Ειδική πρεμιέρα θα κάνει ο Γιάννης Οικονομίδης με τον Μαχαιροβγάλτη του στις 20 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Πανόραμα. Και αυτή η ταινία του είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, ερμηνευτικά αξιοθαύμαστη, προσηλωμένη στο θέμα της και ολοκληρωμένη, χωρίς να επαναλαμβάνει το ύφος των προηγούμενων. Ο Οικονομίδης χειρίζεται τον θυμό, τη μοναξιά, την απελπισία με εσωτερικότητα, δείγμα ωριμότητας αλλά και δημιουργικής ποικιλίας.

Η επίσημη έναρξη του Πανοράματος θα γίνει την επομένη με την προβολή της ταινίας που απέσπασε τη Χρυσή Άρκτο, το Μέλι του Τούρκου Σεμίχ Καπλάνογλου. Θα δούμε το Εγκεκριμένο Αντίγραφο του Κιαροστάμι με τη βραβευμένη στις Κάννες Ζιλιέτ Μπινός, το Chantrapas του Γεωργιανού Οτάρ Ιοσελιάνι, ένα αφιέρωμα στις 10 πιο αντιπροσωπευτικές ταινίες Ελλήνων δημιουργών της δεκαετίας του '80, ανάμεσα στις οποίες την Καρκαλού, το Ρεπό, το Βαριετέ και την Τιμή της αγάπης της Τώνιας Μαρκετάκη, καθώς και μια παρέλαση από καλτ σπαγκέτι γουέστερν των Φούλτσι, Κορμπούτσι, Καστελάρι, Πετρόνι και φυσικά του Σέρτζιο Λεόνε.

Οι Νύχτες Πρεμιέρας που κλείνουν 16 χρόνια προηγούνται και θα κυριαρχήσουν στον κινηματογραφικό Σεπτέμβριο, από τις 15 ως τις 26. Το τελευταίο Σάββατο θα έχουμε την πρώτη προβολή της νέας ταινίας του Νίκου Παναγιωτόπουλου, Τα Οπωροφόρα της Αθήνας, ενώ πριν από αυτήν θα προβληθούν το Μέσα στο δάσος του Άγγελου Φραντζή, γυρισμένο με ψηφιακή φωτογραφική κάμερα, το 45m2 του Στράτου Τζίτζη και το Χάρισμα της Χριστίνας Ιωακειμίδου.

Ο Ερνστ Λιούμπιτς, πρόδρομος της σοφιστικέ κωμωδίας, της ευρωπαϊκής φινέτσας, μέντορας του Μπίλι Γουάιλντερ και μαέστρος σε ένα είδος σινεμά που δεν υπήρχε πριν από αυτόν, θα έχει την τιμητική του με 7 ταινίες πασίγνωστες όπως το To be or not to be και το Νινότσκα, αλλά και δυσεύρετες, όπως το Angel, το Μόντε Κάρλο και το Cluny Brown. Έρωτες, απιστίες, αριστοκράτες και απατεώνες...

Περιμένουμε, επίσης, τις καινούρgιες ταινίες της Λίσα Τσολοντένκο, του Μάικλ Γουίντεμποτομ, του Ζανγκ Γιμού, του Χιντέο Νακάτα, του Γκρεγκ Αράκι αλλά και του Φίλιπ Ρίντλεϊ.

Ενδιαφέρον, όπως πάντα, θα έχει η καθιερωμένη ενότητα μουσικής και φιλμ, με το Sex and Drugs and Rock n Roll, ένα biopic για τον αδάμαστο Ίαν Ντιούρι, το Strange Powers για τον Στίβεν Μέριτ και τους Magnetic Fields και το Benda Bilili, μια ιστορία άστεγων παραπληγικών από την Κινσάσα που απέκτησαν παγκόσμια αποδοχή μέσω της αγάπης τους για την κογκολέζικη ρούμπα.