Europe's Recovery

Ευρωβαρόμετρο: Το 72% των Ελλήνων πιστεύει στο Σχέδιο Ανάκαμψης αλλά το 40% φοβάται πως θα ζει χειρότερα το 2022

Ευρωβαρόμετρο: Το 72% των Ελλήνων πιστεύει στο Σχέδιο Ανάκαμψης αλλά το 40% φοβάται πως θα ζει χειρότερα το 2022 Facebook Twitter
0

Εν μέσω πανδημίας, το ποσοστό των Ευρωπαίων που θεωρούν θετική την ένταξη της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στο υψηλότερο ποσοστό από το 2007, στο 63%, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Στην Ελλάδα το ποσοστό είναι χαμηλότερο (56%) αλλά και σε αυτή την περίπτωση είναι αυξημένο κατά 9% σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη δημοσκόπηση. 

Ωστόσο, «με φόντο τη συνεχιζόμενη πανδημία, οι πολίτες παραμένουν απαισιόδοξοι», όπως αναφέρεται στην έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς το 56% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα είναι χειρότερη σε έναν χρόνο, με το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη των 27 να είναι μόλις 3 μονάδες χαμηλότερο (53%).

Μόλις ένας στους τέσσερις Έλληνες εκτιμά πως η οικονομική κατάστασή θα είναι καλύτερη και ένας στους πέντε Ευρωπαίους (το 21%). Το 19% των Ελλήνων πιστεύει ότι τα οικονομικά του θα παραμείνουν τα ίδια, με το αντίστοιχο ποσοστό των Ευρωπαίων να ανέρχεται στο 23%.

Το 40% των Ελλήνων πιστεύει ότι θα ζει χειρότερα σε έναν χρόνο, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να ανέρχεται στο 24%. Περίπου οι μισοί Ευρωπαίοι (52%) και το 35% των Ελλήνων πιστεύει ότι οι συνθήκες διαβίωσής δεν θα αλλάξουν καθόλου. 

Ελπίζουν στο Σχέδιο Ανάκαμψης της ΕΕ

 

Το 72% των ερωτηθέντων σε Ελλάδα και Ευρώπη πιστεύει ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης της ΕΕ θα επιτρέψει στην οικονομία της χώρας τους να ανακάμψει ταχύτερα από τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.


Σύμφωνα με τους Έλληνες που συμμετείχαν στην έρευνα, τα μεγαλύτερη οφέλη  από τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ είναι η συμβολή της Ένωσης στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας (56%), η βελτίωση της διακρατικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και άλλα μέλη της ΕΕ (46%) και η διατήρηση της ειρήνης και η ενίσχυση της ασφάλειας (31%).

Ευρωβαρόμετρο: Το 72% των Ελλήνων πιστεύει στο Σχέδιο Ανάκαμψης αλλά το 40% φοβάται πως θα ζει χειρότερα το 2022 Facebook Twitter

«Στην έρευνα καταγράφεται αύξηση δέκα ποσοστιαίων μονάδων στον αριθμό των πολιτών που εξέφρασαν θετική άποψη για την ΕΕ (50%) σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2019. Το ποσοστό αυτό (50%) είχε καταγραφεί, για τελευταία φορά, το 2007. Στην Ελλάδα, οι θετικές γνώμες για την ΕΕ συγκεντρώνουν ποσοστό 40%».

Οι πολίτες καλούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εντείνει τις προσπάθειες για τη μείωση της φτώχειας και των ανισοτήτων

«Πιθανότατα επηρεασμένοι από τις διαφαινόμενες συνέπειες της κρίσης της πανδημίας, οι πολίτες επισημαίνουν μια νέα κορυφαία πολιτική προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Αναλυτικά το 62% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα ζητά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να θέσει την καταπολέμηση της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων στην κορυφή της ατζέντας του.

Σε όλη την Ευρώπη, η προτεραιότητα αυτή βρίσκεται στην πρώτη θέση, με ποσοστό 48%, στα περισσότερα κράτη μέλη, εκτός από τη Φινλανδία, την Τσεχία, τη Δανία και τη Σουηδία, όπου η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος είναι το πρώτιστο αίτημα των πολιτών. 

 

Ακολουθούν τα μέτρα για τη διασφάλιση ποιοτικής εκπαίδευσης για όλους (33%), και η προστασία του περιβάλλοντος (32%).

Σημαντικότερο ρόλο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά το 79% των Ελλήνων πολιτών

 

Οχτώ στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι θέλουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στο μέλλον, ενώ το 65% θεωρεί ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ είναι η κυρίαρχη αξία που πρέπει να υπερασπιστεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ευρωβαρόμετρο: Το 72% των Ελλήνων πιστεύει στο Σχέδιο Ανάκαμψης αλλά το 40% φοβάται πως θα ζει χειρότερα το 2022 Facebook Twitter

Ευρωβαρόμετρο: Το 72% των Ελλήνων πιστεύει στο Σχέδιο Ανάκαμψης αλλά το 40% φοβάται πως θα ζει χειρότερα το 2022 Facebook Twitter


Στην Ελλάδα, στη δεύτερη θέση των προτεραιοτήτων βρίσκονται τα μέτρα για την εξασφάλιση ισχυρών εξωτερικών συνόρων και η καθιέρωση ενός πραγματικά κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου (36%), ενώ ακολουθεί η προστασία του περιβάλλοντος με 33%.

Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως (51%) και η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών (42%) παραμένουν στην κορυφή.  Η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών βρίσκεται στην τρίτη θέση με 41%, σε σύγκριση με 33% πριν από έναν χρόνο.


Ειδικά στην Ελλάδα, η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ καταλαμβάνει την πρώτη θέση (65%) των αξιών που, κατά τους πολίτες, πρέπει να υπερασπιστεί κατά προτεραιότητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με δεύτερη την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως (58%) και τρίτη την ελευθερία του λόγου (46%).

Ευρωβαρόμετρο: Το 72% των Ελλήνων πιστεύει στο Σχέδιο Ανάκαμψης αλλά το 40% φοβάται πως θα ζει χειρότερα το 2022 Facebook Twitter

Παράλληλα, αυξάνεται το ποσοστό των ανθρώπων που ζητούν αλλαγές αφού μόλις το 27% υποστηρίζει την ΕΕ όπως ακριβώς έχει πραγματωθεί έως τώρα. Μάλιστα το ποσοστό στην Ελλάδα κατεβαίνει στο 13%. Την ίδια ώρα, το 44% των Ευρωπαίων και το 43% των Ελλήνων «μάλλον υποστηρίζει την ΕΕ», αλλά επιθυμεί να δει μεταρρυθμίσεις.

 Με αφορμή τα αποτελέσματα της έρευνας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι δήλωσε πως «το μήνυμα αυτής της έρευνας είναι σαφές: οι Ευρωπαίοι πολίτες υποστηρίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και θεωρούν ότι η ΕΕ είναι η καταλληλότερη δίοδος για να αναζητηθούν λύσεις στην κρίση. Ωστόσο, η μεταρρύθμιση της ΕΕ είναι σαφώς κάτι που οι πολίτες θέλουν να δουν και γι' αυτό πρέπει να ξεκινήσει η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης το συντομότερο δυνατόν».

https://www.europarl.europa.eu/

Europe's Recovery
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πού θα πάνε τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης

LiFO politics / Πού θα πάνε τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης;

H Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Γιάννη Παπαδογιάννη, οικονομικό συντάκτη και διευθυντή του businessdaily.gr, για το πώς θα αξιοποιηθούν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Θα πάνε στην πραγματική οικονομία; Ποιοι θα ωφεληθούν; Υπάρχουν εγγυήσεις και όροι;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ