ΤO ΓΕΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΤΑΚΗΣ αποτελεί ένα ορόσημο στο κέντρο της πόλης, που λειτουργεί ως πόλος έλξης για το βιβλιοφιλικό κοινό. Μέσα σε έναν χώρο περίπου 1.000 τετραγωνικών μέτρων άνθρωποι με μεγάλη πείρα και αγάπη για το βιβλίο θα σε βοηθήσουν σε ό,τι χρειάζεσαι. Η διευθύντρια του καταστήματος Μαριάντζελα Πετρούλια μας μιλά για το όνομα «Πατάκης» και το βιβλιοπωλείο που εδώ και 22 χρόνια έχει σφραγίσει με την παρουσία του την οδό Ακαδημίας.

 

— Κυρία Πετρούλια, τι αντιπροσωπεύει το ιστορικό όνομα «Πατάκης»;

Διανύοντας ήδη το 46ο έτος τους –ιδρύθηκαν το 1974 από τον Στέφανο και τη Μελπομένη Πατάκη–, οι εκδόσεις Πατάκη είναι σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους οίκους της χώρας. Αφετηρία υπήρξε η έκδοση βοηθημάτων για όλες τις βαθμίδες της σχολικής ζωής – έτσι τις γνώρισα κι εγώ στα μαθητικά μου χρόνια. Συνέπεια, συνέχεια, υπευθυνότητα, αγάπη για το βιβλίο. Κατά κάποιον τρόπο, νομίζω ότι ισχύει πάντα το παλιό τους σύνθημα: «Σύγχρονα βιβλία με σεβασμό στην υπεύθυνη γνώση».

 

H φιλοδοξία ήταν να είναι ένα πολύ ενημερωμένο γενικό βιβλιοπωλείο, σχεδιασμένο ώστε να είναι φιλόξενο και ο αναγνώστης να μπορεί να φυλλομετρήσει τα βιβλία που διαλέγει στους καναπέδες.


— Τι είναι αυτό που προσφέρει ένα τέτοιο βιβλιοπωλείο στο κέντρο της πόλης;

Το Βιβλιοπωλείο Πατάκη μετράει 22 χρόνια λειτουργίας. Εξαρχής η φιλοδοξία ήταν να είναι ένα πολύ ενημερωμένο γενικό βιβλιοπωλείο, σχεδιασμένο (από τους Αριστείδη Αντωνακάκη, Φοίβη Γιαννίση και Δημήτρη Γιαννίση) ώστε να είναι φιλόξενο και ο αναγνώστης να μπορεί να φυλλομετρήσει τα βιβλία που διαλέγει στους καναπέδες, με ένα μεγάλο παιδικό τμήμα κι ένα εξίσου μεγάλο σχολικό, συμπεριλαμβανομένων χαρτικών και παιχνιδιών, στελεχωμένο από ανθρώπους που διαβάζουν και ενημερώνονται. Ιδιαίτερη φροντίδα δίνουμε στις εκδηλώσεις και στις παρουσιάσεις βιβλίων, με τους κύκλους των παιδικών εκδηλώσεων και τον Μήνα Εφηβείας να ξεχωρίζουν.


— Ποια είναι τα βιβλία που κινούνται περισσότερο και ποιες οι ηλικίες που επισκέπτονται το κατάστημα;

Ακριβώς λόγω της κεντρικής μας θέσης μάς επισκέπτονται αναγνώστες όλων των ηλικιών για να αναζητήσουν από τους πιο ευπώλητους τίτλους έως βιβλία εξαντλημένα και «δύσκολης» θεματολογίας. Εκείνα που κινούνται περισσότερο τόσο στο φυσικό κατάστημα όσο και στο ηλεκτρονικό (vivliopoleiopataki.gr) είναι πάντα τα νέα βιβλία των αγαπημένων Ελλήνων και ξένων πεζογράφων, αλλά και ιστορικά βιβλία, δοκίμια, βιβλία εκλαϊκευμένης ψυχολογίας, παιδικά και σχολικά, καθώς και ειδικού ενδιαφέροντος βιβλιογραφία που, αν δεν υπάρχει στο βιβλιοπωλείο, φροντίζουμε να παραγγείλουμε όσο πιο άμεσα μπορούμε.


— Από την εμπειρία σας, πώς φαντάζεστε το μέλλον; Με ή χωρίς βιβλία;

Δεν μπορώ και, ευτυχώς, απ' ό,τι φαίνεται, δεν υπάρχει λόγος να προσπαθήσει να φανταστεί κανείς το μέλλον μας χωρίς βιβλία!

 

Γενικό Βιβλιοπωλείο Πατάκης: Σύγχρονα βιβλία με σεβασμό στην υπεύθυνη γνώση

 

Γενικό Βιβλιοπωλείο Πατάκης, Ακαδημίας 65,  210 381 1740