Έξι δυνατά χαρτιά έρχονται απ’ έξω

Έξι δυνατά χαρτιά έρχονται απ’ έξω Facebook Twitter
0

Πέρασαν ανεπιστρεπτί οι εποχές που οι Έλληνες βιβλιόφιλοι περίμεναν να μεταφραστούν, ετεροχρονισμένα μάλιστα, στα ελληνικά τα βιβλία των σημαντικότερων συγγραφέων της εποχής τους. Αρκετά συχνά πια, ολοκαίνουργοι ξένοι τίτλοι κυκλοφορούν στη γλώσσα μας σχεδόν ταυτόχρονα με το εξωτερικό. Επιπλέον αυξάνεται ο αριθμός των αναγνωστών που βρίσκουν άμεσα να διαβάσουν από το πρωτότυπο τις φρέσκιες εκδόσεις του εξωτερικού. Αρκεί να κάνουν μια επίσκεψη στα ξενόγλωσσα βιβλιοπωλεία της πόλης. Πάντοτε θα υπάρχουν, όμως, κάποια βιβλία που θα αναμένουμε στη γλώσσα μας με προσμονή. Ιδού μερικά:

ΟΥΜΠΕΡΤΟ ΕΚΟ Αναμνήσεις επί χάρτου. Κείμενα για τη βιβλιοφιλία (Ελληνικά Γράμματα).Ο Ιταλός διανοούμενος Ουμπέρτο Έκο ανήκει σίγουρα στους αγαπημένους και πιο πολυδιαβασμένους συγγραφείς στην Ελλάδα. Η σχέση του φανταστικού λογοτεχνικού κόσμου και της πραγματικής ζωής αποτελεί μέρος των αναζητήσεών του εδώ και δεκαετίες. Στις Αναμνήσεις επί χάρτου ακολουθεί ξανά την ίδια γοητευτική διαδρομή, συγκρίνοντας τον κόσμο των μύθων με τη ζωή μέσα από εμβληματικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

ΤΖΕΪΜΣ ΕΛΡΟΙ Έξι χιλιάδες δολάρια το κεφάλι(Άγρα). Αν πιστέψουμε τους Αμερικανούς συγγραφείς και διανοούμενους, η Αμερική είναι μια χώρα την οποία αγαπάει τελικά με πάθος μόνο ο Τζορτζ Μπους. Άλλος ένας Αμερικανός συγγραφέας, ο κορυφαίος της αστυνομικής λογοτεχνίας Τζέιμς Ελρόι, διυλίζει τη σκοτεινή ιστορία της χώρας του. Με τη γνωστή ελλειπτική γραφή του, ο Ελρόι υφαίνει μια συναρπαστική ιστορία όπου οι δολοφονίες του Τζ.Φ. Κένεντι και του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ συνυπάρχουν με τη δράση σκοτεινών ανθρώπων της Μαφίας και της CIA, τις φυλετικές συγκρούσεις και τον πόλεμο του Βιετνάμ.

ΤΖ. Μ. ΚΟΥΤΣΙ Το Ημερολόγιο μιας κακής χρονιάς (Μεταίχμιο). Γνωρίζουμε αρκετούς που περιμένουν να διαβάσουν εναγωνίως το τελευταίο βιβλίο του Νοτιαφρικανού νομπελίστα Τζ. Μ. Κουτσί. Οι Έλληνες λάτρεις του Κουτσί έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά, προσπερνούν εύκολα τις πρώτες αμήχανες κριτικές για ένα πόνημα-«γρίφο» που εξελίσσεται αντιστικτικά μεταξύ δοκιμίου και μυθιστορήματος. Ένα βιβλίο τολμηρό εντέλει, κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο ο συγγραφέας προσεγγίζει την αμηχανία μας απέναντι στις σύγχρονες δημοκρατίες του πλανήτη.

ΖΑΚΛΙΝ ΝΤΕ ΡΟΜΙΓΙ Η αφήγηση της Ορέστειας(Ωκεανίδα). Η καλή μας Ζακλίν ντε Ρομιγί, που πικράθηκε βαθιά από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Πελοπόννησο και στην Αρχαία Ολυμπία, καταπιάνεται με το έργο του Αισχύλου. Εμβληματική μορφή της αρχαιοελληνικής γραμματείας, μεταφράστρια των Ελλήνων κλασικών στα γαλλικά, η ακαδημαϊκός Ζακλίν ντε Ρομιγί διηγείται και σχολιάζει το μύθο της Ορέστειας. Επιλέγει να αφηγηθεί θαρραλέα, στην εποχή των πολλαπλών συγκρούσεων, μια πανάρχαια ιστορία πολεμικής βίας, φατριών και οικογενειακού μίσους.

ΓΙΑΣΜΙΝ ΧΑΝΤΡΑ Οι σειρήνες της Βαγδάτης(Καστανιώτης). Ο πρώην στρατιωτικός του αλγερινού στρατού και διάσημος συγγραφέας σήμερα με το ψευδώνυμο Γιασμίνα Χάντρα βάζει το μαχαίρι στην πληγή του Ιράκ. Οι Σειρήνες της Βαγδάτηςείναι ένα πολιτικό θρίλερ με θέμα του την αιματηρή σύγκρουση του ισλαμικού κόσμου με την Αμερική. Ο αναγνώστης καταδύεται στην ψυχή ενός ανώνυμου Ιρακινού ήρωα, κυκλωμένου από το μίσος που του προκαλούν οι αγριότητες των αμερικανικών δυνάμεων στους αθώους συμπατριώτες του. Ο συγγραφέας δεν βαθαίνει μανιχαϊστικά το ρήγμα του μίσους. Δείχνει απροκάλυπτα την εξαθλίωση της ανθρώπινης ύπαρξης σε συνθήκες πολέμου, αφήνοντας για το τέλος μια αχτίδα ελπίδας να συντροφεύει τους σώφρονες αναγνώστες.

ΦΙΛΙΠ ΡΟΘ Συνωμοσία εναντίον της Αμερικής(Εκδόσεις Πόλις). Ο Αμερικανός συγγραφέας Φίλιπ Ρόθ δεν στερήθηκε ποτέ τη δημοσιότητα. Η πιθανότητα να βραβευτεί σε λίγες μέρες με το Νομπέλ Λογοτεχνίας και η κυκλοφορία του νέου του βιβλίουExit Ghost, έχουν στρέψει ξανά τους προβολείς στο πρόσωπό του. Εν τω μεταξύ στα ελληνικά αναμένεται να κυκλοφορήσει ένα αδιαμφισβήτητα ελκυστικό βιβλίο του. Είναι η πολιτική σάτιρα Συνωμοσία εναντίον της Αμερικής, δριμύ κατηγορώ του αντισημιτισμού και διεισδυτικό ψυχογράφημα της αμερικάνικης ψυχής. Με επίκεντρο μια αλλόκοτη, φανταστική εκδοχή της Αμερικανικής Ιστορίας: στο επινοημένο σενάριο του Ροθ, τις εκλογές του 1940 κερδίζει ο αντισημίτης, Ρεπουμπλικανός και φιλοναζί Τσαρλς Λίντμπεργκ, ο οποίος και αποφασίζει να κρατήσει την Αμερική μακριά από τον πόλεμο.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Σύλβια Πλαθ έλεγε την αλήθεια της, και τη διεκδικούσε

Το Πίσω Ράφι / Η Σύλβια Πλαθ μετέτρεψε το προσωπικό της τραύμα σε ποιητικό υλικό

Στην αποκατεστημένη έκδοση της εμβληματικής συλλογής «Άριελ» η Αμερικανίδα ποιήτρια μιλά για θέματα όπως ο θάνατος, η αυτοκαταστροφή, η γυναικεία ταυτότητα, η μητρότητα, η πατρική εξουσία, η οργή, η ερωτική προδοσία, κι όλα αυτά σε μια γλώσσα που βγάζει σπίθες, κοφτή, πυκνή, επιθετική, με βίαιες εικόνες και απροσδόκητες μεταφορές.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μαγειρεύοντας για τους δικτάτορες

Βιβλίο / Τι τρώνε οι δικτάτορες; Ένα βιβλίο γράφει την ιστορία της όρεξής τους

Ταξιδεύοντας σε τέσσερις ηπείρους για τέσσερα χρόνια, ο Βίτολντ Σαμπουόφσκι εντόπισε τους πιο ασυνήθιστους μάγειρες του κόσμου, καταγράφοντας κομβικές στιγμές της ιστορίας του 20ού αιώνα μέσα από το φαγητό.
M. HULOT
Μέσα στον γοητευτικό κόσμο των χαμάμ

Βιβλίο / Μέσα στον γοητευτικό κόσμο των χαμάμ

Το βιβλίο «Με τους Ευρωπαίους περιηγητές στα χαμάμ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» φωτίζει όψεις αυτών των χώρων, τους ανθρώπους που σύχναζαν εκεί και τις κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν, όπως και τον ρόλο τους στη ζωή της Ανατολής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Στα «Νέα» μου έλεγαν: «Πότε θα φύγεις για να πάρουμε αύξηση;»

Συνέντευξη / Μικέλα Χαρτουλάρη: «Στα ΝEA με ρωτούσαν πότε θα φύγω για να πάρουν αύξηση»

Από τις χρυσές εποχές των εφημερίδων και τις «Κεραίες της εποχής μας» έως το «Βιβλιοδρόμιο», τις συγκρούσεις, το μπούλινγκ και την έξοδο από τα «Νέα», η Μικέλα Χαρτουλάρη μιλά για τη δημοσιογραφία ως στάση ζωής, για την αριστερά, την εξουσία καθώς και για όλα όσα δεν συγχωρεί και δεν ξεχνά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δεσποτικό: το ιερό του Απόλλωνα αλλάζει τον αρχαιολογικό χάρτη των Κυκλάδων

Βιβλίο / Δεσποτικό: το ιερό του Απόλλωνα αλλάζει τον αρχαιολογικό χάρτη των Κυκλάδων

Απέναντι από την Αντίπαρο, ένα ακατοίκητο νησί φέρνει σταδιακά στο φως ένα από τα σημαντικότερα αρχαϊκά ιερά του Αιγαίου. Το νέο λεύκωμα «Δεσποτικό. Φωτογραφίες και ιστορίες» συμπυκνώνει περισσότερα από είκοσι χρόνια συστηματικής ανασκαφικής έρευνας και αναστήλωσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Αρχαία Ρώμη είναι παρεξηγημένη στη χώρα μας»

Βιβλίο / «Η Αρχαία Ρώμη είναι παρεξηγημένη στη χώρα μας»

Πόση Ρώμη υπάρχει ακόμη στην Ευρώπη, την Εγγύς Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Ελλάδα; Ο μεταφραστής και επιμελητής της ελληνικής έκδοσης της «Ρωμαϊκής Ιστορίας», Σωτήρης Μετεβελής, μιλά για τη μεγαλύτερη αυτοκρατορία του αρχαίου κόσμου και την κληρονομιά που άφησε πίσω της.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Λονγκ Άιλαντ»του Κολμ Τομπίν: Μυστικά και ψέματα στην Ιρλανδία του '70

The Review / «Λονγκ Άιλαντ»: Ένα ακόμα συναρπαστικό βιβλίο από τον Κολμ Τομπίν;

Ο μεγάλος Ιρλανδός συγγραφέας γράφει ένα σίκουελ του μυθιστορήματός του «Μπρούκλιν», γνωστού και από την πολύ καλή κινηματογραφική του μεταφορά. Η Βένα Γεωργακοπούλου και ο αρχισυντάκτης του πολιτιστικού τμήματος της «Καθημερινής», Σάκης Ιωαννίδης, συζητούν για το βιβλίο.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ