Η Κομισιόν θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες τις προτάσεις της για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

 

Ολοκληρώνοντας την τετραήμερη επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε λόγο για ένα «μικρό θαύμα» με τους εμβολιασμούς, που έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο.

 

«Κατά τη συνάντησή μου με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, διαβεβαίωσα ότι, σε συνέχεια της ελληνικής πρωτοβουλίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται με ταχείς ρυθμούς πάνω σε συγκεκριμένες προτάσεις για την υιοθέτηση ενός κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου για τα πιστοποιητικά εμβολιασμών, τις οποίες θα παρουσιάσουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες», ανέφερε ο κ. Σχοινάς σε δήλωσή του στο ΑΠΕ.

 

«Στόχος μας είναι η διευκόλυνση των ασφαλών μετακινήσεων, ώστε να μη χαθεί το ευρωπαϊκό και το ελληνικό καλοκαίρι και να μην τεθούν εν αμφιβόλω οι θυσίες των Ευρωπαίων πολιτών. Σε αυτή τη μάχη είμαστε όλοι μαζί», συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

 

Αναφερόμενος στις επαφές που είχε κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα επεσήμανε: «Διαπίστωσα ιδίοις όμμασι το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης της πρωτοφανούς αυτής πρόκλησης από τις αρχές της χώρας μας, γεγονός που έχουν αναγνωρίσει και οι εταίροι μας σε ευρωπαϊκό και όχι μόνο επίπεδο. Η Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος και τις δυνατότητές τις, καταβάλλει μια υποδειγματική προσπάθεια και έχει πετύχει ένα μικρό θαύμα, έχοντας ήδη ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς».

 


Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις της Κομισιόν για το νέο Σύμφωνα Μετανάστευσης και Ασύλου, που παρουσίασε στη Βουλή, επεσήμανε ότι «αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για την Ευρώπη να αποκτήσει επιτέλους ένα συνολικό, συνεκτικό και αποτελεσματικό πλαίσιο για την διαχείριση του μεταναστευτικού, με δίκαιο επιμερισμό των ευθυνών και με την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών να γίνεται ο κανόνας».

 

Η Ευρώπη θα έχει ισχυρά σύνορα αλλά και θα παραμείνει προορισμός ασύλου στα πλαίσια ενός συστήματος συμβατού με τις αρχές και τις αξίες μας, υπογράμμισε ο κ. Σχοινάς.

 

Κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα επιθεώρησε υπάρχουσες δομές φιλοξενίας και την πορεία των έργων για την κατασκευή νέων σύγχρονων κέντρων στην Κω και τη Λέρο και τις υγειονομικές μονάδες φροντίδας στο κέντρο φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά. «Η ραγδαία αποσυμφόρηση στα νησιά μας δίνει τώρα την ευκαιρία να ετοιμάσουμε νέες δομές με ευρωπαϊκά πρότυπα για να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο στο μέλλον», δήλωσε.

 

«Η συλλογική δουλειά που γίνεται αυτή τη στιγμή από την Ευρώπη και τις ελληνικές αρχές παράγει άμεσα αποτελέσματα τόσο προς όφελος των προσφύγων και των μεταναστών, αλλά και των τοπικών κοινωνιών», πρόσθεσε ο κ. Σχοινάς, ενώ αναφερόμενος στην επίσκεψή του στους χώρους της Εθνικούς Πινακοθήκης δήλωσε «Με τη βοήθεια της Ευρώπης η Αθήνα αποκτά ένα νέο, εμβληματικό στολίδι πολιτισμού».