ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

I LOVE Καϊμακτσαλάν

I LOVE Καϊμακτσαλάν Facebook Twitter
0

Ο Καϊμακτσαλάν αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς των Ελλήνων και γενικότερα των Βαλκάνιων σκιέρ και fan του χιονιού, αφού ανάμεσα σε υψόμετρο 2.050 έως 2.480 μέτρα εκτείνονται 13 πίστες συνολικού μήκους 11 χιλιομέτρων.

Το τούρκικης προέλευσης όνομα σημαίνει «κλέφτης του αφρού» και, αν και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να το δικαιολογήσουν, ενδέχεται να σχετίζεται με τα χιόνια που καλύπτουν την περιοχή για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα κάθε χρόνο.

Η σπάνια φυσική ομορφιά, η απίστευτη θέα που σε μέρες διαύγειας προσφέρει ορατότητα έως το Θερμαϊκό και τον Όλυμπο καθώς και η πλούσια σε δραστηριότητες και ιστορία περιοχή του Βόρα αποτελούν πόλους έλξης για χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες κάθε χρόνο. Να σημειωθεί πως στους πρόποδες του Καϊμακτσαλάν βρίσκεται η Βεγορίτιδα, μια από τις μεγαλύτερες σε έκταση και βάθος λίμνες της Ελλάδας.

Θα μπορούσε να ειπωθεί πως το Καϊμακτσαλάν αποτελεί τη «στέγη» του Νομού Πέλλας, αφού η κορυφογραμμή του οριοθετεί τα φυσικά σύνορα μεταξύ Ελλάδας και FYROM.

The Good Lifo

Επιλέξτε για αφετηρία των εξορμήσεών σας στο Καϊμακτσαλάν την Έδεσσα. Μια πόλη με κύριο αξιοθέατο τους πλούσιους καταρράκτες που μπορείτε να δείτε ακόμα και στο κέντρο της (Μικροί καταρράκτες) ή στα περίχωρά της (Καταρράκτης Κόρανος). Πρόκειται για μια πόλη ήσυχη, με ένα ιδιαίτερο κλίμα και «χρώμα» που απέκτησε από τις διαφορετικές πολιτισμικές επιρροές που δέχτηκε στο πέρασμα του χρόνου.

Ανεβαίνοντας προς το Καϊμακτσαλάν, το τοπίο αγριεύει, εκπέμποντας ταυτόχρονα μια ιδιαίτερη γοητεία. Σημεία διαμονής μπορεί να βρει κανείς στην περιοχή της Αριδαίας και της Άρνισας. Το άλλοτε εγκαταλελειμμένο χωριό Άγιος Αθανάσιος αποτελεί πλέον ένα κοσμικότατο πέρασμα με πανέμορφους ξενώνες και εντυπωσιακές βίλες που συγκεντρώνει high profil επισκέπτες από όλη την Ελλάδα. Αρκετοί είναι αυτοί που αποκαλούν τον Άγιο Αθανάσιο την «Αράχωβα του Βορρά». Εδώ θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε την τοπική κουζίνα, να αγοράσετε ντόπια προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας αλλά και να περπατήσετε μέσα στο δάσος.

Εάν θέλετε να δοκιμάσετε ή είστε ήδη fan του αθλήματος, λειτουργεί σχολή ιππασίας, ενώ μπορείτε να ακολουθήσετε off road διαδρομές, αν το όχημά σας το επιτρέπει, προκειμένου να «ανακαλύψετε» τα τριγύρω χωριά Λουτράκι, Κερασιά, Παναγίτσα.

Το σημείο που ξεχωρίζει βέβαια δεν είναι άλλο από το κεντρικό chalet και το bar 2069 που εύλογα έχει πάρει το όνομά του από το υψόμετρο στο οποίο βρίσκεται και αποτελεί την είσοδο στο Χιονοδρομικό Κέντρο. Η πρόσφατη αναστήλωση τού δίνει ένα διεθνή, jet set αέρα, αφού πραγματικά οι επισκέπτες αποκομίζουν την εντύπωση ότι δεν βρίσκονται επί ελληνικού εδάφους! Από εδώ ξεκινά ο ψηλότερος αναβατήρας της Ελλάδας που μεταφέρει τους επισκέπτες σε υψόμετρο 2.54 μ.

Στο κεντρικό chalet έχετε την ευκαιρία να αγοράσετε ή να νοικιάσετε εξοπλισμό ski, snowboard κ.λπ., καθώς επίσης και να νοικιάσετε ή να αγοράσετε snowmobiles και τέλος να παρακολουθήσετε μαθήματα ski, είτε privé ή σε μικρά γκρουπ.

Γεύση / Νύχτα

Στα χωριά του Καϊμακτσαλάν θα δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα σε όλες τις εκφάνσεις τις και θα βρείτε κατάλυμα σε κάποιον από τους πρόσφατα χτισμένους παραδοσιακούς ξενώνες που προσφέρουν υπηρεσίες για κάθε τσέπη! Ενδεικτικά: Metohi Inn, Toitos Guesthouse και Spitiko Guesthouse είναι μερικά από τα καταλύματα στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο, και το Leventis Art Suites στην Παναγίτσα.

The Week 

Ίσως το πιο εντυπωσιακό αξιοθέατο της περιοχής είναι το εκκλησάκι γοτθικού ρυθμού του Προφήτη Ηλία που έκτισαν Σέρβοι στρατιώτες στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στην κορυφή του Καϊμακτσαλάν, σε υψόμετρο 2.525 μέτρων. Άλλα αξιοθέατα είναι τα Ιαματικά Λουτρά Λουτρακίου Αριδαίας γνωστά και ως «Πόζαρ», ενώ, για όποιον ενδιαφέρεται, η πόλη της Εδεσσας φιλοξενεί ένα Λαογραφικό, Εθνολογικό Μουσείο καθώς και το Υπαίθριο Μουσείο Νερού που αντανακλούν τη ζωή των κατοίκων τον προηγούμενο αιώνα.

0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Ταξίδια / Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Η συντριπτική πλειονότητα των αναβατών είναι πελάτες που πληρώνουν εξαψήφια ποσά και μεταξύ αυτών που ανέβηκαν πρόσφατα στην «κορυφή του κόσμου» ήταν κάποιοι τυφλοί, δύο 13χρονοι, αρκετοί εβδομηντάρηδες, ακόμη και άτομα που είχαν υποστεί διπλό ακρωτηριασμό.
THE LIFO TEAM
«Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Ο Μάριος Γκρόγκος μιλά για τον τόπο του με την ανεμπόδιστη θέα στον μεσσηνιακό κάμπο, για ένα μέρος που πια έχει όλα κι όλα δύο μαγαζιά – έχει όμως και μια ομάδα κατοίκων που στήνει φεστιβάλ και εκθέσεις φωτογραφίας και ανανεώνει εθελοντικά την όψη του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αβινιόν/Αρλ

Ταξίδια / Ένα road trip στην Αβινιόν των επτά Παπών και στην Αρλ του Βαν Γκογκ

Γοτθική αρχιτεκτονική, μια «δεύτερη Ρώμη», πολλά δωρεάν μουσεία, φοιτητές να πίνουν μπύρες σε ζωντανές πλατείες και φιλότεχνοι που αναζητούν την αύρα που ενέπνευσε τον Ολλανδό ζωγράφο, αλλά και τον Πικάσο και τον Γκογκέν. Δυο πόλεις που σε κάνουν να ξεχνάς με το ιστορικό τους κέντρο όλα τα βάσανα του ταξιδιού.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, σε ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Γειτονιές της Ελλάδας / Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Ο Φίλιππος Φραγκούλης άφησε πίσω του μια πολυετή καριέρα στις τράπεζες προκειμένου να επιστρέψει στις ρίζες του, στην Τύμφη. Αντικατέστησε τα meetings με τα πυκνά δάση που αποτελούν πλέον το φόντο της νέας του πορείας στη ζωή, έχοντας όμως να αντιμετωπίσει πια τις δυσκολίες ενός ορεινού τόπου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Γειτονιές της Ελλάδας / Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Ο Άρης Αβέλλας περιγράφει τη ζωή του στη Σαμαρίνα, σε ένα μέρος που τραβάει την προσοχή ξένων αλπινιστών, σε έναν τόπο όπου όταν λιώνουν τα χιόνια μπορεί κανείς να βολτάρει σε καταρράκτες, να θαυμάσει άγρια ζώα, να δροσιστεί σε βάθρες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Ταξίδια / Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Σε έναν αλλόκοτο υπερμεγέθη όγκο που ορθώνεται στην έρημο θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο λειτουργεί ένα οικολογικό και απόλυτα μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο χωρίς ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ερ-κοντίσιον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο τόπος μου, ο Κάμπος της Χίου

Γειτονιές της Ελλάδας / H ζωή μου στον Κάμπο της Χίου, εκεί που οι λαλάδες κοκκινίζουν τη γη

Η Μάρω Χατζελένη περιγράφει την καθημερινότητά της στον τόπο που μεγάλωσε και επέστρεψε, σε ένα μέρος όπου αρχοντικά, περιβόλια και στέρνες με πηγάδια συνυπάρχουν μαγικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, οι Λειψοί

Γειτονιές της Ελλάδας / Η ζωή μου στους ακριτικούς Λειψούς, εκεί που σταματά ο χρόνος

Ο Κωνσταντίνος Μπουράκης μας μιλά για τη ζωή στο νησί που κερδίζει την υπογεννητικότητα και αποτελεί έναν από τους πιο ποιοτικούς οικολογικούς προορισμούς της Ελλάδας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ