ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Pinsa στην καλύτερη εκδοχή της, σε ένα νέο μαγαζί στο Παγκράτι

Pinsa στην καλύτερη εκδοχή της, σε ένα νέο μαγαζί στο Παγκράτι Facebook Twitter
Το Oh My Pinsa έχει πάρει ήδη τον δρόμο του και το έχει κάνει με πολύ σωστό τρόπο. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Στο Παγκράτι δεν πηγαίνω συχνά. Έχω μια εφηβική αντίδραση απέναντι σε όλα εκείνα που συνηθίζουν οι πολλοί ή προτιμούν οι περισσότεροι, γι' αυτό και το επισκέπτομαι αραιά και πού. Πολλές φορές κακίζω τον εαυτό μου γι' αυτή την εμμονή που μου έχει στερήσει ή καθυστερήσει τη γνωριμία με πολλά ενδιαφέροντα μέρη. Αυτός είναι και ο λόγος που προσπαθώ, δειλά-δειλά, να το αλλάξω αυτό και να γίνω πιο ανοιχτή όσον αφορά τη διάσημη συνοικία της Αθήνας, που ομολογουμένως έχει συγκεντρώσει πολλά όμορφα μαγαζιά και ανθρώπους.


Το νέο, μικρό, αλλά πολυτάλαντο Oh My Pinsa στάθηκε η αφορμή για να κάνω την πρώτη σοβαρή επίσκεψη στη γειτονιά. Έχω μια ιδιαίτερη σχέση με τα μαγαζιά που έχουν επιλέξει συνειδητά να είναι μικροσκοπικά και έχουν take-away φιλοσοφία. Θεωρώ ότι είναι τα μαγαζιά που έχουν σώσει πολλούς βιαστικούς ή εργασιομανείς, δίνοντάς τους την ευκαιρία να απολαύσουν ένα γρήγορο γεύμα, χωρίς τύψεις. Αρκεί, φυσικά, να προσφέρουν νόστιμο φαγητό και από καλή πρώτη ύλη.

Το Oh My Pinsa φιλοδοξεί να κάνει ακριβώς αυτό, παρότι το ωράριό του είναι απογευματινό και η αρχική μου εντύπωση ήταν ότι απευθύνεται στους ξενύχτηδες της πόλης.

Με μια μείξη από αλεύρια και τη συμμετοχή ξηρής μαγιάς, το ζυμάρι ωριμάζει για 72 ώρες με την ησυχία του και μετά μπορούμε να το πλάσουμε. Έτσι, η ζύμη της pinsa έχει τα χαρακτηριστικά του προζυμιού και παρότι είναι μια λεπτή ζύμη, έχει σώμα και πλούσια γεύση. Επίσης, είναι πολύ ελαφριά και δεν βαραίνει το στομάχι. 


Στο μαγαζί βρέθηκα νωρίς το απόγευμα, μόλις μερικές μέρες αφότου είχε ανοίξει. Πιο πριν είχα μιλήσει με τη δημιουργική ομάδα που το «τρέχει» και είχα καταλάβει πως πίσω από το εγχείρημα κρύβεται πολλή δουλειά και μεγάλο μεράκι. Έτσι, κατανόησα πλήρως την αγωνία τους για το πώς φαίνεται από τον δρόμο και τι αίσθηση δημιουργεί στους περαστικούς. Καθαρό, φωτεινό, με φλούο χρώματα, μελετημένες γραμματοσειρές και κομψά τραπεζοκαθίσματα, μόνο καλές εντυπώσεις μπορεί να συγκεντρώσει. Προσωπικά, το βρήκα όμορφο και ελκυστικό. Από τα μαγαζιά που σταματάς για να τα κοιτάξεις και κάθεσαι, χωρίς να το πολυσκεφτείς.

Pinsa στην καλύτερη εκδοχή της, σε ένα νέο μαγαζί στο Παγκράτι Facebook Twitter
Καθαρό, φωτεινό, με φλούο χρώματα, μελετημένες γραμματοσειρές και κομψά τραπεζοκαθίσματα, μόνο καλές εντυπώσεις μπορεί να συγκεντρώσει. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


«Δεν βιάστηκα να ανοίξω. Ήθελα πρώτα να ετοιμαστούν όλα στην εντέλεια και μετά να ξεκινήσουμε. Το πιο σημαντικό για μένα ήταν να τεστάρω ξανά και ξανά τις γεύσεις. Ήθελα να είμαι σίγουρος ότι μου αρέσουν τα πάντα, και μου αρέσουν πολύ» μου λέει ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού Λάκης Αλχανάτης, ανυπομονώντας να δοκιμάσουμε τις pinsa του.


Κι εγώ ανυπομονούσα. Αρχικά, όμως, ήθελα να μου λύσει ο Λάκης την απορία γιατί προτίμησε την pinsa από την pizza. «Αν και σύμφωνα με θεωρίες η pinsa είναι ο πρόγονος της pizza και οι αρχαίοι Ρωμαίοι είχαν εντρυφήσει στο συγκεκριμένο ζυμάρι, η αλήθεια είναι ότι η pinsa μετράει μόλις είκοσι χρόνια ζωής. Αυτό που με έκανε να την προτιμήσω είναι ο τρόπος που φτιάχνεται το ζυμάρι της. Με μια μείξη από αλεύρια και τη συμμετοχή ξηρής μαγιάς, το ζυμάρι ωριμάζει για 72 ώρες με την ησυχία του και μετά μπορούμε να το πλάσουμε. Έτσι, η ζύμη της pinsa έχει τα χαρακτηριστικά του προζυμιού και παρότι είναι μια λεπτή ζύμη, έχει σώμα και πλούσια γεύση. Επίσης, είναι πολύ ελαφριά και δεν βαραίνει το στομάχι» μου εξηγεί και με προετοιμάζει ιδανικά για τη στιγμή της δοκιμής.

Pinsa στην καλύτερη εκδοχή της, σε ένα νέο μαγαζί στο Παγκράτι Facebook Twitter
Βραστά ρεβίθια, jalapenos, φρέσκα μυρωδικά και απαλή, homemade μαγιονέζα. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Pinsa στην καλύτερη εκδοχή της, σε ένα νέο μαγαζί στο Παγκράτι Facebook Twitter
Η pinsa με σάλτσα ντομάτας, σπανάκι, μυρωδικά και ποσέ αυγό, πιστεύω ότι θα μπορούσε να υπάρχει σε κάθε μενού brunch. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Εξάλλου, η βιτρίνα με τις pinsa είχε γεμίσει και η εικόνα τους ήταν εξαιρετικά λαχταριστή. Προσπάθησα να σκεφτώ μια ποια σειρά θα έπρεπε να δοκιμάσω τους διαφορετικούς συνδυασμούς, αλλά δεν έβγαλα συμπέρασμα. Αποφάσισα να αφήσω το ένστικτό μου να με οδηγήσει κι έτσι ξεκίνησα με ένα κομμάτι από τη λευκή pinsa με φρέσκα μανιτάρια, guanciale, μοτσαρέλα, γκοργκοντζόλα και μυρώνια. Αγαπώ πολύ τις λευκές σάλτσες σε όλες τις ανάλογες ζύμες και η συγκεκριμένη pinsa ήταν μαγευτική. Με σωστή ένταση σε όλα της τα υλικά και με το ζυμάρι να συμμετέχει εξίσου στο γευστικό αποτέλεσμα, είναι σίγουρα μία από τις pinsa που πρέπει να δοκιμάσει όποιος επισκεφτεί το μαγαζί.


Η συνέχεια έγινε με τον συνδυασμό μοτσαρέλας, ρόκας, κάππαρης και σάλτσας αντζούγιας που είναι, επίσης, σωστά δομημένος και κατάλληλος για εκείνους που δεν έχουν ταυτίσει στη συνείδησή τους την pinsa ή την pizza με τη σάλτσα ντομάτας.


Εξαιρετική και η εκδοχή με σάλτσα ντομάτας, σπανάκι, μυρωδικά και ποσέ αυγό, που πιστεύω ότι θα μπορούσε να υπάρχει σε κάθε μενού brunch και είναι εντυπωσιακό πόσο όμορφα δένουν τα συστατικά της πάνω στη ζύμη και πόσο ευχάριστα την απολαμβάνεις.


Και μολονότι μου άρεσε κάθε γεύση που δοκίμαζα και είχα καταντήσει γραφική με τα επιφωνήματα ενθουσιασμού, οφείλω να κάνω ιδιαίτερη μνεία σε δύο pinsa. Η πρώτη είναι αυτή με τη σάλτσα βασιλικού, τη μοτσαρέλα και το peperone Napoli Piccante, που με εντυπωσίασε τόσο με τη γεύση όσο και με την εμφάνισή της, καθώς το peperone, άψογα κομμένο σε λεπτές φέτες και τοποθετημένο με προσοχή σε όλη την επιφάνεια της pinsa, έδινε ένα άψογο οπτικά αποτέλεσμα, που ήταν αδύνατον να μη με συγκινήσει. Η δεύτερη pinsa ήταν και η έκπληξη του καταλόγου. Με κόκκινο κρεμμύδι, ανθότυρο, ντοματίνια κονφί, πίκλα αγγούρι και λεπτές φέτες φιλέτου τσιπούρας, είναι σίγουρα μια γευστική πρόκληση και ένα μικρό δώρο που μπορεί ο καθένας να κάνει στον εαυτό του. Υπέροχη, εμπνευσμένη γεύση, τα credits της οποίας οφείλουμε να δώσουμε στον σεφ Τάσο Δέμπη που έχει επιμεληθεί όλο το μενού και φαίνεται πως δεν είχε καμία διάθεση να περιοριστεί σε mainstream γεύσεις.

Pinsa στην καλύτερη εκδοχή της, σε ένα νέο μαγαζί στο Παγκράτι Facebook Twitter
Pinsa με σάλτσα βασιλικού, μοτσαρέλα και peperone Napoli Piccante. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Pinsa στην καλύτερη εκδοχή της, σε ένα νέο μαγαζί στο Παγκράτι Facebook Twitter
Η επίσκεψή μου στο Oh My Pinsa ολοκληρώθηκε με το γλυκό με κρέμα λεμόνι, φιστικοβούτυρο, τσιπς από pinsa, ελαιόλαδο και πιπέρι, που είναι βέβαιο ότι θα αγαπήσετε. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Εκτός από τις pinsa, με κέρδισαν και οι σαλάτες. Στο ίδιο πνεύμα της ιδιαίτερης γεύσης και σύλληψης, βρήκα το ίδιο νόστιμη τη σαλάτα με τα πράσινα λαχανικά, τα μυρωδικά, τα cranberries, το παστέλι και το πορτοκάλι με εκείνη που είχε βραστά ρεβίθια, jalapenos, φρέσκα μυρωδικά και μια απαλή, homemade μαγιονέζα.


Η επίσκεψή μου στο Oh My Pinsa ολοκληρώθηκε με το γλυκό με κρέμα λεμόνι, φιστικοβούτυρο, τσιπς από pinsa, ελαιόλαδο και πιπέρι, που είναι βέβαιο ότι θα αγαπήσετε. Μπροστά από τους φούρνους δύο εξαιρετικοί μάγειροι, ο Αλέξανδρος Παπαδούλης και ο Μιχάλης Μπαλάντια, έδιναν τον καλύτερό τους εαυτό. Το τηλέφωνο δεν σταματούσε να χτυπάει για παραγγελίες. Οι καθήμενοι επισκέπτες φαίνονταν να απολαμβάνουν το φαγητό τους. Το Oh My Pinsa έχει πάρει ήδη τον δρόμο του και το έχει κάνει με πολύ σωστό τρόπο.

Pinsa στην καλύτερη εκδοχή της, σε ένα νέο μαγαζί στο Παγκράτι Facebook Twitter
Η pinsa με κόκκινο κρεμμύδι, ανθότυρο, ντοματίνια κονφί, πίκλα αγγούρι και λεπτές φέτες φιλέτου τσιπούρας, είναι σίγουρα μια γευστική πρόκληση. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Pinsa στην καλύτερη εκδοχή της, σε ένα νέο μαγαζί στο Παγκράτι Facebook Twitter
Ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού Λάκης Αλχανάτης με τους δύο εξαιρετικούς μάγειρους, Αλέξανδρο Παπαδούλη και Μιχάλη Μπαλάντια. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Oh My Pinsa, Ευφράνορος 21, Παγκράτι, 211 4118184, Facebook, Instagram

Γεύση
0

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς αποφασίζει κανείς να ανοίξει τώρα εστιατόριο στην Αθήνα;

Γεύση / Πώς αποφασίζει κανείς να ανοίξει τώρα εστιατόριο στην Αθήνα;

Οι άνθρωποι πίσω από τρία καταστήματα φαγητού που εμφανίστηκαν εν μέσω πανδημίας ‒ένα ιταλικό εστιατόριο, ένα ιδιαίτερο ψητοπωλείο και μια αποκλειστικά vegan τζελατερία‒ μιλούν για την απόφασή τους να ξεκινήσουν τώρα κάτι καινούργιο.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ
Όταν ο Πάνος Ιωαννίδης πρωτοείδε ριζότο στα '90s, νόμιζε ότι ήταν λαπάς

Γεύση / Όταν ο Πάνος Ιωαννίδης πρωτοείδε ριζότο στα '90s, νόμιζε ότι ήταν λαπάς

Ο διάσημος σεφ και κριτής του «MasterChef» περιγράφει τις δημιουργικές αναζητήσεις που του προέκυψαν μέσα στην καραντίνα, σχολιάζει το μέλλον της εστίασης και αποκαλύπτει τι θα δούμε προσεχώς στο επιτυχημένο τηλεοπτικό ριάλιτι μαγειρικής.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞΕΡΓ. Rio: Για πολίτικο τσουρέκι και άπαιχτα μπαμπαδάκια στο Παλαιό Φάληρο 

Γεύση / Rio: Για πολίτικο τσουρέκι και άπαιχτα μπαμπαδάκια στο Παλαιό Φάληρο 

Ένα ζαχαροπλαστείο που άνοιξε πριν από σαράντα και κάτι χρόνια προσφέρει μέχρι σήμερα γλυκές και αλμυρές γεύσεις που χάνονται, λάμπει σε μια γωνιά του Παλαιού Φαλήρου και έχει πια περάσει σε μια νέα γενιά που συνεχίζει όσα έμαθε δίπλα σε έναν Πολίτη μάστορα. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Με το λούπινο από τις μοβ ισλανδικές πεδιάδες μέχρι τα χωράφια της Μεσσηνίας

Nothing Days / Το λούπινο που άλλαξε το τοπίο της Ισλανδίας και σχεδόν εξαφανίστηκε από τα χωράφια της Μεσσηνίας

Το όσπριο που οι Νοτιοαμερικανοί κάνουν vegan σεβίτσε και έθρεψε γενιές Ελλήνων έχει βγει πια από τη διατροφή μας. Οι πεδιάδες της Ισλανδίας γίνονται ένα απέραντο μοβ από αυτό, είναι η μόνη χώρα που το έχει σε αφθονία και δεν το τρώει.
M. HULOT
Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Γεύση / Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης μετατράπηκε σε ένα «σκηνικό θεάτρου», όπου οι σημερινοί επαγγελματίες της αγοράς και της γαστρονομίας αναπαρήγαγαν την αγορά των προγόνων τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ
Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ