Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι, όπως θα έχετε καταλάβει, πότε θα γίνουν οι ερχόμενες εκλογές. Χιλιάδες αθώα δένδρα έχουν θυσιαστεί στο βωμό αναλύσεων και προβλέψεων για το αν και πότε ακριβώς θα γίνουν: πριν το Πάσχα ή αμέσως μετά, για να ψηφίσουμε μπουκωμένοι από τα αρνιά; Μήπως θα διεξαχθούν την ίδια μέρα με τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, αναρωτιούνται οι τηλεοπτικοί αναλυτές, κοιμίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες τηλεθεατές, ήδη αποκαμωμένους από τη μάχη της καθημερινότητας.

Η απάντηση είναι απλή: κανείς δεν ξέρει την αλήθεια γιατί ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να αποφασίσει. Μετά το πρώτο μεγάλο δίλημμα της καριέρας του -αν δηλαδή θα παραδεχθεί ό,τι κακό έγινε στο Βατοπέδι- ήρθε το δεύτερο, που επίσης χρειάστηκε μερικούς μήνες μέχρι να πάρει την τελική απόφαση: αν και πότε θα έκανε ανασχηματισμό και σε ποια έκταση. Τώρα έχουμε μπει στο τρίτο, για τις εκλογές.

Οι μισοί του λένε να τις κάνει τώρα, ώστε η ΝΔ να χάσει με τις μικρότερες δυνατές απώλειες, να παραδώσει στο ΠΑΣΟΚ μια χώρα υπό κατάρρευση ώστε «η παράταξη» να επανέλθει σύντομα στην εξουσία. Οι άλλοι του λένε να τις αποφύγει, γιατί το ΠΑΣΟΚ έρχεται σίγουρα πρώτο κόμμα και η ΝΔ θα χάσει την εξουσία, την οποία διαφορετικά θα μπορέσει να κρατήσει για κάποιο διάστημα «κι ύστερα βλέπουμε».

Ο κ. Καραμανλής δεν αποφασίζει γιατί δεν έχει ακόμη κατασταλάξει το μοναδικό μέτρο με το οποίο παίρνει τις αποφάσεις: οι δημοσκοπήσεις. Στο Βατοπέδι αναγκάστηκε να πάρει θέση όταν ακόμη και οι πέτρες είχαν καταλάβει ότι επρόκειτο για μεγάλο σκάνδαλο. Ανασχηματισμό έκανε όταν όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ο Αλογοσκούφης, ο ίδιος ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση συνολικά ήταν στο ναδίρ της δημοτικότητάς τους. Από τον Ιανουάριο έχουν αρχίζει να τάζουν λαγούς με πετραχήλια: τώρα ετοιμάζονται να νομιμοποιήσουν όλα τα αυθαίρετα και τους ημι-υπαίθριους χώρους. Ακόμα και τον Αλ Καπόνε θα νομιμοποιούσαν, αν ήταν να κερδίσουν κανένα πόντο στις δημοσκοπήσεις.

Εδώ δεν πρόκειται για κυβέρνηση. Αν οι υπουργοί αφιέρωναν για την παραγωγή έργου το μισό από το χρόνο που τώρα σπαταλούν για να καρφώνει ο ένας τον άλλο, τα πράγματα στη χώρα θα ήταν πολύ καλύτερα. Το Σαββατοκύριακο ο Σουφλιάς έκανε νύξεις για την υγεία του Αβραμόπουλου και αυτός απάντησε με καρφιά για τα προβλήματα ακοής του Σουφλιά. Υπουργοί διοχετεύουν δηλητηριώδη σχόλια για τους υφυπουργούς τους και αντιστρόφως. Και να μαλλιοτραβηχτούν δημοσίως είναι ικανοί, αν είναι να απασχολήσουν την ειδησεογραφία και τα δημοσιογραφικά κουτσομπολιά.

Πρόκειται στην πραγματικότητα για Εταιρεία Μελέτης Δημοσκοπήσεων και Τηλεθεάσεων. Την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι θα δώσει συνέντευξη Τύπου και ο κ. Καραμανλής απάντησε με ένα χωρίς περιεχόμενο διάγγελμα την ίδια μέρα, στις 8 το βράδυ, για να του κλέψει την πρωτιά στα δελτία ειδήσεων! Αν το ΠΑΣΟΚ ήταν πιο ευέλικτο θα έπρεπε να αναβάλει τη συνέντευξη για μια μέρα και να τον αφήσει στα κρύα του λουτρού.

Στις προτάσεις για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών προστέθηκε τελευταία και μια τρίτη: να τις κάνει αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Και αυτό επειδή κάποια δημοσκόπηση για την πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογές έδειχνε ότι η διαφορά ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ήταν μικρότερη απ' ό,τι στις βουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα με τον «τρίτο δρόμο», η μικρή διαφορά θα προκαλέσει κρίση στο ΠΑΣΟΚ, ώστε στις αμέσως επόμενες εκλογές η ΝΔ να πάρει την πρωτιά!

Όσο οι δημοσκοπήσεις επιμένουν να φέρνουν μπροστά το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Καραμανλής δεν πρόκειται να προκηρύξει εκλογές, ο κόσμος να καίγεται. Το πλοιάριο η «Ελλάς» θα ταξιδεύει ακυβέρνητο μέχρι να βγει δημοσκόπηση που να φέρνει πρώτη τη ΝΔ. Όταν θα πέσει στην ξέρα, ο καπετάνιος θα περιμένει τις κυριακάτικες εφημερίδες με τις καινούργιες δημοσκοπήσεις. Στην ακριβή φυσικά έκδοση, με τα DVD.