Τα παραλειπόμενα της φετινής απονομής

Τα παραλειπόμενα της φετινής απονομής Facebook Twitter
0
  • Για πρώτη φορά στην κατηγορία Β' Ανδρικού Ρόλου, όλοι οι υποψήφιοι έχουν κερδίσει στο παρελθόν. Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο είναι ο μόνος που έχει κερδίσει και Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου.
  • Οι υποψήφιοι για Α' Ανδρικό Ρόλο Χιου Τζάκμαν, Μπράντλεϊ Κούπερ και Ντένζελ Γουάσινγκτον έχουν αναδειχθεί στο παρελθόν «πιο σέξι άνδρες της χρονιάς» από το περιοδικό People.

Τα παραλειπόμενα της φετινής απονομής Facebook Twitter

  • Για πρώτη φορά είναι αντιμέτωπες στην κατηγορία Α' Γυναικείου Ρόλου, η γηραιότερη (Εμανουέλ Ριβά, 85) και η νεότερη (Κουαβενζανέι Γουόλις, 9) υποψήφια της κατηγορίας στην ιστορία του θεσμού. Αν όμως η 22χρονη Τζένιφερ Λόρενς κερδίσει το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου, θα γίνει η δεύτερη νεότερη νικήτρια της κατηγορίας, μετά την 21χρονη Μάρλι Μάτλιν (Παιδιά ενός Κατώτερου Θεού, 1989).
  • Η Αγάπη είναι η πρώτη ταινία από το 2000 και το Τίγρης και Δράκος που είναι υποψήφια ταυτόχρονα στις κατηγορίες της Καλύτερης Ταινίας και της Ξενόγλωσσης Ταινίας.Ο Τζορτζ Κλούνεϊ, υποψήφιος για την παραγωγή του Επιχείρηση Argo, είναι το δεύτερο άτομο μετά τον Γουόρεν Μπίτι που έχει υπάρξει υποψήφιο για Όσκαρ Ερμηνείας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου και Παραγωγής. (Το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας απονέμεται στους παραγωγούς).
  • Ο Οδηγός Αισιοδοξίας είναι η πρώτη ταινία από το 1981 και τους Κόκκινους που έχει υποψήφιους ηθοποιούς και στις 4 κατηγορίες ερμηνειών.
  • Ο Σοφέρ της Κυρίας ΝτέζιΑν το Επιχείρηση Argo κερδίσει το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, θα είναι η πρώτη φορά από το 1989 και τον Σοφέρ της κυρίας Ντέζι που ταινία βραβεύεται χωρίς ο σκηνοθέτης της να είναι καν υποψήφιος.
  • Η 76χρονη dame Σίρλεϊ Μπάσεϊ, θα εμφανιστεί στη φετινή τελετή, πιθανότατα για να τραγουδήσει τα θρυλικά Bond themes Goldfinger, Diamonds Are Forever και Moonraker, στο πλαίσιο του φετινού αφιερώματος των Όσκαρ στα 50 χρόνια του James Bond. Η Αντέλ θα ερμηνεύσει για πρώτη φορά ζωντανά την υποψήφια για Όσκαρ Τραγουδιού, τεράστια επιτυχία της, Skyfall. Στο αφιέρωμα θα συμμετάσχουν επίσης η Μπάρμπρα Στρέιζαντ και η (επίσης υποψήφια για Όσκαρ Τραγουδιού φέτος) Νόρα Τζόουνς.
  • Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει τις τελευταίες ώρες, οι υπεύθυνοι της βραδιάς ετοιμάζουν και ένα tribute στα μιούζικαλ, με μουσικοχορευτικά νούμερα στα οποία οι Ράσελ Κρόου, Κάθριν Ζίτα Τζόουνς και Τζένιφερ Χάντσον θα συνοδεύσουν τους φετινούς υποψήφιους για τους Άθλιους, Χιου Τζάκμαν και Αν Χάθαγουεϊ.
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φωτιά και σταχτη; Στάχτη και μπούρμπερη; Avatar, θα σε δούμε

Οθόνες / Φωτιά και σταχτη; Στάχτη και μπούρμπερη; Avatar, θα σε δούμε

Είναι ένα από τα ελάχιστα blockbusters που μας έχουν απομείνει και αξίζει τον κόπο. Μαζί με το Avatar έχουμε άλλες τρεις ταινίες που αξίζουν την έξοδο στο σινεμά της πόλης!
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ | ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Είναι το «Singapore Sling» η πιο παρεξηγημένη ταινία του ελληνικού σινεμά;

Βιβλίο / Είναι το «Singapore Sling» η πιο παρεξηγημένη ταινία του ελληνικού σινεμά;

Μια συζήτηση με τη Μαρί Λουίζ Βαρθολομαίου Νικολαΐδου για την ταινία που αδικήθηκε στην εποχή της, αλλά σήμερα προκαλεί εκ νέου το ενδιαφέρον, και για την «επιστροφή» της μέσα από ένα βιβλίο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
«Aν είχα Πόδια θα σε Κλωτσούσα». Σιγά ρε φίλε, ένα σινεμά ήρθαμε!

Οθόνες / «Aν είχα Πόδια θα σε Κλωτσούσα». Σιγά ρε φίλε, ένα σινεμά ήρθαμε!

Κάνουμε χιούμορ, αλλά η ταινία της Μπρόνστιν παίρνει τα περισσότερα αστέρια της εβδομάδας (με ντεμπούτο A$AP Rocky). Άλλες πέντε ταινίες «βγαίνουν» στα σινεμά από σήμερα και υπάρχει κάτι για όλους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιάννης Σολδάτος: «Ο μεγαλύτερος εχθρός μου είναι ο μικροαστισμός» ή «Το σινεμά ως μαζικό λαϊκό θέαμα έχει σχεδόν τελειώσει»

Βιβλίο / Γιάννης Σολδάτος: «Το σινεμά ως μαζικό λαϊκό θέαμα έχει σχεδόν τελειώσει»

Μια συζήτηση με τον σκηνοθέτη, εκδότη και συγγραφέα της συνοπτικής «Ιστορίας του Ελληνικού Κινηματογράφου» που πρόσφατα επανακυκλοφόρησε εμπλουτισμένη και σε ενιαία μορφή από τις εκδόσεις Αιγόκερως.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποια είναι η καλύτερη και ποια η χειρότερη σειρά του 2025;

Pulp Fiction / Ποια είναι η καλύτερη και ποια η χειρότερη σειρά του 2025;

Pluribus ή All is Fair; Έχουν και τα δύο φανατικούς θαυμαστές που τους χωρίζει μία άβυσσος. Τα βρίσκουν στη μέση ίσως με τον τελευταίο κύκλο του Stranger Things. Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος και Γιάννης Βασιλείου μιλούν για τις τρεις πολυσυζητημένες σειρές στο studio της LifO.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Οθόνες / Όσα παιδιά βρέθηκαν στην Ολυμπία 29/11-6/12 είδαν πολύ καλό σινεμά

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους ταξίδεψε για μια εβδομάδα τους θεατές του σε κάθε γωνιά της Γης, από τους καταυλισμούς της Παλαιστίνης μέχρι τις Φιλιππίνες και τα νησιά Γκαλάπαγκος.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Τζον Κασσαβέτης, εξέχων δημιουργός της αμερικανικής αβάν-γκαρντ

Οθόνες / Τζον Κασσαβέτης: «Το καλύτερο location στον κόσμο είναι το ανθρώπινο πρόσωπο»

Γεννήθηκε σαν σήμερα ο Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης και ηθοποιός που έγραψε ιστορία στον κινηματογράφο με σπουδαίες ταινίες όπως οι «Μια γυναίκα εξομολογείται», «Νύχτα Πρεμιέρας», «Γκλόρια» και πολλές ακόμα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η συγκλονιστική «Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ» ακούγεται από σήμερα και στην Αθήνα

Οθόνες / Η συγκλονιστική «Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ» ακούγεται από σήμερα και στην Ελλάδα

Ένα 6χρονο κορίτσι «φωνάζει» το πιο δυνατό αντιπολεμικό μήνυμα, οι Έλληνες διασκευάζουν Ντίκενς (και το κάνουν πολύ καλά) και άλλες πέντε ταινίες που μπορείτε να δείτε από σήμερα στα σινεμά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Σινεμά από το μέλλον, για δύο εβδομάδες στην Αθήνα

Οθόνες / Σινεμά από το μέλλον, για δύο εβδομάδες στην Αθήνα

Το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει. Για δύο εβδομάδες θα δούμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες σύχρονων δημιουργών, παράλληλα με αποκατεστημένες κλασικές που άφησαν εποχή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Beatles νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων

Daily / Beatles νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων

Η μυθική σειρά οκτώ (συν ένα) επεισοδίων που διασχίζει ολόκληρη την εξωπραγματική διαδρομή του πιο σημαντικού και πιο λατρεμένου συγκρότημα στην ιστορία, επέστρεψε στο Disney + σε νέα, αποκατεστημένη εκδοχή με πεντακάθαρη εικόνα και κρυστάλλινο ήχο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Barry Lyndon»: Η μεγαλειώδης ύβρις ενός όμορφου αριβίστα

Οθόνες / «Barry Lyndon»: Η μεγαλειώδης ύβρις ενός όμορφου αριβίστα

Πενήντα χρόνια μετά την πρώτη προβολή της, η ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ παραμένει ένα μεγάλο εικαστικό αριστούργημα και σίγουρα μία από τις ωραιότερες ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Νταβίντ Πάμπλος: « Το Μεξικό βυθίζεται στη βία εδώ και πολλά χρόνια»

Οθόνες / Νταβίντ Πάμπλος: «Το Μεξικό βυθίζεται στη βία εδώ και πολλά χρόνια»

Βία, καρτέλ ναρκωτικών, τρόμος παντού, σκλάβοι του σεξ αλλά και queer έρωτες στο Μεξικό του σήμερα. Αυτό είναι το σκηνικό της συγκλονιστικής ταινίας «Στον δρόμο» που είδαμε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Ο Μεξικανός σκηνοθέτης μίλησε στη LiFO για τη ζωή στο Μεξικό αλλά και για την τόλμη που χρειάστηκε να γυρίσει μια ταινία με ένα τόσο επικίνδυνο για τη χώρα του θέμα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ