Μοσχοβολιστά κεφτεδάκια (€6,50) με χειροποίητες τηγανητές πατάτες.
Μοσχοβολιστά κεφτεδάκια (€6,50) με χειροποίητες τηγανητές πατάτες.

 

Ψάχνοντας τις αυθεντικές ταβέρνες, βρέθηκα σε μια περιφερειακή προπολεμική ταβέρνα στα Νέα Λιόσια, της οποίας η ιστορία κρατά από το 1936.

 

Στο τιμόνι της ταβέρνας «Σινάνης», η τρίτη γενιά, η δημοσιογράφος Κατερίνα Σινάνη, που συνεχίζει την παράδοση του παππού της Τάσου και εξιστορεί με χαμόγελο: «Ξεκίνησε ως κουρείο και οινομαγειρείο τα δύσκολα εκείνα χρόνια. Η γιαγιά Κατίνα σέρβιρε κάποια πιάτα συνοδευτικά του κρασιού που έβγαινε από τα βαρέλια. Πριν από 30 χρόνια την ταβέρνα ανέλαβαν οι γονείς μου Σπύρος και Βάγια, προσφέροντας ποιοτικό κρέας ψητό αλλά και οικεία μαγειρευτά πιάτα».

 

Στην ταβέρνα σύχναζαν ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης αλλά και ο αγωνιστής της ειρήνης Γρηγόρης Λαμπράκης.
Στην ταβέρνα σύχναζαν ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης αλλά και ο αγωνιστής της ειρήνης Γρηγόρης Λαμπράκης.

 

Τίποτα δεν έχει αλλάξει στη νοικοκυρεμένη σάλα: το πράσινο χρώμα της ελιάς έδωσε ένα φρεσκάρισμα στους τοίχους, ενώ στην ίδια θέση έχουν παραμείνει τα παλιά ξύλινα βαρέλια με το γιοματάρι, ο μεγάλος καθρέπτης και τα ίδια τραπεζοκαθίσματα.

 

«Στην ταβέρνα μας σύχναζαν ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης αλλά και ο αγωνιστής της ειρήνης Γρηγόρης Λαμπράκης, που έχει βαφτίσει και τον πατέρα μου. Όλοι αυτοί έχουν τιμήσει τα φαγητά μας» λέει η Κατερίνα σερβίροντας στο τραπέζι τα ζεστά άγρια χόρτα και τις ψητές φέτες από το χωριάτικο ψωμί.

 

Σπιτικό φαγητό με ποιότητα σε ένα ζεστό, ήρεμο και φιλόξενο περιβάλλον.
Σπιτικό φαγητό με ποιότητα σε ένα ζεστό, ήρεμο και φιλόξενο περιβάλλον.

 

Το κατρούτσο με το ροζέ κρασί έχει πάρει θέση και τσουγκρίζουμε τα ποτήρια μαγεμένοι από την εκλεκτή πελατεία που κάποτε διασκέδαζε σε αυτή την ταβέρνα. Η σαλάτα με τις ολόφρεσκες καρδιές μαρουλιού ευωδιάζει από το λεμόνι και το καλό ελαιόλαδο (€3).

 

Η ψητή φέτα με ντομάτα και πιπεριά καυτερή (€4) είναι καλοφτιαγμένη, πικάντικη όσο πρέπει και τόσο απολαυστική, που παραγγείλαμε και δεύτερη μερίδα. Τα ρεβίθια φούρνου με λίγη ντοματούλα τα μαγειρεύει μαστόρικα η κυρία Βάγια και τρώγονται με μεγάλη ευχαρίστηση (€4), το ίδιο και τα μοσχοβολιστά κεφτεδάκια (€6,50) με τις χειροποίητες τηγανητές πατάτες.

 

Γλυκοφάγωτα κοψίδια σιτεμένης προβατίνας (19 ευρώ/κιλό).
Γλυκοφάγωτα κοψίδια σιτεμένης προβατίνας (19 ευρώ/κιλό).

 

Ο κύριος Σπύρος αποδείχτηκε μέγας ψήστης, πράγμα που ανακαλύπτεις στα γλυκοφάγωτα κοψίδια σιτεμένης προβατίνας (19 ευρώ/κιλό) αλλά και στην εξαιρετική μοσχαρίσια μπριζόλα γάλακτος (€11). Στα διπλανά τραπέζια οι φιλικές παρέες απολαμβάνουν σουτζουκάκια, κοκκινιστό κατσαρόλας και λεπτοκομμένα αρνίσια παϊδάκια.

 

Σπιτικό φαγητό με ποιότητα σε ένα ζεστό, ήρεμο και φιλόξενο περιβάλλον. Ένα γευστικό ταξίδι αναλλοίωτο στον χρόνο, που έχει συντηρήσει με μόχθο η οικογενειακή ταβέρνα. Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς με άρωμα κανέλας είναι κέρασμα για καλό κατευόδιο και υπόσχεση για επόμενη επίσκεψη.