ΕΡΤ: Μια βδομάδα και τρία χρόνια πριν

Facebook Twitter
0

ΕΡΤ – 6 μέρες πίσω...

 

Εμπαθές κατέβασμα του «διακόπτη», πρώτες ειλικρινείς αντιδράσεις, αυθόρμητες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου, livestreaming, ξεσπάσματα αλήθειας στον «αέρα» της πάντα κομματικά μπανταρισμένης ΕΡΤ και μετά παλιοκαιρισμένη αισθητική ντουντούκας, τσιρίδες, «αγωνιστική» φλυαρία που δεν καταλήγει πουθενά, πόστερ του Χατζιδάκι και της Κάλλας εκεί που ο άλλος έφτυνε και σβάρνιζε για να συνεχίσει «επαναστατικά».

 

Και ώρες ώρες μια αίσθηση ότι οι «μηχανισμοί»  είναι παρόντες, κανοναρχούν το συναίσθημα έξω από την ΕΡΤ, αυτή η 80sαποφορά συντεχνίας, τα αφελή στιχάκια της συναυλίας σαν κουρασμένο «Δελφινάριο», αυτό το «τουρλού» πραγματικά εργατικών ανθρώπων και διάσημων τεμπέληδων κάνει πολύ κόσμο να πισωπατήσει, ενώ θέλει να πάει, να φωνάξει, να, να...

 

Και μετά όμορφα βίντεο, προσεγμένες μουσικές επιμέλειες , συναίσθημα στη δουλειά (σου), κλάματα (από εκείνους που έτσι κι αλλιώς τραβούσαν κουπί χρόνια για να βγαίνεις εσύ να λες για το μαντήλι που δεν έχεις να κλάψεις), σοβαρά ρεπορτάζ, σοβαρές δηλώσεις, κανένας κομματικός μπαμπούλας από πάνω, κάτι που μοιάζει με ελευθερία.

 

Και πάλι πίσω, το συναίσθημα στο προαύλιο ψιλονοθεύεται, «σκονισμένες» αντιδράσεις, παλιά συνθήματα, παλιά επιχειρηματολογία, σημαδούρα ότι χάνεται η ψυχραιμία, ότι δεν υπάρχει PlanB, ή ότι μπορεί και να μην υπήρξαν ποτέ.

 

«Σκαρτεύουν» οι αντοχές, που και που μια τρομακτική σιγουριά ότι όλα – ακόμη και κάτι τόσο χοντροειδές, τόσο ισοπεδωτικό -  μπορούν να γίνουν πανηγύρι, να ξεχειλώσουν, να φλερτάρουν με το γραφικό και σε λίγο καιρό να γίνει ένα τεράστιο συλλογικό «πουφ», να ‘χει έρθει κάτι άλλο, κάτι ακόμη πιο βάρβαρο, να ξεχαστεί το πράγμα, να μην ασχολείται σχεδόν κανείς.

 

Και μετά η «απάντηση» του ΣτΕ. Ξανά δάκρυα (χαράς; Αισθήματος δικαίωσης; Κούρασης από το συγχρωτισμό με τις συντεχνίες που είναι εκεί και περιφέρονται με την προβιά του αγωνιστή; Τι;) και μια χρυσή ευκαιρία. Τώρα που έπεσε η «σφαλιάρα» στο «μαύρο», τώρα που για πρώτη φορά έγιναν ειλικρινείς κουβέντες στον «αέρα» της ΕΡΤ, τώρα που οι δημοσιογράφοι πήραν την «παρτίδα» πάνω τους, να γίνεις πρότυπο. Ξέρεις, μπορείς, έχεις το υλικό.  

 

ΕΡΤ – 3 χρόνια πίσω...

 

29 Απριλίου του 2010: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.  Εκεί είχε επιλέξει ο τότε Πρόεδρος – Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ, Γιώργος Γαμπρίτσος, να κάνει τη συνάντηση γνωριμίας με τους δημοσιογράφους. Είχε έρθει με τα μπλοκάκια του, τους υπολογισμούς του, τόσοι οι συμβασιούχοι, τόσες οι συμβάσεις μίσθωσης έργου, αλλά από κάτω συγκίνηση καμιά.

«Ρε, συ! Τι σημειώνεις; Πάλι τα ίδια θα πούνε! 30 χρόνια τα ίδια λένε! Αναδιάρθρωση – εξορθολογισμός – περιστολή δαπανών…. Έλα, τα μάθαμε. Μη σημειώνεις! Πάμε για καφέ».  Αυτή ήταν η αντίδραση συναδέλφου. Η δε συμβουλή του προϊσταμένου στο Μέσο που εργαζόμουν ήταν να μην το παρακάνω με τα νούμερα, γιατί δεν ενδιέφεραν κανέναν...).

Ρίχνω μια ματιά στις σημειώσεις του τότε.

«Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης: Συμβάσεις εργασίας 901, συμβάσεις μίσθωσης έργου 345, Γενική Διεύθυνση Τηλεόρασης: Συμβάσεις εργασίας 518, συμβάσεις μίσθωσης έργου 166, (ομοίως) Γενική Διεύθυνση Ραδιοφωνίας 865- 156, Διοικητικές και Οικονομικές Υπηρεσίες 263-19…». Μην τα πολυλογώ: 3.500 συμβασιούχοι, 1047 με συμβάσεις έργου, σύνολον 4547).

 

19 Αυγούστου 2011: Τη «συνάντηση» οργανώνει ο Ηλίας Μόσιαλος. Τότε κραυγές και ψίθυροι για αθρόες απολύσεις, δραστικές περικοπές, «φρένο» στη σπατάλη. Ναι, ναι, θα κλείσει η ΕΤ1, ναι ναι, θα συγχωνευθούν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, διαβεβαιώσεις για ποιοτική αναβάθμιση, αποκομματικοποίηση, πλήρη αξιοποίηση των πολυμέσων και της περιουσίας της ΕΡΤ, μύδροι από το ΚΚΕ,η ψυχολογία του «έλα μωρέ, τι θ’ αλλάξει;» συνεχίζεται, όμως,  το «πλεχτό» έχει αρχίσει να ξηλώνεται άγρια. 

 

2 Μαΐου του 2012: Στο Ραδιομέγαρο αυτή τη φορά, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ ΑΕ, Λάμπης Ταγματάρχης μαζί με τον προεδρεύοντα του ΔΣ της ΕΡΤ, Στέλιο Στεφάνου και λοιπά μέλη του ΔΣ, είχαν παρουσιάσει τα αποτελέσματα της οικονομικής χρήσης 2011 και τον απολογισμό της διετίας 2010-2011.  «Οι δράσεις της Δημόσιας Τηλεόρασης κατά την  τελευταία διετία σε συνδυασμό με τον εξορθολογισμό των δαπανών στα κόστη λειτουργίας της, αποτελούν την καλύτερη απάντηση σε όλους, όσοι προσπαθούν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι η η ΕΡΤ δεν πρέπει να υπάρχει»…Τότε είναι που γίνεται λόγος για το περίφημο πλεόνασμα των 91 εκ. ευρώ, για μείωση των οφειλών προς τρίτους σε 43 εκ. ευρώ και για τον τραπεζικό δανεισμό που από 10 εκ. ευρώ το 2009, μειώθηκε σε μόλις 1 εκ. ευρώ το 2011. Τελευταία βήματα στην πασαρέλα).

 

Και μια ανάμνηση, μάλλον διδακτική: Πρώτη φορά βρέθηκα στην ΕΡΤ, για ρεπορτάζ το 2000. Ήταν η αρχή άπειρων δρομολογίων προς την Αγία Παρασκευή. Όσο επιβλητικό φάνταζε το κτήριο απ’ έξω, τόσο βαριοϊσκιωτο ήταν εντός. Από τα γραφεία των δημοσιογράφων απουσίαζαν τα βασικά. Σκόρπια στυλό, πιασμένα με κορδόνι σε γραφεία, αγαπημένο φετίχ του Δημοσίου, τόπους τόπους βρωμιά, ελάχιστα προσωπικά είδη των ανθρώπων που (πραγματικά) δούλευαν εκεί, φωτογραφίες κολλημένες με σελοτέιπ ή μπλου τακ στους τοίχους. 

Τελευταία φορά, στην... παλιά ΕΡΤ, βρέθηκα τον Δεκέμβριο του 2012, στο γραφείο του Κώστα Αρβανίτη, για μια συνέντευξη μετά τις γνωστές αναξιοπρεπείς φάσεις που «παίχτηκαν» με την εκπομπή του από την αρχή της σεζόν. Η ίδια εικόνα. Μηνύματα κολλημένα στον τοίχο, λίγα προσωπικά αντικείμενα, εικόνα εγκατάλειψης, αίσθημα ότι τα πάντα στηρίζονται και εξαρτώνται από ανθρώπους που αγαπούν πολύ αυτό που κάνουν. Αυτά τα ολίγα για την πρώτη σε τηλεθέαση εκπομπή της κρατικής – απ’ ό,τι αποδείχθηκε – τηλεόρασης. 

 

Σαν εσύ, που είσαι ο κύρης (λέμε τώρα) του σπιτιού, να το αφήνεις για χρόνια να ρημάζει, να απαξιώνεται, να ταλαιπωρείται απ' ό,τι παθογένεια και σκάνδαλο υπάρχει, να μην δίνεις ποτέ απαντήσεις, να διοργανώνεις συναντήσεις γνωριμίας και συνεντεύξεις Τύπου γιατί έτσι πρέπει, να αφαιρείς, περικόπτεις, διορίζεις "δικά σου παιδιά", για να δικαιολογήσεις μετά την επιχείρηση κατεδάφισης. Οργανώνοντας την μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο, χρησιμοποιώντας τους πάντες, εν γνώσει ή εν αγνοία τους, έχοντες καλές ή κακές προθέσεις, αδιάφορο.  Αριστουργηματικό.

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αντώνης Κλάψης: «Μια ελληνοτουρκική σύρραξη θα στοιχίσει σημαντικά στην Άγκυρα»

Διεθνή / Αντώνης Κλάψης: «Μια ελληνοτουρκική σύρραξη θα στοιχίσει σημαντικά στην Άγκυρα»

Γιατί ο Ερντογάν κλιμακώνει την ένταση και τι προμηνύει το εκλογικό αποτέλεσμα στα κατεχόμενα; Μιλά στη LiFO ο επίκουρος καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Αντώνης Κλάψης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ