Διαστάσεις ιλαροτραγωδίας έχει πάρει τις τελευταίες μέρες η προσπάθεια της ΝΔ να πολώσει το κλίμα για να συσπειρωθούν οι απογοητευμένοι οπαδοί της και να πάνε να την ψηφίσουν στις ευρωεκλογές. Αυτός ήταν άλλωστε ο ένας από τους δύο λόγους που ο κ. Καραμανλής έκλεισε νύχτα τη Βουλή (ο άλλος ήταν να μη σκάσει ξαφνικά κανένα σκάνδαλο). Υπολόγιζε ότι θα τον πουν δικτάτορα, κατηγορία που θα τον ανύψωνε στα μάτια του σκληρού πυρήνα των ψηφοφόρων της ΝΔ, στους οποίους αρέσει ο αυταρχισμός και καμιά κοινοβουλευτική ψιλοεκτροπή.

Το ΠΑΣΟΚ δεν τσίμπησε όμως και η κυβέρνηση έμεινε με την κατηγορία της συγκάλυψης των σκανδάλων. Έτσι άρχισε να ψάχνει απεγνωσμένα αφορμή για καυγά, όπως κάτι παλιοί νταήδες στις γειτονιές που ξεκινούσαν φασαρία, άμα τους στραβοκοίταζαν. Όταν, λοιπόν, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε ένα λόγο του για την οικονομία (και χωρίς καμία αναφορά στη ΝΔ) χρησιμοποίησε τη γνωστή φράση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης νόμισε ότι βρήκε τη χρυσή ευκαιρία.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός καυτηρίασε σε μια ομιλία του το ατόπημα του Γ. Παπανδρέου να χαρακτηρίσει βάρβαρους τους Νεοδημοκράτες! Τη σκυτάλη πήρε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος κατηγόρησε το Γ. Παπανδρέου ότι καθυβρίζει τους Έλληνες, προσβάλλει και υποτιμά όσους δεν ψηφίζουν το ΠΑΣΟΚ, δεν σέβεται την ελευθερία του κάθε πολίτη και έχει τριτοκοσμική νοοτροπία. Απαίτησε μάλιστα από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να ανακαλέσει. Η πλάκα είναι ότι την ίδια έκφραση είχε χρησιμοποιήσει ο κ. Παπανδρέου και τον Οκτώβριο. Αλλά τότε δεν είχε εκλογές ώστε να θιχτεί η τιμή και η υπόληψη του κυβερνώντος κόμματος.

Την ίδια εκλογική στρατηγική εξυπηρετούν και οι αρνητικές διαφημίσεις με τα παπαγαλάκια Το θέμα έχει και άλλες σουρεαλιστικές διαστάσεις, καθώς όλα αυτά γίνονται τη στιγμή που το κυβερνητικό στρατόπεδο θυμίζει τις τελευταίες μέρες της Πομπηίας. Οι δελφίνοι ετοιμάζονται για τη στιγμή που ο κουρασμένος πρωθυπουργός θα πάει σπίτι του, η οποιαδήποτε κυβερνητική δραστηριότητα έχει πλήρως παραλύσει και τα συντροφικά μαχαιρώματα έχουν ξεπεράσει κάθε όριο: την προηγούμενη εβδομάδα ο βουλευτής της ΝΔ Δημ. Σταμάτης κατηγόρησε τον υφυπουργό Υγείας Μ. Σαλμά ότι «ασελγεί κατά των πολιτών». Ευτυχώς που δεν ξεστόμισε την ίδια φράση κάποιο κόμμα της αντιπολίτευσης, γιατί ο νταής θα έβγαινε από τα ρούχα του. Όλοι οι Νεοδημοκράτες ψηφοφόροι θα εμφανίζονταν ως θύματα παρά φύσιν ασέλγειας μήπως φιλοτιμηθούν και ψηφίσουν.

Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι με τους πολιτικαντισμούς χάνεται μια ακόμη ευκαιρία να ξεκινήσει μια σοβαρή συζήτηση για τα προβλήματα της χώρας. Ο πλανήτης αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 50 χρόνων, η Ελλάδα είναι έτοιμη να καταρρεύσει και την ίδια στιγμή η δημόσια συζήτηση γίνεται γύρω από μια φράση που είχε χρησιμοποιήσει η Ρόζα Λούξεμπουργκ πριν από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και έγινε τίτλος ομάδας και περιοδικού από τον Κορνήλιο Καστοριάδη τη δεκαετία του ‘40! Πλησιάζουμε το 2010 και έχουμε μια κυβέρνηση που ασκεί πολιτική εποχής Μαυρογιαλούρου, του οποίου το βασικό χαρακτηριστικό δεν ήταν η βαρβαρότητα: περί πολιτικού απατεώνα επρόκειτο.