ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
8.3.2018 | 15:03

Ταμπέλες

Γιατί πολλοί κατακρίνουμε τις σχέσεις με διαφορά ηλικίας; Γιατί βιαζόμαστε να βάλουμε αμέσως εύκολα στον άλλο την ταμπέλα του «ανώριμου;»Λένε ότι τα ετερόνομα έλκονται. Θυμάμαι ότι όταν ήμουν στα 27 είχα σχέση με μια κοπέλα γύρο στα 40 plus. Ήταν μια απίστευτη εμπειρία αλληλεπίδρασης ψυχών και κορμιών που κράτησε τρία ολόκληρα χρόνια με έναν ζωντανό άνθρωπο γεμάτο ενέργεια και θέληση για ζωή. Τώρα που ωρίμασα εγώ, νιώθω, θέλω και εύχομαι να μου συμβεί το ακριβώς αντίθετο, με αντίστοιχη μία κοπέλα. Και αν το λέω αυτό, είναι γιατί πιστεύω ότι τα «θέλω» μας ούτε μπορούμε ούτε πρέπει να τα διαπραγματευόμαστε.Και εάν ο έρωτας στο κάτω - κάτω τις γραφής, είναι τελικά μία «αυταπάτη», όπως οι πολλοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν -η αγάπη λένε πως είναι κάτι άλλο που έρχεται μετά - αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να τον ζήσουμε με τα άτομα που ο καθένας μας επιλέγει να ερωτευτεί;Ζηλεύω τις χώρες που όλα αυτά είναι ευρέως αυτονόητα και αποδεκτά και που τολμούν να βάζουν στην θέση του πρωθυπουργού άτομα σαν τον Μακρόν.Εδώ γιατί τόσος συντηρητισμός;Μήπως γιατί όταν βλέπουμε τέτοιου είδους σχέσεις, σπεύδουμε και τις σχολιάζουμε αρνητικά γιατί νοιώθουμε καταβάθος με μία απειλή; Και μήπως αυτοί που εύκολα εμείς κατηγορούμε ως ανώριμους, είναι τελικά ποιο ώριμοι από εμάς;Συζητάμε…
8
 
 
 
 
σχόλια
Πρώτον, δεν πιστεύω πως πολλοί ψυχολόγοι θεωρούν τον έρωτα αυταπάτη. Ο έρωτας είναι μια κατάσταση στην οποία εξιδανικεύουμε ένα άτομο και γι αυτό δεν «βλέπουμε» συμπεριφορές και σημάδια, τα οποία θα αναγνωρίζαμε άμεσα αν δεν είμαστε ερωτευμένοι. Είναι μια κατάσταση του νου και του σώματος. Σαν ντόπα ας το πούμε. Δεύτερον, ας το πάρουμε από τη φύση. Χωρίς πολύ ανάλυση, η ηλικία παίζει ρόλο μόνο στην επιλογή της αναπαραγωγής. Εξελικτικά και μόνο. Σαφώς και τα δικά μας «κοινωνικά» πρότυπα, ως απαρχαιωμένα, βασίζονται σε ακριβώς αυτό το μοτίβο. Βέβαια εξελισσόμαστε κι εμείς όπως όλα τα ζωντανά και δεν κάνουμε πλέον σχέσεις με σκοπό μόνο την αναπαραγωγή. Σε κάθε σχέση όμως, είτε ανθρώπινη, είτε ζωϊκή, είτε μαθηματική κλπ, πρέπει να υπάρχει ισορροπία, αλλιώς υπάρχει ρήξη. Όπως είπε και ο κος Κυνικός. Απλή αρχή χημείας, φυσικής και μαθηματικών. Όσα βάζω σαν δεδομένα, παίρνω και σαν αποτέλεσμα. Σε άλλη μορφή, αλλά υπάρχει ισορροπία πριν και μετά το =. Η ηλικία λοιπόν, παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη ενός ανθρώπου. (Για όσους θέλουν να εξελιχθούν βέβαια). Είναι όμως θέμα ισορροπίας, δεδομένων και ζητούμενων, αν η διαφορά ηλικίας είναι αρνητικός παράγοντας ή όχι σε μια σχέση. Ωραιότατο παράδειγμα, ένας μεγαλύτερος σε ηλικία άντρας, κάνει σχέση με μια κατά 20 χρόνια μικρότερη του. Η γυναίκα μπορεί να απολαμβάνει την σταθερότητα ενός έμπειρου άντρα γιατί της παρέχει ασφάλεια και ο άντρας να φτιάχνεται με την φρεσκάδα της νεαράς γιατί αισθάνεται «νεώτερος». Ο ένας συμπληρώνει την ανάγκη του άλλου. Τώρα το αν είναι αποδεκτό από την ελληνική κοινωνία... τι κι αν δεν είναι, τι κι αν είναι. Όπως είπε η Ανία, σε κάθε κοινωνία, ανεξαρτήτου Γεωγραφίας, οι διαφορές είναι πόλος έλξης ενδιαφέροντος. Και έτσι θα παραμείνει μέχρι να σταματήσει κάτι να θεωρείται διαφορετικό. Μόλις το συνηθίσουν δεν θα ασχολούνται.
Ο έρωτας ως ντόπα, η σχέση υπό το πρίσμα των μαθηματικών, κλπ. Ειλικρινά, χειροκροτώ όρθιος! :)Μόνο μια γρήγορη σκέψη πάνω στο παράδειγμα με τη διαφορά ηλικίας. Τείνω να καταλήξω στο ότι για να μακροημερεύσει μια τέτοια σχέση, θα πρέπει οι σύντροφοι να έχουν παρόμοια "αποτελεσματική ηλικία", την οποία ναι μεν δεν μπορούμε να ορίσουμε με μαθηματική ακρίβεια, αλλά θα μπορούσαμε να πούμε εμπειρικά ότι εξαρτάται από μετρήσιμες παραμέτρους όπως η φυσική κατάσταση, ο τρόπος σκέψης και ζωής. Συντονισμός ρυθμών και αυθόρμητη οικειότητα μπορούν να δώσουν μια υγιή σχέση.Η διαφορά εμπειρίας μπορεί αρχικά να γοητεύσει το νεώτερο μέλος, αλλά σε βάθος χρόνου θα οδηγήσει σε καταστάσεις χειρισμού. Επίσης, εάν το μεγαλύτερο μέλος αντιμετωπίζει το νεώτερο ως "έπαθλο", αυτό θα βγει στην επιφάνεια και θα δημιουργήσει πρόβλημα.
Η διαφορά ηλικίας από μόνη της δε λέει τίποτε. Απλά συνήθως οι προσδοκίες των ανθρώπων είναι διαφορετικές σε άλλη ηλικία. Αν το ζευγάρι συζητήσει και συμφωνήσει σε κοινούς στόχους, ανεξαρτήτως ηλικίας, δεν υπάρχει πρόβλημα.
Ποιος είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μία σχέση με τη γυναίκα 15 χρόνια μεγαλύτερη; Φυσικά και μπορεί, απλά δε νομίζω ότι κατά κανόνα μακροημερεύει.Και η δική σου, τελικά έληξε, δεν έμεινε εις το διηνεκές.
Όλο το πλαίσιο των ερωτικών σχέσεων στην Ελλάδα περνάει από το πρότυπο πυρηνική οικογένεια και μητρότητα. Είναι μονόδρομος. Επομένως οποιαδήποτε σχέση δεν δημιουργεί τα εχέγγυα για τέτοια εξέλιξη αναθεματίζεται ως προβληματική. Κλωτσάει μέσα μας ότι δεν προσαρμόζονται στο καλούπι.
Το γνωστό καλούπι, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις παρουσιάζει τόσα πολλά"εκκολπώματα", τα οποία τελικά, αλλοιώνουν το σχήμα του αποτελέσματος.....Αλλά πού"κοινωνική κολονοσκόπηση"...Μεγάλη συζήτηση, την έχουμε αγγίξει πολλάκις εδώ πέρα... εκεί έξω η κατάσταση δεν περνάει καν τα προφορικά... :)
Η ωριμότητα διαφαίνεται και στις μικρές ηλικίες.Εννοώ κάπου στην εφηβεία ή μετεφηβεία αρχίζουν τα πρώτα δείγματα ώριμης σκέψης, οπότε στα 27 μια χαρά ώριμος μπορεί να 'ναι ένας άνθρωπος. Όμως, η ηλικία είναι ΕΝΑΣ παράγοντας που βοηθάει ή όχι το επικοινωνιακό πλαίσιο ή υποδηλώνει διαφορετικές ταχύτητες/προτεραιότητες και δυνατότητες. Αυτό σαν γενική παρατήρηση. Ειδικά, τ' άτομα δεν είναι μια ηλικία ασφαλώς, μετράνε στο ταίριασμα. Υ.Γ. Αυτό που συνήθως μεμφόμαστε είναι τον μεγαλύτερο, μιας και πολλές φορές η μεγαλύτερη ηλικία υποδηλώνει ότι το άτομο που τη διαθέτει οφείλει να 'ναι πιο υπεύθυνο γιατί αλλιώς μπορεί πολύ εύκολα να καταλήξει χειριστικό. Γενικά, οι διαφορές χτυπάνε άσχημα σε πολλά ζευγάρια μάτια: όμορφος-άσχημος, ψηλός-κοντός, μεσήλικας-αμούστακος, πλούσιος-φτωχός. Κάποια είναι εντελώς αβάσιμα, άλλα όχι. Το ζεύγος οφείλει να τα διερευνά.