EU Arts & Culture

Βραβείο Κοινού LUX 2022: Μεγάλος νικητής η ταινία «Κβο Βάντις, Άιντα;»

Βραβείο Κοινού LUX 2022: Μεγάλος νικητής η ταινία «Κβο Βάντις, Άιντα;» Facebook Twitter
Η ταινία «Κβο Βάντις, Άιντα;» δραματοποιεί τις τελευταίες μέρες πριν από τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα στη Βοσνία, το καλοκαίρι του 1995, μέσα από τα μάτια μιας δασκάλας που εργάζεται ως διερμηνέας στη βάση των Ηνωμένων Εθνών.
0

Στην ταινία «Κβο Βάντις, Άιντα;» της Βόσνιας σκηνοθέτιδας Τζασμίλα Ζμπάνιτς απονεμήθηκε το φετινό Βραβείο Κοινού LUX, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Το νεοσυσταθέν βραβείο εγκαινιάστηκε το 2020 και παρουσιάζεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το δίκτυο Europa Cinemas, ενώ η απόφαση λαμβάνεται με ψήφους 50-50 από τους Ευρωπαίους πολίτες που ψηφίζουν την ταινία της επιλογής τους στο site του βραβείου και από τους Ευρωβουλευτές. Σκοπός του βραβείου είναι να αναδείξει τις ευρωπαϊκές αξίες μέσα από την τέχνη του σινεμά, προτείνοντας ταινίες με κοινωνικο-πολιτικό περιεχόμενο.

Η ταινία «Κβο Βάντις, Άιντα;», που προβλήθηκε πριν από λίγους μήνες και στην Ελλάδα, δραματοποιεί τις τελευταίες μέρες πριν από τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα στη Βοσνία, το καλοκαίρι του 1995, μέσα από τα μάτια μιας δασκάλας που εργάζεται ως διερμηνέας στη βάση των Ηνωμένων Εθνών και καλείται να πάρει οδυνηρές αποφάσεις για τον σύζυγο και τους δύο γιους της, την ώρα που συντελείται ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα πολέμου του περασμένου αιώνα.

Κβο Βάντις, Άιντα;

Παραλαμβάνοντας το βραβείο και απευθυνόμενη προς τους Ευρωβουλευτές, η σκηνοθέτιδα Τζασμίλα Ζμπάνιτς προέβη σε έναν συσχετισμό του πολέμου στη Βοσνία με τον πόλεμο που συντελείται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, στην Ουκρανία.

«Παρακαλώ σταματήστε τον πόλεμο. Προφυλάξτε τις χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θέλουν να μπουν σε αυτή, όπως η Βοσνία» δήλωσε, μεταξύ άλλων, στον ευχαριστήριο λόγο της.

Μαζί με τη σκηνοθέτιδα, παρευρέθηκε στην απονομή και η Μουνίρα Σούμπασιτς, επιζήσασα της γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα και επικεφαλής της οργάνωσης «Μητέρες της Σρεμπρένιτσα», η οποία καταχειροκροτήθηκε και αναφέρθηκε επίσης, με τη σειρά της, στην ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

«Ας μην υποφέρουν άλλες μητέρες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Βραβείο Κοινού LUX 2022: Μεγάλος νικητής η ταινία «Κβο Βάντις, Άιντα;» Facebook Twitter
Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα απονέμει το Βραβείου Κοινού LUX στην Τζασμίλα Ζμπάνιτς, παρουσία της Μουνίρα Σούμπασιτς.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δύο συνυποψήφιες ταινίες για φετινό Βραβείο Κοινού LUX ήταν επίσης εξαιρετικές: το ντοκιμαντέρ animation «Flee» του Δανού Γιόνας Πόερ Ρασμούσεν, που κέρδισε το δεύτερο βραβείο, και η «Μεγάλη Απόδραση» του Αυστριακού Σεμπάστιαν Μάιζε που αναδείχθηκε τρίτη.

Και οι τρεις ταινίες, όπως αναφέρθηκε κατά την παρουσίασή τους στην απονομή, μοιράζονται ένα κοινό: τον αγώνα για ελευθερία, μία από τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η ταινία αυτή είναι μια δυνατή φωνή για δικαιοσύνη για τις γυναίκες και τις μητέρες της Σρεμπρένιτσα που υπήρξαν μάρτυρες της αποτρόπαιας δολοφονίας περισσότερων από 8.000 αγαπημένων τους προσώπων. Αυτές οι αποτρόπαιες φρικαλεότητες, αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, δεν πρέπει να λησμονηθούν ποτέ», δήλωσε η πρόεδρος Metsola για το φιλμ «Κβο Βάντις, Άιντα;».

H LiFO βρέθηκε στο Στρασβούργο, παρακολούθησε από κοντά την απονομή του βραβείου Lux, μίλησε με τους σκηνοθέτες των τριών ταινιών, που αξίζει να αναζητήσετε, και σύντομα θα σας μεταφέρει τις εντυπώσεις της.

Η κριτική του Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλου για το «Κβο Βάντις, Άιντα;» >>>

EU Arts & Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βραβείο Κοινού LUX 2022: Τρεις Ευρωπαίοι σκηνοθέτες, τρεις εξαιρετικά επίκαιρες ταινίες

EU Arts & Culture / Βραβείο Κοινού LUX 2022: Τρεις Ευρωπαίοι σκηνοθέτες, τρεις εξαιρετικά επίκαιρες ταινίες

Η LiFO βρέθηκε στο Στρασβούργο, παρακολούθησε από κοντά την τελετή απονομής του φετινού Βραβείου Κοινού LUX στο Ευρωκοινοβούλιο και συνομίλησε με τους σκηνοθέτες Σεμπάστιαν Μάιζε («Μεγάλη Απόδραση»), Γιόνας Πόερ Ράσμουσεν («Flee») και Τζασμίλα Ζμπάνιτς («Κβο Βάντις, Άιντα;»).
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
ΕΠΕΞ LUX ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ 2022

EU Arts & Culture / Βραβείο Κοινού LUX 2022: Ψηφίστε μία από τις τρεις εξαιρετικές υποψήφιες ταινίες

«Flee», «Μεγάλη Απόδραση», «Κβο Βάντις, Άιντα;»: Βαθμολογήστε τις ταινίες που έχετε παρακολουθήσει και κερδίστε την ευκαιρία να βρεθείτε στην απονομή του βραβείου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ελευσίνα γιόρτασε την Ημέρα της Ευρώπης με νέους και πλήθος δράσεων για όλες τις ηλικίες. 

EU Arts & Culture / Η Ελευσίνα γιόρτασε την Ημέρα της Ευρώπης με νέους και πλήθος δράσεων για όλες τις ηλικίες

Ευρωπαϊκές Ημέρες Νεολαίας: Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και η 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης συνδιοργάνωσαν στην Ελευσίνα σειρά εκδηλώσεων με επίκεντρο τον πολιτισμό και τη δημοκρατία στην Ευρώπη του σήμερα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Να προστατευθούν οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

EU Arts & Culture / Να προστατευθούν οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Επιτακτική ανάγκη βελτίωσης των ασταθών συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες, διασυνοριακά προγράμματα για νέους δημιουργούς, καλύτερη προστασία από τις κυρίαρχες διαδικτυακές πλατφόρμες αναμετάδοσης
THE LIFO TEAM