High Line Park

Facebook Twitter
1

*Το παρακάτω άρθρο γράφτηκε περίπου 2 χρόνια πριν, την περίοδο που ετοίμαζα μια εργασία για το πανεπιστήμιο. Το δημοσιεύω και πάλι πιστεύοντας πως το θέμα μπορεί να φανεί ενδιαφέρον σε κάποιους.*

 

 

  

Το High Line Park είναι ένα υπερυψωμένο πάρκο, χτισμένο σε ένα τμήμα του πρώην εμπορικού σιδηρόδρομου, που βρίσκεται στο low West Side του Μανχάταν. Η γενική ιδέα του σχεδίου δίνει έμφαση στην άγρια φυσική βλάστηση σε συνδυασμό με το βιομηχανικό περιβάλλον.

 

Η διαμόρφωση του σιδηροδρόμου σε ένα σύγχρονο αστικό πάρκο βοήθησε στην ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής και έγινε σημείο αναφοράς για τους κατοίκους, τους τουρίστες και τους επαγγελματίες της Νέας Υόρκης. Προσεγγίζοντας το High Line, βρίσκει κανείς ένα πραγματικά ζωντανό και συναρπαστικό περιβάλλον, που αντικατοπτρίζει τη δύναμη αυτής της μεγαλούπολης. Το πάρκο επιτρέπει στους ανθρώπους να περπατήσουν, να καθίσουν, να σταθούν και να παρατηρήσουν την θέα.

 

 

 

Το έργο βασίζεται σε μια ισχυρή φιλοσοφία, την εκμετάλλευση των εγκατελειμμένων αστικών χώρων με αειφορικό τρόπο. Το κεντρικό σχέδιο και τα πρόσθετα στοιχεία (όπως παγκάκια, συντριβάνια ή άλλα υλικά) είναι μια σαφής αναφορά στα τρένα και τη βιομηχανία. Από τον τρόπο που το πάρκο κατασκευάστηκε, ο επισκέπτης έχει την αίσθηση της ύπαρξης των γραμμών των τρένων και εύκολα μπορεί να οραματιστεί την πρώην μορφή και χρήση της γης, με απλούς και πρακτικούς τρόπους όπως  την χρήση των ράγων μέσα στις ζώνες φύτευσης.

 

Η κατασκευαστική εταιρείαField Operation landscape architect στόχευσε στη δημιουργία έξυπνων, υψηλής ποιότητας χώρων και σχεδιαστικές λύσεις για τις πόλεις, πάντα σε συνεργασία με σχεδιαστές αρχιτέκτονες, μηχανικούς, οικολόγους και καλλιτέχνες.

 

Οι αρχιτέκτονες τοπίου αξιοποίησαν το ύψος με εξαιρετικό τρόπο, οργανώνοντας θέσεις θέας προς την πόλη και τη θάλασσα. Η βλάστηση αποτελείται από άγρια ιθαγενή φυτικά είδη και διατηρεί πάντα το ενδιαφέρον λόγω της ποικιλίας, τη συνεχή εναλλαγή και το φυσικό τρόπο φύτευσης. Εκτός αυτού, μια σειρά διαδρομών και κατασκευών σχεδιάστηκαν ως μέρος του τοπίου και όχι απλά σαν έπιπλα. Το Πάρκο προσφέρει άνεση στους χρήστες, αφού παρέχει καθιστικούς χώρους, καλύπτει την ανάγκη για σνακ ή ποτά, χώρους για ξεκούραση και καταφύγια. Η πρόσβαση είναι εύκολη και επιτυγχάνεται με πολλές σκάλες και ανελκυστήρες καθ’ όλη την απόσταση του πάρκου.

 

 

 

Μεγάλο επίτευγμα του σχεδίου, είναι ο διαχωρισμός του κατά μήκος πάρκου σε μικρές θεματικές ενότητες με ευρηματικό τρόπο. Οι χώροι διαφοροποιούνται δίνοντας μια μοναδική ταυτότητα στον καθένα, διαφορετική δομή και σκοπό. Τα υλικά και η ιδέα παραμένουν απολύτως τα ίδια και είναι αυτό που προσδίδει ενότητα στον όλο χωρο.

 

Επιπλέον, ο σχεδιασμός του πάρκου δεν τελειώνει με την κατασκευή του. Η αειφορική πολιτική προσκαλεί τους επισκέπτες προτρέποντάς τους σε διάφορες δραστηριότητες, όπως οργανωμένα προγράμματα γυμναστικής, ομιλίες κηπουρικής ή οικογενειακές δραστηριότητες, αλλά και ως εναλλακτικός τρόπος μετακίνησης στην πόλη. Με αυτούς και αντίστοιχους τρόπους κατορθώνεται η οικονομική αειφορία.  

 

 

 

Το πάρκο, που θεωρείται αποτέλεσμα «εξευγενισμού» (gentrification) του Meat Packing District, κατασκευάστηκε έπειτα απο προτροπή των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι συνέστησαν την επιτροπή φίλων του High Line. Η πολιτεία της Νέας Υόρκης σκόπευε να κατεδαφίσει τις ήδη παρατημένες γραμμές οι οποίες απο τα χρόνια εγκατάλειψης ανέπτυξαν άγρια μορφή βλάστησης που περιελάμβανε ακόμη και μικρά δέντρα. Με αυτήν την πρωτοβουλία οι κάτοικοι έσωσαν την χαρακτηριστική για την περιοχή κατασκευή, και παρήγαγαν ένα κοινωφελή δημόσιο χώρο. Παρόλα αυτά, υπήρχαν και αντιδράσεις απο μερίδα πολιτών που με τη σειρά τους σύστησαν μια επιτροπή υποστηρίζοντας πως ο χώρος θα έπρεπε να παραμείνει ώς έχει, αφού η φύτευση, που θα έπρεπε να μειωθεί σημαντικά για την κατασκευή του πάρκου, προσφέρει σημαντικά στο περιβάλλον.

 

 

Παρά τη θετική αποδοχή από τους αρχιτέκτονες τοπίου, υπάρχει μια διαφωνία με τους αρχιτέκτονες. Μερικές κριτικές θεωρούν ότι  το High Line Park δεν είναι ένα μεγάλο αρχιτεκτονικό έργο. Μπορεί είναι μια  πολυμήχανη και εφευρετική ιδέα αλλά η επιτυχία του βασίζεται στο μάρκετινγκ και στις στρατηγικές προβολής.

 

Υπήρξαν πολλές κριτικές και αναλύσεις σχετικά με αυτό το έργο, από αρχιτεκτονική και κοινωνική προοπτική. Η γενική αίσθηση για το πάρκο είναι θετική, κάτι μπορεί να χρεωθεί τόσο στην λειτουργικότητα του έργου όσο και στην καλή επικοινωνιακή πολιτική. Οι κρεμαστοί κήποι της Νέας Υόρκης, όπως περιγράφεται από την Guardian, είχε θετική αποδοχή από το κοινό και τους επαγγελματίες. Είναι μια μοναδική ιδέα που θα βρει αρκετούς μιμητές.

 

 

 

 

 

Τοποθεσία: Μανχάταν, Νέα Υόρκη

Aπο τους aρχιτέκτονες τοπίου JamesCornerFieldOperations και αρχιτέκτονες DillerScofidioandRenfro.

Μέγεθος: 2330 μέτρα

 

 www.thehighline.org/

 

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια