Ο Πολ Όστερ στην Αθήνα: Μια βόλτα μαζί του στο Δίπορτο και στην Ευριπίδου

Ο Πολ Όστερ στην Αθήνα: Μια βόλτα μαζί του στο Δίπορτο και στην Ευριπίδου Facebook Twitter
Φωτο: Χρήστος Σαρρής/ LIFO
0

Η φράση στα χείλη όλων όσοι τον γνώρισαν στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα ήταν: «Ωραίος τύπος». Εξαιρετικός επαγγελματίας, ξεπερνούσε τα όρια της κούρασης και αντάλλαξε τον ύπνο με παρέα και κουβέντα. «Αν έχω παρέα για συζήτηση μπορεί να μην κοιμάμαι και καθόλου», μας είπε στη διάρκεια μιας βόλτας στο κέντρο της Αθήνας.

Η εκτελεστική υποδιευθύντρια της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Αφροδίτη Παναγιωτάκου, ο φωτογράφος Χρήστος Σαρρής και η LiFO τον συνοδεύσαμε σε έναν μεσημεριανό περίπατο που κατέληξε στο υπόγειο ταβερνείο της Σωκράτους Δίπορτο.

Καλόβολος, άνετος, ευγενικός, βέρος Νεοϋορκέζος, γελαστός συνδαιτημόνας, δεν σταμάτησε να μας απαντά σε ένα σωρό ερωτήσεις για την πόλη του και τα βιβλία του. Ανήσυχος για τους νέους ανθρώπους, εξαιρετικά ενημερωμένος για την πολιτική, ένας άνθρωπος πνευματικός και προσγειωμένος. Ένας άνθρωπος που βαριέται τα κλισέ του και προσπαθεί να ξεπεράσει κάθε φορά τα όριά του. Οι αναγνώστες του στην Ελλάδα και όσοι παρακολούθησαν την συνέντευξή του στη Στέγη τον αγάπησαν περισσότερο. Και εμείς το ίδιο.

Με τον Πολ Όστερ στο Δίπορτο και την Ευριπίδου Facebook Twitter
Συνήθως στις πόλεις ποτέ δε σε πηγαίνουν στο κέντρο ή την αγορά, προτιμούν τα αξιοθέατα. (Αθηνάς) Φωτο: Χρήστος Σαρρής/ LIFO
Με τον Πολ Όστερ στο Δίπορτο και την Ευριπίδου Facebook Twitter
Μου φάνηκε παράξενο που πέρασαν δυο διαδηλώσεις προηγουμένως και κανένας δεν έδινε σημασία από τους περαστικούς (Αθηνάς) Φωτο: Χρήστος Σαρρής/ LIFO
Με τον Πολ Όστερ στο Δίπορτο και την Ευριπίδου Facebook Twitter
Το κάρυ είναι αυτό που μυρίζει τόσο πολύ; (Ευριπίδου) Φωτο: Χρήστος Σαρρής/ LIFO
Με τον Πολ Όστερ στο Δίπορτο και την Ευριπίδου Facebook Twitter
Η ημέρα των Ευχαριστιών είναι η καλύτερη μέρα μας στο σπίτι. Μπορεί τα Χριστούγεννα να μαζεύεται η οικογένεια, αλλά την Ημέρα των Ευχαριστιών καλούμε όλους τους φίλους μας που είναι μόνοι στη Νέα Υόρκη. Ναι, είναι η αγαπημένη μου γιορτή. Φωτο: Χρήστος Σαρρής/ LIFO
Με τον Πολ Όστερ στο Δίπορτο και την Ευριπίδου Facebook Twitter
Είχα έναν αδέσποτο, τον Τζακ. Ο αποχωρισμός ήταν δύσκολος και έτσι όταν πέθανε δεν ξαναπήραμε άλλο ζώο.(Σωκράτους) Φωτο: Χρήστος Σαρρής/ LIFO
Με τον Πολ Όστερ στο Δίπορτο και την Ευριπίδου Facebook Twitter
Η εκτελεστική υποδιευθύντρια της Στέγης Αφροδίτη Παναγιωτάκου και ο Πολ Όστερ στην Ευριπίδου) Φωτο: Χρήστος Σαρρής/ LIFO
Με τον Πολ Όστερ στο Δίπορτο και την Ευριπίδου Facebook Twitter
Αυτό που μου αρέσει όταν πηγαίνω σε ένα μέρος είναι να βλέπω την αγορά, να τρώω σε ταβέρνες. Ταβέρνα! Τι ωραία λέξη.(Ευριπίδου) Φωτο: Χρήστος Σαρρής/ LIFO
Με τον Πολ Όστερ στο Δίπορτο και την Ευριπίδου Facebook Twitter
Στο σπίτι αποφεύγω να έχω οινόπνευμα. Βέβαια όταν μου κάνουν δώρο ένα καλό malt δε γλυτώνει, σε δυο μέρες πάει τελείωσε. Προτιμώ να πίνω κρασί όταν βγαίνω έξω. (Δίπορτο, Αγορά) Φωτο: Χρήστος Σαρρής/ LIFO
Με τον Πολ Όστερ στο Δίπορτο και την Ευριπίδου Facebook Twitter
Δεν υπάρχει περίπτωση να φάω και να μη λεκιαστώ, Ο αδερφός μου πάντα μου ρίχνει αλάτι. Ο καθένας έχει μια συνταγή για να φύγουν οι λαδιές που τελικά δεν πετυχαίνει ποτέ.(Δίπορτο, Αγορά) Φωτο: Χρήστος Σαρρής/ LIFO
Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο MAGA Ιησούς αντικαθιστά τον αληθινό Ιησού

Βιβλίο / Όταν ο MAGA Ιησούς αντικαθιστά τον αληθινό

Η κυβέρνηση Τραμπ υπονομεύει την αυθεντική χριστιανική πίστη, προωθώντας στο όνομα του Ιησού τη βαναυσότητα και τη βούληση για απόλυτη εξουσία, τοποθετώντας τους χριστιανούς σε μια θεολογική ζώνη του λυκόφωτος.
THE LIFO TEAM
Η Σάλι Ρούνεϊ μετά το hype: Το «Ιντερμέτζο» αλλάζει το παιχνίδι;

The Review / Σάλι Ρούνεϊ: Σημαντική συγγραφέας ή το trend της στιγμής;

Ωρίμασε η Ιρλανδή συγγραφέας που με το βιβλίο της «Κανονικοί Ανθρωποι», έγινε σταρ; Είναι το νέο της μυθιστόρημα «Ιντερμέτζο» (εκδόσεις Πατάκη) στροφή σε μια πιο απαιτητική και δύσκολη γραφή; Η Βένα Γεωργακοπούλου κουβεντιάζει με τον αρχισυντάκτη του πολιτιστικού των «Νέων» Δημήτρη Δουλγερίδη.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
«Όποιος έζησε στην Ευρώπη, θα μπορούσε να είναι πρόγονός μας»

Βιβλίο / «Όποιος έζησε στην Ευρώπη, θα μπορούσε να είναι πρόγονός μας»

Μια ενδιαφέρουσα επιστημονική μελέτη του Κώστα Καμπουράκη που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά, η οποία φωτίζει ζητήματα όσον αφορά το DNA και την εθνική καταγωγή αλλά και τα σχετικά εσφαλμένα ιδεολογήματα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το πίσω ράφι/ Καζούο Ισιγκούρο «Μη μ’ αφήσεις ποτέ»

Το πίσω ράφι / Πώς ορίζεται μια «αξιοπρεπής» ζωή;

Στο «Μη μ' αφήσεις ποτέ» ο Βρετανός συγγραφέας Καζούο Ισιγκούρο φτιάχνει ένα σύμπαν απίστευτης σκληρότητας και θεσμοθετημένης αδικίας, όπου η απανθρωπιά γίνεται αποδεκτή ως μέρος του συστήματος, όχι ως κάτι τερατώδες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Η Σύλβια Πλαθ έλεγε την αλήθεια της, και τη διεκδικούσε

Το Πίσω Ράφι / Η Σύλβια Πλαθ μετέτρεψε το προσωπικό της τραύμα σε ποιητικό υλικό

Στην αποκατεστημένη έκδοση της εμβληματικής συλλογής «Άριελ» η Αμερικανίδα ποιήτρια μιλά για θέματα όπως ο θάνατος, η αυτοκαταστροφή, η γυναικεία ταυτότητα, η μητρότητα, η πατρική εξουσία, η οργή, η ερωτική προδοσία, κι όλα αυτά σε μια γλώσσα που βγάζει σπίθες, κοφτή, πυκνή, επιθετική, με βίαιες εικόνες και απροσδόκητες μεταφορές.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μαγειρεύοντας για τους δικτάτορες

Βιβλίο / Τι τρώνε οι δικτάτορες; Ένα βιβλίο γράφει την ιστορία της όρεξής τους

Ταξιδεύοντας σε τέσσερις ηπείρους για τέσσερα χρόνια, ο Βίτολντ Σαμπουόφσκι εντόπισε τους πιο ασυνήθιστους μάγειρες του κόσμου, καταγράφοντας κομβικές στιγμές της ιστορίας του 20ού αιώνα μέσα από το φαγητό.
M. HULOT
Μέσα στον γοητευτικό κόσμο των χαμάμ

Βιβλίο / Μέσα στον γοητευτικό κόσμο των χαμάμ

Το βιβλίο «Με τους Ευρωπαίους περιηγητές στα χαμάμ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» φωτίζει όψεις αυτών των χώρων, τους ανθρώπους που σύχναζαν εκεί και τις κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν, όπως και τον ρόλο τους στη ζωή της Ανατολής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ