Πέρασαν ανεπιστρεπτί οι εποχές που οι Έλληνες βιβλιόφιλοι περίμεναν να μεταφραστούν, ετεροχρονισμένα μάλιστα, στα ελληνικά τα βιβλία των σημαντικότερων συγγραφέων της εποχής τους. Αρκετά συχνά πια, ολοκαίνουργοι ξένοι τίτλοι κυκλοφορούν στη γλώσσα μας σχεδόν ταυτόχρονα με το εξωτερικό. Επιπλέον αυξάνεται ο αριθμός των αναγνωστών που βρίσκουν άμεσα να διαβάσουν από το πρωτότυπο τις φρέσκιες εκδόσεις του εξωτερικού. Αρκεί να κάνουν μια επίσκεψη στα ξενόγλωσσα βιβλιοπωλεία της πόλης. Πάντοτε θα υπάρχουν, όμως, κάποια βιβλία που θα αναμένουμε στη γλώσσα μας με προσμονή. Ιδού μερικά:

ΟΥΜΠΕΡΤΟ ΕΚΟ Αναμνήσεις επί χάρτου. Κείμενα για τη βιβλιοφιλία (Ελληνικά Γράμματα).Ο Ιταλός διανοούμενος Ουμπέρτο Έκο ανήκει σίγουρα στους αγαπημένους και πιο πολυδιαβασμένους συγγραφείς στην Ελλάδα. Η σχέση του φανταστικού λογοτεχνικού κόσμου και της πραγματικής ζωής αποτελεί μέρος των αναζητήσεών του εδώ και δεκαετίες. Στις Αναμνήσεις επί χάρτου ακολουθεί ξανά την ίδια γοητευτική διαδρομή, συγκρίνοντας τον κόσμο των μύθων με τη ζωή μέσα από εμβληματικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

ΤΖΕΪΜΣ ΕΛΡΟΙ Έξι χιλιάδες δολάρια το κεφάλι(Άγρα). Αν πιστέψουμε τους Αμερικανούς συγγραφείς και διανοούμενους, η Αμερική είναι μια χώρα την οποία αγαπάει τελικά με πάθος μόνο ο Τζορτζ Μπους. Άλλος ένας Αμερικανός συγγραφέας, ο κορυφαίος της αστυνομικής λογοτεχνίας Τζέιμς Ελρόι, διυλίζει τη σκοτεινή ιστορία της χώρας του. Με τη γνωστή ελλειπτική γραφή του, ο Ελρόι υφαίνει μια συναρπαστική ιστορία όπου οι δολοφονίες του Τζ.Φ. Κένεντι και του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ συνυπάρχουν με τη δράση σκοτεινών ανθρώπων της Μαφίας και της CIA, τις φυλετικές συγκρούσεις και τον πόλεμο του Βιετνάμ.

ΤΖ. Μ. ΚΟΥΤΣΙ Το Ημερολόγιο μιας κακής χρονιάς (Μεταίχμιο). Γνωρίζουμε αρκετούς που περιμένουν να διαβάσουν εναγωνίως το τελευταίο βιβλίο του Νοτιαφρικανού νομπελίστα Τζ. Μ. Κουτσί. Οι Έλληνες λάτρεις του Κουτσί έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά, προσπερνούν εύκολα τις πρώτες αμήχανες κριτικές για ένα πόνημα-«γρίφο» που εξελίσσεται αντιστικτικά μεταξύ δοκιμίου και μυθιστορήματος. Ένα βιβλίο τολμηρό εντέλει, κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο ο συγγραφέας προσεγγίζει την αμηχανία μας απέναντι στις σύγχρονες δημοκρατίες του πλανήτη.

ΖΑΚΛΙΝ ΝΤΕ ΡΟΜΙΓΙ Η αφήγηση της Ορέστειας(Ωκεανίδα). Η καλή μας Ζακλίν ντε Ρομιγί, που πικράθηκε βαθιά από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Πελοπόννησο και στην Αρχαία Ολυμπία, καταπιάνεται με το έργο του Αισχύλου. Εμβληματική μορφή της αρχαιοελληνικής γραμματείας, μεταφράστρια των Ελλήνων κλασικών στα γαλλικά, η ακαδημαϊκός Ζακλίν ντε Ρομιγί διηγείται και σχολιάζει το μύθο της Ορέστειας. Επιλέγει να αφηγηθεί θαρραλέα, στην εποχή των πολλαπλών συγκρούσεων, μια πανάρχαια ιστορία πολεμικής βίας, φατριών και οικογενειακού μίσους.

ΓΙΑΣΜΙΝ ΧΑΝΤΡΑ Οι σειρήνες της Βαγδάτης(Καστανιώτης). Ο πρώην στρατιωτικός του αλγερινού στρατού και διάσημος συγγραφέας σήμερα με το ψευδώνυμο Γιασμίνα Χάντρα βάζει το μαχαίρι στην πληγή του Ιράκ. Οι Σειρήνες της Βαγδάτηςείναι ένα πολιτικό θρίλερ με θέμα του την αιματηρή σύγκρουση του ισλαμικού κόσμου με την Αμερική. Ο αναγνώστης καταδύεται στην ψυχή ενός ανώνυμου Ιρακινού ήρωα, κυκλωμένου από το μίσος που του προκαλούν οι αγριότητες των αμερικανικών δυνάμεων στους αθώους συμπατριώτες του. Ο συγγραφέας δεν βαθαίνει μανιχαϊστικά το ρήγμα του μίσους. Δείχνει απροκάλυπτα την εξαθλίωση της ανθρώπινης ύπαρξης σε συνθήκες πολέμου, αφήνοντας για το τέλος μια αχτίδα ελπίδας να συντροφεύει τους σώφρονες αναγνώστες.

ΦΙΛΙΠ ΡΟΘ Συνωμοσία εναντίον της Αμερικής(Εκδόσεις Πόλις). Ο Αμερικανός συγγραφέας Φίλιπ Ρόθ δεν στερήθηκε ποτέ τη δημοσιότητα. Η πιθανότητα να βραβευτεί σε λίγες μέρες με το Νομπέλ Λογοτεχνίας και η κυκλοφορία του νέου του βιβλίουExit Ghost, έχουν στρέψει ξανά τους προβολείς στο πρόσωπό του. Εν τω μεταξύ στα ελληνικά αναμένεται να κυκλοφορήσει ένα αδιαμφισβήτητα ελκυστικό βιβλίο του. Είναι η πολιτική σάτιρα Συνωμοσία εναντίον της Αμερικής, δριμύ κατηγορώ του αντισημιτισμού και διεισδυτικό ψυχογράφημα της αμερικάνικης ψυχής. Με επίκεντρο μια αλλόκοτη, φανταστική εκδοχή της Αμερικανικής Ιστορίας: στο επινοημένο σενάριο του Ροθ, τις εκλογές του 1940 κερδίζει ο αντισημίτης, Ρεπουμπλικανός και φιλοναζί Τσαρλς Λίντμπεργκ, ο οποίος και αποφασίζει να κρατήσει την Αμερική μακριά από τον πόλεμο.