Graphic Novel’s Resurrection

Graphic Novel’s Resurrection Facebook Twitter
0

Κυκλοφορούσαν για χρόνια κρυμμένα στα αθηναϊκά βιβλιοπωλεία. Ποτέ δεν ήταν στους μπροστινούς πάγκους. Ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή. Οι μεγάλοι θεωρούσαν πως ήταν για μικρούς, οι μικροί για μεγάλους. Είχαν φανατικό κοινό, αλλά περιορισμένο. Στην αρχή ήρθαν οι «ψαγμένες» κινηματογραφικές μεταφορές. 300, Watchmen, Hellboy, SinSity και τα άλλα μεγάλα blockbuster και μετά το... Logicomix του Δοξιάδη, και ο χάρτης άλλαξε. Το graphic novel μπήκε στη ζωή μας όπως τα spreads. Το εξηγεί γλαφυρά ο κ. Ιωαννίδης, επιμελητής των εκδόσεων Anubis: «Παλιά τα κόμικ στην Ελλάδα ήταν συνώνυμα με το Μίκι Μάους. Σήμερα θεωρούνται τέχνη». Έτσι, η προθήκη με τα κόμικ στα βιβλιoπωλεία θεωρείται απαραίτητη, οι εκδοτικοί που ασχολούνται με τα στριπάκια γίνονται όλο και πιο γνωστοί και οι Έλληνες συγγραφείς ψάχνουν να βρουν το σχεδιαστικό ταίρι τους. Άλλωστε, στην έρευνα για το βιβλίο της δεκαετίας που είχαμε κάνει στο προηγούμενο αφιέρωμα της LifΟ για το βιβλίο, αυτοί που ερωτήθηκαν για το πού πάει το πράγμα είχαν ισχυριστεί πως το μέλλον ανήκει στα graphic novel. «Από ένα πάρα πολύ σπάνιο φαινόμενο έχουν μετατραπεί σε μια νέα τάση, σε μια νέα μόδα και ίσως είναι ό,τι πιο ενδιαφέρον κυκλοφορεί αυτήν τη στιγμή στη λογοτεχνική παραγωγή», συμπληρώνει ο κ. Ιωαννίδης.

Σε τι διαφέρει όμως το graphic novel από το κόμικ; «Στην Ελλάδα, όταν μιλάμε για κόμικ, μιλάμε για εκδόσεις περιπτέρου. Με περιοδικότητα και δίχως ιδιαίτερες εκδοτικές αξιώσεις. Τα graphic novel είναι εκδόσεις βιβλιοπωλείου, έχουν σκληρό εξώφυλλο. Είναι συλλογές τευχών ή αυτοτελείς ιστορίες». Με λίγα λόγια, ο πολυτελής τρόπος έκδοσης είναι αυτός που τα διαχωρίζει. Επίσης, ένας άλλος διαχωρισμός είναι στο θέμα. Αυτά που αναφέρονται στους σούπερ ήρωες όπως ο Batman, o Superman, o Spiderman και άλλοι, και αυτά που δεν αναφέρονται: τα «κόμικ τέχνης», όπως τα αποκαλεί ο κ. Ιωαννίδης (π.χ. το Watchmen).

Διάφοροι οίκοι δραστηριοποιούνται ήδη εδώ και χρόνια στον χώρο του graphic novel και έχουν καταφέρει να εκδώσουν ορισμένους από τους πιο ενδιαφέροντες σχεδιαστές του εξωτερικού. Allan Moore, Frank Miller (Sin Sity, 300), Marjan Satrapi (Persepolis) και Joe Sacco «μιλάνε» και την ελληνική. Μεγάλη ιστορία στον χώρο έχουν οι εκδόσεις Anubis. To Watchmen και το V for Vendetta του Moore κυκλοφορούν από αυτές. Επίσης, σειρές της Dc United και της Marvel έχουν μεταφραστεί από τον Anubis. Το «μαύρο» Batman: Τι απέγινε ο Σκοτεινός Ιππότης του Neil Gaiman μόλις κυκλοφόρησε, ενώ το «κατάμαυρο» Joker του Brian Azarello είναι στα βιβλιοπωλεία εδώ και κάτι μήνες (DC). Από τη Marvel εξαιρετικό είναι το Zombies του Robert Kirkman, στο οποίο οι υπερήρωες καταστρέφουν τον πολιτισμό μας. Το πολυβραβευμένο Palestine του Joe Sacco κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΨΜ. Ο ίδιος οίκος έχει επανεκδώσει πρόσφατα το Blankets του Κρεγκ Τόμσον με σκληρόδετο εξώφυλλο. Το best seller Λυκόφως της Στέφανι Μάγιερ εικονογραφήθηκε από τον Kim Young και μετατράπηκε σε κόμικ (Πλατύπους). Η Jemma Press (με σημαντική παραγωγή στον χώρο του κόμικ) παρουσίασε πρόσφατα το έργο του Terry Moore, Echo: Η λίμνη του φεγγαριού. Στο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο jemmacomics.gr μπορείτε να βρείτε αρκετές προσφορές σε ελληνικά και ξένα κόμικ. Η ιστορία του Darth Vader του Star Wars κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Helm. Οι ίδιοι έχουν εκδώσει και τη διάσημη τετραλογία Το δαχτυλίδι των Νιμπελούγκεν του P. Graig Russel. To Hailraiser 2 του Clive Barker έχει κυκλοφορήσει από το Οξύ και τελευταία ξεχωρίζει το εξαιρετικό εξαρχειώτικο βιβλιοπωλείο κόμικ Tilt με το At the Drive Ink, Heavy Liquid Strip Theater όπου Έλληνες κομίστες εικονογραφούν τον τελευταίο δίσκο των Last Drive.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Φάνη, ψηλά το κεφάλι!

Βιβλίο / Φάνη, ψηλά το κεφάλι!

Το πρώτο βιβλίο του Φάνη Παπαδημητρίου είναι μια συγκινητική εξομολόγηση για το ατύχημα στα 19 του που τον καθήλωσε σε αμαξίδιο, την πάλη του με τον τζόγο και τον αγώνα που έδωσε να ξαναφτιάξει τη ζωή του «μετά το τσουνάμι που ήρθε και τα σάρωσε όλα».
M. HULOT
«Τι ωραίο πλιάτσικο!»: Όταν η «αργόσχολη» τάξη εργάζεται σκληρά για το Κακό

Το πίσω ράφι  / «Τι ωραίο πλιάτσικο!»: Όταν η «αργόσχολη» τάξη εργάζεται σκληρά για το Κακό

Πιστή στην κλασική μορφή του μυθιστορήματος, αλλά ταυτόχρονα ανατρεπτική και μεταμοντέρνα, η καυστική σάτιρα του Τζόναθαν Κόου για τη βρετανική άρχουσα τάξη των αρχών της δεκαετίας του ’90 διαβάζεται μονορούφι.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
ΕΠΕΞ Γυναικείες φωνές από διαφορετικά μέρη του κόσμου

Βιβλίο / Από τη Μαλαισία μέχρι το Μεξικό: 5 νέα βιλία που αξίζει να διαβάσετε

5 συγγραφείς από διαφορετικά σημεία του πλανήτη χαράζουν νέους δρόμους στη λογοτεχνία. Ανάμεσά τους, η Τζόχα Αλχάρθι που κέρδισε το Booker και η βραβευμένη με Πούλιτζερ Κριστίνα Ριβέρα Γκάρσα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ποιοι ήταν οι αληθινοί «σκλάβοι» της ηδονής στην Αρχαία Ρώμη;

Αρχαιολογία / Ποιοι ήταν οι αληθινοί «σκλάβοι» της ηδονής στην Αρχαία Ρώμη;

Η διακεκριμένη ιστορικός Mary Beard στο βιβλίο της «Οι Ρωμαίοι Αυτοκράτορες. Οι ηγεμόνες του αρχαίου ρωμαϊκού κόσμου», παρουσιάζει τη ζωή και το έργο των αυτοκρατόρων μέσα από ανεκδοτολογικές αφηγήσεις και συναρπαστικές λεπτομέρειες, που θυμίζουν απολαυστικό μυθιστόρημα. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κεφάλαια εστιάζει στον ρόλο των δούλων, τόσο στην καθημερινή ζωή όσο και στη σεξουαλική ζωή των Ρωμαίων αυτοκρατόρων.
M. HULOT
Τα μικρά ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία ενώνουν τις δυνάμεις τους

Βιβλίο / Τα μικρά ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία ενώνουν τις δυνάμεις τους

Από την Αμοργό ως την Αλεξανδρούπολη και από την Ξάνθη ως τη Μυτιλήνη, τα μικρά βιβλιοπωλεία αποκτούν για πρώτη φορά συλλογική φωνή. Βιβλιοπώλες και βιβλιοπώλισσες αφηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Lifo Videos / «Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Η Αγλαΐα Παππά διαβάζει ένα απόσπασμα από τις βέβηλες και αμφιλεγόμενες «120 Μέρες των Σοδόμων» του Μαρκησίου ντε Σαντ, ένα βιβλίο αναγνωρισμένο πλέον ως αξεπέραστο λογοτεχνικό αριστούργημα και χαρακτηρισμένο ως «εθνικός θησαυρός» της Γαλλίας.
THE LIFO TEAM
Το «προπατορικό αμάρτημα» του Τζο Μπάιντεν

Βιβλίο / Ποιο ήταν το θανάσιμο σφάλμα του Τζο Μπάιντεν;

Ένα νέο βιβλίο για τον πρώην Πρόεδρο αποτελεί καταπέλτη τόσο για τον ίδιο όσο και για τη δουλοπρεπή κλίκα πιστών και μελών της οικογένειάς του, που έκαναν το παν για να συγκαλύψουν τον ραγδαίο εκφυλισμό της γνωστικής του ικανότητας.
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ Συγγραφείς/ Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / 8 Έλληνες συγγραφείς ξαναγράφουν τους μύθους και τις παραδόσεις

Η Λυσιστράτη ερμηνεύει τις ερωτικές σχέσεις του σήμερα, η Ιφιγένεια διαλογίζεται στην παραλία και μια Τρωαδίτισσα δούλα γίνεται πρωταγωνίστρια: 8 σύγχρονοι δημιουργοί, που συμμετέχουν με τα έργα τους στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, συνομιλούν με τα αρχαία κείμενα και συνδέουν το παρελθόν με επίκαιρα ζητήματα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζούντιθ Μπάτλερ: «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Τζούντιθ Μπάτλερ / «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Μια κορυφαία προσωπικότητα της σύγχρονης παγκόσμιας διανόησης μιλά στη LiFO για τo «φάντασμα» της λεγόμενης ιδεολογίας του φύλου, για το όραμα μιας «ανοιχτόκαρδης κοινωνίας» και για τις εμπειρίες ζωής που της έμαθαν να είναι «ένας άνθρωπος ταπεινός και ταυτόχρονα θαρραλέος».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντίνος Κονόμος

Βιβλίο / «Ο κύριος διευθυντής (καλό κουμάσι) έχει αποφασίσει την εξόντωσή μου…»

Ο Ντίνος Κονόμος, λόγιος, ιστοριοδίφης και συγγραφέας, υπήρξε συνεχιστής της ζακυνθινής πνευματικής παράδοσης στον 20ό αιώνα. Ο συγγραφέας Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής παρουσιάζει έργα και ημέρες ενός ανθρώπου που «δεν ήταν του κόσμου τούτου».
ΦΙΛΙΠΠΟΣ Δ. ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ
Η ζωή του Καζαντζάκη σε graphic novel από τον Αλέν Γκλικός

Βιβλίο / Ο Νίκος Καζαντζάκης όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί σε ένα νέο graphic novel

Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος συγγραφέας Αλέν Γκλικός καταγράφει την πορεία του Έλληνα στοχαστή στο graphic novel «Καζαντζάκης», όπου ο περιπετειώδης και αντιφατικός φιλόσοφος και μυθιστοριογράφος ψυχαναλύεται για πρώτη φορά και συστήνεται εκ νέου στο ελληνικό κοινό.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πετρίτης»: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ηχητικά Άρθρα / Πετρίτης: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ο Τζoν Άλεκ Μπέικερ αφιέρωσε δέκα χρόνια από τη ζωή του στην παρατήρηση ενός πετρίτη και έγραψε ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία της αγγλικής λογοτεχνίας – μια από τις σημαντικότερες καταγραφές της άγριας ζωής που κινδυνεύει να χαθεί για πάντα. Κυκλοφόρησε το 1967 αλλά μόλις τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι κριτικοί και το κοινό το ανακάλυψαν ξανά.
M. HULOT