Iron Man 3

Iron Man 3 Facebook Twitter
0

Σκηνοθεσία: Σέιν Μπλακ

Πρωταγωνιστούν: Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Μπεν Κίνγκσλεϊ, Γκουίνεθ Πάλτροου

Βαθμολογία: 3/5

Στο Iron Man 3 ο εκκεντρικός και ιδιοφυής βιομήχανος Tόνι Σταρκ θα αναμετρηθεί με τον χειρότερο μέχρι τώρα εχθρό του, τον σατανικό Μανδαρίνο. Όταν ο κόσμος του απειλείται, ο Iron Man ξεκινάει μια εξαντλητική έρευνα για να βρει τους υπεύθυνους. Στο ταξίδι αυτό το κουράγιο του δοκιμάζεται, αφού πρέπει να τα βγάλει πέρα ολομόναχος με μοναδικό όπλο την επινοητικότητά του. Έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου και ο Tony Stark θα δώσει επιτέλους απάντηση στο ερώτημα που τον απασχολεί χρόνια τώρα: «Τι είναι αυτό που μετράει; Η στολή ή ο άνθρωπος που τη φοράει;».

Το Iron Man είναι μια ξεχωριστή περίπτωση στον κόσμο των κόμικς: διατηρεί τα χαρακτηριστικά της φανταστικής υπερβολής, καθώς και τον πατριωτισμό που αναπόφευκτα φέρουν οι Εκδικητές της Marvel (τέκνα της ανασύστασης μετά τον Πόλεμο), αλλά γειώνεται απολαυστικά και ρεαλιστικά από τον πρωταγωνιστή, τον καλύτερο που ενσάρκωσε τέτοιο χαρακτήρα. Ο Ρόμπερτ Ντάουνι ο νεότερος έχει εγγενή γνώση του κόσμου (της πιάτσας) και του πόνου, δείχνει να έχει αφομοιώσει ενστικτωδώς την ομιχλώδη καταγωγή του ήρωα, με όλα τα προβλήματα υγείας που του δίνουν το τίναγμα προς την επιβίωση όποτε έρχεται κοντά στον θάνατο και, κυρίως, δεν χάνει το χιούμορ του ή, καλύτερα, το επιδιώκει ως βασικό όπλο επαφής με τους ανισόρροπους εγκληματίες ή τους ανθρώπους που αγαπά, όπως οι φίλοι του και η Πέπερ Ποτς, ο έρωτας της ζωής του, που εδώ εξελίσσεται σε κάτι σημαντικό και δραματουργικά - υποψιάζομαι πως έγινε για πρακτικούς λόγους, μια και η Πάλτροου ξεπέρασε το καθεστώς ημι-απασχόλησης λόγω λοχείας και τώρα δουλεύει κανονικά ωράρια. Ανεξαρτήτως, το τρίτο μέρος της σειράς βρίσκεται σε μετάβαση μετά το μέτριο προηγούμενο και το ορμητικό πρώτο επεισόδιο. Ο Τόνι Σταρκ φαίνεται να έχει κολλήσει σε μια ζωή χωρίς πραγματικές προκλήσεις και υποθέτουμε πως το κράτος και η κοινωνία, δηλαδή οι ενοχλητικοί δύσπιστοι και οι ενθουσιώδεις φαν του αντίστοιχα, έχουν πλέον συνηθίσει τις εκκεντρικές του εκρήξεις και την αφοσίωσή του και δεν τον αμφισβητούν. Πονηρά, το σενάριο μας οδηγεί στην απειλητική παρουσία ενός φανατικού Μπιν Λαντεν-ίσκου, του Μανδαρίνου, ο οποίος εκβιάζει και εκφοβίζει με θεατρικότητα και πειθώ που κάνει τους πάντες να τον πάρουν στα σοβαρά, έστω και αν κάποιος άλλος κρύβεται πίσω από τα τηλεοπτικά του μηνύματα. Δεν θα πω άλλα, γιατί θα χαλάσω την δουλειά που έχει κάνει πίσω από τον ρόλο ο Μπεν Κίνγκσλεϊ, σπαρταριστά διφορούμενος πίσω από τη μάσκα του φασαριόζου φονταμενταλιστή που υποδύεται κανονικά.

Με το χιούμορ και τη μετατόπιση της δράσης σε διαφορετικά σκηνικά, η ταινία κινείται χωρίς προβλήματα, παρά τις δύο και πλέον ώρες διάρκειάς της, τοποθετώντας στο κέντρο την εντυπωσιακή ισοπέδωση της κρεμαστής έπαυλης του Σταρκ και της Ποτς. Ο Ντάουνι παίζει λιγότερο πάνω στις μεταπτώσεις του θυμικού, δίνοντας έμφαση σε μια αδιόρατη μοναξιά, κάτι ανάμεσα σε ανία και έλλειψη πραγματικού κινήτρου. Το κάνει με σβελτάδα και ευθύτητα, εκστομίζοντας έξυπνες ατάκες και υπονομεύοντας τη σοβαροφάνεια που ευαγγελίστηκαν, με ομολογουμένως απίστευτη εισπρακτική ανταπόκριση, οι τρεις Μπάτμαν του Κρίστοφερ Νόλαν. Ο Ντάουνι δεν ξεχνά ποτέ πως καταπιάνεται με έναν χάρτινο χαρακτήρα που ξεκινάει από τη φαντασία και παίρνει ψυχή και όσες διαστάσεις του αναλογούν, χωρίς να εφάπτεται απόλυτα με τον πραγματικό κόσμο.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζόυς Ευείδη

Οι Αθηναίοι / Τζόυς Ευείδη: «Φαίνομαι πολύ κουλ; Μπα, ρόλος είναι»

Αν της είχαν κάνει στο θέατρο όσες επαγγελματικές προτάσεις είχε ως σερβιτόρα, θα ήταν η Βουγιουκλάκη – όπως λέει. Κι αν και συχνά αυτολογοκρίνεται, δεν κρύβεται πίσω από τις λέξεις. Είναι μια αγαπητή κωμική ηθοποιός, που κάποτε ήθελε να παίξει δραματικούς ρόλους. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Sonny boy: Ο Αλ Πατσίνο με τα δικά του λόγια

Pulp Fiction / Sonny boy: Ο Αλ Πατσίνο με τα δικά του λόγια

Mε αφορμή την βιογραφία του που μόλις κυκλοφόρησε στα Ελληνικά, ανατρέχουμε στη ζωή και την καριέρα του κορυφαίου σταρ, που προσπάθησε πολύ να αποφύγει τη διασημότητα, αλλά, ευτυχώς για εμάς, απέτυχε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Είναι «καταραμένη» η κινηματογραφική βιογραφία του Μάικλ Τζάκσον;

Οθόνες / Είναι «καταραμένη» η κινηματογραφική βιογραφία του Μάικλ Τζάκσον;

Νέα αναβολή πήρε η ταινία «Michael» ενώ η παραγωγή ανακοίνωσε την έναρξη επιπλέον γυρισμάτων, τα οποία ενδεχομένως θα επιχειρήσουν να ασχοληθούν με τις βαριές κατηγορίες εις βάρος του αείμνηστου «Βασιλιά της ποπ».
THE LIFO TEAM
Τι είναι το IMAX που, μετά τη Θεσσαλονίκη, έρχεται και στην Αθήνα

Οθόνες / Τι είναι το IMAX που, μετά τη Θεσσαλονίκη, έρχεται και στην Αθήνα

Η ανακοίνωση των Village Cinemas γεμίζει χαρά τους Αθηναίους σινεφίλ που πρόκειται να αποκτήσουν τη δική τους αίθουσα IMAX. Τι είναι, όμως, η τεχνολογία IMAX και γιατί μέχρι πρότινος είχε μόνο η Θεσσαλονίκη πιστοποιημένη αίθουσα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ερωτικές ιστορίες κάτω από τα αστέρια στο Cine Paris

Οθόνες / Ερωτικές ιστορίες κάτω από τα αστέρια στο Cine Paris

Ένα υπέροχο κινηματογραφικό αφιέρωμα στο στέκι της Πλάκας, με παλιές δόξες, όπως το «Brief Encounter» και το «Roman Holiday» αλλά και πιο σύγχρονες, όπως το κομψοτέχνημα «In the Mood for Love» και το σπαραχτικό «Cold War».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Βασίλη και Δάφνη, πώς γυρίσατε την πιο αφοπλιστική ερωτική σκηνή του ελληνικού σινεμά;

Lifo Videos / Βασίλη και Δάφνη, πώς γυρίσατε την πιο αφοπλιστική ερωτική σκηνή του ελληνικού σινεμά;

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Βασίλης Κεκάτος, μαζί με την πρωταγωνίστριά του, Δάφνη Πατακιά, μιλούν για όσα έζησαν στα γυρίσματα της ταινίας «Οι άγριες μέρες μας» – μιας ιστορίας με χαρακτήρες που είναι «γλυκά τσογλανάκια».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Made in Vain»: Γιατί ένας άνθρωπος θέλει να γίνει bodybuilder;

Οθόνες / «Made in Vain»: Γιατί ένας άνθρωπος θέλει να γίνει bodybuilder;

Ένα αποκαλυπτικό ελληνικό ντοκιμαντέρ που αποτυπώνει την ωμή αλήθεια για το άθλημα του bodybuilding –έναν κόσμο όπου δοκιμάζονται τα όρια σώματος και πνεύματος– έρχεται στις αίθουσες την Πέμπτη 29 Μαΐου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Είναι η «Κιούκα» η «ελληνική ταινία της χρονιάς»;

The Review / Τι είναι αυτό που κάνει την ταινία «Κιούκα» να συζητιέται τόσο;

O Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την ταινία «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού» του 31χρονου Κωστή Χαραμουντάνη. Πώς καταφέρνει το όραμα ενός millennial σκηνοθέτη να ξεχωρίζει στο σύγχρονο ελληνικό σινεμά — και γιατί αξίζει την προσοχή μας;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ρίτσαρντ Γκιρ: Η αβάσταχτη γοητεία της σεμνότητας 

Οθόνες / Ρίτσαρντ Γκιρ: Η αβάσταχτη γοητεία της σεμνότητας 

Με αφορμή την έξοδο του «Oh, Canada» στις εγχώριες αίθουσες, ανατρέχουμε στο σύνολο της καριέρας ενός σταρ που οι περισσότεροι θεωρούμε δεδομένο, ίσως επειδή όσα κάνει στην οθόνη φαντάζουν τόσο ανεπιτήδευτα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ