European LiFO

Ευρωκοινοβούλιο: Απονομή του βραβείου Ζαχάρωφ 2021 στον Αλεξέι Ναβάλνι - Το παρέλαβε η κόρη του

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Στον Αλεξέι Ναβάλνι απονεμήθηκε το Βραβείο Ζαχάρωφ για το 2021 - Το παρέλαβε η κόρη του Facebook Twitter
Πηγή: Associated Press.
0

Στον Ρώσο αντιπολιτευόμενο, Αλεξέι Ναβάλνι απονεμήθηκε φέτος το βραβείο Ζαχάρωφ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο παρέλαβε εκ μέρους του η κόρη του, Ντάρια Ναβαλνάγια. 

Σε ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου για την τελετή απονομής ο Αλεξέι Ναβάλνι χαρακτηρίζεται ως ηγετική φιγούρα της ρωσικής αντιπολίτευσης που μάχεται κατά της διαφθοράς και των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων για περισσότερο από μια δεκαετία. Εκτίει ποινή φυλάκισης σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας στη Ρωσία.

Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της τελετής στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,  Νταβίντ Σασόλι, εξήρε το θάρρος του Ναβάλνι: «Έχει δεχθεί απειλές, υποστεί βασανιστήρια, δηλητηριαστεί, συλληφθεί, φυλακιστεί, αλλά δεν έχουν καταφέρει να τον φιμώσουν [...] Όπως είπε ο ίδιος κάποτε, η διαφθορά ευδοκιμεί όταν υπάρχει απαξίωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και πιστεύω ότι έχει δίκιο».

«Ο αγώνας ενάντια στη διαφθορά είναι και ένας αγώνας για τον σεβασμό των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι αναμφισβήτητα ένας αγώνας για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την καλή διακυβέρνηση και το κράτος δικαίου», δήλωσε ο πρόεδρος Σασόλι, ζητώντας την άμεση και άνευ όρων αποφυλάκιση του Ναβάλνι.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο εκ μέρους του πατέρα της, η Ντάρια Ναβαλνάγια επέκρινε όλους όσοι προθυμοποιούνται να κατευνάσουν δικτάτορες υιοθετώντας μια πραγματιστική προσέγγιση και επέμεινε ότι η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει πιστή στα ιδανικά της.

«Όταν έγραψα στον πατέρα μου και τον ρώτησα: τι θα ήθελες να πω στην ομιλία μου ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου; Εκείνος απάντησε: πες ότι κανείς δεν τολμά να ταυτίσει τη Ρωσία με το καθεστώς του Πούτιν. Η Ρωσία είναι κομμάτι της Ευρώπης και προσπαθούμε να γίνουμε μέρος της. Αλλά θέλουμε και η Ευρώπη να προσπαθήσει να μείνει πιστή στον εαυτό της, σε αυτές τις υπέροχες ιδέες που βρίσκονται στον πυρήνα της. Αγωνιζόμαστε για μια Ευρώπη των ιδεών, για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη δημοκρατία και την ακεραιότητα».

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Στον Αλεξέι Ναβάλνι απονεμήθηκε το Βραβείο Ζαχάρωφ για το 2021 - Το παρέλαβε η κόρη του Facebook Twitter
Η κόρη του Αλεξέι Ναβάλνι, Ντάρια, μιλά στο Ευρωκοινοβούλιο - Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Παρόντες στην τελετή ήταν και ο Λεονίντ Βόλκοβ, πολιτικός σύμβουλος του Ναβάλνι και πρώην επικεφαλής του επιτελείου της προεκλογικής του εκστρατείας το 2018, καθώς και η εκπρόσωπος Τύπου του, Κίρα Γιάρμις.

Οι Αφγανές γυναίκες που αγωνίζονται για την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα τους και η πρώην προσωρινή πρόεδρος της Βολιβίας, Ζανίν Ανιέζ ήταν οι άλλοι φετινοί φιναλίστ για το βραβείο Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ποιος είναι ο Αλεξέι Ναβάλνι; 

Ο Ναβάλνι ανακηρύχθηκε νικητής του φετινού βραβείου Ζαχάρωφ κατόπιν απόφασης του προέδρου του Κοινοβουλίου και των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων στις 20 Οκτωβρίου 2021. Ήρθε στο προσκήνιο της διεθνούς επικαιρότητας διοργανώνοντας διαδηλώσεις κατά του προέδρου Πούτιν και της κυβέρνησής του, και λόγω της υποψηφιότητάς του για το αξίωμα του προέδρου στη χώρα του, υποσχόμενος μεταρρυθμίσεις κατά της διαφθοράς.

Τον Αύγουστο του 2020, ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε και χρειάστηκαν μήνες για να αναρρώσει στο Βερολίνο. Συνελήφθη κατά την επιστροφή του στη Μόσχα τον Ιανουάριο του 2021. Εκτίει ποινή φυλάκισης τρεισήμισι ετών, στην οποία απομένουν περισσότερα από δύο χρόνια. Ενώ ήταν φυλακισμένος σε σωφρονιστικό ίδρυμα υψίστης ασφάλειας, ο Ναβάλνι πραγματοποίησε μακρά απεργία πείνας στα τέλη Μαρτίου 2021 για να διαμαρτυρηθεί για την έλλειψη πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη.

Τον Ιούνιο του 2021, ρωσικό δικαστήριο απαγόρευσε τη λειτουργία των περιφερειακών γραφείων του Ναβάλνι και του ιδρύματός του για την καταπολέμηση της διαφθοράς, τα οποία έχουν πλέον χαρακτηριστεί ως εξτρεμιστικά και ανεπιθύμητα από τις ρωσικές αρχές.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε τον Ιανουάριο του 2021, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν την άμεση και άνευ όρων αποφυλάκιση του Αλεξέι Ναβάλνι και όλων των άλλων προσώπων που κρατούνται επειδή εξέφρασαν την υποστήριξή τους, και κάλεσαν τα κράτη μέλη να ενισχύσουν σημαντικά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας - κάλεσμα που επανέλαβαν τον Απρίλιο του 2021.

European LiFO
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νιαζί Κιζιλγιουρέκ

European LiFO / Νιαζί Κιζιλγιουρέκ: «Η Κύπρος δεν είναι ούτε ελληνική ούτε τουρκική, είναι μια ανεξάρτητη κρατική οντότητα»

Ο πρώτος Τουρκοκύπριος ευρωβουλευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας μιλά για όλα στη LiFO με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου του βιβλίου «Μια ιστορία βίας και μνησικακίας – η γένεση και η εξέλιξη της εθνοτικής διένεξης στην Κύπρο» (εκδ. Heteroτοπία).
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τα παγκόσμια προβλήματα απαιτούν οικουμενικές λύσεις: «Η Δημοκρατία σήμερα» στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

European LiFO / Τα παγκόσμια προβλήματα απαιτούν οικουμενικές λύσεις: «Η Δημοκρατία σήμερα» στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Το Γραφείο του ΕΚ στην Ελλάδα συμμετέχει στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών. Όσα συζήτησαν οι ευρωβουλευτές Markus Ferber και Πέτρος Κόκκαλης με τον επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα Κωνσταντίνο Τσουτσοπλίδη
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Φον ντερ Λάιεν: Φρικτές δολοφονίες στη Μπούσα κι άλλες πόλεις – «Οι οδυνηρές εικόνες δεν θα μείνουν αναπάντητες»

European LiFO / Φον ντερ Λάιεν: Φρικτές δολοφονίες στη Μπούσα κι άλλες πόλεις – «Απαιτείται μία παγκόσμια απάντηση»

Η ΕΕ έχει συστήσει μία κοινή ομάδα έρευνας με την Ουκρανία για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων και τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας
THE LIFO TEAM
Ρομπέρτα Μέτσολα: «Αυτό που κάνουν Πούτιν και Λουκασένκο στην Ουκρανία είναι εγκληματικό. Πρέπει να λογοδοτήσουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο»

European LiFO / Ρομπέρτα Μέτσολα: «Πούτιν και Λουκασένκο πρέπει να λογοδοτήσουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο»

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε μια εφ’ όλης της ύλης αποκλειστική συνέντευξη στη LiFO, εν μέσω της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ