Βούτυρο στο ψωμί μου

Βούτυρο στο ψωμί μου Facebook Twitter
0

Ανάλογα με την κούραση που κουβαλάνε ο νους και το σώμα, ο καθένας αποζητά, όλο και περισσότερο, εκείνες τις πιο ανέμελες, δυσεύρετες στιγμές της καλοκαιρινής ευτυχίας. Τον ύπνο, για παράδειγμα, για όσες ώρες το πνεύμα μας επιθυμεί. Το πρωινό ξύπνημα, χωρίς τον πονοκέφαλο της καθημερινότητας. Το πλούσιο, γευστικό, μυρωδάτο πρωινό, χωρίς περιορισμούς. Με ψωμί απο το διπλανό φούρνο, βούτυρο, μαρμελάδες, και ό,τι μπορεί να επιθυμήσει ο ουρανίσκος όταν βρεθεί στην εξοχή. Μα, θα κάψουμε στην παραλία τις θερμίδες, μετά…

Αν ξαναρχίσατε ν αλείφετε με βούτυρο το ψωμί σας -εντός ή εκτός των τειχών-, γράφει αυτή την εβδομάδα η «Independent», δεν είστε οι μόνοι. Η Αγγλία του παραδοσιακού english breakfast αυξάνει την κατανάλωσή της στο αγνό βούτυρο από γάλα με τέτοιους ρυθμούς, που αποτελεί πλέον θέμα για τις οικονομικές εφημερίδες. Κυρίαρχη τάση στη στροφή της βρετανικής διατροφής που καταγράφεται υπέρ του organic είναι η κατανάλωση βουτύρου κι όχι μαργαρίνης.

Ο Μάικλ Τζάκσον λάτρευε το φρέσκο βουτυρο, και μάλιστα είχε δρομολογηθεί η ανέγερση του βουτυρένιου αγάλματός του στην έκθεση της Αϊόβα στην Αμερική.

Πόσο αμαρτωλό, ή πόσο σοφό είναι τελικά το βούτυρο στο ψωμί μας, και πόσο δικαιούται τη θέση του στο πρωινό, τουλάχιστον των διακοπών;

Καταρχάς, η ενέργεια του κάθε οργανισμού και η σωστή της καύση μέσα στην ημέρα βασίζεται σε μια σχετικά μικρή αλλά αναγκαία ποσότητα ζωικού λίπους που πρέπει να λαμβάνουμε απο το συνολικό πακέτο διατροφής: την πέτσα απο το κοτόπουλο, το παχάκι από το σουβλάκι, και, για όσους το προτιμούν, απευθείας από το αγνό βούτυρο. Τριάντα γραμμάρια ημερησίως επιτρέπονται στους άντρες και 20 στις γυναίκες, από τα οποία τα 10 επιτρέπεται να είναι βούτυρο από γάλα, ακόμη και σε παιδιά.

Η πιο εντυπωσιακή έρευνα, μάλιστα, που ανακοινώθηκες τελευταία αναφέρει μείωση των συμπτωμάτων αλλεργιών και άσθματος στα παιδιά, όταν καταναλώνουν βούτυρο και όχι μαργαρίνη. Το Πανεπιστήμιο του Awkland ξεκίνησε εκτενέστατη έρευνα για να ανακαλύψει ποιος μπορεί να είναι στο βούτυρο αυτός αντι-αλλεργικός μηχανισμός, αφού διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που τρώνε βούτυρο και είναι αλλεργικά ή πάσχουν από άσθμα αντιμετωπίζουν πολύ λιγότερα συμπτώματα άσθματος και αλλεργιών σε σύγκριση με εκείνα που αντί για βουτυρο τρέφονται με μαργαρίνη.

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ