Το βασικότερο επίτευγμά του; Έγραψε τον Κυνόδοντα. Και δεν υπογράφει απλώς το σενάριο του Κυνόδοντα (μαζί πάντα με τον Λάνθιμο) αλλά και των Άλπεων που συζητήθηκαν τρομερά -και κυρίως θετικά- τις προηγούμενες ημέρες στο Φεστιβάλ της Βενετίας. [Update: Κέρδισε και το Βραβείο Σεναρίου.]

 

Ο Φιλίππου, που δουλεύει ως κειμενογράφος σε διαφημιστική, έχει γράψει (εκτός από εξωφρενικά τέλεια σενάρια) δημοσιογραφικά κείμενα και ένα βιβλίο με τίτλο «Κάποιος μιλάει μόνος του κρατώντας ένα ποτήρι γάλα». Στις 15 ΜΕΡΕΣ παίρνει συνεντεύξεις διαφορετικές - που μου θυμίζουν συνεντεύξεις ποταμούς στο Interview επί Warhol.

 

"Μιλήστε μου γενικά και για διάφορα θέματα", λέει στους απροσδόκητους καλεσμένους του (απ' τον Σπύρο Μπιμπίλα μέχρι τον Δημήτρη Μητροπάνο). Και αυτοί μιλούν για μια ολόκληρη σελίδα. Κανονικά δε χρειάζεται να τους ρωτήσει τίποτα άλλο, για την τιμή των όπλων κάνει μια τελευταία, συχνά άσχετη ερώτηση. Και μετά, εκεί που μπαίνει το βιογραφικό του συνεντευξιαζόμενου (περι)γράφει μια διαφορετική, υποθετική ζωή.

 

Τόσο εξωφρενικά επινοημένη - κι όμως, πολλοί γράφουν σχόλια που δείχνουν πως δεν έπιασαν ούτε το χιούμορ, ούτε την παιχνιδιάρικη υφή της συνέντευξης (θυμάμαι στη συνέντευξη του Σερβετάλη μπερδέυτηκαν με την υποτιθέμενη ηλικία του, στη συνέντευξη του Φρέντζου κόλλησαν στο αν είχαν Φυσική στην Δεύτερη Δέσμη και κάτι τέτοια). Είναι ένα παρανοϊκό ανάγνωσμα η στήλη 15 ΜΕΡΕΣ. Ιδιαίτερες, μυθιστορηματικές αλλά τελείως αληθινές συνεντεύξεις από ένα μάστορα της weird γραφής, έναν σεναριογράφο που κάνει την διεθνή καριέρα που ονειρευόμουν όταν ήμουν μικρός.

Τον ζηλεύω φριχτά.

 

 

 

[+]

Διαβάστε τις τέσσερις συνεντεύξεις που πήρε μέχρι στιγμής στις 15 ΜΕΡΕΣ, για τις οποίες συναντά ανθρώπους που του λένε ιστορίες...

 

1. Η σουρεαλιστική ζωή του Σπύρου Μπιμπίλα.

 

2. Ο ήρεμος κύριος Δημήτρης Μητροπάνος.

 

3. Ο κύριος Άρης Σερβετάλης μιλάει σιγά.

 

4. Η κυρία Αμαλία Μουτούση αγαπάει πολύ τα παγωτά.

 

 

 

[++]

Μια συνέντευξη του ίδιου του Ευθύμη Φιλίππου που ρίχνει λίγο φως στη μυστηριώδη του ύπαρξη...

 

ΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ - ΕΥΘΥΜΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ.