Το Πρόσωπο της Ημέρας: Ποιος είναι πραγματικά ο Βίκτωρ Ρέστης;

Το Πρόσωπο της Ημέρας: Ποιος είναι πραγματικά ο Βίκτωρ Ρέστης; Facebook Twitter
3

 

Το Πρόσωπο της Ημέρας: Ποιος είναι πραγματικά ο Βίκτωρ Ρέστης; Facebook Twitter

 

Κρατούνταν για τέσσερις μήνες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, και σήμερα αποφυλακίστηκε - με διάταξη της ανακρίτριας και σύμφωνη πρόταση του εισαγγελέα. Οι δικηγόροι του δήλωσαν:

 

«Ο κ. Βίκτωρας Ρέστης με Διάταξη της Ανακρίτριας κυρίας Κυριακής Κατσιβέλη και σύμφωνη πρόταση του Εισαγγελέα κ. Κ. Σπηλιόπουλου αφέθηκε ελεύθερος. Η Δικαιοσύνη εκτιμώντας ορθά τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης, σε συνδυασμό με ουσιώδη νεώτερα στοιχεία και δικονομικές ενέργειες του κ. Ρέστη, έκρινε ότι πρέπει να αφεθεί ελεύθερος. Ο κ. Ρέστης, με αίσθημα ευθύνης, θα αγωνισθεί μέχρι τέλους για να αποδείξει την αθωότητα του και συγχρόνως θα συνεχίσει μαζί με τους χιλιάδες εργαζομένους του την επιχειρηματική του δραστηριότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».

 

Το Πρόσωπο της Ημέρας: Ποιος είναι πραγματικά ο Βίκτωρ Ρέστης; Facebook Twitter

 

Στα 45 του, ο Ρέστης είναι τραπεζίτης, ασχολείται με τα media, συμμετέχει σε αλλαντοβιομηχανία, παρασκευάζει σούσι, έφτιαξε το ελληνικό MTV, πραγματοποιεί χερσαίες μεταφορές και ελέγχει ποσοστά σε δεκάδες άλλες μικρές και μεγάλες εταιρείες. Ο Βίκτωρ Ρέστης, κατά πολλούς σύγχρονος Αριστοτέλης Ωνάσης, εφοπλιστής, με το δικό του νησί και με επιχειρήσεις που ξεκινούν από τα media και καταλήγουν σε γήπεδα γκολφ.

 

Τη ναυτιλιακή οικογενειακή εταιρεία Enterprises Shipping ίδρυσε το 1974 ο πατέρας του Σταμάτης Ρέστης, ο οποίος έζησε για χρόνια στη Νότια Αφρική και πέθανε τον Ιούλιο του 2004. Από τότε ο Βίκτωρ διαχειρίζεται τα οικογενειακά χρήματα με διάφορους τρόπους. 

 

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ρέστης μπήκε στον χώρο του Τύπου στις 19 Απριλίου 2007, αγοράζοντας ένα μικρό ποσοστό και στη συνέχεια εξασφάλισε το 33,34% της Imako Media, έναντι 11,6 εκατ. ευρώ. Η ενασχόλησή του με τα media και τις νέες τεχνολογίες συνεχίστηκε με την εξασφάλιση των δικαιωμάτων του MTV, του Μαυροβουνίου, της Ρουμανίας, της Κύπρου και της Ελλάδας, με την εξασφάλιση του 20% της αλυσίδας Multirama, με τη συμμετοχή του στον ΔΟΛ, με την αγορά του τηλεοπτικού σταθμού Smart, πρώην TV Πειραιάς κ.α.

 

Το Πρόσωπο της Ημέρας: Ποιος είναι πραγματικά ο Βίκτωρ Ρέστης; Facebook Twitter

 

Δεν χρειάζεται καν να πούμε πόσα καράβια έχει στο στόλο του, πόσες φορές βγήκε στους πιο ισχυρούς εφοπλιστές του κόσμου, και πόσα βραβεία πήρε για την εφοπλιστική του δραστηριότητα. Ήταν συνέχεια στα νέα για διάφορους λόγους:

 

Το ελικόπτερο του Ρέστη είχε ατύχημα κατά την πραγματοποίηση βαριάς προσγείωσης στο Ελευθέριος Βενιζέλος με αποτέλεσμα σχεδόν να καταστραφεί. Αγόρασε το ξενοδοχείο της ταινίας Ο Τρελοπενηντάρης με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα. Έκλεισε συμφωνία με την H&M. Φτιάχνει με την μητέρα του πεντάστερο ξενοδοχείο στη Ρόδο. Αγόρασε κι άλλα πλοία. Θα σώσει την FBBank. Αγοράζει ποσοστό της Τηλέτυπος - του Mega Channel δηλαδή. Ποντάρει στην Κίνα. Θα αγοράσει την ΑΕΚ. Θα αγοράσει τον Πανιώνιο. Ο Βίκτωρ Ρέστης εξαγόρασε την «Carrefour Travel».

 

Το Πρόσωπο της Ημέρας: Ποιος είναι πραγματικά ο Βίκτωρ Ρέστης; Facebook Twitter

 

Συμπτωματικώς, η πορεία όλων των παραπάνω επιχειρήσεων δεν ήταν αυτή που ήθελαν οι επενδυτές. Βέβαια, ο Βίκτωρ Ρέστης δεν έχασε λεφτά από όλες τις παραπάνω επενδύσεις, γιατί είτε βγήκε νωρίς (όπως στην περίπτωση της ΙΜΑΚΟ) είτε γιατί αντάλλαξε την αποτυχημένη επένδυση με άλλο περιουσιακό στοιχείο, όπως στην περίπτωση Multirama. Αλλες επενδύσεις του ομίλου έγιναν στον τομέα του τουρισμού, αποκτώντας το ξενοδοχείο Porto Hydra και κατασκευάζοντας θέρετρο στο Μαυροβούνιο.

 

Ακόμα κι αυτό όμως απέτυχε, σύμφωνα με την Δημοκρατία:

 

Εκείνο καλοκαίρι, σε μια φαντασμαγορική τελετή με τον Ιταλό ποπ τενόρο Αντρέα Μποτσέλι, ο εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης, αγκαζέ με τον μόνιμο πρόεδρο (ή πρωθυπουργό...) του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουγκάνοβιτς, γιόρταζε την έναρξη του τουριστικού έργου στο νησί του Αγ. Στεφάνου της βαλκανικής χώρας. Τότε είχαν ανακοινωθεί μεγαλεπήβολα σχέδια για επένδυση 100.000.000 ευρώ από τον όμιλο Ρέστη, που θα ολοκληρώνονταν μέσα στο φετινό καλοκαίρι, για απευθείας αεροπορική σύνδεση Ελλάδας - Μαυροβουνίου, προκειμένου να χαρούν οι Ελληνες το πάλαι ποτέ κορυφαίο τουριστικό θέρετρο της Γιουγκοσλαβίας και άλλα ηχηρά.

Όμως η επένδυση φαίνεται πως καρκινοβατεί, ενώ πληροφορίες από την τοπική αγορά κάνουν λόγο για οφειλές της εταιρίας Adriatic Properties, που έχει αναλάβει τη διαχείριση του συγκροτήματος στον Αγ. Στέφανο για 50 χρόνια (με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα 50), προς συνεργεία τεχνικών, προμηθευτές, αλλά και προσωπικό. Ο όμιλος Ρέστη δεν πολυδιαφημίζει εσχάτως την επένδυση στο πανέμορφο νησάκι του Μαυροβουνίου. Μόνο στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου πληροφορήθηκαν οι κάτοικοι της βαλκανικής χώρας πως η εταιρία του εφοπλιστή έλαβε δάνειο 37.000.000 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) προκειμένου να προχωρήσει την επένδυση.

Όμως η τουριστική σεζόν χάθηκε, η απευθείας αεροπορική σύνδεση με το Μαυροβούνιο (μέσω εταιρίας συμφερόντων του Β. Ρέστη) ουδέποτε υλοποιήθηκε, ενώ τοπικοί επιχειρηματίες περιμένουν να πληρωθούν από τον Ελληνα κροίσο. 

 

Το Πρόσωπο της Ημέρας: Ποιος είναι πραγματικά ο Βίκτωρ Ρέστης; Facebook Twitter

 

Σύντομα, τα κακά μαντάτα (και τα αρνητικά δημοσιεύματα) άρχισαν να πέφτουν βροχή:

 

Το όνομα ομίλου Ρέστη ακούστηκε στην υπόθεση «Καρούζου». Ο επιχειρηματίας είχε τότε δηλώσει ότι οι παραβάσεις έγιναν πριν αποκτήσει η εταιρεία του τα ακίνητα για τα οποία επεβλήθησαν τα πρόστιμα.

Το όνομα μιας εκ των ναυτιλιακών εταιρειών του ομίλου Ρέστη ενέπλεξε ο Mark Wallace, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, ότι συνεργάζεται με το Ιράν στο θέμα των πετρελαίων. Ο Mark Wallace είναι εκπρόσωπος του αμερικανικού λόμπι United Against Nuclear Iran (UANI), που κάνει εκστρατεία κατά του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Ο κ. Ρέστης προχώρησε σε μήνυση κατά του κ. Wallace.

 

Το Πρόσωπο της Ημέρας: Ποιος είναι πραγματικά ο Βίκτωρ Ρέστης; Facebook Twitter

 

Στη συνέχεια, κάποιοι τον ενέπλεξαν με υποτιθέμενο χρηματισμό του ανηψιού του Σουφλιά ("Ο Βίκτωρας Ρέστης "λάδωσε" με 38 εκατ. ευρώ τον ανηψιό του Σουφλιά!") προκειμένου να ενταχθούν στο σχέδιο πόλεως δημόσιες δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις στην Αττική - κάτι που ο κύριος Ρέστης διέψευσε. 

 

Αρνητικά δημοσιεύματα εμφανίστηκαν επίσης σε "ελληνόψυχα" σάιτ τα οποία έγραφαν διάφορες συνωμοσιολογικές αρλούμπες, βασιζόμενα στην φημολογούμενη εβραϊκή καταγωγή του. 

  

Είχε γράψει το Θέμα: Εξέχον μέλος της Ελληνικής Ισραηλιτικής Κοινότητας ο κ. Ρέστης με την επιχειρηματική του πορεία, μοιάζει να επιβεβαιώνει το εμπορικό δαιμόνιο του «περιούσιου λαού» που έχει μάθει να επιβιώνει και να γίνεται ακόμη πιο ισχυρός ύστερα από κάθε δοκιμασία. Και που η κυριαρχία του αρχίζει να ξεδιπλώνεται το τελευταίο διάστημα και στη χώρα μας. 
Η μητέρα του, η κυρία Μπέλλα Ρέστη, είναι δραστήριο μέλος και πρόεδρος του Ισραηλιτικού Συλλόγου Αθηνών, ο οποίος αριθμεί 265 μέλη και ταυτόχρονα είναι μέλος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ρόδου. 
Παράλληλα κατέχει τον τίτλο της μεγάλης ευεργέτιδας του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, ενώ έχει ιδρύσει το «Ρέστειον Κέντρο Ηλικιωμένων» στην περιοχή της Βούλας, το οποίο φιλοξενεί γέροντες εβραϊκής καταγωγής. 
Ο Βίκτωρ Ρέστης βοηθά όσο μπορεί σε όλες αυτές τις δράσεις αλληλεγγύης, είτε χρηματοδοτώντας είτε συμμετέχοντας, όποτε μπορεί, στους εβραϊκούς εορτασμούς, όπως ήταν η πρόσφατη εισαγωγή του Σεφέρ Τορά στο Εχάλ της Συναγωγής που βρίσκεται μέσα στο «Ρέστειον Ίδρυμα». 
Ο Βίκτωρ Ρέστης διατηρεί φιλικές σχέσεις με πολλά εξέχοντα στελέχη της ελληνικής επιχειρηματικότητας που προέρχονται από την ισραηλιτική κοινότητα: 
τον κ. Σάμι Φαϊς, την οικογένεια Μοντιάνο, την οικογένεια Μάτσα (της γνωστής δισκογραφικής εταιρείας). Πρόσφατα μάλιστα εξαγόρασε μειοψηφικό μερίδιο μετοχών στην εταιρεία του –επίσης ισραηλιτικής καταγωγής- επιχειρηματία κ. Σαμ Μπενρουμπή. 

[Βασισμένοι στο ρεπορτάζ του Θέματος από το 2007 -ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΡΩΝΕΙΑ το ότι αργότερα ο Ρέστης θα έμπαινε ως μέτοχος στο Θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους, αγοράζοντας το 40% της εφημερίδας- διάφοροι έγραψαν ανοησίες και ανακρίβειες ακόμα και για την ηλικία του Ρέστη, όπως: "Ο εφοπλιστης Βίκτωρ Ρέστης, (μετα τον θάνατο του πατέρα του, για να μην τον δυσαρεστήσει) ασπάστηκε επίσημα τον εβραϊσμο, κάνοντας και περιτομη στα πενηνταφεύγα του. Ακριβως ίδια περίπτωση και η Δαμανάκη, η οποία, όμως, δεν ξέρω πώς (αν) θρησκεύεται. Οι εβραίοι, στο θέμα της γενεαλογίας, ακολουθουν το ρωμαϊκο πρότυπο: το παιδι ακολουθει την τύχη της μητέρας του. (Πχ γυιος Ρωμαίου με δούλα, ήταν δούλος. Το ανάποδο με γυιο Ρωμαίας.) Διότι την μητέρα σου πάντα την ξέρεις, ενω τον πατέρα σου τον πιθανολογεις. (Εντάξει… σε εποχες παλιότερες του DNA test.)]

 

Αυτά όμως ήταν ψίχουλα σε σχέση με όσα θα ακολουθούσαν και θα αποκαθήλωναν τον Ρέστη από τον εφοπλιστικό και επιχειρηματικό του θρόνο. 

 

Το Πρόσωπο της Ημέρας: Ποιος είναι πραγματικά ο Βίκτωρ Ρέστης; Facebook Twitter

Η Espresso κάλυψε το θέμα, όμως όπως λέει η Παραπολιτική, τα μέσα στα οποία είχε βάλει λεφτά ο Ρέστης αντέδρασαν μουδιασμένα, αρχικά αγνοώντας την είδηση:

 

Το Πρόσωπο της Ημέρας: Ποιος είναι πραγματικά ο Βίκτωρ Ρέστης; Facebook Twitter
Ιούλιος 2013

 

 

Τέσσερις μήνες μετά την προφυλάκισή του, ο Ρέστης είναι και πάλι ελεύθερος και περιμένει να δικαστεί. 

 

Είναι ακόμη μόλις 45 ετών και, είμαι σίγουρος ότι σε μερικά χρόνια το βιογραφικό του θα έχει εμπλουτιστεί δραματικά: είτε με κάποια μόνιμη καταδίκη από τη Δικαιοσύνη, είτε με αγορές άλλων επιχειρήσεων...

 

 

 

 

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

3 σχόλια
Φαίνεται η πιο εύκολη μεγαλοκομπίνα στην Ελλάδα είναι να αγοράσει κάποιος μια τράπεζα με δανεικά ξεπλένοντας βρώμικο χρήμα ή παλιά κέρδη από την φούσκα του χρηματιστηρίου. Αδειάζει τις καταθέσεις της με δάνεια σε εταιρίες στμφερόντων του νεόπλουτου και στο τέλος φορτώνει με την ανοχή του πολιτικού συστήματος τον λογαριασμό στο κράτος. Πρώτον αλλά όχι τελευταίον κατόρθωμα. Τώρα πως παίρνουν άδεια για την αγορά της Τράπεζας τέτοιοι μεγαλολωποδύτες μόνο η Μαφία της Ελλάδος το γνωρίζει.