Στυλ / Τα νέα sneakers είναι για ορειβασία στις «πλαγιές» της πόλης

Μετά την κυριαρχία των retro sneakers, τα approach shoes, μια νέα γενιά ορειβατικών αθλητικών παπουτσιών, κερδίζει συνεχώς έδαφος στα αστικά πεζοδρόμια, εκφράζοντας την καθημερινή άνεση που όλοι αποζητούμε.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Γιώργο Τροχόπουλε, πώς κατάφερες να φορά τα πλεκτά σου η Dua Lipa;

Μόδα & Στυλ / Γιώργο Τροχόπουλε, πώς κατάφερες να φορά τα πλεκτά σου η Dua Lipa;

Η Μάιλι Σάιρους, η Κένταλ Τζένερ, η Dua Lipa και πολλές ακόμα σταρ έχουν φορέσει τα πλεκτά του ανερχόμενου σχεδιαστή μόδας από τη Βέροια, που στα 23 του έχει ήδη κατακτήσει το Λονδίνο. 
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Σε ποιoν σχεδιαστή θα ανήκει από τα τέλη Μαΐου ο οίκος Dior; / Ποιος θα βρεθεί τελικά στο τιμόνι του Dior; / Όργιο φημών και παρασκήνιο στον οίκο Dior

Μόδα & Στυλ / Σε ποιoν σχεδιαστή θα ανήκει από τα τέλη Μαΐου ο οίκος Dior;

Με τμηματικές ανακοινώσεις και μισές αλήθειες που εμπλέκουν τον Jonathan Anderson και τη Maria Grazia Chiuri, ο ιστορικός γαλλικός οίκος πλήττει την αξιοπιστία της μόδας και εκθέτει τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτήν.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Φρέντυ, τι στο καλό είναι το glass skin και γιατί το θέλουν όλοι;

Ψυχή & Σώμα / Τι στο καλό είναι το glass skin και γιατί το θέλουν όλοι;

Τι είναι αυτό που κάνει τα κορεατικά προϊόντα ομορφιάς τόσο δημοφιλή; Σε ποιο βαθμό διαμορφώνουν την αισθητική μας τα social media; Ποιες είναι οι τάσεις που κυριαρχούν στο μακιγιάζ σήμερα; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον make up artist Φρέντυ Καλομπράτσο.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ