Απεργία την Πρωτομαγιά

Από τον έρωτα της μητέρας μου, στον έρωτα του πληκτρολογίου

Facebook Twitter
0

Αληθινή ιστορία. Το 1964, λίγο μετά την απέλαση, μια οικογένεια Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης βρέθηκε στην Αθήνα. Η πρωτεύουσα με τη βασιλεύουσα καμία σχέση, χάος και κόρνες και στενά χωρίς φωτισμό, ενοίκια καταστήματος – φωτιά.

Οι φημισμένοι «προκομμένοι και παστρικοί» πρωτοσυγγενείς του Βυζαντίου, άτομα 3, μάνα, πατέρας και κόρη στο μπόι αμυγδαλιάς, σηκώσαν μανίκια για να δουν πώς θα βγει η νέα ζωή.

Νοικιάσαν μαγαζί μικρό, βιτρίνα μεγάλη. Υαλικά, γλάστρες, γενικόν εμπόριον. Στις «βαριές δουλειές» η «κεφαλή» του σπιτιού ναεξυπηρετεί ελληνικά, να χολοσκάει τούρκικα και να  αισθάνεται Πολίτικα.

Στο ταμείο εναλλάξ η μάνα και η κόρη. Μέσα από τη βιτρίνα. Ώρες, μέρες, μήνες. Έξω από τη βιτρίνα, κύριος γαλανός. Καπαρντίνα, τσιγάρο και μάτι ανοιχτό.

Μπαίνει, ψωνίζει, λέει λίγα, κοιτάει πολύ, ρωτάει κι απαντάει με τα μάτια.

Αλλά η «αμυγδαλιά» είναι ανήλικη. Φεύγει, εξαφανίζεται και επιστρέφει στην ενηλικίωση.  Μαζί με τα «χρειώδη» - κι αφού, χωρίς προφανή λόγο, φουρκίζεται ο μπαμπάς της, που πρώτα σ’ αυτόν φάνηκε «τυχοδιώκτης»-   παίρνει και το κορίτσι του ταμείου.

Αυτή, εν ολίγοις ήταν η ιστορία ενός μεγάλου έρωτα. Του πατέρα μου – που δεν ζει πια – και της μητέρας μου, που 20 χρόνια μετά του μιλάει, τον καλημερίζει, τον θυμάται σε κάθε της αναπνοή και ακόμη δακρύζει.

Δεν έχω ιδέα, αν σήμερα μπορεί να υπάρξει και να “σταθεί” κάτι αντίστοιχο. Φίλοι και γνωστοί «ερωτεύονται» καθημερινά, παθιάζονται, «σκοτώνονται» και μετά «πάμε παρακάτω» (δεν έχω πιο άθλια κουβέντα, ειλικρινά).

Τα βράδια, παίρνουν φωτιά τα πληκτρολόγια, «αγάπη» και «φούρκα» πλημμυρίζει τα καλώδια, μακάρι να ‘ξερα, αν η βιτρίνα, η αμεσότητα, η πρώτη κανονική και όχι avatarματιά, μπορεί να υποκατασταθεί από την οθόνη, τα social media, τις πλατφόρμες γνωριμιών. 

Μίλησα λίγο με τον Γιώργο Διαντζίκη, projectmanager του PerfectDate, μίας onlineπλατφόρμας που, όπως μου εξήγησε, καλύπτει την ανάγκη του traditional και όχι του casual dating.

Για να είμαι απολύτως ειλικρινής, δεν είχα ιδέα τι ήταν το ένα και τι το άλλο (σόρι), αλλά αν το δεύτερο είναι συνώνυμο του χαβαλέ και της πιο «χύμα» κατάστασης, το πρώτο «εκπροσωπεί τη λογική σοβαρών ανθρώπων», που επιθυμούν αντίστοιχες γνωριμίες και ελεγχόμενα αποτελέσματα.

Και η ασφάλεια; Η αξιοπιστία; Το αληθινό προφίλ; Το να «πουλάω» άλλο και άλλο να είμαι;

«Υπάρχει μεγάλη διαδικασία στον τρόπο εγγραφής. Δεν φτιάχνεται απλά ένα προφίλ. Γίνεται αναλυτικό shortάρισμα από ανθρώπους με εξειδίκευση στο κομμάτι του online dating», μου τονίζει, εξηγώντας παράλληλα τα ανακλαστικά άμεσης διαγραφής ενοχλητικών περιπτώσεων που «ξέφυγαν» από το πλαίσιο, ακριβώς για την προστασία της αξιοπιστίας του εγχειρήματος.

Μιλώντας με αριθμούς, από πέρσι το Σεπτέμβριο, οπότε και ξεκίνησε το project, μέχρι τώρα, η πλατφόρμα αριθμεί 650.000 μέλη (είτε δωρεάν είτε συνδρομητές μηνιαίας ή ετήσιας συνδρομής).

Τον ρωτάω, αν διαθέτουν στοιχεία για την εξέλιξη κάποιων σχέσεων και όπως είναι λογικό μου εξηγεί ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη, όμως: «Τώρα γίνεται η συλλογή πληροφοριών, με μεγάλη διακριτικότητα, γιατί είναι – όπως καταλαβαίνεις – πολύ προσωπική υπόθεση, ωστόσο υπήρξαν και περιπτώσεις 3 ζευγαριών που ετοιμάζονται να παντρευτούν και επικοινώνησαν μαζί μας για να μας ευχαριστήσουν και να μας ενημερώσουν γι’ αυτή την εξέλιξη».

Όσο για το αν πιστεύει ο ίδιος σ’ αυτό το εγχείρημα; «Ναι, πάρα πολύ! Μπορεί στην Ελλάδα, όλο αυτό να έχει προχωρήσει με πολύ αργά βήματα, στο εξωτερικό, όμως, έχει γίνει τρόπος ζωής, κομμάτι της καθημερινότητας των ανθρώπων, λειτουργεί πολύ δυναμικά και είναι λογικό, από τη στιγμή που ένας άνθρωπος εργάζεται πολλές ώρες, βρίσκεται σχεδόν όλη τη μέρα μέσα σ’ ένα γραφείο και δεν έχει τη δυνατότητα για αξιόπιστες γνωριμίες με τον παραδοσιακό τρόπο».

Ή για ρίσκα και πειράματα, συμπληρώνω από μέσα μου, αλλά ok, αν έστω και ένας έχει ευτυχήσει, αν αυτή είναι η παγκόσμια τάση και μάλιστα έχει καθαρά αποτελέσματα, τεκμηριωμένα και με στατιστικές, βούβα.    

Το βράδυ της ίδιας μέρας (αλλάζουμε κλίμα, αλλάζουμε θέμα), συνάδελφος ετοιμαζόταν για ένα – κάπως ανορθόδοξο – σεμινάριο. Είσοδος 50 ευρώ σε μεγάλο εμπορικό κέντρο. Χώρισε πριν από έναν χρόνο και παρά τις διαβεβαιώσεις ότι «ο χρόνος είναι γιατρός», η γυναίκα είχε «κολλήσει» σοβαρά και πριν αποφασίσει να απευθυνθεί σε heavydutyειδικό, είπε να δοκιμάσει ΚΑΙ αυτό.

Θέμα του σεμιναρίου, από τη «δόκτωρα ψυχολογίας» (!) που τώρα χαμογελούσε πλατιά και πλατινέ και σ’ εμένα – μέσω του email  που είχε την καλοσύνη να μου προωθήσει η συνάδελφος – grosso modo  ήταν το... άμεσο ρεκτιφιέ «ραγισμένων καρδιών».

Το promoτης όλης εκδήλωσης, μου θύμισε ρετουσαρισμένη ρεκλάμα παλιών μέντιουμ: άμεσα αποτελέσματα, επαναφορά, επανασύνδεση. Τα σεμινάρια ολοκληρώνονταν με «πανηγυρική» εκδήλωση, όλως τυχαίως, στις 14 Φεβρουαρίου...

(Ειλικρινά, αν είχα 50 αχρείαστα ευρώ στην τσέπη, δεν ένιωθα άβολα και είχα όρεξη να τρολάρω -ούτε καν για... ρεπορτάζ- θα πήγαινα).

Χάος με τόση πληροφορία, αισθάνεσαι και λίγο μαθουσάλας, πριν αρχίσεις να τσαμπουνάς «για την τεχνολογία που τρέχει» σαν τα παπούδια στο καφενείο και λίγο πριν το blackout, μία πεντακάθαρη ανάμνηση: η μάνα μου να μιλάει για το πώς γνώρισε τον πατέρα μου. Ήταν ο μπαμπάς στη γύρα,τους χώριζε το τζάμι,  την είδε, τον είδε, ερωτεύτηκαν. End of story.

 

0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ