45 νέες nοn fiction εκδόσεις

45 Νέες Εκδόσεις - Νοn fiction Facebook Twitter
0

John Jay Osborn

Άκου τον γάμο σου

Μτφρ.: Ιλάειρα Διονυσοπούλου

Εκδόσεις Key Books

Σελ.: 240

Ο συγγραφέας φωτίζει τα εμπόδια που οι ίδιοι βάζουμε στους εαυτούς μας, τις καταστάσεις που απομακρύνουν τον έναν από τον άλλο αλλά και εκείνες που μας φέρνουν πιο κοντά. Συγκινητικό και τρυφερό, το Άκου τον γάμο σου θα αγγίξει καθέναν από εμάς που αναζητά απαντήσεις και διέξοδο στη σχέση του.

Τζίντου Κρισναμούρτι

Εσύ τι κάνεις με τη ζωή σου;

Μτφρ.: Χαρά Παντελιού

Εκδόσεις Key Books

Σελ.: 272

Με εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο, ο Κρισναμούρτι μάς δείχνει ότι δεν χρειάζεται να ακολουθήσουμε κάποιο συγκεκριμένο μονοπάτι, μία ανώτερη εξουσία ή έναν πνευματικό ηγέτη. Το μόνο που μετράει είναι το πώς εμείς επιλέγουμε να ζήσουμε τη ζωή μας, με υπευθυνότητα απέναντι στον εαυτό μας και στους γύρω μας.

Θανάσης Ευθυμιάδης

Μια όμορφη μέρα

Εκδόσεις Key Books

Σελ.: 284

Μέσα από τη συναρπαστική ιστορία του, όπως την αφηγείται ο ίδιος, ο αγαπημένος ηθοποιός στρέφει το βλέμμα μας στη γνήσια ομορφιά της ζωής, στις πολύτιμες στιγμές και τις μεγάλες, διαχρονικές αλήθειες, εμπνέοντας και προτρέποντας τον καθένα μας να ζήσει μία όμορφη μέρα τη φορά.

Catherine Price

Πώς να χωρίσετε να το κινητό σας

Εκδόσεις Key Books

Σελ.: 240

Η βραβευμένη δημοσιογράφος Catherine Price παρουσιάζει έναν απλό, πρακτικό τρόπο προκειμένου να χωρίσετε με το κινητό σας – και στη συνέχεια να τα ξαναβρείτε μαζί του. Ο στόχος: μια μακροχρόνια σχέση που θα σας κάνει να νιώθετε καλά. Κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές στις ρυθμίσεις του κινητού, θα αλλάξετε και τον τρόπο σκέψης σας, ανακτώντας τον έλεγχο της ζωής σας.

Δρ Θεόδωρος Παπακώστας (Archaeostoryteller)

Χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;

Εκδόσεις Key Books

Σελ.: 288

Αυτό το βιβλίο παρουσιάζει ολόκληρη την ελληνική αρχαιότητα, από τη βαθιά προϊστορία μέχρι το τέλος της. Μια απολαυστική διαδρομή στις πιο μεγάλες στιγμές αλλά και στις πιο μικρές ιστορίες ανθρώπων της ελληνικής αρχαιότητας, η οποία, ακόμη κι αν δεν χωράει στο ασανσέρ, χωράει σίγουρα στη φαντασία μας.

Σάντορ Φέκετε

Η Μεγάλη Γαλλική Επανάσταση

Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή

Σελ.: 216

Η παρούσα έκδοση αποτελεί μια συνοπτική, αλλά περιεκτική εισαγωγή σε όλα αυτά τα γεγονότα που άνοιξαν τον δρόμο της πολιτικής κυριαρχίας της αστικής τάξης της Γαλλίας και σηματοδότησαν την αρχή ενός αιώνα αντίστοιχων διεργασιών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το μεγάλο της προτέρημα είναι ότι συμβάλλει στην υλιστική-διαλεκτική προσέγγιση της ιστορίας της περιόδου.

Συλλογικό

«Κι όμως, κινείται…»

Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή

Σελ.: 152

Σκοπός του βιβλίου είναι να εξηγήσει µε εύληπτο τρόπο στα παιδιά το πώς σχηµατίστηκαν οι πρώτες ανθρώπινες κοινωνίες, πώς αυτές εξελίχτηκαν ιστορικά, ποιες είναι οι διαφορές από εποχή σε εποχή, αλλά κυρίως το πώς θα πρέπει να εξελιχθεί η σηµερινή κοινωνία. Είναι µια πρωτοβουλία της Διατµηµατικής Επιτροπής της Κ.Ε. του ΚΚΕ για τη νεολαία. 

Δημήτρης Ραβάνης-Ρέντης

Η σφηγκοφωλιά

Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή

Σελ.: 288

Η Σφηγκοφωλιά γράφτηκε το 1957. Δημοσιεύτηκε αρχικά σε επιφυλλίδες στο ρουμανικό περιοδικό «Φλόγα». Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά σε βιβλίο το 1961 στα ρουμανικά και το 1963 στα ρωσικά. Η ιστορία του στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα: μια ξεχωριστή και εξαιρετικά επικίνδυνη αποστολή που αποτελεί μια ολότελα άγνωστη σελίδα της αντίστασης του ΕΑΜ.

Γιώργος Πλειός

Παραποιημένες ειδήσεις

Εκδόσεις Gutenberg

Σελ.: 510

Ο καθηγητής Γιώργος Πλειός διαχωρίζει τις παραποιημένες ειδήσεις από τις ψεύτικες, εξετάζει τη δομή τους, αναλύει –και μέσα από παραδείγματα– τους ποικίλους τρόπους με τους οποίους πραγματικά γεγονότα παραποιούνται για λόγους προπαγάνδας και φωτίζει σε βάθος τις πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και άλλες αιτίες που έχουν οδηγήσει στη σημερινή έκρηξη του φαινομένου.  

Nicolas Chevassus-au-Louis

Απάτες στα εργαστήρια

Mτφρ.: Κατερίνα Γούλα

Εκδόσεις Gutenberg

Σελ.: 295

Ο συγγραφέας διεξάγει μια διεισδυτική έρευνα για την εκρηκτική αύξηση των περιπτώσεων επιστημονικής απάτης και για τους παράγοντες που την υποκινούν. Φέρνει στο φως τις έντονες κοινωνικές πιέσεις που οδηγούν στην απάτη, τεκμηριώνει τον αντίκτυπο που έχει αφήσει στην επιστημονική κοινότητα και υπογραμμίζει τις πρόσφατες πρωτοβουλίες και προτάσεις για τη μείωση της έκτασης των αθέμιτων επιστημονικών συμπεριφορών.

Λύο Καλοβυρνάς

Όταν η αγάπη τολμά να πει το όνομά της

Εκδόσεις Gutenberg

Σελ.: 447

Μια μελέτη για την ομοφυλοφιλία και τις ψυχολογικές και κοινωνικές προεκτάσεις της στην Ελλάδα, βασισμένη σε δεκαεπταετή ψυχοθεραπευτική πείρα, δεκατρία χρόνια ομάδων αυτογνωσίας για γκέι άντρες, βιωματικές μαρτυρίες και εκτενή επιστημονική έρευνα. 

Νάντια Γεωργακοπούλου

Επιστροφή στη νέα Αθήνα

Εκδόσεις Αλεξάνδρεια

Σελ.: 368

Με αφορμή εμβληματικά αθηναϊκά κτίρια και δημόσιους χώρους του δέκατου ένατου αιώνα, «επιστρέφουμε» στην Αθήνα, στην εν πολλοίς λησμονημένη και συχνά υποτιμημένη ιστορία της ως νέα πρωτεύουσα, ξεδιπλώνοντας τις ιστορίες των εξίσου εμβληματικών ανθρώπων που τα εμπνεύστηκαν, τα χρηματοδότησαν, τα κατοίκησαν. Αφουγκραζόμαστε ακόμη εκείνους που περπάτησαν ανάμεσά τους, αφανείς.

Σπύρος Πετρουλάκης

Το Ναυάγιο

Εκδόσεις Μίνωας

Σελ.: 500

Το Ναυάγιο, εμπνευσμένο από το ναυάγιο του πλοίου «Ηράκλειον» στη Φαλκονέρα το 1966, εμπεριέχει πραγματικά και μυθοπλαστικά στοιχεία, συνθέτοντας ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που συγκλονίζει. Ο αναγνώστης θα μεταφερθεί από το 1966 στο σήμερα και από τα Κύθηρα στην Αθήνα και το Παρίσι, ακολουθώντας την πορεία των ηρώων σε ένα ταξίδι που δεν τελείωσε ποτέ.

Simon Wiesenthal

Οι δολοφόνοι ανάμεσά μας

Μτφρ.: Γεωργία Μίχα

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Σελ.: 336

Για πρώτη φορά εκδίδεται στην Ελλάδα η μοναδική και συνάμα συναρπαστική μαρτυρία του σημαντικότερου κυνηγού των ναζί. Ο Simon Wiesenthal ήταν ένας εμμονικός συλλέκτης πληροφοριών που πίστευε στην έννομη απόδοση δικαιοσύνης και όχι στην αυτοδικία. Αυτό το βιβλίο αποτελεί τη βίβλο της πορείας του, από τον εντοπισμό του Άιχμαν μέχρι την υποψηφιότητα για Νόμπελ Ειρήνης, και ακόμα παραπέρα.

Γρηγόριος Σ. Παπαδόπουλος

Ενώπιον του Βασιλιά

Εκδόσεις Φυλάτος

Σελ.: 174

Ο αρχαιολόγος Αλέξανδρος Τατόπουλος καταφθάνει στην περίλαμπρη Βενετία, με σκοπό να μάθει αποκαλυπτικές πληροφορίες για τον βίο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Λίγη ώρα πριν από την άφιξή του, ένας φόνος ανατρέπει όλο τον προγραμματισμό του, με αποτέλεσμα να περιπλανηθεί μέχρι τη Νάπολη και την ξεχασμένη αρχαία Κύμη, ώστε να μάθει συγκλονιστικά μυστικά που θα αλλάξουν τη ζωή του.

π. Νικόλαος Λουδοβίκος

Αφανής αρμονία

Εκδόσεις Αρμός

Σελ.: 266

Η πρωτοτυπία του βιβλίου αυτού έγκειται στο ότι πραγματοποιεί μια προσέγγιση του μεταφυσικού/θεολογικού υποστρώματος των αρχαιοελληνικών φιλοσοφικών αναζητήσεων, όχι εξερευνώντας την ιστορία των κοινών με την χριστιανική θεολογία όρων αλλά με μια μέθοδο υπαρξιακής συσχέτισης, αναδεικνύοντας βαθύτερα θεολογικά/μεταφυσικά αιτήματα της αρχαίας φιλοσοφίας, στα οποία η χριστιανική θεολογία κατόρθωσε ή οφείλει να απαντήσει.


Χρήστος Γιανναράς

Κατόρθωμα η δημοκρατία όχι συνταγή

Εκδόσεις Αρμός

Σελ.: 240

Ο τρόπος για να ξαναλειτουργήσει η πολιτική στην Ελλάδα υπάρχει, εμπειρικά βεβαιωμένος. Ο συγγραφέας εκθέτει στόχους που δεν μπορούν να συνειδητοποιηθούν μέσα σε μια γενιά αλλά είναι οι μόνοι που μπορούν να διασώσουν ιστορικά τον υπαρκτό και ενεργό ελληνισμό.

Αλεξάνδρα Δεληγιώργη

Σύγχρονα κάτοπτρα της ελληνικότητας 

Εκδόσεις Αρμός

Σελ.: 364

Στο βιβλίο αναλύονται ιδέες για την ελληνικότητα εμβληματικών μορφών (Περικλής Γιαννόπουλους, Ίωνας Δραγούμης, Γ. Κωνσταντινίδης-Σκληρός, Γιώργος Σαραντάρης, Κων/νος Τσάτσος, Ζήσιμος Λορεντζάτος, Δημήτρης Χατζής, Χρήστος Μαλεβίτσης) που σημάδεψαν τον εικοστό αιώνα.

B.J. Fogg

Μικρές συνήθειες

Μτφρ.: Ευαγγελία Σταυροπούλου

Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Σελ.: 584

Ξεχάστε την τελευταία τάση για εξαντλητική γυμναστική. Ξεχάστε τις μεγάλες αποφάσεις που διαρκούν μόνο μερικές εβδομάδες. Ξεχάστε την ενοχή. Ξεχάστε τη δυσαρέσκεια. Η βελτίωση της ζωής σας είναι πολύ πιο εύκολη απ’ ό,τι νομίζετε. Δοκιμάστε οποιαδήποτε συνήθεια, κάντε τη μικρή, βρείτε πού ταιριάζει φυσιολογικά στη ζωή σας και καλλιεργήστε την ανάπτυξή της.

Ulrich Alexander Boschwitz

Άνθρωποι στο περιθώριο

Μτφρ.: Μαρία Αγγελίδου - Άγγελος Αγγελίδης

Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Σελ.: 328

Ο εικοσιδυάχρονος μόλις συγγραφέας ανατέμνει πραγματικά τη ζωή του λούμπεν προλεταριάτου του Βερολίνου τα χρόνια του Μεσοπολέμου: άνθρωποι μικροί και τσακισμένοι, που δεν έχουν πια κανέναν λόγο να γελούν, αλλά επιμένουν να χαίρονται και να γιορτάζουν τη ζωή, όταν και όπως μπορούν.

Η Ελλάδα του Ελύτη

Επιμέλεια: Ιουλίτα Ηλιοπούλου

Εκδόσεις Ίκαρος

Σελ.: 144

Ευκαιρία μελέτης, λογισμού και ονείρου η επέτειος των διακοσίων χρόνων ύπαρξης του νεοελληνικού κράτους. Σε μια τέτοια διαδικασία η διεισδυτική σκέψη του Οδυσσέα Ελύτη είναι πολύτιμη όχι μόνον ως αναφορά ή ως πηγή αποφθεγματικών φράσεων αλλά και ως αποκαλυπτική και επίμονη έρευνα στις ρίζες των εννοιών.

45 Νέες Εκδόσεις - Νοn fiction Facebook Twitter

Σταματία Λαουμτζή

Κ.Π. Καβάφης και δημοτικό τραγούδι

Εκδόσεις Ίκαρος

Σελ.: 592

Η ποιητική του δημοτικού τραγουδιού απασχόλησε τον Καβάφη καθ’ όλη τη διάρκεια της δημιουργικής του πορείας σε τέτοιον βαθμό και κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να αναχθεί σε βασική παράμετρο της ποιητικής του τέχνης. Στη μελέτη της Σταματίας Λαουμτζή εξετάζεται ο επίμονος, συνεχής, αλλά εν πολλοίς κρυμμένος ποιητικός διάλογος της καβαφικής ποίησης με τη δημοτική παράδοση. 

Sergio del Molino

Το δέρμα

Μτφρ.: Μαρία Παλαιολόγου

Εκδόσεις Ίκαρος

Σελ.: 312

Μια σοβαρή ψωρίαση, που γεμίζει το σώμα σημάδια, εξυπηρετεί τον αφηγητή ώστε να αναλύσει τη ζωή διαφόρων προσωπικοτήτων (Στάλιν, Εσκομπάρ, Ναμπόκοφ, μεταξύ άλλων) που έχουν υποστεί τις συνέπειες του «άσχημου» δέρματος. Οι πολλές στάσεις αυτού του ταξιδιού υπογραμμίζουν μοναδικά τον φόβο της ανθρώπινης φύσης μπροστά στην έκθεση.

Daniel Goleman

Συναισθηματική Νοημοσύνη

Μτφρ.: Χρήστος Μπαρουξής

Εκδοσεις Ψυχογιός

Σελ.: 272

Ακόμα κι αν δεν έχετε διαβάσει τίποτα για τη συναισθηματική νοημοσύνη, διαβάστε αυτά τα δέκα άρθρα, μια επιτομή των σημαντικότερων ιδεών και αποτελεσματικότερων πρακτικών επί του θέματος, που επιλέχθηκαν με προσοχή μέσα από τις σελίδες του περιοδικού «Harvard Business Review».


Πλούταρχος

Οι αρετές της περιαυτολογίας

Μτφρ.: Ελισάβετ Κούκη

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Σελ.: 120

Ο αυτοέπαινος, ο αυτοθαυμασμός και ο κομπασμός ήταν γνώριμες συνήθειες στην αρχαιότητα, όπως άλλωστε και σήμερα. Επειδή λίγοι μπορούσαν να αποφύγουν την περιαυτολογία, ο Πλούταρχος, στην πραγματεία του που περιλαμβάνει ο τόμος αυτός, ανέλαβε να δώσει συμβουλές ώστε να μετριάζονται οι αρνητικές αντιδράσεις και να επιτυγχάνεται κάποιο όφελος.

Γιάννης Τσιώμης

Η Αθήνα ξένη στον εαυτό της. Η γέννηση μιας νεοκλασικής πρωτεύουσας

Μτφρ.: Τίνα Τσιάτσικα

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Σελ.: 296

Το βιβλίο αυτό δεν ανιχνεύει απλώς την πορεία μιας αστικής εποποιίας· αποτυπώνει παραστατικά το πορτρέτο μιας ηπείρου που την αρδεύουν οι πολιτισμικές ανταλλαγές και οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες και που στο παράδειγμα της Αθήνας βρήκε την ευκαιρία να αναδείξει μια «ευρωπαϊκή καλλιτεχνική υπόθεση».

Κωστής Γκοτσίνας

Επί της ουσίας

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Σελ.: 528

Το Επί της ουσίας αφηγείται πώς η χρήση και η εµπορία ναρκωτικών έγιναν ποινικό αδίκηµα και συνάµα αναδείχτηκαν σε κοινωνικό πρόβληµα. Επίσης, αναλύει συγχρόνως ευρύτερες ανησυχίες της ελληνικής κοινωνίας που εκφράστηκαν µέσα από τους λόγους περί «τοξικοµανίας» και εξηγούν γιατί η χρήση ψυχοδραστικών ουσιών τροφοδότησε εντέλει έναν «ηθικό πανικό» δυσανάλογο µε τις διαστάσεις του φαινοµένου. 

Ηλίας Κολοβός - Σουκρού Ιλιτζάκ -  Μοχαμάντ Σχαριάτ-Παναχί

H oργή του σουλτάνου

Εκδόσεις ΕΑΠ

Σελ.: 352

Στο βιβλίο αυτό δημοσιεύονται για πρώτη φορά από τα οθωμανικά τουρκικά στην ελληνική γλώσσα διατάγματα που ο σουλτάνος Μαχμούτ Β' εξέδωσε το 1821, όταν ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση. Για τους Οθωμανούς στρατηγούς που κλήθηκαν να εκστρατεύσουν εναντίον των επαναστατών, δεν το χωρούσε ο νους ότι οι «άτακτοι ραγιάδες» θα έπαιρναν τα όπλα και θα ήταν πρόθυμοι να θυσιάσουν τη ζωή τους για τον σκοπό τους.

Theodor W. Adorno

Μελέτες για την αυταρχική προσωπικότητα 

Εκδόσεις ΕΑΠ

Σελ.: 360

Ο ανά χείρας τόμος περιλαμβάνει τις συμβολές του Αντόρνο στην προσπάθεια συσχέτισης των υποκειμενικών διαστάσεων της επιρρέπειας στον πολιτικό αυταρχισμό με τα αντικειμενικά γνωρίσματα των ανεπτυγμένων καπιταλιστικών κοινωνιών που σφράγισε την κοινωνική και πολιτική ψυχολογία των μεταπολεμικών χρόνων, αποτελώντας συγχρόνως πρωτοποριακή έκφραση των αντιλήψεων της λεγόμενης πρώτης γενιάς της Σχολής της Φρανκφούρτης για μια εφαρμοσμένη κριτική θεωρία της κοινωνίας.

Εύη Πούμπουρας

Γίνε άτρωτος

Εκδόσεις Κάκτος

Σελ.: 344

Το να γίνεις άτρωτος σημαίνει να μεταμορφωθείς σε ένα άτομο πιο δυνατό και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Η Εύη Πούμπουρας δείχνει πώς μπορούμε να υπερνικήσουμε τους καθημερινούς μας φόβους, να αντεπεξέλθουμε σε δύσκολες συζητήσεις, να αναγνωρίζουμε ποιον μπορούμε να εμπιστευτούμε και ποιος μπορεί να μην έχει τις καλύτερες προθέσεις απέναντί μας.

Παναγιώτης Μπελώνης - Πηγή Μπελώνη

«Ηράκλειον»

Εκδόσεις Κέδρος

Σελ.: 368

«Μια άνιση μάχη με τα θεριά της Κόλασης. Και στο τέλος, όταν τα κορμιά βυθίζονται, εκείνα τα χέρια τους, Χριστέ μου, εκείνα τα υψωμένα χέρια που ζητάνε βοήθεια, με ανοιχτές παλάμες, δάχτυλα τεντωμένα, κοκαλωμένα, που […] χάνονται για πάντα στα φονικά νερά». H συγκλονιστική μαρτυρία του τελευταίου διασωθέντος του ναυάγιου του πλοίου «Ηράκλειον» στη Φαλκονέρα, πλαισιωμένη από τη μετέπειτα έρευνα της κόρης του.

Βασίλης Βασιλικός

Η μνήμη επιστρέφει με λαστιχένια πέδιλα

Εκδόσεις Κέδρος

Σελ.: 544

Αναμνήσεις και συγγραφικές δοκιμές. Συναντήσεις με κορυφαίους εκπροσώπους των γραμμάτων και των τεχνών του εικοστού αιώνα, Έλληνες και ξένους, με πολιτικούς αλλά και καθημερινά πρόσωπα. Η εγκατάσταση σε πόλεις του εξωτερικού και η αυτοεξορία στο Παρίσι. H επιστροφή στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης. Ένα εξομολογητικό κείμενο που ξεπερνά τα όρια μιας προσωπικής ιστορίας. 

Πέτρος Θέμελης

Καραβοκύρηδες και ακρόπρωρα του 1821 

Εκδόσεις Καπόν

Σελ.: 112

Εξετάζοντας τα λίγα σωζόμενα ακρόπρωρα και τις ομάδες τους, μαζί με τις γραπτές πηγές και τις απεικονίσεις τους στην τέχνη, ο καθηγητής Π. Θέμελης μάς προσφέρει μια περιεκτική μελέτη του νεοελληνικού ακρόπρωρου, εντάσσοντάς το στο ευρύτερο πλαίσιο της ευρωπαϊκής και νεοελληνικής ναυτιλίας, καθώς και της νεοελληνικής αλλά και ευρωπαϊκής τέχνης. 

Γεώργιος Ι. Γκέκος

Η επιστροφή

Εκδόσεις Καπόν

Σελ.: 192


Μια πρωτότυπη έρευνα για την ιστορία των αγωνιστών του Αλέξανδρου Υψηλάντη, που επέζησαν από τις φονικές συγκρούσεις της Επανάστασης του 1821 στη Μολδοβλαχία. Πολλοί από αυτούς κατέφυγαν στη ρωσική Οδησσό και από κει ξεκίνησαν τη δραματική πορεία της επιστροφής τους στην Ελλάδα. Απώτερος προορισμός ήταν η Μασσαλία, όπου θα επιβιβάζονταν σε καράβια για το Αιγαίο.

Μελέτης Η. Μελετόπουλος

Παναγιώτης Κανελλόπουλος

Εκδόσεις Καπόν

Σελ.: 752

Η περιπετειώδης ζωή ενός κορυφαίου Έλληνα πολιτικού και διανοούμενου, που διατρέχει ολόκληρη την ταραγμένη πορεία της Ελλάδας τον εικοστό αιώνα, με αποκαλυπτικά στιγμιότυπα και άγνωστα παρασκήνια.

Bill Gates

Πώς να αποφύγουμε μια κλιματική καταστροφή

Μτφρ.: Αντώνης Καλοκύρης

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 416

Στο βιβλίο αυτό ο Μπιλ Γκέιτς όχι μόνο εξηγεί γιατί πρέπει να βάλουμε ως στόχο το ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα αλλά αναπτύσσει διεξοδικά και τι πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένα για την επίτευξη αυτού του ζωτικής σημασίας στόχου. Η επίτευξη του στόχου της μηδενικής εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, αν ακολουθήσουμε ένα οργανωμένο σχέδιο, είναι εντελώς μέσα στις δυνατότητές μας. 

Στράτος Θεοδοσίου

Αστρομυθολογία

Εκδόσεις Δίαυλος

Σελ.: 832

Η πρωτότυπη αυτή έρευνα πρέπει να γίνει κτήμα του αστρονόμου, του φυσικού, του μαθηματικού, του αρχαιολόγου, του ιστορικού, του γεωλόγου, αλλά και κάθε μύστη του ελληνικού πολιτισμού και μελετητή της ελληνικής αστρονομίας, μυθολογίας και Ιστορίας. 

Στάθης Παπαγιαννίδης

Facebook: Η εξάρτηση του σήμερα, η ψύχωση του αύριο

Εκδόσεις Δίαυλος

Σελ.: 120

Δεν είναι βιβλίο ψυχολογίας αλλά ένα εγχειρίδιο αυτοβοήθειας γραμμένο από έναν «κομπιουτερά» που αποφάσισε να απομυθοποιήσει τα κομπιούτερ και το Facebook. Πολλοί υποστηρίζουν ότι χάρη στο Ίντερνετ διευρύνθηκε η ανθρώπινη επικοινωνία, λίγοι όμως έχουν συνειδητοποιήσει ότι εξίσου διευρύνθηκε και η ανθρώπινη μοναξιά.


Αριστοτέλης

Μετά τα φυσικά - Λάμβδα

Μτφρ.: Παντελής Γκολίτσης

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Σελ.: 176

Το βιβλίο αποτελεί την κορύφωση της πραγματείας Μετά τα φυσικά. Ύστερα από μια μακρά διερεύνηση για το πώς μπορούμε να οδηγηθούμε στην ανακάλυψη μιας αυθύπαρκτης αιώνιας και αμετάβλητης ουσίας, μας διδάσκει ποιες και πόσες είναι αυτές οι θεϊκές ουσίες. 

Σπύρος Σφενδουράκης

Στον καθρέφτη του Δαρβίνου

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Σελ.: 240

Σε τούτο το βιβλίο εξετάζονται πολλά ερωτήματα που αφορούν μία από τις σπουδαιότερες κατακτήσεις της ανθρώπινης νόησης, τη θεωρία για την εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη μας. Το μόνο που θα χρειαστεί ο αναγνώστης είναι διάθεση για αμφισβήτηση, ανοιχτό μυαλό. Ίσως έτσι η εικόνα στον καθρέφτη να γίνει πιο καθαρή.

Corine Pelluchon

Το μανιφέστο των ζώων -  Η πολιτικοποίηση του προβλήματος των ζώων 

Μτφρ.: Θαλής Σταθόπουλος

Εκδόσεις Μελάνι

Σελ.: 98

Υπογραμμίζοντας το διακύβευμα σχετικά με τη βία εναντίον των ζώων, η συγγραφέας καταδεικνύει ότι το ζήτημα των δικαιωμάτων των ζώων αποτελεί το ζήτημα της ανθρωπότητας. Η πάλη ενάντια στην κακομεταχείριση των ζώων μάς φέρνει αντιμέτωπους με τις δυσλειτουργίες μιας κοινωνίας που βασίζεται στην εκμετάλλευση, και γεννά την επιθυμία για μεγαλύτερη δικαιοσύνη. 

Juhani Pallasmaa  

Δώδεκα δοκίμια για τον Άνθρωπο, την τέχνη και την αρχιτεκτονική

Μτφρ.: Αναστασία-Σάσα Λαδά, Κωνσταντίνος Ξανθόπουλος

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Σελ.: 360


Μια συλλογή αντιπροσωπευτικών κειμένων του που καλύπτουν ένα χρονικό φάσμα τεσσάρων δεκαετιών και στα οποία αποτυπώνονται οι βασικοί άξονες της σκέψης του Πάλλασμαα, που γίνεται εισηγητής μιας φαινομενολογίας της αρχιτεκτονικής ως ένα «κοίταγμα» της αρχιτεκτονικής μέσα από τη συνείδηση που τη βιώνει, ως μέθοδος που αναζητά την εσωτερική γλώσσα του κτιρίου.

Ρόμπερτ Κ. Κάπλαν

Η επιστροφή του κόσμου του Μάρκο Πόλο 

Μτφρ.: Σπύρος Κατσούλας

Εκδόσεις Μελάνι

Ο δημοσιογράφος και σημαντικός στρατηγικός αναλυτής Ρόμπερτ Κ. Κάπλαν εκθέτει, με αυτήν τη συλλογή δοκιμίων, το σχεδιάγραμμα των νέων σχέσεων εξουσίας στον πλανήτη. Όχι μόνο κρίνει την αμερικανική εξωτερική πολιτική των δύο τελευταίων δεκαετιών αλλά αναλύει και όλες τις γεωγραφικές, πολιτικές, τεχνολογικές και οικονομικές τάσεις που θα διαμορφώσουν τον κόσμο του μέλλοντος.

Κουλούρι

Ήταν να μη γίνει η αρχή - Η δεκαετία 2011-2020 

Εκδόσεις Αίολος

Σελ.: 232

Από τα μνημόνια και τους Αγανακτισμένους, το δημοψήφισμα και τα capital controls στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, στο Μακεδονικό και στην πανδημία του κορωνοϊού, η πρωτοποριακή ηλεκτρονική εφημερίδα «Το Κουλούρι» παρουσιάζει τα κορυφαία γεγονότα των τελευταίων χρόνων όπως μόνο εκείνη ξέρει.

Ούρσουλα Κ. Λε Γκεν

Οι δώδεκα κατευθύνσεις του ανέμου 

Μτφρ.: Γιώργος Μπαρουξής

Εκδόσεις  Αίολος

Σελ.: 368

Για πρώτη φορά στα ελληνικά η σημαντικότερη συλλογή διηγημάτων της Ούρσουλα Λε Γκεν. Συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το κλασικό Αυτοί που φεύγουν από το Ομελάς, το Τη μέρα πριν από την επανάσταση, προοίμιο του Αναρχικού των δύο κόσμων και ο Κανόνας των ονομάτων, η κοσμογονία του φανταστικού κόσμου της Γαιοθάλασσας.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο εραστής του Βορρά

Βιβλίο / Δημήτριος Καπετανάκης, ο εραστής του Βορρά

Ολοκληρώθηκε το σπουδαίο γεγονός της έκδοσης όλων των έργων του Δημητρίου Καπετανάκη, ενός ακατάτακτου, τελικά, συγγραφέα και στοχαστή με σύντομη αλλά μυθιστορηματική ζωή, που γεννήθηκε το 1912 και πέθανε το 1944.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
“Re eiste oloi poly gay kai sas variemai”

Radio Lifo / “Re eiste oloi poly gay kai sas variemai”

Το queer performer Μότσι Γεωργίου μιλά για τη νέα του ποιητική συλλογή, τη μοναξιά των queer ατόμων, τη διεκδίκηση μιας νέας συντροφικότητας αλλά και για τη θέση των χοντρών σωμάτων στην ομοκανονική πραγματικότητα. ― ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟΛΜΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Λ. Τολστόι «Πόλεμος και Ειρήνη»

Βιβλίο / Υποψιαζόταν άραγε ο Λέων Τολστόι πόσες γενιές έμελλε να τραφούν με το «Πόλεμος και Ειρήνη»;

Έργο προοδευτικό και πρωτοποριακό που άνοιξε νέους ορίζοντες στη λογοτεχνία, το μυθιστόρημα-ποταμός του Τολστόι εξετάζει τη σχέση του ανθρώπου με την Ιστορία, καταρρίπτοντας την αυταπάτη ότι τα άτομα μπορούν να κατανοήσουν και να ελέγξουν την πορεία των γεγονότων από μόνα τους.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Και τελικά, τι (δεν) μάθαμε από την αυτοβιογραφία της Μπρίτνεϊ;

Βιβλίο / «Όταν ξύρισα τα μαλλιά μου, ήθελα να πω ένα "άντε γ***ου"»: Τι (δεν) μάθαμε από την αυτοβιογραφία της Μπρίτνεϊ;

Όσοι περίμεναν κάτι περισσότερο από τις αποκαλύψεις των tabloids, λίγο περισσότερο βάθος ή, έστω, συναίσθημα, μάλλον θα απογοητευθούν διαβάζοντας αυτές τις 286 σελίδες.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
«Φελιτσιτά»: Το νέο μυθιστόρημα της Μάρως Δούκα είναι από τα καλύτερα της χρονιάς

Βιβλίο / «Φελιτσιτά»: Το νέο μυθιστόρημα της Μάρως Δούκα είναι από τα καλύτερα της χρονιάς

Ένας άστεγος στην οδό Αιόλου, τα μέλη της οικογένειάς του, μία γάτα, μία πολυφωνική αφήγηση για έναν μικρόκοσμο με ρευστά όρια μεταξύ τρυφερότητας και κυνισμού.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τάκης Φραγκούλης: «Κανείς δεν κατάφερε να καπηλευθεί το Πολυτεχνείο»

Βιβλίο / Τάκης Φραγκούλης: «Κανείς δεν κατάφερε να καπηλευθεί το Πολυτεχνείο»

Ο άνθρωπος που κρατάει το τιμόνι των εκδόσεων Αλεξάνδρεια εδώ και σχεδόν τριάντα πέντε χρόνια μιλάει για πρώτη φορά για τις ημέρες του Πολυτεχνείου και τις ακρότητες της ανθρώπινης φύσης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Χρήστος Μαρκογιαννάκης: «Στη Γαλλία είμαι δημιουργικά ελεύθερος, στην Ελλάδα όχι»

Βιβλίο / Χρήστος Μαρκογιαννάκης: «Στη Γαλλία είμαι δημιουργικά ελεύθερος, στην Ελλάδα όχι»

Τα νουάρ μυθιστορήματά του είναι από τα πιο αγαπημένα του γαλλικού αναγνωστικού κοινού: Ο βραβευμένος συγγραφέας και σύγχρονος μετρ του είδους σε μια συζήτηση για το «τέλειο έγκλημα» στη ζωή και στη λογοτεχνία.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ελέν Μπερ «Ημερολόγιο 1942-1944»

Το πίσω ράφι / Ελέν Μπερ: Το Ημερολόγιο της «Γαλλίδας Άννας Φρανκ» εμπνέει τις νέες γενιές αναγνωστών

Μια ταλαντούχα νεαρή Γαλλίδα εβραϊκής καταγωγής πρόλαβε να καταγράψει μοναδικά την ατμόσφαιρα στο γερμανοκρατούμενο Παρίσι προτού οδηγηθεί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ