Η Δημοτική Βιβλιοθήκη των Αθηνών μαραίνεται εκεί κοντά στον Σταθμό Λαρίσης

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη των Αθηνών μαραίνεται εκεί κοντά στον Σταθμό Λαρίσης Facebook Twitter
Το καινούργιο παιδικό τμήμα, το οποίο στήνεται σε ένα εξωτερικό λιλιπούτειο κτίσμα, που μέχρι πρότινος λειτουργούσε ως αποθήκη, δεν θα θυμίζει σε τίποτα το προηγούμενο. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
7

Η Αθήνα, παγκόσμια πρωτεύουσα του βιβλίου; Άλλοι ενθουσιάστηκαν ή, τουλάχιστον, αναθάρρησαν με το νέο κι άλλοι το εισέπραξαν ως σύντομο ανέκδοτο. Για τον Δήμο Αθηναίων, πάντως, ήταν μια απρόσμενη επιτυχία και η ατμόσφαιρα που επικρατούσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Γιώργος Καμίνης ήταν πανηγυρική. Η δωδεκάμηνη γιορτή με τις φιλαναγνωστικές δράσεις που θα ξεκινήσει την άνοιξη υπό τις ευλογίες της Ουνέσκο παρουσιάστηκε ως μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη μετάλλαξη της Αθήνας σε μια πόλη «φιλική προς το βιβλίο», σ' ένα «χωνευτήρι ιδεών», και οι προσδοκίες που εκστομίστηκαν καλύπτουν από την «αύξηση του συνεδριακού τουρισμού» ως τη «μετάφραση Ελλήνων συγγραφέων στο εξωτερικό»...

Ας μη μεμψιμοιρούμε. Και μόνο το γεγονός ότι η έγνοια για την προώθηση της ανάγνωσης έρχεται στην επιφάνεια της δημοτικής ατζέντας έχει τη σημασία του. Για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, όμως, κουβέντα δεν ειπώθηκε. Λογικά, θα 'πρεπε να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σ' αυτή την υπόθεση. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, εξορισμένη από την πλατεία Κοτζιά στον Σταθμό Λαρίσης, στεγασμένη σ' ένα κτίριο που αντί για αίγλη αποπνέει μιζέρια, χωρίς τακτική ροή εσόδων και με τις συλλογές της αθέατες για το κοινό, η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη, όσες απόπειρες εξωστρέφειας κι αν έχει επιχειρήσει, μοιάζει καταδικασμένη να ζει στο περιθώριο.


Στα χαρτιά υπάρχει από το 1835. Ιδρύθηκε από τον πρώτο δήμαρχο της πόλης, τον Ανάργυρο Πετράκη, με την ανακήρυξη της Αθήνας ως πρωτεύουσας του νεοελληνικού κράτους, αλλά χρειάστηκε να περάσει ένας αιώνας μέχρι να διαμορφωθεί ο πρώτος πυρήνας των συλλογών της και να αποδοθεί στο κοινό. Περιπλανώμενη επί δεκαετίες, το 1985 εγκαταστάθηκε στον δεύτερο όροφο του δημαρχιακού μεγάρου και, εκεί, δέκα όλοι κι όλοι βιβλιοθηκονόμοι ανέλαβαν να καταγράψουν και να ταξινομήσουν ογδόντα χιλιάδες τόμους που είχαν συσσωρευτεί ως τότε, κυρίως από δωρεές. Ανάμεσά τους, πλήθος βιβλίων και πλούσιο φωτογραφικό υλικό για την ιστορία της Αθήνας, καθώς και αρχείο εφημερίδων από το 1863 και αρχείο εννιακοσίων τίτλων περιοδικών από το 1834. (Σήμερα γίνεται λόγος για 55.000 τόμους και τα παραπάνω αρχεία φτάνουν ως το 1999).

Αντίστοιχη απογοήτευση ένιωσε η Μάρω Δούκα βλέποντας τι είδους βιβλία ήταν απλωμένα στους πάγκους, στην αίθουσα των δανεισμών. «Ανάμεσά τους, είδα πολλά αισθηματικά μυθιστορήματα του συρμού – ως και τις "Πενήντα αποχρώσεις του γκρι". "Σας το έστειλε ο εκδότης;" ρώτησα. "Όχι", μου είπαν, "εμείς το αγοράσαμε γιατί είχε μεγάλη ζήτηση"


Στα μέσα της δεκαετίας του '80 η προοπτική να επεκταθεί η βιβλιοθήκη και στο ισόγειο του δημαρχείου φάνταζε ακόμα εφικτή. Στα μέσα της επόμενης δεκαετίας, ωστόσο, και ενώ ως δανειστική είχε καταφέρει ν' αποκτήσει γύρω στα 6.000 μέλη, οι ελπίδες για την επέκτασή της άρχισαν να μαραίνονται. Όχι μόνο δεν ενισχύθηκε οικονομικά σε μια εποχή που πακτωλοί χρήματος διοχετεύονταν σε φιέστες και δεξιώσεις, όχι μόνο δεν φρόντισε κανείς ώστε να καταθέτουν οι εκδότες από ένα αντίτυπο κάθε καινούργιας έκδοσης, αλλά τόσο οι χώροι όσο και το προσωπικό της συρρικνώθηκαν. Οι μισές από τις αίθουσές της χρησιμοποιήθηκαν για να στεγαστούν γραφεία δημοτικών αρχόντων, οι διάδρομοί της έπηξαν από κιβώτια και άχρηστα μηχανήματα και, ουσιαστικά, έπαψε να λειτουργεί.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη των Αθηνών μαραίνεται εκεί κοντά στον Σταθμό Λαρίσης Facebook Twitter
Τα σκήπτρα στις προτιμήσεις των μεγάλων κρατάνε συγγραφείς όπως η Μαντά και η Δημουλίδου, ο Νέσμπο, ο Ζουργός, ο Καλπούζος, αλλά και ο Καζαντζάκης και ο Καραγάτσης, ενώ ιδιαίτερα δημοφιλή τελευταία είναι και τα ιστορικά μυθιστορήματα του Δημήτρη Κυριαζή. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Το τελικό χτύπημα ήρθε με τους σεισμούς του '99, οπότε και κρίθηκε επιβεβλημένη η μεταφορά της αλλού. Ήταν πια μια βιβλιοθήκη-φάντασμα: οι συλλογές της στριμώχνονταν μέσα σε κούτες, στις αποθήκες του δήμου στο ρέμα της Χελιδονούς. Κι ενώ όλα έδειχναν πως θα στεγαζόταν σε ένα από τα ανακαινισμένα κτίρια της Τεχνόπολης στο Γκάζι, τελικά αποφασίστηκε να μεταφερθεί στο παλιό Βρεφοκομείο της οδού Δομοκού, στο ίδιο κτίριο που είχαν χρησιμοποιήσει οι Γερμανοί ως κρατητήριο επί Κατοχής, σε μια γειτονιά γεμάτη οίκους ανοχής και συνεργεία αυτοκινήτων, όπου μόλις σκοτεινιάζει δεν κυκλοφορεί ψυχή.


«Κι εμένα με σόκαρε αυτή η επιλογή», ομολογεί η Άβα Χαλκιαδάκη, αντιπρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Άθλησης και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και επικεφαλής της ομάδας που κατάφερε να αποσπάσει από την Ουνέσκο το χρίσμα της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας του Βιβλίου για την Αθήνα. Χωρίς λαϊκό έρεισμα –δεν είναι εκλεγμένη–, αλλά μια ζωή αφοσιωμένη στη θεσμική προώθηση της ανάγνωσης, παλιά συνεργάτιδα της Μυρσίνης Ζορμπά στο ΕΚΕΒΙ και πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού σωματείου «Διαβάζοντας Μεγαλώνω», με το οποίο ο δήμος συνεργάζεται στενά, η ίδια έχει πλήρη συνείδηση της κατάστασης. «Προφανώς και η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη θα έπρεπε να βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και όχι σε μια τόσο δύσκολη περιοχή. Αυτό όμως έχουμε, μ' αυτό θα πορευτούμε. Αν μη τι άλλο, η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη, δυο βήματα από τον σταθμό του μετρό. Θέλω να πιστεύω πως αναβαθμίζοντας τη βιβλιοθήκη, θα αναβαθμιστεί και η γειτονιά. Είναι μια πρόκληση».

 
Κυοφορείται, άραγε, κάποιο σχέδιο που αγνοούμε; Προβλέπεται κάτι για τη μετεκπαίδευση του προσωπικού της, για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της, τη σηματοδότησή της, την ανακαίνιση των εσωτερικών χώρων της; Κι αφού τα οικονομικά περιθώρια του δήμου είναι περιορισμένα, έχει γίνει κάποια σοβαρή απόπειρα να εξασφαλιστούν χορηγίες για χάρη της; Σύμφωνα με την Άβα Χαλκιαδάκη: «Προχωράμε αργά-αργά, αλλά νομίζω πως χτίζουμε πράγματα. Χορηγίες, όχι, δεν έχουν συγκεντρωθεί. Μέσα στην τελευταία τριετία, όμως, έγιναν πολλές αλλαγές. Πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις και για παιδιά και για ενήλικες, δόθηκαν χρήματα για αγορές βιβλίων, καινούργιου εκτυπωτή και πέντε υπολογιστών, στο δυναμικό της προστέθηκαν δύο νέοι βιβλιοθηκονόμοι, το πιλοτικό πρόγραμμα για εφήβους που στηρίζεται στα χειρόγραφα συγγραφέων που διαθέτει η βιβλιοθήκη θα συνεχιστεί και με τη δημιουργία ξεχωριστού παιδικού τμήματος, που θα έχει ολοκληρωθεί ως τον Ιανουάριο, οι εσωτερικοί της χώροι θα βαφτούν και θα αναδιαμορφωθούν».


Μέχρι να συνδεθεί με το Future Library και τις καλοκαιρινές εκστρατείες του, η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη δεν ήταν σε θέση να εξυπηρετεί μικρούς αναγνώστες. Το 2012, εντούτοις, από το μηδέν και εκ των ενόντων, μια μικροσκοπική της αίθουσα μεταμορφώθηκε σε «παιδικό τμήμα», στο οποίο συγκεντρώθηκαν, από δωρεές, σχεδόν εννιακόσιοι τίτλοι. Φέτος, όμως, επισημαίνει η κ. Χαλκιαδάκη, «εκταμιεύτηκαν 50.000 ευρώ, το 90% των οποίων διοχετεύτηκε σε αγορές 3.500 παιδικών βιβλίων».

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη των Αθηνών μαραίνεται εκεί κοντά στον Σταθμό Λαρίσης Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Το καινούργιο παιδικό τμήμα, το οποίο στήνεται σε ένα εξωτερικό λιλιπούτειο κτίσμα που μέχρι πρότινος λειτουργούσε ως αποθήκη, δεν θα θυμίζει σε τίποτα το προηγούμενο. Η αισθητική του θα παραπέμπει σ' εκείνη των παιδικών παραρτημάτων που υλοποιήθηκαν με ΕΣΠΑ και εγκαινιάστηκαν πρόσφατα στους Αμπελόκηπους – χάρμα οφθαλμών και τα δύο. Το ένα απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά και εφήβους και το άλλο –μια πρωτιά για την Ελλάδα– έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για βρέφη και νήπια. Στις συλλογές τους βρίσκει κανείς από κόμικς και ξενόγλωσσες εκδόσεις μέχρι επιτραπέζια παιχνίδια και το γεγονός ότι μένουν ανοιχτά τα πρωινά του Σαββάτου έχει βοηθήσει στην εδραίωσή τους στη γειτονιά. Μέσα σε λίγους μήνες έχουν αποκτήσει πάνω από 500 μέλη και κάθε μέρα πραγματοποιούν περίπου πενήντα δανεισμούς. Ποιος να το αρνηθεί; Το ν' ανοίγουν περιφερειακά παραρτήματα, και μάλιστα για τρυφερές ηλικίες, είναι απολύτως θετικό. Δεν θα έπρεπε όμως να έχει προηγηθεί η ριζική αναβάθμιση της Κεντρικής Βιβλιοθήκης που υποτίθεται πως συντονίζει τις δράσεις και των υπόλοιπων;


Αυτός ήταν και ο στόχος της Μάρως Δούκα, όταν στις τελευταίες δημοτικές εκλογές αποφάσισε να κατέβει υποψήφια με την «Ανοιχτή Πόλη» και σ' αυτόν διοχέτευε τις δυνάμεις της ως τον περασμένο Ιούνιο, οπότε αποφάσισε να παραιτηθεί. Στη Δούκα οφείλονται τ' αφιερώματα στον Χατζή, στον Χάκκα, στον Αλεξάνδρου, στην Τ. Γκρίτση- Μιλλιέξ, στον Φραγκιά και στον Ιωάννου που οργανώθηκαν στο κτίριο της οδού Δομοκού, καθώς και μια σειρά συνομιλιών με νέους πεζογράφους –από τον Δημοσθένη Παπαμάρκου, τον Μάκη Τσίτα και την Κάλλια Παπαδάκη, ως τον Γιάννη Τσίρμπα, τη Μαρία Φακίνου ή τη Λένα Κιτσοπούλου–, στις οποίες συνέβαλε και ο Σωτήρης Δημητρίου. «Είχα πιστέψει», λέει η ίδια, «πως με τέτοιες πρωτοβουλίες η βιβλιοθήκη θ' αποκτούσε μια θέση στον πολιτιστικό χάρτη της πόλης, διευρύνοντας έτσι το κοινό της, αλλά διαψεύστηκα. Την πρώτη χρονιά, στα αφιερώματα για τους κλασικούς συγγραφείς υπήρξε μια σχετική ανταπόκριση, αλλά τις εκδηλώσεις με τους νεότερους τις παρακολούθησαν ελάχιστοι. Το κοινό αποτελείτο κατά κανόνα από φίλους και γνωστούς των πεζογράφων και οι τελευταίοι, σε άλλη βραδιά από τη δική τους, δεν εμφανίστηκαν. Ούτε το προσωπικό της βιβλιοθήκης ούτε οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι έδειξαν ν' αγκαλιάζουν με ζέση αυτή την προσπάθεια. Ακόμα και για τα προσχήματα, θα 'πρεπε να δείξουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον».

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη των Αθηνών μαραίνεται εκεί κοντά στον Σταθμό Λαρίσης Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Αντίστοιχη απογοήτευση ένιωσε η Μάρω Δούκα βλέποντας τι είδους βιβλία ήταν απλωμένα στους πάγκους, στην αίθουσα των δανεισμών. «Ανάμεσά τους, είδα πολλά αισθηματικά μυθιστορήματα του συρμού – ως και τις "Πενήντα αποχρώσεις του γκρι". "Σας το έστειλε ο εκδότης;" ρώτησα. "Όχι", μου είπαν, "εμείς το αγοράσαμε γιατί έχει μεγάλη ζήτηση". Σύμφωνοι, ο κόσμος αυτά θέλει. Δεν θα όφειλε, όμως, η βιβλιοθήκη να συμβάλει και στη διαμόρφωση του γούστου των ανθρώπων, να καθοδηγεί τις αναγνωστικές τους συνήθειες; Θα όφειλε!».


Το 2011 οι ενήλικες που δανείζονταν τακτικά βιβλία από την Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη δεν ξεπερνούσαν τους 500. Σήμερα ο αριθμός τους έχει ξαναφτάσει τους 6.000, ενώ σ' αυτούς έχουν προστεθεί και 650 παιδιά. Τα σκήπτρα στις προτιμήσεις των μεγάλων κρατάνε συγγραφείς όπως η Μαντά και η Δημουλίδου, ο Νέσμπο, ο Ζουργός, ο Καλπούζος, αλλά και ο Καζαντζάκης και ο Καραγάτσης, ενώ ιδιαίτερα δημοφιλή τελευταία είναι και τα ιστορικά μυθιστορήματα του Δημήτρη Κυριαζή. Στους πάγκους εκτίθενται συνήθως τα νέα αποκτήματα της βιβλιοθήκης, τα οποία δεν συμβαδίζουν απαραίτητα με την τρέχουσα εκδοτική παραγωγή και μπορεί κανείς να πετύχει, ανάκατα, από αστυνομικά του Λευτέρη Καπώνη μέχρι έργα των Μάρκες, Καλβίνο και Γκράχαμ Γκριν. Με αφορμή τις εκδηλώσεις που αναφέρθηκαν πιο πάνω, προέκυψε ένα κονδύλι της τάξης των 10.000 ευρώ, με το οποίο αγοράστηκαν σε πολλαπλά αντίτυπα βιβλία όλων των συγγραφέων που παρουσιάστηκαν σ' αυτές. Για τη φετινή χρονιά, ωστόσο, μέχρι να ολοκληρωθεί η μετακόμιση του παιδικού τμήματος τουλάχιστον, άλλες τέτοιες εκδηλώσεις στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη δεν προβλέπονται. Μένει να δούμε με ποιον τρόπο θα συμμετάσχει στις δράσεις του Αθήνα - Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου, από τον Απρίλιο του '17...

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη των Αθηνών μαραίνεται εκεί κοντά στον Σταθμό Λαρίσης Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
7

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μια πρώτη ματιά στο προσωπικό αρχείο του ποιητή Νίκου Καρούζου

Βιβλίο / Μια πρώτη ματιά στο προσωπικό αρχείο του ποιητή Νίκου Καρούζου

Είναι από τους σπουδαιότερους σύγχρονους ποιητές μας κι ας μην προβάλλεται από την επίσημη Πολιτεία και τη διανόηση όσο άλλοι μεγάλοι ομότεχνοί του. Ίσως επειδή ήτανε πάντοτε «απέξω», προσηλωμένος στον δικό του ορίζοντα, μακριά από λογής ομαδοποιήσεις και «φατρίες». Δεν επιθυμούσε «μια πραγματικότητα φαγωμένη από τα έλκη της ιδεολογίας», όπως έγραφε. Πρόσφατα, το αρχείο του δωρήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη, κατόπιν δικής του επιθυμίας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπεν Γουίλσον: «Η χαοτική εικόνα της Αθήνας είναι το μυστικό της αντοχής και της επιτυχίας της»

Βιβλίο / Μπεν Γουίλσον: «Η χαοτική εικόνα της Αθήνας είναι το μυστικό της αντοχής της»

Από τη Βαβυλώνα ως την Αθήνα, ο διάσημος ιστορικός και συγγραφέας βλέπει τις πόλεις ως ζωντανούς οργανισμούς, όπου η ιστορία γράφεται από τους ανθρώπους και όχι από τα κτίρια – με δημόσιες διεκδικήσεις και αντιστάσεις στο gentrification.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
10 βιβλία που διαπνέονται από 10 ελληνικά νησιά και τόπους - από τις Σπέτσες και την Άνδρο ως την Κρήτη και τη Μύκονο

Βιβλίο / 10 βιβλία για 10 ελληνικά νησιά και τόπους - από τις Σπέτσες και την Άνδρο ως την Κρήτη και τη Μύκονο

Δεν είναι λίγα τα βιβλία που ξεδίπλωσαν και ενίοτε αποθέωσαν κρυφές ή φανερές μεριές της Ελλάδας και κατέληξαν να γίνουν συνώνυμα συγκεκριμένων τόπων. Από τις ονειρικές, σχεδόν ψυχεδελικές Σπέτσες στον Μάγο του Φόουλς μέχρι τη Μάνη του Φέρμορ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ / Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

Ο Αυτοκράτορας της Χαράς είναι ένα λογοτεχνικό επίτευγμα. Ένα μεγάλο μυθιστόρημα με ιστορίες απλών ανθρώπων που τις σχέσεις τους ορίζουν η καλοσύνη και η αλληλεγγύη. Με αφορμή την κυκλοφορία του, ένας από τους πιο ταλαντούχους συγγραφείς της γενιάς του μιλάει για τη λογοτεχνία, τους ήρωές του, την queer ταυτότητα και την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην Αμερική του Τραμπ σε μια συνέντευξη-ποταμό.
M. HULOT
Η Λυδία Κονιόρδου διαβάζει τον μονόλογο της Λούλας Αναγνωστάκη «Ο oυρανός κατακόκκινος»

Lifo Videos / «Ιδού εγώ»: Η Λυδία Κονιόρδου ερμηνεύει το «Ουρανός Κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη στο LIFO.gr

O απολογισμός ζωής μιας γυναίκας που βλέπει γύρω της τον κόσμο να διαλύεται, η προσωπική εμπλοκή στη συλλογική μνήμη, μια ποιητική εκδοχή της δυστυχίας που γεννά η σύγχρονη πραγματικότητα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Βιβλίο / Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα με καλεσμένους από 16 χώρες και τιμώμενο πρόσωπο τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, το φετινό φεστιβάλ σημείωσε τη μεγαλύτερη προσέλευση στην ιστορία του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

The Review / Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου, με αφορμή τη νέα έκδοση του έργου του Ζαν Ζενέ, εξετάζουν τους λόγους που μπορεί να μας αφορά ακόμα και σήμερα το θρυλικό βιβλίο του 1945. ― ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟΛΜΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
100 βιβλία που ξεχωρίσαμε για αυτό το καλοκαίρι

Βιβλίο / 100 βιβλία να διαβάσεις κάτω από ένα αρμυρίκι ή στην πόλη με το κλιματιστικό στο φούλ

Κλασική λογοτεχνία, σύγχρονοι συγγραφείς, δοκίμια, ιστορία, αυτοβελτίωση, βιβλία για το «μικρό» να μην είναι όλη την ώρα στο iPad. Kάτι για όλους για να περάσει όμορφα, ήσυχα και ποιοτικά το καλοκαίρι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Βιβλίο / Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Η Γαλλίδα κριτικός λογοτεχνίας της «Monde», Φλοράνς Νουαβίλ, στο «Μίλαν Κούντερα: Γράψιμο... Τι ιδέα κι αυτή!», αποκαλύπτει καίριες στιγμές και συγγραφικές αλήθειες του καλού της φίλου, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες που συνδέονταν με το όνομά του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάουλο Σκoτ

Βιβλίο / Πάουλο Σκoτ: «Στη Βραζιλία ο ρατσισμός είναι παντού, στη λογοτεχνία, στους στίχους της σάμπα»

Πότε ρεαλιστικό, πότε στρατευμένο, πότε αστυνομικής υφής, πότε μια τρελή και ξεκαρδιστική σάτιρα. Οι «Φαινότυποι» του Πάουλο Σκοτ είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Μιλήσαμε με τον Βραζιλιάνο συγγραφέα για τη λογοτεχνία, την κατάσταση στη Βραζιλία και την αξία των λογοτεχνικών βραβείων.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης.

Κώστας Σπαθαράκης / Κώστας Σπαθαράκης: «Δεν έχουμε αφηγήσεις για τις ερωτικές μας σχέσεις, για τα νιάτα μας»

Για τον άνθρωπο πίσω από τις εκδόσεις αντίποδες, το μεγαλύτερο όφελος ήταν ότι, ενώ του άρεσε να είναι χωμένος μέσα στα βιβλία – μια μοναχική και ίσως ναρκισσιστική συνήθεια –, στην πορεία έμαθε να τη μετατρέπει σε εργαλείο κοινωνικότητας και επαφής με τους γύρω του.
M. HULOT
Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού

Βιβλίο / Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού»

Ο πολυβραβευμένος Κολομβιανός συγγραφέας μιλά στη LiFO για τη βία που στοιχειώνει τη χώρα του, τη δύναμη της λογοτεχνίας να ανασύρει όσα κρύβει η Ιστορία, αλλά και για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως σταθερή επιρροή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
H Gen Z όχι μόνο διαβάζει αλλά συγχρόνως αλλάζει και την ίδια την έννοια της ανάγνωσης

Βιβλίο / Η Gen Z δεν διαβάζει απλώς· επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση

Οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς λατρεύουν την απόδραση, παίρνουν την λεγόμενη fan fiction τόσο σοβαρά όσο και τη λίστα Booker, αναβιώνουν κλασικά βιβλία από την Τζέιν Όστεν έως τον Ντοστογιέφσκι και μοιράζονται ιστορίες στις δικές τους κοινότητες.
THE LIFO TEAM