Ξεκινούν οι αιτήσεις από νέους 16-30 ετών για το Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία 2021, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Οι αιτήσεις αφορούν άτομα 16-30 ετών που επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα πρότζεκτ με ευρωπαϊκή διάσταση. Όσοι επιλεχθούν θα κερδίσουν χρηματοδότηση για να υλοποιήσουν την ιδέα τους.

 

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Διεθνές Ίδρυμα Βραβείου Καρλομάγνου του Άαχεν απονέμουν το ετήσιο Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία σε έργα νέων με ισχυρή ευρωπαϊκή διάσταση. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση από τις 22 Φεβρουαρίου 2021, ενώ για περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να στείλουν email στη διεύθυνση ECYP2021@EP.europa.eu.»

 

Το βραβείο

 

Το βραβείο θα απονεμηθεί σε τρία από τα 27 έργα που έχουν προταθεί από εθνικές επιτροπές σε κάθε χώρα της ΕΕ. Το πρώτο βραβείο ανέρχεται σε 7.500 ευρώ, το δεύτερο βραβείο 5.000 ευρώ και το τρίτο βραβείο 2.500 ευρώ. Εάν το επιτρέπει η κατάσταση, οι εκπρόσωποι και των 27 εθνικών έργων θα προσκληθούν στο Άαχεν της Γερμανίας το Μάιο του 2021, όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή απονομής.

 

Οι κανόνες

 

Προκειμένου να επιλεχθούν, τα προγράμματα πρέπει να πληρούν ορισμένα κριτήρια:

 

-να προάγουν την κατανόηση μεταξύ των λαών
-να προωθούν την ανάπτυξη μιας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας και συνείδησης
-να λειτουργούν υποδειγματικά για τη νεολαία της Ευρώπης
-να παρέχουν απτά παραδείγματα συμβίωσης των Ευρωπαίων ως μια κοινότητα

 

Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία 2020

 

Λόγω της πανδημίας, η τελετή απονομής του Βραβείου Καρλομάγνου για τη Νεολαία 2020 δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί. Οι εθνικές επιτροπές επέλεξαν τους νικητές της χώρας τους, αλλά οι Ευρωπαίοι νικητές δεν είναι ακόμη γνωστοί. Το νικητήριο έργο για την Ελλάδα είναι το 13ο θερινό σχολείο για την επικοινωνία και τη μάθηση στην ψηφιακή εποχή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φοιτητών. Οι Ευρωπαίοι νικητές ανακοινώνονται στο Άαχεν - τόσο οι νικητές του 2020 όσο και του 2021 θα λάβουν τα βραβεία τους το 2021.

 

Το βραβείο για το 2019 απονεμήθηκε στη Radiophonica IT, μια ιταλική ραδιοφωνική εκπομπή που δίνει φωνή σε ανεξάρτητους φοιτητές και πανεπιστημιακά μέσα ενημέρωσης. Το δεύτερο βραβείο κέρδισε το σχέδιο «Η ευρωπαϊκή σου ιθαγένεια» που προσφέρει στη νεολαία της Φινλανδίας έναν συναρπαστικό και οικείο τρόπο για να γνωρίσει τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων της ΕΕ και διάφορους ευρωπαϊκούς πολιτισμούς. Το τρίτο βραβείο απονεμήθηκε στο πιλοτικό σχέδιο «Μουσουλμάνοι κατά του αντισημιτισμού» στην Αυστρία, που αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση των νεαρών μουσουλμάνων και των δύο φύλων.