Αρχείο

Facebook Twitter
0
1Σταμάτησαν φέτος τα μελτέμια στο Αιγαίο και θέλω να μάθω αν είναι αλήθεια ότι αυτό αποτελεί μια ένδειξη κλιματικής αλλαγής. Ξέρεις κάτι πάνω στο ζήτημα; Qtipsi

Ξέρω ό,τι διάβασα σε σχετικά ρεπορτάζ για το θέμα: οι Έλληνες επιστήμονες είναι πολύ προσεκτικοί στις απαντήσεις τους. Κανείς δεν θέλει να αποδώσει, χωρίς σοβαρά στοιχεία, τη φετινή απουσία μελτεμιών σε κάποιο τρομακτικό φαινόμενο. (Τονίζουν, μάλιστα, ότι δεν είναι χωρίς προηγούμενο το φαινόμενο: έχουν καταγραφεί στο παρελθόν χρονιές με «πεσμένα» μελτέμια, όπως έχουν καταγραφεί και... θυελλώδη, ανεμοδαρμένα καλοκαίρια.) Από την άλλη, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι ζούμε γενικότερα σε μια περίοδο κλιματικών διαταραχών, με ακραία φαινόμενα και αυτό, βεβαίως, είναι μια διαπίστωση που γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο και όχι μόνο σε τοπικό.

2Έχεις κάνει ποτέ τάμα σε άγιο ή στην Παναγία; Έπιασε; Alexoperika

Τώρα με φέρνεις σε δύσκολη θέση, γιατί πρέπει να παραδεχτώ μια εντελώς ανεξήγητη στάση μου. Ενώ δεν είμαι θρήσκα (προς το εντελώς καθόλου, δηλαδή, αν εννοείς τι εννοώ), έχω κρεμάσει κατά καιρούς τάματα σε θαυματουργές εικόνες, έχω προσευχηθεί σε πανίσχυρους αγίους κι έχω «τάξει», γενικώς, διάφορα. Μιλάμε για τρικυμία εν κρανίω. Δεν ξέρω τι άλλο να προσθέσω, η πλήρης αμηχανία. Ως προς τη δεύτερη ερώτησή σου, η απάντηση είναι «ναι».

3Eίναι αλήθεια ότι αν δεν λουστείς για έναν ολόκληρα μήνα αυτοκαθαρίζονται τα μαλλιά και ξαναβγαίνουν πιο υγιή και λαμπερά; Μια φίλη μου σταμάτησε να λούζεται εντελώς και μου λέει ότι είναι η καλύτερη «κούρα». Lilibelle

Ιιιιξ! Μπλιάχ! Αγαπητή Λίλιμπελ, υποθέτω ότι γνωρίζω αυτό που παρακίνησε  τη φίλη σου να ξεκινήσει αυτό το μοναχικό ταξίδι στον κόσμο της απλυσιάς: ότι, δηλαδή, τα κορίτσια με τα τρομερά μακριά μαλλιά στην Ινδία δεν λούζονται, γιατί τα φυσικά έλαια της κεφαλής βοηθάνε να κρατηθεί στιλπνό όλο αυτό το «χαλί» μαλλιών που κουβαλάνε, κυρίως για θρησκευτικούς λόγους. (Μετά το κουρεύουν και το αφιερώνουν στη Θεά, και η Θεά με τη σειρά της το φορτώνει σε ωραιότατα κοντέινερ και το πουλάει για πανάκριβα εξτένσιον στις δυτικές κεφαλές). Αν η φίλη σου δεν έχει αφιερώσει τη ζωή της στον Βισνού ή αν δεν  αποφάσισε να κάνει το κεφάλι της  φυτεία για εξτένσιον, δεν καταλαβαίνω καθόλου γιατί, απλώς, δεν δίνει δεκαπέντε ευρώ να κάνει μια θεραπεία σ' ένα κομμωτήριο. Θα είναι μια καλή επένδυση, διότι αλλιώς θα έχει στιλπνά μαλλιά, αλλά δεν θα της έχει μείνει κανένας φίλος για να τα θαυμάσει.

4Είμαστε μια παρέα και περνάμε απίθανα στην Ίο. Δεν θέλουμε να ξαναχωριστούμε ποτέ. Μπορείς να μας στείλεις λεφτά για να τη βγάλουμε εδώ μέχρι τον Οκτώβριο; Ο πρόεδρος (Κ-Μan) και τα μέλη.

Πρόεδρε, με μπέρδεψες. Ναι, μπορώ να σας στείλω λεφτά και θα το κάνω, αν χρειαστεί, κανένα πρόβλημα. Διακόσια ευρώ, μάξιμουμ. Ο σκοπός σας -να μεταμορφωθείτε σε σαύρες- είναι ιερός. Αλλά δεν μου ξεκαθαρίζεις πόσοι είστε και πώς σκοπεύετε να τη βγάλετε. Διότι, αν, ας πούμε, είστε τρεις μαντράχαλοι αραχτοί με sleepers στην Αγία Θεοδότη, η χορηγία μου θα πιάσει τόπο. Αν είστε οκτώ και παίζετε τη διαφήμιση του Μπακάρντι σε κανένα χλιδο-γιότ, δεν σας φτάνει ούτε για τον αποψινό πάγο. Να είστε πάντα καλά, να περνάτε τέλεια και να στέλνετε πυροβολημένα mails σε περιοδικά, ζητώντας λεφτά από άγνωστες γυναίκες. Αυτό θα πει free press.

5Πήγαμε με τον φίλο μου και τον αδελφό του μια εβδομάδα στην Ιθάκη. Ο φίλος μου ήταν μέρα-νύχτα στο ίντερνετ, με ένα παιχνίδι που παίζει. Του λέω ότι είναι εθισμένος. Με το ζόρι να τον πείσουμε να βγει από το δωμάτιο  ούτε για ένα μπάνιο δεν ήρθε στη θάλασσα. Τις περισσότερες φορές ήμουν με τον αδελφό του. Τώρα γυρίσαμε σπίτι και δεν απαντάει στις κλήσεις μου. Ο αδελφός του μου λέει ότι το έχει ξαναπάθει, πάλι με παιχνίδι, ήταν τρεις μήνες μέσα, χωρίς να κοιμάται, και μετά του πέρασε ξαφνικά. Αυτό που θέλω να σε ρωτήσω είναι, πρώτον, αν αληθεύει αυτό που υποψιάζομαι, ότι είναι εθισμένος. Και δεύτερον, είναι σοβαρός, που αντί να του κρατάω εγώ μούτρα, μου κρατάει αυτός;  Συγγνώμη για τη μεγάλη ερώτηση. Cilia Th.

Συγγνώμη για τη σύντομη απάντηση, αλλά ένα έχω να σου πω, τα εξής: πρώτον, o αδελφός μού φαίνεται καλή περίπτωση. Και δεύτερον, προφανώς πεθαίνει ο άνθρωπος για σένα. Μήπως;

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ