Θα ήταν μήπως καλύτερα τα πράγματα αν οι υποψήφιοι της Χ.Α. επιτρέπονταν στα κανάλια;

 

 

Εγώ προσωπικά υποστηρίζω ότι είναι καλό που, μετά το περιστατικό Κασιδιάρη στη ζωντανή εκπομπή του Παπαδάκη, τα σημαντικότερα κανάλια απέκλεισαν τους υποψηφιους της Χ.Α. απ' τα πάνελ τους. 

 

Το πίστευα και τότε, και μάλλον το πιστεύω και τώρα. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα ήταν μια συζήτηση σε οποίοδήποτε δελτίο ή εκπομπή (αριστερής ή δεξιάς ή κεντρώας προέλευσης) αν στο πάνελ ήταν και ο Παναγιώταρος ή ο Κασιδιάρης. 

 

Από τη μία δηλαδή είναι για μένα θέμα δεοντολογίας. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που επίτηδες κάνουν bullying στους, φέρονται με αγένεια, δε σέβονται το βήμα που τους δίνεται. Για ποιο λόγο να συνεχίσουν να έχουν αυτό το βήμα; (Δεν αναφέρω καν ότι είναι υπόδικοι / ναζιστές.)

 

Από την άλλη είναι θέμα γενικότερου συμφέροντος. Έτσι όπως το βλέπω εγώ, ναι μεν ο αποκλεισμός από κάποια κανάλια τους κάνει ήρωες για κάποιους, όμως η παρουσία τους εκεί, θα τους έκανε ακόμα πιο δημοφιλείς. 

 

Όπως κάθε καλός συνωμοσιολόγος, τα στελέχη της Χ.Α. λένε και πολλές αλήθειες ανάμεσα στα μηνύματα μίσους. Σχετικά με την οικονομική κατάσταση, τα συμφέροντα των επιχειρηματιών, των καναλιών κλπ. Και τα λένε με ύφος ψαρωτικό, αυθεντίας που πείθει. (Προσοχή: Δεν παραπλανά, δεν πείθει ότι δεν είναι ναζιστές ή φασίστες, απλώς το κάνει πιο εύκολο στον αφελή άνθρωπο να αποδεχτεί/παραβλέψει το ότι είναι ναζιστές/εγκληματίες, απ' τη στιγμή που λένε κι ένα σωρό σωστά.)

 

Χτες ο Χατζηνικολάου έβγαλε τον Κασιδιάρη, ο οποίος δεν θέλησε να απαρνηθεί ρητά ή κατηγορηματικά τον ναζισμό αλλά ήταν απόλυτος για το πώς η Χ.Α. θα διώξει όλο το σύστημα και θα σώσει την Ελλάδα.

 

Πιστεύετε ότι έχασε μονάδες τώρα; Εγώ όχι. Ο κόσμος είναι στα κάγκελα και θα πιαστεί απ' οποιονδήποτε δείξει αυτοπεποίθηση. Αν δείξεις ότι είσαι σίγουρος, αν είσαι απόλυτος, αν μοιάζεις αποφασιστικός είναι πιθανό ότι θα κερδίσεις και τους αφελείς και τους απελπισμένους. Και κανείς δεν έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, κανείς δεν είναι πιο απόλυτος και αποφασιστικός απ' τα στελέχη της Χρυσής Αυγής τώρα.  

 

Έτσι, πιστεύω ότι κάθε φορά που βγαίνουν στην τηλεόραση, προσελκύουν περισσότερο κόσμο. Μπορεί να κάνουν το 80% να καταλαβαίνει πόσο κάλπικοι και επικίνδυνοι είναι, όμως θεωρώ ότι όλο και κάτι τσιμπάνε απ' τους υπόλοιπους, όλο και πείθουν μερικούς ακόμα. 

 

Tέλος κατανοώ απόλυτα τα κανάλια, κάθε απόχρωσης, τα οποία φυσικά και παίζουν τις μαγνητοσκοπημένες (ή και ζωντανές) δηλώσεις της Χ.Α. -έχω βαρεθεί να βλέπω τον Κασιδιάρη με το ίδιο επιθετικό μειδίαμα να μιλά έξω απ' τη Βουλή-, αλλά δεν θέλουν καλεσμένους στο στούντιο που μπορεί να απειλήσουν τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων ή των καλεσμένων. 

 

Αλλά: Πολλοί, μεταξύ των οποίων και ο φίλος μου ο ΧΘ, υποστηρίζουν με πάθος πως η έλλειψη εκπροσώπων της Χ.Α. απ' το πάνελ έχει εκτινάξει τα ποσοστά της. "Δες τους Ανεξάρτητους Έλληνες" μου είπε "που έχουν όλη την ώρα κάποιον στα πάνελ και ξεφτυλίζονται. Ο κόσμος που αλλιώς μπορεί να θεωρουσε διάνοια τη Ραχήλ Μακρή την βλέπει και γελάει/τρομάζει και οι ΑΝΕΛ παρά την τηλεοπτική τους προβολή -ή μάλλον ακριβώς εξαιτίας αυτής της προβολής- απομυθοποιήθηκαν και έπεσαν". 

 

Αν αυτό το 10% που ψηφίζει τη Χ.Α. έβλεπε συχνότερα, όλη την ώρα, κάποιο στέλεχος του κόμματος στην τηλεόραση, θα άλλαζε γνώμη; Θα καταλάβαινε ότι δεν έχουν κανένα σχέδιο, ότι είναι επικίνδυνοι, ότι πουλάνε απλώς τσαμπουκά και ξερολισμό;

 

Δεν έχω καταλήξει κάπου. Και θα ενδιαφερόμουν να ακούσω γνώμες.