Μέχρι να κάνει συστάσεις στους υπουργούς του ο Αλέξης Τσίπρας να είναι φειδωλοί στις υποσχέσεις, είχε περάσει χρόνος αρκετός ώστε ο κάθε ένας απ' αυτούς να υποσχεθεί το μακρύ και το κοντό του. (Το φοβόμουν αυτό, στο άρθρο μου "Δεν είσαι ο Τσίπρας".)

 

Ως επί το πλείστον όλοι υποσχέθηκαν πράγματα που θεωρητικά έστω ακούγονται καλά, και γι' αυτό και ψήφισα "Αρκετά ικανοποιημένος" στο ΓΚΑΛΟΠ που κάναμε στο LIFO.gr σχετικά με τις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης. 

 

Ξεχνάμε ίσως ότι αυτές οι κινήσεις είναι προς το παρόν απλά λόγια και ενδείξεις προθέσεων. 

 

Κανένα πρόβλημα, αρκεί όλα αυτά όντως να τα κάνουν. Το ότι τα διαφημίζουν εκ των προτέρων -ειδικά ένα σωρό οικονομικά μέτρα που ακούγονται πολύ καλά για να είναι αληθινά, και αμφιβάλλουμε αν θα μπορέσουν να τα πραγματοποιήσουν- δημιουργεί την λάθος εντύπωση, ότι δηλαδή "λεφτά υπάρχουν". Κι αν υπήρχαν, εδώ και τώρα, θα είχε καλώς, αν δεν βρεθούν όμως άμεσα, οι ίδιοι (υφ)υπουργοί που υπόσχονται της Παναγιάς τα μάτια σήμερα, σε καναδυό μήνες  θα πρέπει να εξηγήσουν τι συνέβη με τις υποσχέσεις τους, και γιατί καθυστερούν.

 

Μακάρι να γίνουν έστω και τα μισά - στη χειρότερη έστω αυτά που δεν χρειάζονται λεφτά. 

 

Μάζεψα από εδώ όλες τις υποσχέσεις που δόθηκαν μέσα σε αυτήν την ιστορική μέρα (ίσως έσπασαν το ρεκόρ όλων των εποχών) με την ελπίδα πως όσες είναι συμφέρουσες θα πραγματοποιηθούν το συντομότερο. 

 

 

Εργασιακό: Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ
Ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης τόνισε ότι οι βασικές προτεραιότητες στις εργασιακές σχέσεις και την αγορά εργασίας είναι:
Κατώτατος μισθός 751 ευρώ για όλους
Αποκατάσταση συλλογικών συμβάσεων
Αποκατάσταση της Διαιτησίας (ΟΜΕΔ)
Κατάργηση νόμου επιστράτευσης
Κατάργηση νόμου για απολύσεις.

 

Υγεία: Καταργούνται το εισιτήριο στα νοσοκομεία & το 1 ευρώ ανά συνταγή
Οι βασικές προτεραιότητες στον τομέα της υγείας είναι:
Δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων σε όλες τις δημόσιες δομές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης
Κατάργηση του εισιτήριου των 5 ευρώ για τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας
Κατάργηση του 1 ευρώ ανά συνταγή και
Μείωση του ποσοστού συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα.

 

Έρχεται νόμος για τα "κόκκινα" δάνεια των νοικοκυριών
Το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή το υπουργείο Ανάπτυξης θα είναι για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, δηλαδή τα "κόκκινα" δάνεια των νοικοκυριών. Σε αυτό θα συμπεριλαμβάνονται εκτός από τις ρυθμίσεις των δανείων, και προστατευτικές διατάξεις για την πρώτη κατοικία.
Ο κ. Σταθάκης ανέλαβε τη δέσμευση να διευκολύνει και να απλοποιήσει τις διαδικασίες για τους νέους επιχειρηματίες, ιδρύοντας ΚΕΠ επιχειρήσεων.

 

Ξηλώνονται τα σχέδια αποκρατικοποιήσεων

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατά την παραλαβή του υπουργείου, ξεκαθάρισε ότι σταματά η διάσπαση και η περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ. Στόχος της νέας ηγεσίας είναι η αναβάθμισή της ως δημόσια επιχείρηση και η επανεξέταση όλων των σχέσεών της με ιδιώτες.

Φρένο βάζει η κυβέρνηση και στην αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και γενικότερα στις ιδιωτικοποιήσεις του ενεργειακού τομέα, ενώ όπως έγινε γνωστό το πακέτο μετοχών των ΕΛΠΕ που έχει μεταβιβασθεί στο ΤΑΙΠΕΔ προς ιδιωτικοποίηση θα επανέλθει στο Δημόσιο.

Πέραν του τομέα της ενέργειας, "φρένο" στην ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων βάζει ο νέος υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, σημειώνοντας ωστόσο πως αυτό θα γίνει "μέσα σε θεσμικούς κανόνες, και το διεθνές θεσμικό πλαίσιο αλλά και το ελληνικό".

Η νέα κυβέρνηση δεν θα δώσει συνέχεια ούτε στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των δύο μεγάλων λιμανιών της χώρας, ΟΛΠ και ΟΛΘ, όπως είπε ο νέος αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι συμφωνίες με την COSCO που έχουν ήδη υπογραφεί θα γίνουν σεβαστές.

 

Τα πάνω - κάτω με διαθεσιμότητα και απολύσεις στο Δημόσιο

Οι σημερινές τοποθετήσεις των νέων υπουργών κατά τις τελετές παράδοσης - παραλαβής περιελάμβαναν και εξαγγελίες για ανατροπές για διαθεσιμότητα και απολύσεις στο Δημόσιο. Ο νέος υπερ-υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, παραλαμβάνοντας το "καυτό" χαρτοφυλάκιο της δημόσιας διοίκησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δήλωσε ξεκάθαρα ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που απολύθηκαν αντισυνταγματικά λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων θα επιστρέψουν το συντομότερο δυνατόν.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης ανακοίνωσε πως στο υπουργείο Οικονομικών δεν θα υπάρξει πρόσληψη συμβούλων για τη νέα ηγεσία αλλά αντιθέτως με τα χρήματα που εξοικονομούνται θα επαναπροσληφθούν οι καθαρίστριες, ενώ η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει στείλει... σήμα για επαναπρόσληψη των διοικητικών υπαλλήλων στα Πανεπιστήμια, αλλά και των σχολικών φυλάκων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του αρμόδιου υπουργείου, την πόρτα του Δημοσίου αναμένεται να ξαναπεράσουν περίπου 7.500 υπάλληλοι, ανάμεσά τους και οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ καθώς και όσοι βρίσκονται ακόμα σε διαθεσιμότητα.

 

Ασφαλιστικό: 13η σύνταξη και "στοπ" σε μειώσεις επικουρικών-εφάπαξ

Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στο ασφαλιστικό όπως είπε ο Δημητρης Στρατούλης είναι:

Επαναφορά 13ης σύνταξης
Κατάργηση νόμων μείωσης συντάξεων
Κατάργηση νόμων αύξησης ορίων ηλικίας
Κατάργηση νόμου για μειώσεις σε επικουρικές
Επανεξέταση υπολογισμού εφάπαξ
Σταδιακή αποκατάσταση συντάξεων και
Χορήγηση σύνταξης 360 ευρώ σε υπερήλικες.

 

Αλλαγές σε Λύκειο και Πανεπιστήμια
Σε ανατροπές ετοιμάζεται να προχωρήσει η νέα κυβέρνηση και στο μέτωπο της Παιδείας. Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Τάσος Κουράκης προανήγγειλε:
Κατάργηση της τράπεζας θεμάτων στο Λύκειο από εφέτος
Κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων στην Α' και τη Β' Λυκείου
Επιστροφή των "αιώνιων" φοιτητών και
Επαναφορά του πανεπιστημιακού ασύλου.