Στον «Άμπακο» βρίσκεται ο παράδεισος όσων λατρεύουν το καλομαγειρεμένο κρέας

Με μενού εστιασμένο στο ποιοτικό κρέας, οι πιστοί κρεατοφάγοι θα εκτιμήσουν τις ζουμερές σταβλίσιες, αλλά και τις «καπνιστές» συνταγές, που πάντα συνοδεύονται από καλό κρασί

22.6.2017 | 12:40
Στον «Άμπακο» βρίσκεται ο παράδεισος όσων λατρεύουν το καλομαγειρεμένο κρέας
φωτο: Γιώργος Αδάμος

 

«Άμπακος» είναι η παιχνιδιάρικη ονομασία που έχει το κρεατοφαγικό στέκι του Πειραιά και εκφράζει τη φιλοσοφία του χώρου. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το εστιατόριο «Άμπακος» έχει βρει τη θέση του στη γειτονιά της Τρούμπας που είναι πολύ στα πάνω της. Πρόκειται για μια γειτονιά που έχει γράψει τη δική της ιστορία στον Πειραιά από τότε που πλημμύριζαν τα κακόφημα μπαράκια και τα καμπαρέ της τα ναυτάκια του 6ου Στόλου, τροφοδοτώντας σεναριακά τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο της δεκαετίας του ’60. Η Τρούμπα πήρε το όνομά της τη δεκαετία του 1860 από μια τρόμπα νερού σε μια στέρνα που υπήρχε στην αρχή της σημερινής λεωφόρου 2ας Μεραρχίας, απ’ όπου εφοδιάζονταν με νερό τα ατμόπλοια που συνέρρεαν στο λιμάνι του Πειραιά.

 

Καινούργια καλόγουστα μαγαζιά έχουν χαρίσει ζωντάνια στην περιοχή και προσελκύουν κόσμο ακόμη και από τα βόρεια προάστια. Μόλις διαβείς το κατώφλι του Άμπακου αμέσως σε αγκαλιάζει το καλό γούστο. Άφθονο ξύλο χειροποίητο που καλύπτει ανάγλυφα τους τοίχους, πάγκοι, αναπαυτικοί καναπέδες και πολυθρόνες στο χρώμα του κονιάκ, ενώ το βλέμμα σου θα αιχμαλωτίσει ένας κορμός ελιάς, σαν γλυπτό, που αιωρείται στο κέντρο της σάλας. Ο συνιδιοκτήτης Γιάννης Κομνηνός εμπνεύστηκε και επιμελήθηκε την διακόσμηση, ενώ έχουν προστεθεί ενδιαφέρουσες οινικές πινελιές με ανοιχτά βαρέλια που προβάλλουν τις φιάλες του κρασιού.

 

Εδώ οι λάτρεις του κρέατος θα βρεθούν στο στοιχείο τους, αφού ο κατάλογος είναι απόλυτα εστιασμένος στο ποιοτικό κρέας. Δεν θα χαθείς στις προτάσεις των ορεκτικών και εύκολα θα επιλέξεις ένα Rib-eye steak Black Angus Ουρουγουάης. Για να ανοίξεις την όρεξή σου επιλέγεις το Tataki από flank steak με τηγανητές πατάτες και συνοδεύεται από αρωματικό βούτυρο, ανεβάζοντας τη γευστική ένταση (€8,80). Τα ηνία της κουζίνας έχει αναλάβει ο σεφ Δήμος Κουρογιάννης, ο οποίος, έχοντας θητεύσει στην κουζίνα του Κona Kai, βάζει την ασιατική πινελιά στο μενού με την ταϊλανδέζικη σαλάτα (€9,80). Έρχεται στο τραπέζι, πλούσια, φτιαγμένη με μαρούλι, λόλα, αγγούρι, ντοματάκια, καρότο, κορίανδρο, ενισχυμένη με μοσχαρίσια φιλετάκια, ενώ η τσίλι-τζίντζερ βινεγκρέτ τής χαρίζει φλογερή γεύση. Αξίζει να αναζητήσεις τις προτάσεις με τα καπνιστά πιάτα και να δοκιμάσεις το μπούτι κοτόπουλο που μαρινάρεται σε σάλτσα BBQ και ψήνεται στον παραδοσιακό φούρνο Mibrasa με ξυλόκαρβουνο Ισπανίας, η ιδιαιτερότητα των οποίων είναι ότι χαρίζουν στο κρέας μυρωδιά καπνιστή. Ωραιότατο το καπνιστό κοτόπουλο, απόλυτα γευστικό, και συνοδεύεται από φρέσκες τηγανητές πατάτες (€9,90). Η καπνιστή χοιρινή πανσέτα ψήνεται στον φούρνο και ήρθε μελωμένη και νοστιμότατη.

 

Ταιριαστές ήταν και οι δεντρολιβανάτες baby πατάτες φούρνου που τη συνόδευαν (€10,90). Στο μενού φιγουράρει και Tomahawk από τη Βέροια, μια μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα με κόκαλο που ζυγίζει 1.000+ γραμμάρια και μπορούν να την καταφέρουν δύο ή και περισσότερα άτομα. Λιμπίστηκα το πιάτο που σερβιρίστηκε στο διπλανό τραπέζι με το συκώτι από μοσχαράκι γάλακτος που σερβίρεται με χοντρό αλάτι, θυμάρι και ελαιόλαδο. Θα το δοκιμάσω σε επόμενη επίσκεψη. Για το τέλος, αμερικάνικο cheese cake-υπερπαραγωγή, με πραλίνα φουντουκιού και άφθονα φουντούκια που σε στέλνει στον παράδεισο (€5,90). Η οινική λίστα έχει ενδιαφέρουσες ετικέτες Ελλήνων παραγωγών. Στο steakhouse Άμπακος θα  ευχαριστηθείς το φαγητό, το ευγενικό σέρβις και θα περάσεις όμορφα.

 

Στον «Άμπακο» βρίσκεται ο παράδεισος όσων λατρεύουν το καλομαγειρεμένο κρέας
φωτο: Γιώργος Αδάμος

 

Άμπακος, Φίλωνος 66, Τρούμπα, Πειραιάς, 210 4525251

Φίλωνος 66
210 4525251
 
 
 
 
Νίκη Μηταρέα
Έχει εκδώσει τα βιβλία «Οινομαγειρέματα» (εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα) και «Με κρασί και ελληνικά» (εκδόσεις: Πατάκη).
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
σχόλια
Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού